Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 17/01/18

 

 

Δύσκολος ο στόχος του 3,5% για το 2018

Με αφορμή τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, θα ξεκινήσουμε με ένα σχόλια για τη φετινή χρονιά και τον στόχο που έχει τεθεί για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Βλέποντας λοιπόν τους επιμέρους λογαριασμούς από το πώς πήγαν τα πράγματα το 2017, καταλήγουμε για ακόμη μια φορά στην άποψη ότι τα πράγματα για το 2018 και την επίτευξη του στόχου του 3,5% θα είναι αρκετά δύσκολα.

Δε λέμε ότι ο στόχος δεν πιάνεται. Αλλά λέμε ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες το πλεόνασμα να υστερήσει σημαντικά, φθάνοντας για παράδειγμα στο 2,5%. Ειδικά αν κάτι συμβεί στην παγκόσμια οικονομία και μην παραβλέποντας τους κινδύνους που υπάρχουν από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, θα λέγαμε ότι οι πιθανότητες για αποτυχία επίτευξης του φετινού στόχου είναι αυξημένες.

Και όπως όλοι καταλαβαίνουμε, το ένα θα μπορούσε να φέρει το άλλο. Επαναλαμβάνουμε μάλιστα και σήμερα, κατά την άποψη μας σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελίσσεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και αν ο Α. Τσίπρας θα πάει σε πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2018.

 
 
 

 

 

Πρέπει επιτέλους να αναδιαρθρωθεί το πρόγραμμα

 

Πάντως με αφορμή τα παραπάνω, θα τονίσουμε την ανάγκη που υπάρχει πλέον και οι ξένοι προς το καλοκαίρι να βάλουν λίγο νερό στο κρασί τους και να υπάρξει ένας ανασχεδιασμός του ελληνικού προγράμματος. Μια αλλαγή των στόχων για μικρότερα πλεονάσματα (περίπου στο 2%), μια αλλαγή η οποία συνδυαζόμενη (αναγκαστικά) με μια πιο γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (σε καμία περίπτωση δεν αναφερόμαστε σε κούρεμα), θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να ανασάνει, ελευθερώνοντας χρήματα μέσω μιας σταδιακής – έστω και μικρής – μείωσης φόρων.  

 
 
 

 

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό;

Τώρα με αφορμή την απομάκρυνση του απίστευτου κ. Ζουράρι, αντίστροφα μετράει ο χρόνος για έναν ανασχηματισμό.  Τουλάχιστον αυτό πιστεύουνε και γράφουν όλοι. Προσωπικά και για πολλοστή φορά θα εκφράσουμε τις επιφυλάξεις μας κατά πόσο αυτό θα συμβεί. Μια δύο αλλαγές βλέπουμε και το πολύ αυτό (δεν αποκλείουμε ακόμη και να μην συμβεί τίποτα και απλώς να αντικατασταθεί ο κ. Ζουράρις). Και όπως άπειρες φορές έχουμε γράψει, ο πρωθυπουργός έχει φανεί αρκετά αναβλητικότητας σε τέτοια ζητήματα αλλαγής προσώπων.  

 
 
 

 

Καμμένος: ο αδύναμος κρίκος

Τα ακόλουθα έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Είναι πια γεγονός. Το συζητούν άλλωστε στην κυβέρνηση, αλλά και στα πηγαδάκια των συριζαίων βουλευτών. Ο αδύναμος κρίκος και η παράφρων μεταβλητή της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα είναι ο Πάνος Καμμένος (φωτογραφία). Στελέχη της κυβέρνησης δεν του έχουν πλέον εμπιστοσύνη, φοβούνται ότι κάποια στιγμή θα «τους την κάνει» (κατά το κοινώς λεγόμενο) και θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα, νομίζοντας ότι έτσι θα διασωθεί. Αυτό που υποψιάζονται τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι θα βρει μια αφορμή και θα αποχωρήσει πριν από τη λήξη του προγράμματος. Και δεν έχουν άδικο να τον υποψιάζονται και να τον παρακολουθούν πλέον... καχύποπτα.

nnn

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική που ακολουθεί (και με τους Ρώσους και με τους Αμερικανούς), οι συχνές εκρήξεις του, η περίεργη συμπεριφορά του ως υπουργού αριστερής κυβέρνησης (στο καζίνο, οι πτήσεις του με τα ελικόπτερα και το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, το φιάσκο με την πώληση βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, τα προσβλητικά τιτιβίσματά του κ.τ.λ.), η προβληματική συνοχή τού κόμματός του κάνουν τους συριζαίους βουλευτές αλλά και τα κυβερνητικά στελέχη να αμφιβάλλουν για το εάν θα μακροημερεύσει αυτή η ανίερη συμμαχία. Του έφυγε (ή εξεδιώχθη) ο Ζουράρις, ο άλλος Καμμένος  (ο Δημήτρης)διεκδικεί μέρος της εξουσίας του κόμματος και του έμειναν ο γιατρός Αθ. Παπαχριστόπουλος, η πιστή εκπρόσωπος Τύπου (που δεν ψηφίζει) Μανταλένα Παπαδοπούλου και ο (εξωκοινοβουλευτικός) Τέρενς Κουίκ (που επίσης δεν ψηφίζει).

nnn

Να αναφέρω ακόμη (και βγάλτε εσείς τα συμπεράσματά σας) ότι ο υπουργός Αμυνας δεν παρέστη καν στην ομιλία του Πρωθυπουργού για το πολυνομοσχέδιο νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή, κάνοντας έτσι αισθητή την απουσία του. Εως αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας ουδείς γνώριζε εάν θα μιλήσει ως αρχηγός κόμματος.

Το δυστύχημα για τη χώρα

Το άκουσα από φίλο μου, το βρήκα όχι μόνον χαριτωμένο αλλά και ορθό και σας το μεταφέρω πάραυτα: «Το δυστύχημα για τη χώρα είναι ότι εκπροσωπείται στο εξωτερικό με τα αγγλικά του Τσίπρα και στο εσωτερικό με τα ελληνικά του Τσακαλώτου».

 
 
 

 

Τσελέντης Vs Σπίρτζη

Στην σκιά και των τελευταίων σεισμών που έγιναν, πολλοί ενδιαφέροντα ήταν τα όσα κυκλοφορούν στο παρασκήνιο, αναφορικά με την κόντρα του κ. Τσελέντη με τον κ. Σπίρτζη. Ειδικότερα, έξω φρενών µε τον Χρ. Σπίρτζη είναι ο διευθυντής του Γεωδυναµικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης. Ο γνωστός σεισµολόγος, που είχε συζητηθεί για συνεργασία µε τους ΑΝΕΛ, δεν θέλει πλέον ούτε να ακούει για τον υπουργό Υποδοµών.

Το καλοκαίρι του είχε επιτεθεί φραστικά, γιατί είχε κληθεί στον εισαγγελέα µε αφορµή δηλώσεις µετά τον µεγάλο σεισµό στη Λέσβο. Φαίνεται, όµως, ότι η υπόθεση είχε συνέχεια, καθώς την εβδοµάδα που πέρασε ανακοινώθηκε η 20µελής Επιτροπή Εκτίµησης Σεισµικού Κινδύνου και Προγνώσεων, από όπου εξαιρέθηκε ο κ. Τσελέντης ύστερα από παρέµβαση του κ. Σπίρτζη...

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....