Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 17/02/17

 

Αυξάνονται οι πιθανότητες για αυτό το σενάριο

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για το Eurogroup της Δευτέρας, αν και όπως όλα δείχνουν το καλύτερο που μπορεί να επιτύχει η ελληνική πλευρά είναι μια «συμφωνία ότι κάποια στιγμή θα συμφωνήσουμε» …. Προσωπικά πάντως και όσο περνάνε οι εβδομάδες βλέπουμε να αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα σενάριο το οποίο αναφέρουμε τις τελευταίες ημέρες …. Η διαπραγμάτευση να σπάσει σε πολλά κομμάτια και οι συζητήσεις να κρατήσουνε αρκετούς μήνες, ακόμη και μέχρι τα τέλη του 2017 …… Και ο κύριος λόγος που θα συμβεί αυτό δεν είναι άλλος από τις εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη, με τους ευρωπαίους όπως είναι λογικό να θέλουν να αποφύγουν σενάρια GREXIT σε αυτή τη χρονική στιγμή ….

 
 
 

Αλλά αυτό είναι κακό!

Και μπορεί οι ευρωπαίοι και ειδικά οι γερμανοί να θέλουν να αποφύγουν σενάρια GREXIT σε αυτή τη χρονική στιγμή και μέχρι τις εκλογές της Γερμανίας τον Οκτώβριο ….. Εντούτοις το σενάριο της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης προσωπικά πιστεύουμε ότι είναι ότι χειρότερο. Και αυτό όχι μόνο λόγω της αβεβαιότητας που θα υπάρξει στην ελληνική οικονομία και τη χώρα, αλλά γιατί πιστεύουμε ότι αν τα κρίσιμα ελληνικά ζητήματα πάνε για μετά τις γερμανικές εκλογές, οι πιθανότητες για το GREXIT αυξάνονται δραματικά … και ας ακούγεται αυτό κάπως υπερβολικό τώρα.

 
 
 

Περίεργα πράγματα!!

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε χθες διαρροές από την κυβέρνηση ότι κατά την προχθεσινή συνάντησή του στην Αθήνα με τον κ. Πιέρ Μοσκοβισί, το Γάλλο επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, και με σκοπό να κλείσει η χρονίζουσα δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος (Σ.Σ. δηλαδή να δεχτεί η ελληνική πλευρά μείωση αφορολόγητου, κατάργηση προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις κλπ),  ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να ζήτησε:

 

  • Μείωση του χαμηλού ΦΠΑ κατά 1% (από 13% στο 12%), πράγμα που θα οδηγούσε σε μια μικρή μείωση μείωση τιμών σε σημαντικά είδη διατροφής
  • Μείωση ΕΝΦΙΑ 
  • Μείωση φόρου εισοδήματος (τα δυο τελευταία δίχως περαιτέρω λεπτομέρειες)

Και εκφράζουμε τώρα εμείς μια βασική απορία. Η χώρα τα νέα έκτακτα μέτρα δεν τα παίρνει για να κλείσει τη μαύρη τρύπα που φέρεται να υπάρχει από το 2018 και μετά.  Δηλαδή θα πάρει νέα μέτρα για να κλείσει τη μαύρη τρύπα και παράλληλα ζητάει μείωση κάποιων φόρων για να την αυξήσει; Πιθανόν οι πληροφορίες θα μιλάνε για αναλογικές μειώσεις – αυξήσεις. Αλλά και πάλι όλα αυτά δε θα μας φαίνονται λογικά.

 
 
 

Η φρασεολογία της κυβέρνησης δείχνει ότι πάμε για καλοκαίρι και βλέπουμε …

Πάντως τόσο τα παραπάνω όσο και γενικά η φρασεολογία των περισσότερων υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης μας δείχνει ότι πάμε για μια αξιολόγηση μέχρι το καλοκαίρι και βλέπουμε. Χωρίς βέβαια κανείς να έχει εμπιστοσύνη αυτήν την κυβέρνηση, σχεδόν όλες οι ενδείξεις συνηγορούν σε αυτό το σενάριο.

