Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 15/05/18

 

 

Εμείς πάντως ως χώρα επιμένουμε για το αντίθετο…

 

Από τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις της χθεσινής ημέρας ήταν η συνέντευξη του Φραντσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ, ο οποίος είπε πως ένα προληπτικό πρόγραμμα «με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους» θα διατηρούσε το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, θα προλάμβανε τις διακυμάνσεις στις καταθέσεις, θα επιτάχυνε την άρση των capital controls και θα επέτρεπε τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Με τον τρόπο αυτόν ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα, Φραντσέσκο Ντρούντι τεκμηρίωσε τη θέση της ΕΚΤ για μια προληπτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο. Ωστόσο, η απόφαση «εναπόκειται πλήρως» στην ελληνική κυβέρνηση όπως είπε ο κ.  Φραντσέσκο Ντρούντι.

 

Και φυσικά η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί όλα αυτά τα οφέλη του προληπτικού προγράμματος για τα οποία μιλάμε σχεδόν όλοι και συνεχίζει να απορρίπτει την ύπαρξη ενός προληπτικού προγράμματος.

 

Και πολύ φοβούμαστε ότι υπάρχει ο κίνδυνος μιας τεράστιας ανοησίας. Γιατί και υπό αυστηρή εποπτεία θα παραμείνει η χώρα (αυτός δεν αποφεύγεται με τίποτα) και την προληπτική γραμμή απορρίπτουμε, με τη χώρα να κινδυνεύει να μείνει ανά πάσα στιγμή ξεκρέμαστη (δηλαδή να οδηγηθεί σε νέα κρίση), στην οποιαδήποτε μελλοντική δύσκολη στιγμή της ελληνικής οικονομίας. Ε! σε μεγάλο βαθμό κάπως έτσι αντιλαμβάνονταν η κυβέρνηση στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και έγιναν όσα έγιναν.

 

Αλλά ξεχάσαμε. Εμείς στην Ελλάδα είμαστε μάγκες. Για αυτό εδώ και τόσα χρόνια δε μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο και την κρίση.

 
 
 

Τελευταίο ρεπορτάζ και δανειστές

Και σε σχέση με τα παραπάνω και με βάση το τελευταίο ρεπορτάζ, οι δανειστές, πέρα από το γεγονός ότι έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί αυστηρή εποπτεία, σύμφωνα με πληροφορίες προκρίνουν και μια υβριδική γραμμή πίστωσης. Μια παραλλαγή της προληπτικής γραμμής για την οποία φέρονται να πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση οι δανειστές, κυρίως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρότι και οι δύο θεσμοί επισήμως δηλώνουν πως το σχετικό αίτημα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Διπλωματικές πηγές (έγραψαν χθες «Τα ΝΕΑ») ότι τις τελευταίες ημέρες ασκούνται έντονες πιέσεις, σε υψηλό επίπεδο, προς την ελληνική κυβέρνηση ώστε να λάβει μια προληπτικής φύσης γραμμή χρηματοδότησης μετά τη λήξη του Μνημονίου. Χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η γραμμή αυτή θα συνδέεται με κάποιο είδος λογαριασμού. Η αποδοχή της από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμάται πως θα είναι ικανή να δώσει τη δυνατότητα διατήρησης του waiver, της κατ’ εξαίρεση αποδοχής ελληνικών ομολόγων κατώτερης πιστοληπτικής αξιολόγησης για φθηνή χρηματοδότηση, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε ένα πιθανό «αντάρτικο» της ελληνικής κυβέρνησης, η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας προβάλλει μάλιστα και ως ενδεχόμενος καταλύτης εγχώριων πολιτικών εξελίξεων.

 

Την ίδια ώρα, αρχίζει να μορφοποιείται και το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για την επόμενη μέρα. Οι τέσσερις τριμηνιαίες αξιολογήσεις θα συνοδεύονται από αυστηρή αιρεσιμότητα για τη σταδιακή ενεργοποίηση μέτρων ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ακόμα και εάν δεν ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα, θα συνεχίσει να δίνει δυναμικό «παρών» στον έλεγχο και στην υπόδειξη μέτρων διασφάλισης των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.

 
 
 

Απλώς η κυβέρνηση ετοιμάζει τη συμφωνία και σκέφτεται τις αντιδράσεις

Διέψευσαν τελικά οι Βρυξέλλες το δημοσίευμα της Αυγής πως η Κομισιόν θέλει πλειοψηφία 180 βουλευτών για τυχόν συμφωνία στο Σκοπιανό. Τα πράγματα μάλλον είναι απλά. Και δε χρειάζεται και ιδιαίτερη ανάλυση. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να υπογράψει τη συμφωνία και απλά αρχίζει να ψάχνει τρόπους για να παγιδεύσει την αντιπολίτευση, μειώνοντας το πολιτικό κόστος από τα «βαφτίσια» των Σκοπίων. Άλλα όπως όλα δείχνουν, δε θα το καταφέρει.

 
 
 

Τα έχει λίγο μπερδέψει ….

Και σε αυτό το σημείο να αναφερθούμε στον κ. Σταθάκη ο οποίος μάλλον λίγο τα έχει μπερδέψει. Ο κ. Σταθάκης λοιπόν και μιλώντας για τη ΔΕΗ (η οποία χθες έκλεισε στο χρηματιστήριο στο -10%) μίλησε για υποτιμητική επίθεση από επενδυτές με βραχυπρόθεσμο κερδοσκοπικό ορίζοντα.

Εμείς απλώς να πούμε στον κ. Σταθάκη ότι άλλο η υπόθεση της Folli – Follie (αν και εδώ δεν έχει αποδειχθεί τίποτα ακόμη) και άλλο η υπόθεση της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ ανέθεσε στην Mckinsey να εξετάσει τα μεγέθη και τις προοπτικές της εταιρείας. Και η McKinsey κατέληξε πως η εταιρεία κινδυνεύει με χρεοκοπία, δεν είναι βιώσιμη και έχει χρέος 9 φορές μεγαλύτερο από τα έσοδά της. Και αυτό ήταν που οδήγησε τη μετοχή της ΔΕΗ στο -10% και γενικά η ανησυχία για το μέλλον της εταιρείας είναι αυτή που προβληματίζει τους επενδυτές τα τελευταία χρόνια. 

 
 
 

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα

Νομίζουμε ότι το παρακάτω σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου στα Νέα περιγράφει το πώς η κυβέρνηση σχεδίασε το περιβόητο αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας για την επόμενη ημέρα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....