Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 14/03/18

 

 

Υπάρχουν πιθανότητες 

 

Θέλουμε να ομολογήσουμε ότι παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, διαπιστώνουμε πως αρχίζουν να αυξάνονται οι πιθανότητες να έχουμε κατά τους επόμενους μήνες μια μίνι – επανάληψη του σκηνικού αδιεξόδου που έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια. Δε μιλάμε για ακραίες καταστάσεις, όπως το πρώτο εξάμηνο του 2015, με απειλές GREXIT κτλ. Αλλά για σημαντικές δυσκολίες στο να κλείσει η τελική συμφωνία, μια συμφωνία που θα τα περιλαμβάνει όλα. Και χωρίς να είναι το επικρατέστερο σενάριο, αρχίζουμε να νιώθουμε πως αυτές οι συζητήσεις για τις τελικές αποφάσεις (περιλαμβάνονται τα πάντα, η μορφή εποπτείας, οι αποφάσεις για το χρέος, το ποιά μέτρα θα εφαρμοστούν κτλ) θα μπορούσαν να κρατήσουνε αρκετά περισσότερο από ότι η κυβέρνηση έχε εκτιμήσει, δηλαδή το καλοκαίρι του 2018. Και τι σημαίνει αυτό;  Ότι αρχίζουν να υπάρχουν πιθανότητες να μιλήσουμε για παράταση του τρέχοντος προγράμματος, κάτι το οποίο προσφάτως η κυβέρνηση είχε αποκλείσει. Και είναι αλήθεια ότι μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί. Αλλά όσο περνάει ο καιρός, αυτό φαίνεται όλο και πιο πιθανό.

 
 
 

 

Η συζήτηση για την καθαρή έξοδο…

 

Και σε σχέση με τα παραπάνω, θα επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά ότι αυτή η συζήτηση για την καθαρή έξοδο και οι «υποσχέσεις» που δίνει η κυβέρνηση, έχουνε «εκνευρίσει» αρκετούς ευρωπαίους αξιωματούχους. Και αυτή η ενόχληση (να το πούμε πιο ευγενικά) μπορεί να είναι τελικά και αυτή που θα οδηγήσει στην παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Και βλέποντας και τις τελευταίες απαιτήσεις του ΔΝΤ (οι οποίες μόνο έκπληξη δεν προκαλούν), δε μπορούμε ακόμη και να αποκλείσουμε το σενάριο οι δανειστές να μπουν στην λογική να αδειάσουν την κυβέρνηση, να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές και οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση.

 

Διευκρινίζουμε ότι όλα τα παραπάνω δεν είναι το πιθανότερο σενάριο. Αλλά αν αυτή η κυβέρνηση συνεχίσει να μην έχει μυαλό και σε πολλά θέματα να συμπεριφέρεται με το γνωστό λάθος τρόπο, τουλάχιστον κάποια από τα παραπάνω θα μπορούσαν να συμβούν.

 
 
 

 

Μην τα μπερδεύουμε

 

Υπέρ της διατήρησης των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που παρέδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάχθηκε χθες ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υποψήφιος υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι κυβερνητικοί εταίροι λίγο πριν από την επίσημη υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας. Και οι δηλώσεις αυτές θεωρήθηκαν   από τους περισσότερους ως εξαγγελία συνέχισης της ίδιας πολιτικής του Β. Σόιμπλε. Προσωπικά θεωρούμε πως αυτή η εκτίμηση είναι λάθος και ότι καλό θα είναι να μην μπερδεύουμε τα πράγματα. Εννοείται ότι τα κράτη πρέπει να ακολουθούν την πολιτική των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Προκοπή με ελλείμματα δεν γίνεται. Ακόμη δεν το έχουμε καταλάβει αυτό στην Ελλάδα; Υπάρχει όμως μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στην πολιτική της σωστής δημοσιονομικής πειθαρχίας και αυτής της λογικής του Β. Σόιμπλε, με την ακραία λιτότητα να έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια τεράστια προβλήματα στην Ε.Ε. – ευρωζώνη. Και είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι πλέον αυτό θα αλλάξει. Δεν πιστεύουμε σε θαύματα. Άλλα ότι σταδιακά θα μπει ένα τέλος στην λογική της ακραίας λιτότητας του Β. Σόιμπλε. Και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει θετικά και τη χώρα μας, ειδικά σε αυτή τη φάση που πλέον βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

 
 
 

 

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη

 

