Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 15/04/19

 

Πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις

Στη σκιά της έκθεσης του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος πριν από μερικές ημέρες. Ο πάντα σοβαρός κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας  καθηγητής του Παν/μίου Πελοποννήσου και πρώην συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στο newmoney, επισημαίνει ορισμένα κρίσιμα σημεία της συγκεκριμένης έκθεσης.

 Ενα από αυτά είναι η ενδεχόμενη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές προγενέστερες περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων των συνταξιούχων. Οπως αναφέρει η έκθεση, η πρόσθετη δαπάνη δρα επιβαρυντικά στην ανάλυση βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, καθώς οδηγεί στην αναθεώρηση προς τα πάνω της συνταξιοδοτικής δαπάνης και τροφοδοτεί με αβεβαιότητα τη δημοσιονομική πολιτική και την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Τυχόν καθολική εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για τα αναδρομικά μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 13 δισ. ευρώ. Η κάλυψη του ποσού αυτού (ή μέρος αυτού) δεν είναι μια απλή διαδικασία. Εάν συνεχιστεί η τρέχουσα οικονομική πολιτική και για να μην εκτροχιαστούν οι μελλοντικοί προϋπολογισμοί, θα πρέπει άλλες κοινωνικές ομάδες να πληρώσουν τα αναδρομικά, ενδεχομένως μέσω νέων αυξήσεων στους φόρους. Ετσι όμως η πραγματική οικονομία θα επιδεινωθεί περισσότερο και η ελληνική κοινωνία θα συνεχίσει να είναι εγκλωβισμένη στον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

Ενα δεύτερο σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι η εκτίμηση για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης για το 2019, από το 2,5% που ήταν στην προηγούμενη πρόβλεψη στο 1,9%. Μάλιστα και για το 2020 οι προβλέψεις της ΤτΕ είναι ότι το ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο, στο 1,8%.

Ολες αυτές οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω είναι ανησυχητικές και έρχονται να συμβαδίσουν με αντίστοιχες αναθεωρήσεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το 2018 η ΕΚΤ και η Κομισιόν προέβλεπαν συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας της Ευρωζώνης. Από τα τέλη του 2018, όμως, έχουν αναθεωρήσει τις σχετικές προβλέψεις προς το χειρότερο. Ετσι εκτιμούν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα υποστεί μια απότομη επιβράδυνση με ρυθμό ανάπτυξης μόλις στο 1,1%.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας, της οικονομικής ατμομηχανής της Ε.Ε., από 2% έχουν πέσει κάτω από 1% τους τελευταίους 12 μήνες. Αντίστοιχες εκτιμήσεις διαμορφώνονται τόσο για την αμερικανική οικονομία όσο και για την ασιατική. Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα; Λιγότερες εξαγωγές, λιγότερο τουρισμό, μικρότερο ΑΕΠ και μεγαλύτερες δυσκολίες αναχρηματοδότησης του ιδιωτικού και του δημόσιου χρέους. Δεν είναι όμως μόνο το εξωτερικό περιβάλλον που δημιουργεί ανησυχία στην επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της κυβέρνησης. Είναι και το εσωτερικό. Εννέα μήνες μετά την έξοδο από το μνημόνιο, η υπερφορολόγηση και τα τεράστια πλεονάσματα εμποδίζουν την οικονομία να αναπνεύσει.

Για να επιτευχθούν τα τεράστια πρωτογενή πλεονάσματα η κυβέρνηση αφαιρεί πόρους από τη μεσαία τάξη οδηγώντας την σε σταδιακή εξαφάνισή. Αυτό, άλλωστε, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Μέσα σε μια τριετία οι φορολογούμενοι με εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ μειώθηκαν κατά 93.000. Οι φορολογούμενοι αυτοί που είναι κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και μέτοχοι εταιρειών αλλά και μισθωτοί και αγρότες δήλωσαν το 2018 εισοδήματα μειωμένα κατά 4 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2015, παρά την αύξηση του ΑΕΠ.

Η υπερφορολόγηση στην Ελλάδα αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής φτάνει μέχρι το 55% (συνυπολογίζοντας και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, η οποία ενσωματώθηκε στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος το 2016). Μαζί με την Αυστρία, η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια στην υπερβολική φορολόγηση, με μία όμως διαφορά: το ύψος του εισοδήματος πάνω στο οποίο εφαρμόζεται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής (55%) είναι τα 40.000 ευρώ, όταν στην Αυστρία το αντίστοιχο εισόδημα είναι στο 1 εκατ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα όλων των εξωτερικών και εσωτερικών δυσμενών εξελίξεων είναι η πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,9% φέτος. Είναι ικανοποιητική; Ασφαλώς όχι, όταν σκεφτεί κανείς ότι τα προηγούμενα δέκα χρόνια έπεσε σωρευτικά το ΑΕΠ κατά 25%. Η εμπειρία από άλλες χώρες δείχνει ότι εκτοξεύεται το ΑΕΠ μετά από μεγάλη ύφεση.

