Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 18/05/18

 

70 - 30% πλέον οι πιθανότητες

Αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από τη χθεσινή ημέρα, αυτό ήταν οι δηλώσεις του έλληνα εκπροσώπου του ΔΝΤ. Ειδικότερα, αν την άλλη Πέμπτη, που συνεδριάζει το Eurogroup, ή λίγες μέρες αργότερα, δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάποια μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, με τα οποία θα συμφωνήσει, τότε το ΔΝΤ θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση του προγράμματος που έχει εγκρίνει κατ' αρχήν από τον Ιούλιο του 2017, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Ψαλιδόπουλος είπε ότι στην περίπτωση που ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, τότε αυτό θα λήξει στις 30 Αυγούστου, δηλαδή 10 ημέρες μετά τη λήξη του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Στην περίπτωση, που δεν δοθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους τα μέτρα που ζητά για το χρέος, το ΔΝΤ δεν θα ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του, σημείωσε.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος τόνισε ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα, δηλαδή να υπάρχουν κάποια νούμερα που θα μπορούν να μπουν στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του Ταμείου. Όπως είπε, το Ταμείο θεωρεί ήδη βιώσιμο το ελληνικό χρέος έως το 2030, αλλά ζητά μέτρα για να γίνει αυτό βιώσιμο και μετά το έτος αυτό.

Προσωπικά πάντως βάζοντας τα όλα κάτω και σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε γράψει καταλήγουμε ότι πλέον οι πιθανότητες είναι περίπου 60-40% υπέρ του να αποχωρήσει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. Και πραγματικά δεν ξέρουμε μήπως αυτό έχει αποφασιστεί εδώ και καιρό και απλά τώρα το οριστικοποιούμε, ενόψει και του ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.

 
 
 

Εμείς σας έχουμε πει την άποψη μας

Και πέραν των όσων είπε χθες ο κ. Ψαλιδόπουλος, η πιο ενδιαφέρουσα οικονομική είδηση της ημέρας ήταν ότι η Ελλάδα θα μειώσει αισθητά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 2,0% με 2,1%, όπως τουλάχιστον είπε την Πέμπτη αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters.  

"Θα χαμηλώσουμε την πρόβλεψη μας για την ανάπτυξη στο 2,0% με 2,1%", είπε ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι αυτό θα αποτυπωθεί στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την οικονομία τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018 ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,5% φέτος. "Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι υψηλότερο, πρέπει όμως να είμαστε συντηρητικοί".  

Παραπέμποντας στα όσα γράφουμε εδώ και καιρό, θα επαναλάβουμε και σήμερα. Ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας από εδώ και πέρα (ήδη έχει ξεκινήσει αυτό) είναι η αδυναμία της χώρας να επιτύχει ουσιαστικούς, μεγάλους, ρυθμούς ανάπτυξης. Ότι δηλαδή η πραγματική οικονομία σέρνεται και δυστυχώς όπως όλα δείχνουν θα σέρνεται για αρκετά χρόνια. Μπορεί να μην πάμε χειρότερα (αν και ποτέ κανείς δε μπορεί αν ξέρει, υπάρχουν και απρόβλεπτοι παράγοντες, όπως μια διεθνής κρίση ή γεωπολιτικά φαινόμενα). Ωστόσο δε μπορούμε να καταφέρουμε να πάμε και πολύ καλύτερα. Και τα πράγματα είναι απλά. Για να δει ο κόσμος αύξηση των εισοδημάτων και αυτό να φέρει περαιτέρω άνοδο του ΑΕΠ (σε ένα θετικό σπιράλ ανόδου αυτή τη φορά) θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική αύξηση του ΑΕΠ. Χωρίς μεγάλη αύξηση  του ΑΕΠ, οι όποιες ελπίδες για καλύτερες ημέρες στον κόσμο είναι ουτοπία.

