Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 15/11/18

 

Σχεδόν κλείδωσε

Στο Euroworking Group θα είναι σήμερα στραμμένα όλα τα βλέμματα, με όλες πάντως τις ενδείξεις να είναι πως το μέτρο της προσωπικής διαφοράς τελικά δε θα εφαρμοστεί και οι μειώσεις στις συντάξεις δε θα γίνουν. Φυσικά εδώ θα πρέπει να γίνει μια διευκρίνιση. Ότι όπως όλα δείχνουνε, επί της ουσίας θα μιλάμε για το προσωρινό πάγωμα των μειώσεων των συντάξεων και για όχι μια τελική απόφαση των ξένων. Και το λέμε αυτό, αφού σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, θα υπάρχουν οι σχετικές ρήτρες πως αν η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια δεν επιτύχει τους στόχους της για πρωτογενές πλεόνασμα, θα ενεργοποιηθούν εκ νέου οι μειώσεις (στη γνωστή λογική του «κόφτη»).

Και κάπου εδώ θα ξεκινήσει ο κακός χαμός μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων αντιπολίτευσης…. Για τη μονιμότητα του μέτρου κτλ ….. Τα κλασσικά δηλαδή …

 
 
 

Μας αρέσει αυτή η στάση …

Δεν κρύβουμε πως μας αρέσει η στάση την οποία έχει υιοθετήσει η ΝΔ στο δρόμο προς τις εκλογές. Όσοι μας διαβάζουνε καιρό, ξέρουμε πως δεν είμαστε ΝΔ. Και πως δεν έχουμε πρόβλημα να πούμε καλή ή κακή κουβέντα για κανένα κόμμα (έχουμε γράψει κατά καιρούς θετικά σχόλια και για τον Σύριζα). Μας αρέσει λοιπόν πως και πολλές υποσχέσεις αποφεύγει να δώσει. Και όσον αφορά το τελευταίο αυτό ζήτημα των προσλήψεων στο δημόσιο, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει ένα διαφορετικό πρόσωπο, λέγοντας πως δε δεσμεύεται για την εξαγγελία των 10.000 προσλήψεων.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ: «Η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών. Ο κ. Τσίπρας μιλά για διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας που όμως δεν υπάρχει αφού ο μισθός των κληρικών θα δίνεται από το Δημόσιο. Εμείς θέλουμε να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι οι κληρικοί. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν εν κρυπτώ, ερήμην του κλήρου. Δεν προκύπτει από πουθενά δημοσιονομικός χώρος για 10.000 προσλήψεις. Με κυβέρνηση ΝΔ θα ισχύσει ο κανόνας 5 προς 1, δεν μας δεσμεύει η εξαγγελία των 10.000 προσλήψεων. Δεν είχαμε καμία ενημέρωση, ξαναείδαμε μια πρόχειρη συμφωνία όπως εκείνη των Πρεσπών». 

Και θα επαναλάβουμε πως είναι αρκετά ώριμο, αν και βρισκόμαστε στο δρόμο προς τις εκλογές, μια αντιπολίτευση να αποφεύγει να δώσει πολλές υποσχέσεις που χαϊδεύουν τα αυτιά των ψηφοφόρων.  

 
 
 

Και ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα !!!

Έχουμε αναφερθεί και πάλι στο ζήτημα. Με αφορμή λοιπόν τις τελευταίες εξελίξεις με τον κ. Σημίτη. Οι πληροφορίες που υπάρχουν, αλλά και οι ενδείξεις, είναι πως κατά τους επόμενους μήνες και στο δρόμο προς τις εκλογές, θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές. Και αυτό γιατί ήδη υπάρχουνε διαρροές για στοιχεία (δε λέμε πως αυτά θα ισχύουν) που αφορούν αρκετά πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις μιλάμε για πρωτοκλασάτα ονόματα …. Και φυσικά όλοι καταλαβαίνουνε τι έχει να γίνει… Όλοι καταλαβαίνουμε τι πόλωση θα υπάρξει ….. με τη χώρα να ζει για ακόμη μια φορά μια ήρεμη προεκλογική περίοδο.

 
 
 

Δε μπορεί να είναι και κανείς χαρούμενος

Τώρα για τα επόμενα στοιχεία, τι να πει κανείς.  Το μόνο σίγουρο πως δε μπορεί να είναι κανείς χαρούμενος. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, μέσα σε ένα χρόνο οι οφειλέτες του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 584.979. Μάλιστα οι 312.812 εξ αυτών έχουν χρέος κάτω από 500 ευρώ, κάτι που δείχνει ότι πλέον οι φορολογούμενοι αδυνατούν να είναι συνεπείς απέναντι στην εφορία ακόμα και για πολύ χαμηλά ποσά.

Οι οφειλέτες του ελληνικού Δημοσίου έφθασαν τον Σεπτέμβριο τα 4.312.395 από 3.727.416 που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Αν και το Γραφείο Προϋπολογισμού αποδίδει την αύξηση του αριθμού των οφειλετών στους πολλούς φόρους που πρέπει να πληρωθούν τον Σεπτέμβριο, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια κάποιοι αναγκάζονται να αφήσουν απλήρωτους φόρους δείχνει ότι είναι μια κατάσταση που έχει παγιωθεί και δύσκολα αλλάζει.