 
 
 

Για το ασφαλιστικό

Στα πλαίσια και των όσων έχουμε γράψει αρκετές φορές ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι βιώσιμο και για όποιον δεν την έχει διαβάσει, άκρως ενδιαφέρουσα ήταν μια τελευταία έρευνα που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος.

Εάν δεν παρθούν άμεσα μέτρα, θα δημιουργηθεί εξαιτίας του Ασφαλιστικού, έλλειμμα – μαμούθ, το οποίο εκτιμάται ότι θα ανέλθει έως το 2060, στα 760 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο από το δημόσιο χρέος.

Αυτό το σοκαριστικό αποτέλεσμα προκύπτει από μελέτη που πραγματοποίησαν οι καθηγητές πανεπιστημίου και γνώστες του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας, Μιλτιάδης Νεκτάριος, Πλάτων Τήνιος και Γιώργος Συμεωνίδης και την οποία παρουσίασαν σε ημερίδα για την Κοινωνική Ασφάλισης, που διοργάνωσε η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος. Από τη μελέτη προκύπτει ότι οι 15 περικοπές που έγιναν στις συντάξεις από το 2010 έως το 2016, ουσιαστικά έχουν αποβεί άκαρπες. Αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν οι παροχές το ίδιο χρονικό διάστημα, κατά 45 δισ. ευρώ. Ο λόγος είναι ότι όσο η χώρα βρίσκεται σε ύφεση, αυτό θα μεταφράζεται σε συνεχείς μειώσεις στις συντάξεις. Το έλλειμμα των 760 δισ. ευρώ προκύπτει από τη διαφορά ανάμεσα στις αναμενόμενες εισφορές και στις εκτιμώμενες παροχές. Η συνεισφορά του Κράτους, όσο διατηρείται η ίδια κατάσταση στο Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας, θα είναι στα επίπεδα των 17,5 δισ. ευρώ ετησίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα 2000 – 2015 το Κράτος στήριξε την Κοινωνική Ασφάλιση με το ποσό των 220 δισ. ευρώ.

Το γεγονός ότι το Ασφαλιστικό της χώρας έχει ανάγκη από 30 δισ. ευρώ ετησίως για να καλύψει τις παροχές του, οδηγεί στη δημιουργία ελλείμματος που κυμαίνεται στα επίπεδα του 10% του ΑΕΠ της χώρας, στοιχείο που επιβεβαιώνει σχετικές αναφορές που έχουν γίνει και από άλλους φορείς, όπως είναι το ΔΝΤ.

Η πρόταση των ειδικών, για να αντιστραφεί το κλίμα και να διασωθεί η Κοινωνική Ασφάλιση, είναι στο εξής να χορηγείται μία σύνταξη, κύρια και επικουρική. Παράλληλα, προτείνεται σημαντική μείωση εισφορών που θα είναι 10% και κύρια και 6% για επικουρική ασφάλιση. Προτείνεται επαγγελματική προαιρετική ασφάλιση που θα καλύπτει το σκέλος της υγείας και του εφάπαξ. Με δημιουργία ατομικών ασφαλιστικών λογαριασμών θα χορηγούνται οι συντάξεις που πραγματικά δικαιούνται οι ασφαλισμένοι. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι το ποσοστό αναπλήρωσης για τις συντάξεις θα ανέλθει στο 55%. Αν μάλιστα λειτουργήσει και ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης τότε μπορεί να φτάσει έως και το 75% το ποσοστό αναπλήρωσης. Σε όλα τα παραπάνω, η πρόταση που κατατέθηκε περιλαμβάνει και το στοιχείο της μηδενικής κρατικής χρηματοδότησης, που θα προσφέρει σημαντική ανάσα στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, το Ασφαλιστικό Σύστημα θα αρχίσει πάλι να δημιουργεί αποθεματικά, που έως το 2060 θα ανέλθουν στο ποσό των 460 δισ. ευρώ.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....