 
 
 

«Μακεδονικό»

Τώρα όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, με βάση όλες τις τελευταίες ενδείξεις και κάποιες πληροφορίες που υπάρχουν από τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ, θα λέγαμε πως οι πιθανότητες είναι πλέον αισθητά υπέρ του σεναρίου να υπάρξει συμφωνία και να έχουμε «βαφτίσια» στις αρχές του καλοκαιριού. Και μπορεί ο έλληνας πρωθυπουργός να ήταν αρκετά πιο προσεκτικός από τον Ζάεφ …. Ωστόσο πιστεύουμε πως αυτό έχει να κάνει με την προσπάθεια Τσίπρα να αποφύγει πιθανές άμεσες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

 
 
 

Και με τον Καμμένο τι θα γίνει;

Φυσικά τώρα υπάρχει το ερώτημα τι θα γίνει στο  εσωτερικό της χώρας - κυβέρνησης, σε σχέση με τον κ. Καμμένο και τους ΑΝ.ΕΛ εφόσον φθάσουμε σε ψηφοφορία;

Πιστεύουμε πως ο κ. Καμμένος θα περιμένει μέχρι τελευταία στιγμή. Και αν δε βγαίνουν τα νούμερα (δηλαδή με ψήφους από Ποτάμι και ίσως κάποιες άλλες από ΠΑΣΟΚ ή ανεξάρτητους), θα ψηφίσει υπέρ της τελικής λύσης. Αν πάλι φθάνουν οι ψήφοι των υπολοίπων κομμάτων, ο κ. Καμμένος θα εμφανιστεί ως ο μεγάλος πατριώτης, καταψηφίζοντας την πρόταση.

 
 
 

Ο Καρανίκας, η κάνναβη και οι Κινέζοι

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» .. Ισως να μην το έχετε αντιληφθεί (και πώς να το είχατε αντιληφθεί), αλλά ο ταλαντούχος πρωθυπουργικός σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού Νίκος Καρανίκας αναβαθμίστηκε, τώρα που ψηφίστηκε από τη Βουλή η νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς (και επενδυτικούς) σκοπούς. Και εξηγούμαι: Πρώτα απ' όλα, όπως έμαθα, υπήρξαν ορισμένες βελτιώσεις στο καλά προστατευόμενο γραφείο του στο ισόγειο της Βουλής. Απέκτησε και τραπέζι... συσκέψεων. Δεύτερον, άρχισε και τις διεθνείς επαφές του για προσέλκυση επενδύσεων. Τρίτον, άρχισε και... περιηγήσεις ξένων ως άψογος ξεναγός, με τη βοήθεια βεβαίως του διερμηνέα της Βουλής. Είναι απορίας άξιο γιατί χρησιμοποιεί διερμηνέα, μήπως τα αγγλικά του δεν είναι τόσο καλά; Μάλλον αυτό συμβαίνει. Ιδού η απόδειξη.

nnn

Την Τετάρτη το πρωί ο κ. Καρανίκας εγκαινίασε το τραπέζι συσκέψεων με μια ομάδα Κινέζων (αγνώστων λοιπών στοιχείων). Εν συνεχεία πήρε τους Κινέζους και τον διερμηνέα στη διπλανή αίθουσα (δηλαδή το Εντευκτήριο Βουλευτών) για να τους ξεναγήσει. Τώρα τι είδους ξενάγηση έκανε σε μια αίθουσα όπου βρίσκονται τα πορτρέτα όσων δεν βρίσκονται εν ζωή Προέδρων της Βουλής ουδείς γνωρίζει. Πάντως τον άκουσα να εξηγεί στους Κινέζους δείχνοντας τα πορτρέτα ότι ο τάδε ήταν... President της Βουλής. Και κάτι ακόμη. Ρώτησα τους Κινέζους τι κεράστηκαν στην επίσκεψή τους στη Βουλή και μου απάντησαν: «Νεράκι». Τώρα εάν υπήρξε συζήτηση για επενδύσεις στην κάνναβη, πού να το ξέρω;

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....