Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 16/05/18

 

ΔΝΤ

Θα ξεκινήσουμε κάνοντας ένας σχόλιο για το σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ένα σενάριο που φαίνεται και πάλι να φουντώνει μετά τις τελευταίες διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για το μέγεθος και τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού απομείωσης του ελληνικού χρέος (ουσιαστικά ο Τόμσεν χθες έδωσε τελεσίγραφο για συμφωνία μέσα στις επόμενες περίπου 9 ημέρες και το Eurogroup).

Χωρίς τέλος πάντων να ξέρουμε τι θα αποφασισθεί, θα παραπέμψουμε στα όσα γράφαμε κατά τη διάρκεια του 2017 και κυρίως στις αρχές του περσινού καλοκαιριού όταν υπήρξαν και οι σχετικές αποφάσεις για το ελληνικό ζήτημα (στα πλαίσια του τότε Eurogroup). Να θυμίσουμε ότι τον περσινό φθινόπωρο υπήρχαν εκλογές στη Γερμανία και όλοι, ανάμεσα στους οποίους και το ΔΝΤ, ήθελαν να κρατήσουνε χαμηλούς τόνους για το ελληνικό ζήτημα. Και χωρίς επί της ουσίας το ΔΝΤ να βάλει χρήματα και χωρίς να διαταραχθεί το κλίμα, φθάσαμε στη συμφωνία του περσινού καλοκαιριού.

Όπως όμως είχαμε γράψει, μακράν το πιθανότερο σενάριο ήταν ότι το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς θα τα σπάσει με τους ευρωπαίους, θα αποχωρήσει από το ελληνική πρόγραμμα και η «μπάλα» θα μείνει αποκλειστικά στους ευρωπαίους …. Και να μην ξεχνάμε ότι οι ευρωπαίοι ετοιμάζουν και το Ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο (ΕΝΤ), το οποίο θα αναλάβει το ελληνικό πρόγραμμα.

Και όλα δείχνουν προς τα εκεί πάμε.

Το ΔΝΤ υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να φύγει οριστικά από το ελληνικό πρόγραμμα και οι ευρωπαίοι μέσω του διευρυμένου ESM (δηλαδή του ΕΝΤ) θα αναλάβουν το ελληνικό πρόβλημα.

Τώρα ποιές θα μπορούσαν να είναι οι τελικές αποφάσεις για το χρέος; Εμείς θα παραμείνουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι οι τελικές αποφάσεις θα μπορούσαν να είναι πιο γενναίες από ότι διαφαίνεται και παρά τα όσα γράφονται για τη σκληρή Γερμανία και τον Σόλτς ο οποίος βρίσκεται στη γραμμή Σόιμπλε. 

Βέβαια εξαρτάται και από την χώρα μας. Γιατί τον τελευταίο καιρό βγάζουμε και πάλι το πρόσωπο μιας αναξιόπιστης χώρας. Και όσο στα μάτια των ξένων παραμένουμε αναξιόπιστοι. Δίνουμε την καλύτερη δικαιολογία στους γερμανούς - ευρωπαίους να είναι τσιγκούνηδες στις τελικές τους αποφάσεις.

 
 
 

Θεωρία συνομωσίας για τις συντάξεις

Υπάρχει και μια πολύ ενδιαφέρουσα θεωρία συνομωσίας.  Αυτή έχει να κάνει με το καυτό ζήτημα των μειώσεων στις συντάξεις. Σύμφωνα λοιπόν με αυτήν, οι τελικές μειώσεις που θα γίνουν στις συντάξεις θα είναι αισθητά μικρότερες από αυτές για τις οποίες όλοι μιλάνε τώρα. Υπολογίζεται ότι αυτές θα είναι κατά μέσο όρο 5 με 7% και σε καμία περίπτωση τα ποσοστά που ακούγονται. Απλώς η κυβέρνηση κρατάει χαμηλούς τόνους, θέλοντας ξαφνικά να πει (περίπου τον Οκτώμβριο – Νοέμβριο) πως μετά από μεγάλη «μάχη» με τους δανειστές κατάφερε να αποφευχθούν οι μεγάλες μειώσεις ….. Εννοείται ότι δεν αποκλείουμε τίποτα. Ωστόσο να θυμίσουμε πως εργατολόγοι που δεν ανήκουν στο Σύριζα και μετά από υπολογισμούς, μιλάμε για τα γνωστά μεγάλα ποσοστά των μειώσεων στις συντάξεις. Και αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε πως πάμε τελικά προς αυτήν την κατεύθυνση και όλα τα άλλα είναι «θεωρίες συνομωσίας».  

