Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 18/03/19

 

Δε μας ξαφνιάζει τίποτα ….

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, στην οποία χαρακτηρίζεται ως απαράδεκτη η προσπάθεια της Τουρκίας να εξισώσει τις πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών.

Γιατί όμως μας ξαφνιάζει αυτή η συνεχής προκλητικότητα των τούρκων, όταν μόλις πριν από μερικές ημέρες ο έλληνας ΥΠΕΞ, κ. Κοτζιάς. Μίλησε ανοιχτά για συνεκμετάλλευση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μια δήλωση η οποία πέρασε στα ψιλά. Και δεν θα έπρεπε.

Και να σχολιάσουμε και κάτι άλλο. Το ΥΠΕΞ και γενικά η κυβέρνηση, με έναν πονηρό απέφυγε να σχολιάσει αυτήν την δήλωση. Όπως πριν από μερικές ημέρες το ελληνικό ΥΠΕΞ είχε αποφύγει να σχολιάσει μια απίστευτη δήλωση του Τζαβούσογλου, μερικές ημέρες μετά το ταξίδι Τσίπρα στην Τουρκία. Πως Ελλάδα και Τουρκία συζητάνε για το ζήτημα των συνόρων.

Όταν λοιπόν το ΥΠΕΞ αποφεύγει να σχολιάσει τόσο σοβαρά ζητήματα. Μην μας ξαφνιάζει αυτή η προκλητική στάση της Τουρκίας. Και γενικά δε θα πρέπει να μας ξαφνιάσει ότι και αν δούμε (χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλουμε να κινδυνολογήσουμε).

 
 
 

Εντυπωσιακό

Στο σοβαρότερο ίσως πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα, με το οποίο ασχολούμαστε με κάθε ευκαιρία. Επιβάρυνση ύψους 1,3δις ευρώ κάθε χρόνο έως το 2057 θα επιφέρει το δημογραφικό, τόσο στα δημοσιονομικά μεγέθη όσο και στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Και τι σημαίνει αυτό. Μια επιβάρυνση κοντά στα 50δς ευρώ ή 26% του ΑΕΠ (με βάση τα τρέχοντα νούμερα) μέχρι το 2057.

 Συγκεκριμένα, αυτό ανέφερε ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Θεόδωρος Μητράκος, αναφερόμενος σε πρόσφατη μελέτη των Ρομπόλη και Μπέτση (2019), βάσει της οποίας έχει εκτιμηθεί ότι, λόγω της γήρανσης του εργατικού δυναμικού, εάν μία επιδίωξη της οικονομικής πολιτικής είναι ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%, τότε στην πραγματικότητα θα απαιτείται ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης κοντά στο 4%.

«Στη μελέτη της ΤτΕ, που θα παρουσιαστεί σύντομα στην Εκθεση του Διοικητή, φαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι μία ταχύτερη αύξηση της ηλικιακής ομάδας των 65 ετών και άνω επιδρά μειωτικά στο ΑΕΠ ήδη από το πρώτο τρίμηνο μετά την αύξηση, ενώ η αντίστοιχη επίδραση στην επιδείνωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος (ως ποσοστού του ΑΕΠ) γίνεται εμφανής περίπου ένα έτος μετά την αύξηση. Και στις δύο περιπτώσεις οι αρνητικές επιπτώσεις είναι παρατεταμένης διάρκειας», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας σε ημερίδα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ερευνας «ΔιαΝΕΟσις», με θέμα «Η χαμηλή γονιμότητα στην Ελλάδα, δημογραφική κρίση και πολιτικές ενίσχυσης της οικογένειας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση σε σχέση με το δημογραφικό πρόβλημα πρέπει πρωτίστως να αναζητηθεί στην οικογένεια και στους τρόπους στήριξής της από την Πολιτεία, όχι μόνο οικονομικά, αξιοποιώντας τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και με το σχεδιασμό των κατάλληλων δομών υποστήριξης. «Η απόφαση των νέων για δημιουργία οικογένειας και τεκνοποίηση μπορεί να στηριχθεί μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής και της φορολογικής ελάφρυνσης των νοικοκυριών με παιδιά, καθώς και της παροχής υπηρεσιών στήριξης της οικογένειας, όπως είναι η καθολική παροχή προσχολικής αγωγής και φροντίδας», κατέληξε.

