Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 13/10/17

 

Συμφωνούμε απόλυτα

 

Αρκετές φορές έχουμε εκφράσει την αισιοδοξία μας για το ότι η χώρα μάλλον έχει δει τα χειρότερα, εκφράζοντας όμως παράλληλα την ανησυχία μας για την ποιότητα της ανάπτυξης που θα έχει η Ελλάδα από εδώ και πέρα. Και όπως έχουμε γράψει όλα δείχνουν ότι πάμε για μια αργή ανάκαμψη, με τη χώρα και τα ελληνικά νοικοκυριά να βρίσκονται σε μια διαρκή μιζέρια, η οποία θα μας στοιχειώνει για πάρα πολλά χρόνια.  

 

Και αφορμή για να γράψουμε τα παραπάνω ήταν το τελευταίο σχόλιο του ΣΕΒ, με το οποίο συμφωνούμε απόλυτα. Ειδικότερα o ΣΕΒ στην εβδομαδιαίο ανάλυση του γράφει πως η οικονομία ανακάμπτει λόγω αύξησης της ζήτησης, που επηρεάζεται κυρίως από εξωγενείς παράγοντες (τουρισμός, εξαγωγές) αλλά η συνεπακόλουθη αύξηση της απασχόλησης δεν συνοδεύεται και από υψηλότερους μισθούς, καθώς η ανεργία διατηρείται ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει ακριβώς διότι παραμένειη αβεβαιότητα στην διατήρηση της ζήτησης χωρίς να έχει αναδιαταχθεί το παραγωγικό πρότυπο προς εξωστρεφείς βιομηχανικές δραστηριότητες. Ως εκ τούτου, η ανάκαμψη είναι υποτονική καθώς δεν ενισχύεται η πλευρά της προσφοράς (διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κερδοφόρες ιδιωτικές επενδύσεις, φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον, κ.α.) και η παραγωγή παραμένει καθηλωμένη.

 

Επιπροσθέτως, όπως εκτιμά ο ΣΕΒ, η ανάκαμψη αυτή μπορεί να αποδειχθεί ασταθής, και ενδεχομένως, να έχει και ημερομηνία λήξης, εάν και εφόσον οι εξωγενείς παράγοντες πάψουν να επενεργούν με την ίδια ένταση στην ελληνική οικονομία και οι μεταρρυθμίσεις σε κράτος και οικονομία σταματήσουν ή παλινδρομήσουν προς τα πίσω. 

 
 
 

 

Προσοχή

 

Με αφορμή και το χθεσινό δημοσίευμα της Handelsblatt η οποία με χαρακτηριστικό τρόπο έγραψε ότι: «H Ελλάδα απειλείται με νέο προσφυγικό χάος» και κρατώντας το εξόχως ανησυχητικό στατιστικό ότι μέσα σε μόλις 10 ημέρες τον Οκτώβριο έφθασαν 1.200 μετανάστες στο βορειοανατολικό Αιγαίο, εμείς θα επαναλάβουμε αυτό το οποίο είχαμε γράψει από την πρώτη στιγμή των γερμανικών εκλογών.

 

Ότι δεν ασπαζόμαστε την ανησυχία ότι ο επόμενος γερμανός ΥΠΟΙΚ θα είναι πιο αυστηρός από τον Β. Σόιμπλε. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν τον πιστεύουμε. Πιστεύουμε όμως κάτι άλλο. Ότι σε περίπτωση που υπάρχει αναζωπύρωση της προσφυγικής κρίσης και αύξηση των ροών, η χώρα μας κινδυνεύει να βρεθεί σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση. Και αυτό γιατί μετά το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα, κυρίως την άνοδο της ακροδεξιάς αλλά και λαμβάνοντας υπόψη ποιά θα είναι (όπως όλα δείχνουν) η επόμενη κυβέρνηση, πιστεύουμε πως η Γερμανία θα ακολουθήσει μια πολύ πιο αυστηρή πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα.

 

Σχεδόν στα όρια της λογικής των κλειστών συνόρων. Και αν ακολουθήσει η Γερμανία μια τέτοια πολιτική, καταλαβαίνουμε όλοι τι θα συμβεί με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.. Χωρίς να θέλουμε να κινδυνολογήσουμε. Η κυβέρνηση να δείξει μεγάλη προσοχή γιατί πραγματικά κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις, τις οποίες την τελευταία στιγμή αποφύγαμε πριν από περίπου 1-2 χρόνια.

