Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 15/05/17

Αυτή είναι η πιο θετική είδηση !!

Ξέρετε προσωπικά ποιά θεωρούμε την πιο θετική είδηση των τελευταίων ημερών (στη σκιά και της Συνόδου των 7 πλουσιότερων χωρών).

Ότι πλέον έχει καταστεί σαφές πως το Βερολίνο δεν αναμένει από την Ελλάδα επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για 10 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος, όπως ήταν η επίσημη θέση του στο παρελθόν, αλλά έως το 2022!!!  Και όσο απλό και αν ακούγεται αυτό δεν είναι καθόλου, αφού αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες διαφωνίες μεταξύ των δανειστών.

Φυσικά στο ελληνικό ζήτημα και με τη στάση της Γερμανίας και του Σόιμπλε ποτέ κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα, αλλά τουλάχιστον οι τελευταίες διασταυρωμένες πληροφορίες αυτά αναφέρουν.  

 
 
 

Χρέος

Και ουσιαστικά αυτή η αποδοχή από την πλευρά της Γερμανίας, είναι αυτή που ξεμπλοκάρει και μια συμφωνία για το χρέος (αν και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε μέχρι την τελευταία στιγμή). Σύμφωνα λοιπόν με το τελευταίο ρεπορτάζ,  οι εμπλεκόμενες πλευρές βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία. Αυτή στο βασικό της σενάριο περιλαμβάνει επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους (πιθανόν και μέχρι 20 χρόνια), κάτι το οποίο αρχικά η Γερμανία δεν ήθελε ούτε να ακούσει. Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ θα δώσει στον Σόιμπλε το μη πάγωμα των επιτοκίων, για το οποίο θα αναζητηθούν άλλες τεχνικές για να διατηρηθούν οι τόκοι κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο (με βάση τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας).

Και έχουμε και λέμε. Φαίνεται (αυτό πάντα μέχρι νεοτέρας – αφού μιλάμε για την ελληνική υπόθεση) ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2022, μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά από εκεί (πολύ θετικό αυτό – αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για σταδιακή μείωση των φόρων, έστω μετά από περίπου 4-5 χρόνια) και μια συμφωνία για το χρέος, με βάση κυρίως τη μεγάλη επιμήκυνση των ελληνικών δανείων. 

Και η αλήθεια είναι ότι στη βάση όλων αυτών, μπορεί να ελπίζουμε ότι και κάτι μπορεί να αρχίσει να φτιάχνει στη χώρα μας, τουλάχιστον να ηρεμήσουμε από τα συνεχή σενάρια καταστροφής όλα αυτά τα χρόνια.

 
 
 

Μήπως η επόμενη χώρα που ετοιμάζεται για μεγάλη κρίση είναι η Γαλλία;

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε τα σενάρια που κυκλοφορούν για το ενδεχόμενο ο Μακρόν να προτείνει τη Κ. Λαγκάρντ ως επόμενο πρωθυπουργό της Γαλλίας. Και μεταξύ σοβαρού και αστείου αναρωτιόμαστε τώρα εμείς. Ο Ε. Μακρόν πρόεδρος της Γαλλίας (σε κάθε περίπτωση πολύ καλύτερος από την Λεπέν) … Και η Κ. Λαγκάρντ (επικεφαλής του ΔΝΤ) πρωθυπουργός της Γαλλίας. Μήπως η Γαλλία ετοιμάζεται για μια μεγάλη κρίση και μια λιτότητα; … Kαι ενόψει αυτού επιλέγονται τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να διαχειριστούν αυτήν την κρίση; Πολύ καχύποπτοι είμαστε και εμείς, αλλά πολλές φορές κάπως έτσι εξελίσσονται τα πράγματα.

 
 
 

Έτσι λειτουργούν κάποιες χώρες

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες των τελευταίων ημερών ήταν … ότι κεφάλαια 4 δισ. ευρώ έχουν εισρεύσει στην κυπριακή οικονομία τον τελευταίο χρόνο, χάρις στο πρόγραμμα χορήγησης άδειας παραμονής («χρυσή βίζα») σε πολίτες εκτός Ε.Ε., που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια.

Πρόκειται για μέγεθος που αντιστοιχεί στο 25% του ΑΕΠ της χώρας! με αποτέλεσμα το σχετικό πρόγραμμα να θεωρείται το πλέον προσοδοφόρο μεταξύ των υπολοίπων χωρών του μεσογειακού Νότου που «τρέχουν» ανάλογες πρωτοβουλίες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης.

