Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 14/06/19

 

Για να μην ξεχνιόμαστε….

Πρώτο θέμα στα περισσότερα site ήταν χθες οι αναφορές – προειδοποιήσεις του ESM. Εμείς όμως θα μείνουμε σε κάτι άλλο. Στις αναφορές του ESM πως αν η Ελλάδα δεν είχε κάνει αυτά που έκανε το 2014-2015 θα είχε νωρίτερα από την κρίση.

Όπως αναφέρει ο ESM, το 2013 και το πρώτο εξάμηνο του 2014 το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης εξελισσόταν εν πολλοίς όπως είχε σχεδιαστεί. Το 2013 ο EFSF εκταμίευσε οχτώ δόσεις συνολικού ύψους 25,3δις ευρώ και για λίγο το 2014 φαινόταν ότι οι προοπτικές της Ελλάδας βελτιώνεται, αναφέρεται στην έκδοση, που υπενθυμίζει ότι τότε για πρώτη φορά από το 2007 η οικονομία επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων είχαν σταθεροποιηθεί κοντά στο 6% το καλοκαίρι του 2014 και η κυβέρνηση προχωρούσε σε μία προσεχτική επιστροφή στην αγορά, με δύο εκδόσεις ομολόγων, έχοντας πετύχει «μία εντυπωσιακή βελτίωση του προϋπολογισμού». Η Ελλάδα είχε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ ήδη από το 2013. Παράλληλα οι τράπεζες αντλούσαν ιδιωτικά κεφάλαια και εξέδιδαν ομόλογα.  

Περί τα μέσα του 2014, η Ελλάδα σύμφωνα με τον ESM φαινόταν να έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της, όπως είχαν πετύχει τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία. «Σε κάποιο σημείο έμοιαζε ότι θα μπορούσαν να βγουν, θα μπορούσαν να λάβουν μία πιστωτική γραμμή και η ανάπτυξη είχε επιστρέψει» δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του μηχανισμού, Ρολφ Στράουχ. Ωστόσο τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι. «Η μεταρρυθμιστική δυναμική επιβραδύνθηκε το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η Ελλάδα βρισκόταν υπό το βάρος πολιτικής αναταραχής και έξι ετών ύφεσης» αναφέρεται. 

Αυτά τα θυμίζουμε για να μην ξεχνάμε την ζημία που έγινε στη χώρα την περίοδο που η κυβέρνηση Σύριζα ετοιμάζονταν να αναλάβει κυβέρνηση, σε συνδυασμό φυσικά και με τα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015.

 
 
 

ΔΝΤ

Και σε ένα άλλο ζήτημα τώρα το οποίο ξεχάστηκε. Αναφερόμαστε στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αποπληρώσει νωρίτερα τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που έχουν υψηλό επιτόκιο. Και όπως δήλωσε υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχος στην Καθημερινή. Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, όπως θα έπρεπε για κάτι τέτοιο, παρότι είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της εδώ και δύο μήνες. Και αυτό γιατί πιθανώς γνώριζε ότι δεν θα πάρει το πράσινο φως, καθώς μετά τις πρόσφατες πρακτικές της ελληνικής κυβέρνησης και την αυστηρή τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση ήταν ξεκάθαρο ότι ορισμένα Κοινοβούλια, όπως της Ολλανδίας, δεν θα δέχονταν μια τέτοια διευκόλυνση. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, «για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι η κατάλληλη ώρα γι’ αυτή τη συζήτηση», είπε και έκλεισε το θέμα.

 
 
 

Οικονομία

Στα της οικονομίας τώρα και σε σχέση με αυτά τα οποία συνεχώς γράφουμε. Ας κρατήσει κανείς τις τελευταίες επισημάνσεις του ΣΕΒ. Ειδικότερα, η ανάλυση αναφέρει πως στην αύξηση των εισαγωγών και την εξασθένιση των εξαγωγών οφείλεται κατά κύριο λόγο η αποδυνάμωση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2019, παρά την σημαντική αύξηση των επενδύσεων. Όπως σχολιάζει ο ΣΕΒ, η μέχρι τώρα ανάκαμψη της οικονομίας δεν έχει βασιστεί στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, γεγονός που σε συνδυασμό με την αυξανόμενη αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, θέτει σε κίνδυνο την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. «Από την άλλη πλευρά, η επίτευξη των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την εφαρμογή πολιτικών τόνωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Συνεπώς, η οικονομία χρειάζεται μεγαλύτερη εξωστρέφεια και περισσότερες επενδύσεις», αναφέρει ο ΣΕΒ.

 
 
 

Σοβαρό θέμα

Και συνεχίζοντας με τα της οικονομίας και στον περιβόητο φόρο του ΕΝΦΙΑ, με το συνολικό ποσό που προσδοκά ετησίως η κυβέρνηση να είναι 3,2δις ευρώ. Και με ενδιαφέρον παρατηρούμε, πως με βάση τα επίσημα στοιχεία δεν πληρώνεται το 26% περίπου του φόρου, με το δημόσιο να εισπράττει 2,4δις από τα 3,2δις ευρώ που προσδοκά.

Και όπως και άλλες φορές έχουμε γράψει. Ναι μεν είμαστε σε γενικές γραμμές αισιόδοξοι για το ότι έχουμε αφήσει πίσω τα χειρότερα και τη μεγαλύτερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Ωστόσο αν δεν αλλάξουνε κάποια πράγματα. Και με δεδομένη την φορολογική εξάντληση των νοικοκυριών. Η χώρα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βρίσκεται μπροστά σε νέες κρίσεις. Μικρότερες από αυτήν που ζήσαμε. Αλλά μια κρίση είναι πάντα κρίση.  

 
 
 

Ο Ευκλείδης και ο… Νονός

Τα ακόλουθα έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Αρκετά προβληματισμένος εντοπίστηκε την Τρίτη το βράδυ στο γνωστό ρεστοράν-καφέ του Παγκρατίου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την ολιγομελή παρέα του. Δεν είχε διάθεση για πολλά-πολλά, γι’ αυτό επέλεξε ένα «ορεινό» τραπέζι και καθόταν με την πλάτη στους υπόλοιπους θαμώνες και κοιτούσε προβληματισμένος προς την έξοδο του καταστήματος. Λίγοι αντιλήφθηκαν την – ομολογουμένως διακριτική – παρουσία του. Κάποια στιγμή περνά ανάμεσα από τα τραπέζια ο ηλικιωμένος μποέμ μουσικός της πλατείας Προσκόπων με το χαρακτηριστικό κόκκινο μπορ και τις ασορτί κόκκινες τιράντες. Εκείνη την ώρα στο μικρό του ακορντεόν «έτρεχε» τη χαρακτηριστική μελωδία από το σάουντρακ του «Νονού» (GodFather) με τα σαγηνευτικά μινόρε. Ωστόσο το… τροπάριο άλλαξε αμέσως μόλις ο συμπαθής ακορντεονίστας κατάλαβε την παρουσία του κ. Τσακαλώτου. Κατέβηκε συγχορδία, κράτησε ρυθμό και το γύρισε σε Μιχάλη Σουγιούλ και Σώτο Παναγόπουλο. Οι καιροί δεν προσφέρονται για παιχνιδίσματα, θα σκέφτηκε…

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....