 
 
 

 

Μεγάλα χουβαρνταλίκια

 

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε και είδαμε τα στοιχεία για τη μεγάλη αύξηση των δαπανών που υπήρξε στις δαπάνες για μισθοδοσία και όχι μόνο στον προϋπολογισμό της βουλής.

 

Και όπως όλα δείχνουν, στο ελληνικό κοινοβούλιο πιστεύουν ότι όχι μόνο η κρίση τελείωσε, αλλά και ότι η χώρα τρέχει με τρελούς ρυθμούς ανάπτυξης και αυτό άρχισαν τα χουβαρνταλίκια. Μάλιστα να σχολιάσουμε και κάτι άλλο. Ότι κανένα από τα κόμματα δεν έχει αναφερθεί στο ζήτημα, για τον προφανή λόγο ότι αυτά τα κονδύλια αφορούν «τα δικά μας παιδιά»!!!!

 

Για την ιστορία λοιπόν με ιδιαιτέρως αυξημένα ποσά κυρίως σε επίπεδο «ανάλωσης αποθεματικού» ως προς τα έσοδα, και μισθοδοσίας ως προς τα έξοδα, καθώς και με μεγάλη καθυστέρηση δημοσιοποιήθηκε στις 11 Οκτωβρίου, δυόμισι μήνες πριν κλείσει το έτος δηλαδή, το καθιερωμένο σημείωμα σχετικά με τον ετήσιο για το 2017 προϋπολογισμό του «Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και την Δημοκρατία».

 

Όπως έγραψε η Καθημερινή. ειδικότερα, εμφανίζεται ποσό 1.420.000 ευρώ ως τμήμα εσόδων προερχόμενο από «Ιδια Κεφάλαια (ανάλωση αποθεματικού)», σχεδόν διπλάσιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο που είχε εγγραφεί το περασμένο έτος και το οποίο ήταν 755.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία αναφορικά με το ύψος αυτού του αποθεματικού. Αλλα έσοδα είναι η ετήσια επιχορήγηση του Ιδρύματος από τη Βουλή (ύψους 650.000 ευρώ), κάποιοι τόκοι (140 χιλ. ευρώ) και πωλήσεις βιβλίων (50.000 ευρώ).

 

Αντιστοίχως, υπάρχει συνολική αύξηση ύψους 84 χιλιάδων ευρώ για αμοιβές προσωπικού (από 492 χιλ. το 2016, είναι 555 χιλ. το 2017) και για εργοδοτικές εισφορές (από 119 χιλ, είναι 140 χιλ. το τρέχον έτος). Δεν είναι σαφές, από τα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα, αν η αύξηση αυτή οφείλεται στην ύπαρξη περισσοτέρων υπαλλήλων συγκριτικώς με την προηγούμενη χρονιά (τον Ιούνιο επισήμως είχε λεχθεί ότι το Ιδρυμα απασχολεί 28 υπαλληλους), ή αν προέρχεται από αναπροσαρμογή των αποδοχών των «παλαιών» υπαλλήλων».

 

Στα αξιοπρόσεκτα, επίσης, είναι η μεγάλη αύξηση στα προϋπολογιζόμενα ποσά για «Μελέτες – Ερευνες», αφού από τις 2.000 ευρώ πέρυσι, για φέτος καταγράφονται 33.000 ευρώ, ενώ αυξημένα είναι και τα ποσά για «Εκδόσεις – DVD» (από 167 χιλ. σε 226 χιλ.), «Εκπαιδευτικά προγράμματα» (από 440 χιλ. σε 511 χιλ.), «Ιστορικές Εκθέσεις – Συνέδρια» (από 110 χιλ. σε 150 χιλ.).

 

Από το, ως συνήθως, απλό ενημερωτικό σημείωμα, δεν προκύπτει συγκεκριμένη και αναλυτική αιτιολόγηση των προαναφερόμενων αυξήσεων, κυρίως των μεγαλυτέρων από αυτές.

 

Συνολικά, για το τρέχον έτος οι πιστώσεις του προϋπολογισμού του Ιδρύματος της βουλής ανέρχονται στο ποσό των 2.260.000 ευρώ. Ο απολογισμός για το 2016 ήταν 1.655.000 ευρώ, ενώ βάσει σχετικών στιχείων για το 2015 έγιναν έξοδα ύψους 1.003.305 ευρώ.

 

Κατά τα λοιπά, εκτός της μεγάλης χρονικής καθυστέρησης στην δημοσιοποίηση του περί τον Προϋπολογισμό του Ιδρύματος για το τρέχον έτος, έχει την δική του σημασία αναφορικά με τη λειτουργία του συστήματος, ότι σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η έγκρισή του από το Διοικητικό Συμβούλιό του πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαΐου 2017: στα μέσα του έτους και σχεδόν πέντε μήνες πριν αναρτηθεί στην Κοινοβουλευτική Διαφάνεια.