Ισχύει δηλαδή η θεωρία του ελατηρίου. Εδώ όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε, προφανώς εξαιτίας ενδογενών παραγόντων, δηλαδή παραγόντων που σχετίζονται με την ίδια την οικονομική πολιτική. Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας εξακολουθεί να βασίζεται σε μέγιστο βαθμό στην ιδιωτική κατανάλωση -και κυρίως στον τουρισμό- και οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν για ενίσχυση των επενδύσεων έχουν διαψευστεί παταγωδώς.

 
 
 

Δεν ξέρουμε πόσοι το έχουνε καταλάβει

Με αφορμή τώρα μια δήλωση του φοβερού αριστερού κ. Πέτρου Κόκκαλη. Ότι ο Σύριζα θα κερδίσει τους νέους!!! Δεν ξέρουμε πόσοι το έχουνε καταλάβει. Αλλά ο Σύριζα στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές, πήρε λιγότερους ψήφους από τα άκυρα και τα λευκά!!! Και αν και οι φοιτητικές εκλογές σίγουρα σηκώνουνε συζήτηση. Νομίζουμε πως είναι ιστορική εξέλιξη, η φοιτητική παράταξη του κυβερνώντος κόμματος, να παίρνει μηδενικά ποσοστά. Και να μην ξεχνάμε πως μιλάμε για την αφρόκρεμα της ελληνικής νεολαίας. Τους φοιτητές. Για την ιστορία λοιπόν. Και αν και πέρασε σχετικά στα ψιλά. Σε 46.300 φοιτητές, η παράταξη του Σύριζα κατάφερε να συγκινήσει μόλις 660 σπουδαστές και κατετάγη τελευταία με μόλις 1,48%. Και όπως σχολιάσαμε. Όπως και αν το δει κανείς, αυτό είναι εντυπωσιακό.

 
 
 

Βρε πως αλλάζουνε οι καιροί !!!!

Να παρατηρήσουμε σε αυτό το σημείο και κάτι άλλο. Τα πανηγύρια στελεχών του Σύριζα (με εκτεταμένα δημοσιεύματα και στο ελεγχόμενο ΑΜΠΕ), για τα δύο χρόνια Fraport Greece («Τα οφέλη στην ελληνική οικονομία» και η πρόοδος των έργων των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ήταν ένας από τους τίτλους του ΑΜΠΕ).

Και είναι πράγματι εντυπωσιακό, πως αλλάζουνε οι εποχές!! Έτσι, από τις κατηγορίες για ξεπούλημα της περιουσίας των ελλήνων. Φθάσαμε στα πανηγύρια για την επένδυση των γερμανών στα ελληνικά αεροδρόμια. Τώρα θα μας πείτε λογικό. Από τα «Go Back Mrs Merkel» πήγαμε στη μεγάλη αγάπη Τσίπρα – Μέρκελ.

 
 
 

Ουάου !!!!

Ο γιος του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα τα Νέα, έλαβε το 2017 υποτροφία ύψους 27.000 ευρώ, ως υποψήφιος διδάκτορας για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Ενα ίδρυμα που σχεδίασε και δημιούργησε ο κ. Φωτάκης.

Και κάπου εδώ θα χρησιμοποιήσουμε την αγαπημένη φράση του πρώην συντρόφου του Σύριζα κ. Βαρουφάκη. Ουάου!!! 

 
 
 

Πόσο γελοίος είναι

Και σε συνέχεια των παραπάνω, θα είμαστε εξαιρετικά σκληροί, αν και θέλουμε να αποφεύγουμε τέτοιους χαρακτηρισμούς. Αλλά και μόνο από το τελευταίο video που δημοσίευσε ο κ. Βαρουφάκης, από το βράδυ του δημοψηφίσματος (αν θέλουμε να το πιστέψουμε αυτό και όσο φυσικά έχει αυτό). Φαίνεται πόσο γελοίος είναι. Ειλικρινά έχουμε μια μεγάλη απορία. Αν έχει καταλάβει ο κ. Βαρουφάκης, πόσο μεγάλη ζημία έχει κάνει στη χώρα και την ελληνική οικονομία. Πραγματικά έχουμε αυτήν την απορία.  

 
 
 

:)

Κλείνοντας, εξαιρετικά αστείο βρήκαμε το παρακάτω σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη στην Καθημερινή.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....