Μάλιστα, η επιτυχία αυτή έχει προκύψει, παρά το πολύ υψηλό όριο επένδυσης που έχει τεθεί, καθώς για να μπορεί κανείς να αιτηθεί άδεια παραμονής στην Κύπρο, πρέπει να δαπανήσει τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ για την αγορά ακινήτων, ή 2,5 εκατ. ευρώ για την αγορά κυβερνητικών ομολόγων, ή εταιρειών. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος των επιδόσεων του κυπριακού προγράμματος, αρκεί να επισημανθεί ότι στην Ελλάδα το σύνολο των άμεσων ξένων επενδύσεων το 2016 δεν ξεπέρασε τα 2,8 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε μόλις 1,5% του ΑΕΠ της χώρας.

Και σίγουρα η κυπριακή να είναι μια πολύ πιο μικρή από την ελληνική οικονομία, καθώς και ότι το αρχικό συνολικό πρόβλημα ήταν πολύ μικρότερο στη Μεγαλόνησο (κυρίως όσον αφορά τα δημοσιονομικά της χώρας). Ωστόσο οι κύπριοι έχουν αποδείξει ότι χειρίστηκαν πολύ πιο σωστά την δική τους κρίση.

Και ξέρετε ποιά ήταν η κυριότερη διαφορά με την Ελλάδα; Ότι στην Κύπρο δεν υπήρχε ο αντίστοιχος αντιμνημονιακός Σύριζα – Α. Τσίπρας που τα πρώτα χρόνια της κρίσης μπλόκαρε όλες τις προσπάθειες «μεταρρυθμίσεων» που γίνονταν, με αντιμνημονιακές κορόνες και βγάζοντας τον κόσμο στους δρόμους.

 
 
 

Ενα χελιδόνι για τον Τσίπρα

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» ….  Αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο τον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) όταν επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου για να μιλήσει δεν ήταν τα καλωσορίσματα στα ελληνικά  των φοιτητών και φοιτητριών («Γεια σας, καλώς ορίσατε» - με άψογη προφορά) αλλά η αποκάλυψη που του έκανε ο πρύτανης για το πανεπιστήμιό του. Του είπε λοιπόν ότι στόχος του πανεπιστημίου είναι να... παράγει διπλωμάτες και πως έως τώρα έχουν αποφοιτήσει 400 διπλωμάτες που βρίσκονται στις κινεζικές πρεσβείες σε όλον τον κόσμο και στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Του είπε ακόμα ότι στο πανεπιστήμιο διδάσκονται 84 γλώσσες, ανάμεσά τους και η ελληνική.

nnn

Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει την ομιλία του στα ελληνικά και πρόσεξε ότι στην πρώτη σειρά των ακροατηρίου δεν χρησιμοποιούσαν ακουστικά αυτόματης μετάφρασης. Εδειχναν δηλαδή να καταλαβαίνουν τι ακριβώς έλεγε ο κ. Τσίπρας (και γι' αυτό τους συνεχάρη). Εκεί όμως που ο Πρωθυπουργός ενθουσιάστηκε ήταν όταν άκουσε την πανεπιστημιακή χορωδία να του τραγουδά (χωρίς μουσική), επίσης στα ελληνικά, το «Ενα το χελιδόνι» του Μίκη Θεοδωράκη. Σιγοτραγούδησε και αυτός μαζί με τη χορωδία αλλά δεν είχε μαζί του τη σύντροφό του Μπέτυ (Περιστέρα) Μπαζιάνα, παρά μόνο τους υπουργούς που τον συνόδευαν. Η κυρία Μπαζιάνα είχε μείνει στο ξενοδοχείο, μελετώντας το πρόγραμμα που δημιούργησε η φιλοξενούσα χώρα ειδικά για τις συζύγους των ηγετών.

 
 
 

Η Ευρώπη πάει από το κακό στο χειρότερο

Και για να γελάσουμε και λίγο και κλείνοντας θα πούμε και την κακία μας για το τραγούδι της Πορτογαλίας το οποίο κέρδισε τη φετινή Eurovision. Ειλικρινά αυτή η Ευρώπη πάει από το κακό στο χειρότερο J

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....