Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 14/06/18

 

Αυτές είναι οι ελληνικές λογικές

Ενόψει και των σημερινών διαπραγματεύσεων και κυρίως ενόψει του επόμενου κρίσιμου Eurogroup, μια ενδιαφέρουσα άποψη η οποία εκφράζεται από αρκετούς (ακούγεται εδώ και καιρό) είναι πως τώρα και μετά τη συμφωνία για το όνομα, η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει σε μια πιο ριζοσπαστική λύση για το χρέος. Προσωπικά θα θέλαμε να ίσχυε κάτι τέτοιο και να είχαμε κάτι γενναίο για το χρέος. Πιστεύουμε όμως πως αυτός είναι ένας ελληνικός τρόπος σκέψης. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε πως υπάρχει υπόγεια συμφωνία. Κλείνουμε το όνομα, μας δίνεται το χρέος. Γιατί ναι μεν οι ξένοι εκφράζονται πολύ θετικά για το κλείσιμο της ονομασίας, ωστόσο δεν πιστεύουμε πως υπάρχουν τέτοιες λογικές ανταλλαγής.

 

Και όπως γράφουμε τις τελευταίες ημέρες και φυσικά δυστυχώς. Όλα δείχνουν πως αυτό θα επιβεβαιωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με τους ευρωπαίους να λαμβάνουνε μεν αποφάσεις για το ελληνικό χρέος. Αποφάσεις όμως οι οποίες μόνο γενναίες δεν θα είναι.

 
 
 

Αυτό μπορεί!!!

Όπως γράψαμε παραπάνω, χωρίς φυσικά να αποκλείουμε τίποτα, δεν πιστεύουμε πως υπάρχει κάποια συμφωνία ανταλλαγής: “δίνουμε το όνομα παίρνουμε το χρέος”.

 

Αλλά αυτό δε σημαίνει πως η κυβέρνηση Σύριζα και ο Α. Τσίπρας δεν κερδίζουν κάτι. Κερδίζουν την συμπάθεια των δανειστών. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έχει αποδειχθεί ότι ανά πάσα στιγμή, οι ευρωπαίοι μπορούν να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια και να ρίξουνε μια κυβέρνηση. Και το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σύριζα μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ικανοποιεί όλα τα αιτήματα των δανειστών (χωρίς να θέλουμε να πούμε ότι κάνει πάντα λάθος), είναι ο βασικός λόγος γιατί αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη αντέξει 3 χρόνια και δεν αποκλείεται να πάει σχεδόν μέχρι τέλους…

 
 
 

Ενοχλημένοι με τη ΝΔ

Και σε σχέση με τα παραπάνω. Με μεγάλο ενδιαφέρον μαθαίνουμε πως σε κύκλους του εξωτερικού και στο ευρωκοινοβούλιο υπάρχει εκνευρισμός με τη ΝΔ, για τις αντιδράσεις της στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Μάλιστα, οι πληροφορίες πως η ΝΔ θα καταθέσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προκάλεσαν ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό….

 

Μάλιστα, θυμίζουμε πως παρόμοιες αντιδράσεις έχουνε υπάρξει τους τελευταίους μήνες και στο αίτημα της ΝΔ για πρόωρες εκλογές, με τον Κ. Μητσοτάκη προσωπικά να έχει γίνει δέκτης παραπόνων από αξιωματούχους όπως ο Ρεγκλίνγκ, αλλά και το Βερολίνο.  

 
 
 

Λάθος κίνηση

Πάντως προσωπικά θεωρούμε πως είναι λανθασμένη η κίνηση του προέδρου της ΝΔ. Ο πρόεδρος της ΝΔ ξέρει πολύ καλά ότι η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης (το έχει ήδη ξεκαθαρίσει ο Καμμένος). Έτσι ουσιαστικά είναι σαν να δίνει στην κυβέρνηση την δυνατότητα να πει: «Πήραμε ψήφο εμπιστοσύνης, προχωράμε στη συμφωνία για τα Σκόπια».

 

Και για να βάλουμε και λίγο θεωρία συνωμοσίας τώρα. Μήπως αυτός ήθελε τελικά ο πρόεδρος της ΝΔ, με φόντο και τις αντιδράσεις στο εξωτερικό για το ότι η ΝΔ δεν ψηφίσει την συμφωνία!!!

 
 
 

Δεδομένη

Και επειδή πολλά λέγονται στην Ελλάδα (με βάση και τις πληροφορίες πως η Αθήνα προσπαθεί να βρει ισοδύναμα μέτρα), ας κρατήσουμε αυτά τα οποία είπε χθες ο επικεφαλής του EWG Χανς Φάιλμπριφ. Προτού αναφέρουμε σε αυτές τις δηλώσεις, θα επαναλάβουμε πως είναι διαφορετικό πράγματα το συνταξιοδοτικό της χώρας και άλλο πράγμα τα υπόλοιπα μέτρα. Έτσι λοιπόν και ισοδύναμα μέτρα να έβρισκε η κυβέρνηση, δεν πιστεύουμε πως οι δανειστές θα αποδέχονταν να μην γίνουν οι περικοπές στις συντάξεις, με αυξήσεις για παράδειγμα στις υπόλοιπους φόρους.  

 

Για την ιστορία, στις δηλώσεις του ο επικεφαλής του EWG ….. Η όποια παρέμβαση στα μέτρα για τις συντάξεις, ακόμη και μετά το τέλος του προγράμματος, θα πρέπει να αποφασιστεί μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο επικεφαλής του EWG Χανς Φάιλμπριφ, απαντώντας εμμέσως στην εξαγγελία της κυβέρνησης ότι ενδεχομένως θα προβεί σε ελάφρυνση των περικοπών στη μεταπρογραμματική περίοδο.  «Δεν θα φτάσουμε στον Ιούλιο, είμαι πεπεισμένος ότι θα έχουμε συμφωνία στο επόμενο Eurogroup», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Φάιλμπριφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.  «Δεν έχει ζητηθεί», είναι η απάντησή του, αναφορικά με το σενάριο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής. «Θα ήταν καλή, χωρίς να είναι αναγκαία», τόνισε ο επικεφαλής του EWG, ως προς την ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού προγράμματος του ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, «το Ταμείο θα αναμειγνύεται στην Ελλάδα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο» είπε. 

 

«Καμία αντιστρεψιμότητα των μεταρρυθμίσεων», επανέλαβε ο κ. Φάιλμπριφ. Στο πλαίσιο αυτό, δεν εξαίρεσε και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση του στόχου στα πρωτογενή πλεονάσματα: «έχουμε συμφωνήσει - 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022».

 

Ο ίδιος σημείωσε ότι η τελευταία εκταμίευση του προγράμματος αναμένεται  να κινηθεί μεταξύ 11 και 12 δις, υπογραμμίζοντας ότι έγκειται στο Eurogroup να αποφασίσει το ποσό στο οποίο θα διαμορφωθεί συνολικά το αποθεματικό για τη μεταπρογραμματική περίοδο. 

 

Επιπλέον, ο κ. Φάιλμπριφ έκανε έκδηλη τη δυσαρέσκεια της Ευρωζώνης για την υπόθεση Γεωργίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσημης τοποθέτησης του Eurogroup.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....