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα εκτινάχθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 103,09 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 4,72 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Από την επεξεργασία των στοιχείων σε μηνιαία βάση, προκύπτει ότι τον Ιούλιο αυξήθηκαν τα χρέη κατά 345,82 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επιβάρυνση από τη λήξη της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η αύξηση συνεχίστηκε και τον Αύγουστο και μάλιστα σε μεγαλύτερο βαθμό (939,50 εκατ. ευρώ).

 
 
 

Μάλιστα!!!

Τα παρακάτω έγραψε χθες η Καθημερινή. Και εμείς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ένα μεγάλο Μάλιστα!! Κατά τα άλλα είναι η νέα Ελλάδα που ονειρεύεται ο κ. Τσίπρας και ο Σύριζα. Δυστυχώς αυτή η κατάσταση είναι πιο παλαιά και από την κατάσταση του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 80!!!

--------------------------------

Ενα... δώρο προς καθηγητή του ιδρύματός του, ο οποίος φέρεται να έχει τη φιλοδοξία να κλείσει την πανεπιστημιακή του διαδρομή ως πρύτανης, έκανε ο υπουργός Παιδείας και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κώστας Γαβρόγλου.

Στο δημοσιοποιηθέν νομοσχέδιο για τις συνέργειες του ΕΚΠΑ, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το (υπό διάσπαση) ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, υπάρχει ρύθμιση που χαρακτηρίζεται φωτογραφική. Δύο στοιχεία είναι βασικά για την κατανόηση της ρύθμισης: α) Η πρυτανική θητεία είναι τετραετής και β) οι πανεπιστημιακοί συνταξιοδοτούνται στα 67 τους χρόνια.

Η ισχύουσα ρύθμιση, στο άρθρο 15 του νόμου 4485/2017 που κατατέθηκε πάλι από τον κ. Κώστα Γαβρόγλου, προβλέπει ότι κάποιος πανεπιστημιακός μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη μέχρι τα 64 χρόνια του. Εάν εκλεγεί, θα μείνει στη θέση τρία χρόνια (έως τα 67) και στον τελευταίο χρόνο της θητείας θα παραδώσει τη θέση στον πρώτο τη τάξει αντιπρύτανή του, που έχει ορίσει ο ίδιος.

Με το νέο νομοσχέδιο, στο άρθρο 32 παρ. 7, προβλέπεται ότι ο πανεπιστημιακός μπορεί να θέσει υποψηφιότητα έως και τα 65 του. Δηλαδή εάν εκλεγεί, θα μείνει στη θέση δύο χρόνια και κατόπιν θα παραδώσει στον πρώτο τη τάξει αντιπρύτανη.

Στην αιτιολογική έκθεση για τη ρύθμιση, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι προχώρησε στην αλλαγή διότι με το ισχύον σύστημα «αποκλείονταν από την ανώτερη διοικητική θέση του ιδρύματος τα μέλη ΔΕΠ με τη μεγαλύτερη εμπειρία και ικανότητα προσφοράς».

Βέβαια, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ του ΕΚΠΑ αναφέρουν ότι η ρύθμιση γίνεται υπέρ καθηγητή με εμπειρία σε διοικητικές θέσεις (και όχι μόνο του ΕΚΠΑ αλλά και της δημόσιας σκηνής πριν από το 2015) αλλά από μικρή, σε προσωπικό, σχολή. Επίσης, και λόγω αντικειμένου, ο ίδιος έχει εμπειρία επί των συνταγματικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με τη νέα ρύθμιση του κ. Γαβρόγλου, ο οποίος ακυρώνει την προηγούμενη δική του, ο πανεπιστημιακός θα αποκτήσει τη δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα στις πρυτανικές εκλογές τον Μάιο του 2019 στο ΕΚΠΑ.

Ηδη πάντως, το προεκλογικό έδαφος λειαίνεται από πανεπιστημιακό που κατέχει ηγετική θέση στο σώμα των πανεπιστημιακών, όχι μόνο του ΕΚΠΑ. Πλεονέκτημά του (εκτός από το βιογραφικό του) είναι ότι προέρχεται από την Ιατρική Σχολή, η οποία έχει το πολυπληθέστερο προσωπικό και το εκλογικό της αποτέλεσμα βαρύνει ιδιαίτερα στην τελική καταμέτρηση.

Οι πανεπιστημιακοί του ΕΚΠΑ αναμένουν επίσης να κατατεθούν υποψηφιότητες από πολυπληθείς σχολές, όπως η Φιλοσοφική και η Σχολή Θετικών Επιστημών. Από τη δεύτερη, κατά το πρόσφατο παρελθόν, υπήρξε φημολογία για καθηγητή με αντικείμενο που του επιτρέπει συχνά να κάνει παρεμβάσεις στα ΜΜΕ.

Βέβαια, όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Γαβρόγλου δεν θα δώσει τη δυνατότητα στους νυν πρυτάνεις για δεύτερη θητεία. Στην περίπτωση αυτή, πολλοί νυν πρυτάνεις θα θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα. Το ερώτημα είναι τι θα αποφασίσει να πράξει ο νυν πρύτανης και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Θάνος Δημόπουλος.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....