Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 15/12/17

 

 

Μια μεγάλη αλήθεια για τον προϋπολογισμό

 

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μεγαλύτερη πρόκληση την οποία θα έχει να αντιμετωπίσει κατά το 2018 η κυβέρνηση και γενικά η χώρα και η ελληνική οικονομία θα είναι η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Ένας προϋπολογισμός ο οποίος έχει έναν πολύ πιο δύσκολο στόχο από το 2017 όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ένας στόχος ο οποίος όπως έχουμε γράψει πολύ δύσκολα θα επιτρέψει στην κυβέρνηση (όποια και αν είναι αυτή) στο τέλος του 2018 να δώσει κοινωνικό μέρισμα. Ο παρακάτω λοιπόν πίνακας από την ανάλυση του ΣΕΒ περιγράφει με έναν άριστο τρόπο τα βασικά μεγέθη του προϋπολογισμού. Και όπως και οι αναλυτές του ΣΕΒ έτσι και εμείς θα μείνουμε κυρίως στο κομμάτι των δαπανών, όπου η κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα ομολογουμένως παλαιοκομματικό μοντέλο. Αυξάνει το κόστος μισθοδοσίας. Κρατάει καθηλωμένες τις δαπάνες δημοσίων επενδύσεων και προβλέπει μια μείωση 840εκ ευρώ στις λειτουργικές δαπάνες, μια γενική πρόβλεψη η οποία θέτει σε κίνδυνο την εκτέλεση ολόκληρου του προϋπολογισμού. Προσωπικά δεν ισοπεδώνουμε τελείως τα οφέλη από την αύξηση της δαπάνης μισθοδοσίας (μέσω από τον πολλαπλασιαστή κατανάλωσης). Ωστόσο και εμείς πιστεύουμε πως θα έπρεπε να είχε επιλεγεί ένα διαφορετικό μίγμα στους επιμέρους λογαριασμούς.

 

 
 
 

 

Όποιος είναι κυβέρνηση

 

Και λέμε παραπάνω όποιος θα είναι κυβέρνηση στο τέλος του 2018 γιατί πολύ απλά πιστεύουμε ότι το γεγονός ο Α. Τσίπρας δε θα μπορεί να δώσει κοινωνικό θα είναι και από τους βασικούς λόγους που θα πάει σε εκλογές. Και αναπτύσσουμε το σκεπτικό μας, στα πλαίσια φυσικά και αυτών που έχουμε ξαναγράψει. Ακόμη και αν δεχθούμε πως επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% πλεόνασμα (δύσκολο, όχι φυσικά ανέφικτο) αυτό θα συμβεί πραγματικά οριακά. Και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα κοινωνικού μερίσματος. Η κυβέρνηση λοιπόν και ο Α. Τσίπρας προσπαθούν να κλείσουν το μνημόνιο το καλοκαίρι, παίρνουν κάτι για το χρέος και πάνε σε εκλογές το Σεπτέμβριο. Επιδιώκουν έτσι να μην καταστραφούν πολιτικά (με την έννοια να πέσουν ακόμη και στο 15%). Παίρνουν έναν ποσοστό περίπου στο 20 με 22% πουλώντας το τέλος του μνημονίου και φορτώνουν στην επόμενη κυβέρνηση, είτε την αποτυχία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού αν δε βγαίνει, αλλά και τα νέα μέτρα που έχουν αποφασιστεί για τις αρχές του 2019, όπως και την αδυναμία να δοθεί (όποιος και αν είναι κυβέρνηση), κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του 2018. 

 
 
 

 

«Να δείτε κλάμα» ο πρώην υπουργός

Και επειδή σε αυτή τη στήλη επιτρέπονται σχεδόν όλα να ρίξουμε και το καρφί μας. Από τις ειδήσεις που ξεχώρισαν την εβδομάδα που μας τελειώνει σήμερα ήταν αυτή ότι εξετάζεται η επιβολή ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα του εξωτερικού. Αν και κρατάμε επιφυλάξεις κατά πόσο αυτός ο φόρος θα ισχύσει (αφού κάποιοι θα προσφύγουν στο εξωτερικό επικαλούμενοι ότι πληρώνουν αντίστοιχους φόρους στο εξωτερικό), είμαστε σίγουροι ότι η είδηση και μόνο έχει τρομοκρατήσει ένα πρώην υπουργό του ελληνικού κοινοβουλίου. Ένας πρώην υπουργός ο οποίος κατά την άποψη μας είναι βασικός υπεύθυνος για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα τα τελευταία χρόνια. Και γιατί αυτό; Γιατί πολύ απλά όπως μαθαίνουμε αυτός και η οικογένεια του έχουν στο Λονδίνο πλήθος ακινήτων, η αξία των οποίων πλησιάζει αν όχι ξεπερνάει τα 10εκ λίρες. Τώρα που βρέθηκαν αυτά λεφτά δεν ξέρουμε. Μπορεί να είχε κερδίσει το jackpot του λαχείου! Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ένας ΕΝΦΙΑ ακινήτων του εξωτερικού θα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για αυτόν τον υπουργό, όπως και για πολλούς άλλους, τουλάχιστον όσοι τα έχουν στο όνομα τους και όχι σε όνομα offshore εταιρειών.