 
 
 

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία

Και σε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία τώρα από την αγορά εργασίας. Σε ευέλικτες μορφές εργασίας συνεχίζονται οι περισσότερες νέες προσλήψεις και τον Φεβρουάριο του 2019, μήνας κατά τον οποίο εφαρμόστηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εργάνη η ευέλικτη απασχόληση εξακολουθεί να έχει την πλειοψηφία, αφού από τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο, μόνο το 45,54% αφορούσε σε πλήρη απασχόληση. Το 41,36% συνίσταται σε μερική απασχόληση και το 13,1% σε εκ περιτροπής.

 
 
 

Ο ταπεινός ουρανοξύστης του κ. Μοράλες...

Έτσι είναι οι γνήσιοι επαναστάτες ….

ΝΔ δεν είμαστε και το διευκρινίζουμε αυτό σε κάθε ευκαιρία. Και όσοι μας διαβάζουμε καιρό το γνωρίζουνε. Ωστόσο οφείλουμε να χαρακτηρίσουμε εξαιρετικά επιτυχημένο το τελευταίο σχόλιο της ΝΔ στη νέα κόντρα με τον Α. Τσίπρα, με αφορμή το ταξίδι Μοράλες και τη συνάντηση του με τον έλληνα πρωθυπουργό.

 Το σχόλιο της ΝΔ….

«Για να καταλάβουν οι πολίτες το νέο ιδανικό μοντέλο του κ. Τσίπρα για την Ελλάδα, εσωκλείουμε τη φωτογραφία της νέας κατοικίας τού Έβο Μοράλες, αξίας 34 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο αριστερός ομόλογος του πρωθυπουργού έφτιαξε έναν ουρανοξύστη για τον εαυτό του, στο πλαίσιο προφανώς της προσπάθειας του να μειώσει την ακραία φτώχεια των Βολιβιανών. Κάτι ξέρουν οι κύριοι Τσίπρας και Μοράλες. Η φτώχεια θέλει καλοπέραση.

Το μόνο που λείπει για να συμπληρώσει την τόσο ωραία αυτή θεωρία, είναι μια φωτογραφία από το ρετιρέ του ουρανοξύστη του Βολιβιανού πρωθυπουργού, στην οποία ο κ. Τσίπρας θα απολαμβάνει με τον κ. Μοράλες τα πούρα που του έμαθε ο κ. Καμμένος. Αβάνας φυσικά» καταλήγει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.

-------------------

Και αυτή είναι η αλήθεια. Έχει αποδειχθεί εδώ και πέρα πολλές δεκαετίες. Ότι στις χώρες των συντρόφων ανά τον κόσμο. Οι ηγέτες περνάνε πλουσιοπάροχα, με τους λαούς να πεινάνε. Από την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο (που κυκλοφορούσε με τα δύο rolex, με την περιουσία του γιού του σήμερα να υπολογίζεται σε πάνω από 1δις δολάρια). Μέχρι το σήμερα του Μοράλες και φυσικά του συντρόφου Μαδούρο, με το λαό της Βενεζουέλας να πεθαίνει από την πείνα στο δρόμο!!

Έτσι και αλλιώς. Και όπως πάρα πολλές φορές έχουμε σχολιάσει. Αυτό θα έλεγε κανείς άκρα αριστερά. Δεν έχει την παραμικρή διαφορά από την άκρα δεξιά (μια χούντα συνταγματαρχών για παράδειγμα). Έχουνε όμως ένα μεγάλο κοινό. Ότι οι λαοί και στις δύο περιπτώσεις περνάνε άσχημα. Πολύ άσχημα.

Ο Σύντροφος Κάστρο με τα δύο Rolex. Το γνήσιο αξεσουάρ του επαναστάτη..

Η άλλη ταπεινή βίλα, του Mr. Podemos. Η οποία πριν από λίγο καιρό είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ισπανία

 
 
 

H σωστή δήλωση

Και σε σχέση με τα παραπάνω. Με ενδιαφέρον ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να δηλώνει στον κ. Μοράλες - «Αναγκαστήκαμε σε επίπονους συμβιβασμούς». Η σωστή όμως δήλωση είναι διαφορετική: «Αναγκαστήκαμε σε επίπονους συμβιβασμούς, αν και ο λαός το πλήρωσε και θα το πληρώνει για αρκετό καιρό, με αρκετά δις ευρώ». Αυτή θα είναι η πιο ειλικρινής δήλωση, αν θέλουμε να τα λέμε όλα.

 

 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....