Και όπως καταλαβαίνουμε όλοι. Επαναλαμβάνουμε πως από το ύψος των μειώσεων στις συντάξεις εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η απόφαση για το χρόνο των εκλογών.  

 
 
 

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει και σε κάτι άλλο. Στο ότι το Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου έχει κολλήσει στο 2017 και δεν υπάρχουν στοιχεία για το τι γίνεται με τους πιθανούς διορισμούς στο δημόσιο. Σημειώνεται πως στο Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου δημοσιεύονται κάθε μήνα όλες οι προσλήψεις και οι αποχωρήσεις. Αυτή λοιπόν η ροή στοιχείων έχει κολλήσει στο 2017 και δεν υπάρχουν στοιχεία για κανένα μήνα του 2018 (τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφθηκε στο σχόλιο. Και όπως είναι λογικό, όλη αυτή η καθυστέρηση στην ενημέρωση των στοιχείων δημιουργεί ερωτηματικά για τις προσλήψεις που πιθανόν μπορεί να υπάρχουν. Φυσικά όπως παρατηρούσε και κάποιος. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Δίνουμε και λάθος στοιχεία και απλά όταν έλθει η επόμενη κυβέρνηση θα μιλήσει για μια νέα απογραφή και πλασματικά στοιχεία. Μήπως η πρώτη φορά θα είναι που συμβαίνει κάτι τέτοιο;

 
 
 

Αλ. Τσίπρας: ο αξιόπιστος των Αμερικανών

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» … Εν μέσω οργιώδους παρασκηνίου στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας -  Σκοπίων φαίνεται πως μια κάποια λύση βρίσκεται προ των πυλών. Και σε αυτό συνέβαλαν τα μέγιστα δύο παράγοντες: ο αμερικανικός και ο Αλέξης Τσίπρας. Μαθαίνω ότι το τελευταίο διάστημα οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν καταλυτική επίδραση στην αλλαγή του σκηνικού και στη διαμόρφωση ενός πλαισίου πιθανής λύσης η οποία θα έχει μεταβατική περίοδο ενός ή δύο ετών έως ότου εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία. Και ο δεύτερος παράγοντας είναι ο ίδιος ο  Αλέξης Τσίπρας. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά...

nnn

Πρώτα απ' όλα είναι η ανακοίνωση του μεσολαβητή του ΟΗΕ (Αμερικανού) Μάθιου Νίμιτςότι οι Τσίπρας και Ζάεφ θα συναντηθούν την Πέμπτη στη Σόφια. Εδώ θα πρέπει να σημειωθούν και οι συχνές επισκέψεις που πραγματοποιεί ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ στον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη. Ποιος άραγε ο λόγος να θέλει να τον συναντά τόσες φορές; Δεν συνομιλούν μόνον για την αναβάθμιση των F-16, όπως επισήμως ανακοινώνεται. Προφανώς θα συνομιλούν και για το Σκοπιανό. Οι συχνές συναντήσεις του προέδρου της ΝΔ με τον αμερικανό πρεσβευτή έχουν αναγάγει τον κ. Μητσοτάκη σε προνομιακό συνομιλητή τους.

nnn

Αλλά οι Αμερικανοί, και η Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και το ΝΑΤΟ  θεωρούν, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο Σκοπιανό, και τον Πρωθυπουργό... «φερέγγυο και αξιόπιστο συνομιλητή». Οπως πληροφορούμαι, οι αμερικανοί πρεσβευτές σε Αθήνα και Σκόπια παρενέβησαν το τελευταίο διάστημα πολλές φορές για την αποδοχή της όποιας συμφωνίας, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο είχαν ουσιαστικό ρόλο στις εξελίξεις.

 
 
 

E πάλι καλά

Και κακά τα ψέματα …. Όταν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο σε αυτή τη χώρα τα πράγματα πάνε καλά. Και όπως λέει και το παρακάτω σκίτσο, όταν σε αυτή τη χώρα είμαστε ενωμένοι πετυχαίνουμε πολλά.  

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....