 
 
 

Οι περιοδείες του Βαρουφάκη

Και όπως διαβάσαμε και εμείς, σε πόλεις, χωριά και... ραχούλες περιοδεύει ο Γιάνης Βαρουφάκης το τελευταίο διάστημα, σε μια προσπάθεια να αποκτήσει οπαδούς για το κόμμα του που θα κατέβει στις επόμενες ευρωεκλογές -όπως έχει ανακοινώσει- και θα αποτελεί τη μετεξέλιξη του «Diem25» στη χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό βρέθηκε στη Βιάννο της Κρήτης με τη σύζυγό του Δανάη, όπου τους υποδέχθηκε ο δήμαρχος της περιοχής Παύλος Μπαριτάκης. Στην παρέα τους μάλιστα προστέθηκε και ο Ψαραντώνης και όλοι μαζί, αφού περιόδευσαν, κατέληξαν σε ταβέρνα της περιοχής, όπου απόλαυσαν τοπικούς μεζέδες, κρασί και ρακή.

Τι θα σχολιάσουμε εμείς τώρα; Στην υπόθεση του κ. Βαρουφάκη επιβεβαιώνεται απόλυτα αυτό που πολλές έχουμε γράψει (και εμείς όπως και πολλοί άλλοι) ότι δε φταίνε οι πολιτικοί για αυτά που κάνουν, αλλά οι πολίτες που τους ψηφίζουν. Και το λέμε αυτό γιατί δεν είναι δυνατόν να διαβάζουμε πως ο κόσμος υποδέχεται θερμά τον κ. Βαρουφάκη, η διαπραγμάτευση του οποίου πέραν των capital controls, έφερε τη χώρα τουλάχιστον 2 χρόνια πίσω, ζημιώνοντας τον ελληνικό λαό με αρκετά δις ευρώ. Απλά δεν είναι δυνατόν!

 
 
 

Υπουργός τέχνας κατεργάζεται

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. σε κατάσταση αναμονής έχει τους υπουργούς του ο Αλέξης Τσίπρας εν όψει ανασχηματισμού, που πλανάται στον αέρα εδώ και μήνες για άλλους ως υπόσχεση και για άλλους ως απειλή. Στα καρφιά κάθονται πολλοί υπουργοί, αλλά κυρίως η Λυδία Κονιόρδου(«πρωταθλήτρια της γκάφας», όπως την αποκαλούν ακόμα και οι σύντροφοί της), πρωταγωνίστρια κακών χειρισμών σε τούτο το Υπουργικό Συμβούλιο, όπως λανθασμένες επιγραφές, ηλεκτρονικό εισιτήριο, Ελληνικό, αυτοναφορικότητα, μεγάλες απουσίες στο εξωτερικό για δικές της θεατρικές δραστηριότητες.

nnn

Μου λένε λοιπόν ότι η υπουργός-επιλογή του Αλέκου Φλαμπουράρη είχε προσεγγίσει τον Πρωθυπουργό στα Πρέσπεια για αποκατάσταση των σχέσεων. Εκτοτε, επειδή απολαμβάνει ακόμα τη θέση της υπουργού, συνεχίζει ένα είδος πρέσινγκ στου Μαξίμου με παράλληλη δημιουργία ενός άτυπου δικτύου που τη στηρίζει. Εκείνο που τη φοβίζει περισσότερο από όλα είναι μήπως επαναφέρει ο Πρωθυπουργός στο υπουργείο της τον Νίκο Ξυδάκη. Εκτός εάν ο κ. Τσίπρας αναζητήσει νέο υπουργό Πολιτισμού από τον εξωκοινοβουλευτικό αριστερό χώρο (ήδη, μου λένε, έγινε μία πρόταση).

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....