 
 
 

 

Για αυτό ήλθε στην Ελλάδα..

 

Και για να γελάσουμε και λίγο, νομίζουμε ότι χθες δόθηκε μια απάντηση γιατί τελικά ο Μακρόν επισκέφτηκε πριν από λίγο καιρό την Ελλάδα. Απλά για να πάρει το «know how» με τον περιβόητο ΕΝΦΙΑ. Έτσι λοιπόν την κατάργηση του Φόρου Αλληλεγγύης, που επιβαρύνει όσους Γάλλους έχουν κινητή και ακίνητη περιουσία άνω των 1,3 εκατ. ευρώ, και την αντικατάστασή του με ένα ενιαίο και μοναδικό φόρο Ακίνητης Περιουσίας ψήφισε την Πέμπτη η αρμόδια Επιτροπή της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. 

 

Η έντονα διαφιλονικούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα ενταχθεί στο νέο Προϋπολογισμό της κυβέρνησης του Παρισιού, προβλέπει την κατάργηση της φορολόγησης κινητών αξιών και επενδύσεων σε  μετοχές, ομόλογα και άλλες αξίες, που προέβλεπε ο υπό κατάργηση Φόρος Αλληλεγγύης. 

 

Σημειωτέον ότι ο υπό κατάργηση φόρος αφορά τα πιο ευκατάστατα οικονομικώς νοικοκυριά της Γαλλίας (περίπου 350.000 νοικοκυριά) και απέφερε στο γαλλικό δημόσιο περίπου 5 δισ. ευρώ το 2016, ενώ ο νέος θα επιβαρύνει όλες τις ιδιόκτητες κατοικίες και προϋπολογίζεται να αποφέρει 3,2 δισ. ευρώ ετησίως. 

 

Στόχος της νομοθετικής μεταρρύθμισης είναι «να στρέψει τις αποταμιεύσεις των υψηλών εισοδημάτων και των μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων», όπως εξήγησε ένας εκ των εισηγητών του νόμου.

 

Τα κόμματα της Αριστεράς θεωρούν ότι «πρόκειται για δώρο προς τις μεγάλες περιουσίες της Γαλλίας», ενώ οι Ρεπουμπλικανοί εκτιμούν ότι «το νέο φόρο θα πληρώσει η μεσαία τάξη» και ότι «θα υπάρξει μια απομείωση της αξίας της κύριας κατοικίας της τάξεως του 30%».  

 
 
 

Το παρα-σύνθημα Τόμσεν

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» ….  Το ΔΝΤ, όπως πληροφορούμαι, ενημέρωσε την κυβέρνηση μέσω της έκθεσης «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) ότι δεν δέχεται τις εκτιμήσεις του ελληνικού προσχεδίου προϋπολογισμού για το πλεόνασμα του 2018 και ότι για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές αποτέλεσμα 3,5% θα απαιτηθούν παρεμβάσεις ύψους 1,3% του ΑΕΠ ή πιο απλά μέτρα ύψους 2,4 δισ. ευρώ. Αυτό ωστόσο έγινε γνωστό από το κείμενο της έκθεσης. Διότι όταν ο διευθυντής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ (πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας) ρωτήθηκε για τις εκτιμήσεις του Ταμείου στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Fiscal Monitor, άφησε τους πάντες άφωνους με την απάντησή του. Τι είπε; Παρέπεμψε στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει την Παρασκευή ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν, λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα και ότι ως εκ τούτου την αρμοδιότητα έχει το Ευρωπαϊκό Τμήμα.

nnn

Οπως καταλαβαίνετε, έχει πέσει σήμα στο Ταμείο ότι κάθε ερώτηση που σχετίζεται με την Ελλάδα θα την απαντά ο Πόουλ Τόμσεν. Κάτι σαν παρασύνθημα θα έλεγα. Μέλλει να καταδειχτεί εάν αυτό θα ισχύσει και την Πέμπτη, οπότε θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ η Κριστίν Λαγκάρντ. Βεβαίως, εάν δεχτεί ερώτηση για την Ελλάδα η Γαλλίδα δεν θα κρυφτεί πίσω από τον Τόμσεν. Αλλά έχει την αλεπουδίσια ικανότητα να ξεφεύγει από «φάκες» τύπου Ελλάδος.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....