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εξελίξεις των τελευταίων ημερών ήταν η χθεσινή αποπομπή του Ρεξ Τίλερσον από τον D. Trump. Όπως έγραψε ο D. Trump στο Twitter: «Ο Μάικ Πομπέο, επικεφαλής της CIA θα γίνει ο νέος μας ΥΠΕΞ». Και αυτή η αποπομπή του Τίλερσον παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για δύο λόγους.  Πρώτον γιατί ο Τίλερσον ήταν το πρώην ισχυρό αφεντικό της EXXON (το γεωτρύπανο της οποίας βρίσκεται από σήμερα στην Κύπρο). Και δεύτερον και πολύ βασικό, γιατί ο Τίλερσον προσφάτως είχε εκφραστεί δύο φορές υπέρ της ανάγκης οι ΗΠΑ να έλθουν κοντά και πάλι στην Τουρκία.

 

Δε χρειάζεται να μπούμε αμέσως στις θεωρίες συνομωσίας. Ωστόσο όπως και αν το δει κανείς αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη, που θα μπορούσε να επηρεάσει και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, σε ένα ομολογουμένως ιδιαίτερο timing για το τρίγωνο, Ελλάδα – Κύπρος – Τουρκία.  

 
 
 

 

Τι εστί Ιβάν... ο τρομακτικός

 

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» ….  αργησε πολύ να καταλάβει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τι εστί Ιβάν Σαββίδης. Δεν μιλάμε για τον Ιβάν τον τρομερό, αλλά τον...  τρομακτικό. Ο οποίος τρομάζει γενικώς. Μόλις τελευταίως ο κ. Τσίπρας αντελήφθη το ποιόν αυτού του ελληνορώσου επιχειρηματία και το πόσο βλαπτικός είναι για το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς. Ο Ιβάν, που μπαινόβγαινε συχνότατα στο Μέγαρο Μαξίμου (ελέγχεται εάν οπλοφορούσε), που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον διευκόλυνε σε επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, που διατηρούσε στενότατες προσωπικές σχέσεις με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, που τον στήριξαν προκειμένου να ελέγχει (αλλά μόνον για λογαριασμό της κυβέρνησης) το ένα μετά το άλλο τα ΜΜΕ, που του έσβηνε τα πρόστιμα, που τον προωθούσε συνεχώς σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες (ξενοδοχείο «Μακεδονία», ΣΕΚΑΠ, ΣΟΥΡΩΤΗ κ.ά.). Ηταν όμως αργά για τον κ. Τσίπρα και τους συνεργάτες του στο Μαξίμου όταν αποφάσισαν να απομακρυνθούν από αυτόν. Και όταν πριν από 15 ημέρες ο κ. Σαββίδης γινόταν όλο και πιο φορτικός με πολλαπλά τηλεφωνήματα στο Μαξίμου (για σβήσιμο και άλλων προστίμων, για τον ΠΑΟΚ, ή επειδή ζητούσε...  Μαξιμιλιανή διαιτησία με συνεταίρο του στα ΜΜΕ) ο κ. Τσίπρας απαυδισμένος λέγεται ότι φώναξε: «Να μην ξανακούσω εδώ μέσα το όνομα Ιβάν Σαββίδης». Αργά, πολύ αργά, κύριε Πρωθυπουργέ.

 

Μην ξεχνάτε και τον Καλογρίτσα

 

Οπως τότε που στο Μαξίμου είχαν αναφωνήσει «μην ξανακούσουμε εδώ μέσα το όνομα Καλογρίτσα». Τον θυμάστε; Τον Χρήστο Καλογρίτσα; Αλλον επίσης εκλεκτό της κυβέρνησης και παρ' ολίγον καναλάρχη με τα βοσκοτόπια, με χρέη στην Εφορία, στα ασφαλιστικά ταμεία και με «κόκκινα» δάνεια άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, ο κουμπάρος του Καμμένου και του Σπίρτζη που τότε «χτύπησε» και πήρε και την τέταρτη συνεχή εργολαβία του άξονα Πάτρας - Πύργου. Είναι ο ίδιος επιχειρηματίας που θέλησε και αυτός να γίνει εκδότης (και έγινε) που εν συνεχεία αποδείχθηκε πως έχει ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις για πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ενώ επιπλέον με δικαστικές αποφάσεις έχουν παγώσει μέρος των τραπεζικών λογαριασμών τόσο του ιδίου όσο και της συζύγου του. Nαι, πρόκειται για τον κύριο που δήλωνε εισόδημα 300 ευρώ μηνιαίως. Και όταν αποκαλύφθηκαν όλα αυτά, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τον...  έδιωξαν. Δεν ήθελαν να ακούσουν ούτε το όνομά του.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....