Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 18/06/18

 

«Μακεδονικό» - Χρέος

Σε χρόνο ρεκόρ έπεσαν οι υπογραφές Τσίπρα – Ζάεφ για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων σε «Βόρεια Μακεδονία». Και όπως και αν το δει κανείς, αυτή είναι μια ιστορική ημέρα για ένα ζήτημα που ήταν ανοιχτό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θα αναφερθούμε όμως και σήμερα σε αυτό που λέει πάρα πολύ κόσμος (και όχι μόνο ο απλός, ακόμη και πρωτοκλασάτοι δημοσιογράφοι κ.α.) συνδέοντας το ζήτημα του χρέους με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Θα πούμε λοιπόν και σήμερα πως κατά την άποψη μας τα δύο ζητήματα δεν συνδέονται. Πως σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, σχεδόν αποκλείουμε να υπάρχει μια ανταλλαγή κάτω από το τραπέζι ….. «Κλείνουμε το όνομα των Σκοπίων παίρνουμε κάτι για το χρέος». Όπως είχαμε γράψει, θεωρούμε πως αυτός είναι ένας ελληνικός τρόπος σκέψης και είναι λογικές στις οποίες δε μπαίνουν οι ξένοι (τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό). Και αν και ευχόμαστε να διαψευστούμε και να πάρει η χώρα μας μια πειστική λύση για το χρέος, φοβόμαστε πως αυτό στο τέλος δε θα συμβεί και όσοι πιστεύουνε κάτι τέτοιο θα απογοητευτούν.   

 
 
 

Ποιά είναι η άποψη μας.

Θα σας πούμε τώρα την άποψη μας για το «Βόρεια Μακεδονία». Πιστεύουμε πως με την Ελλάδα να έχει το πάνω χέρι και να είναι η μεγάλη χώρα, ανάμεσα στις δύο, στις διαπραγματεύσεις. Και κυρίως με τα Σκόπια να καίγονται για τις ενταξιακές διαδικασίες στην Ε.Ε. και την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Πιστεύουμε πως το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι καλύτερο από τον ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». Αλλά φάνηκε πως η κυβέρνηση και ο Α. Τσίπρας καίγονταν περισσότερο να κλείσουνε το ζήτημα, έστω και με μια μέτρια λύση. Παρά να επιτευχθεί μια αρκετά καλύτερη λύση, κάτι το οποίο κατά την άποψη μας ήταν εφικτό (ακόμη και αν καθυστερούσε κάποιους μήνες η τελική συμφωνία).  

 

ΥΓ: Πάντως πιστεύουμε και εμείς πως το ζήτημα της ονομασίας έπρεπε επιτέλους να κλείσει.

 
 
 

Θα λύσει και το Κυπριακό

Και σε σχέση με τα παραπάνω και για να αστειευτούμε λίγο, μετά το «Μακεδονικό», ο Α. Τσίπρας ετοιμάζεται να κλείσει και το Κυπριακό. Και μαθαίνουμε πως τη λύση την έχει έτοιμη. Θα ονομάσει την Κύπρο, «Νότια Τουρκία», ισχυριζόμενος πως αυτή είναι μια ιστορική νίκη για το ελληνικό έθνος.  

 
 
 

Συντάξεις

Τώρα στο τελευταίο ρεπορτάζ και αν και ο Α. Τσίπρας δήλωσε χθες σε γερμανική εφημερίδα πως θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις και τις μειώσεις των συντάξεων, τη μείωση του ανώτατου ορίου περικοπής των συντάξεων 18% που έχει θεσμοθετηθεί από 1/1/2019 ή άλλους τρόπους ανακούφισης όσων πλήττονται από την επικείμενη μείωση θα αναζητήσει η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το υπερπλεόνασμα του 2018, είπε η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας στις Βρυξέλλες, σε συνέδριο δημοσιογράφων.

 

Η κ. Αχτσιόγλου διευκρίνισε μεν ότι «δεν θα δημιουργήσουμε αναταράξεις» και ότι «δεν θα αμφισβητήσουμε τα συμφωνηθέντα», αλλά πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το μέτρο «δεν είναι απαραίτητο», γιατί οι συντάξεις δεν είναι υψηλές και το σύστημα είναι βιώσιμο.

 

Ετσι, αφού βγούμε από το μνημόνιο, θα εξετασθεί πόσος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει φέτος και θα αποφασιστούν τα παραπάνω μέτρα ανακούφισης, τα οποία θα νομοθετηθούν.

 

Πάντως παρά τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, θα επαναλάβουμε και σήμερα πως αυτές οι συνεχείς αναφορές στελεχών της κυβέρνησης σε προσπάθειες πλάγιας αύξησης των συντάξεων (ουσιαστικά αποφυγής των μειώσεων) έχει εκνευρίσει τα κέντρα αποφάσεων στο εξωτερικό.

 
 
 

Καραμανλής

Τώρα για τον κ. Καραμανλή, που ουσιαστικά με μια σύντομη δήλωση άδειασε την ΝΔ και την ηγεσία της, έχουμε προσωπικά μια απορία. Ποιός είναι ο λόγος και έχουνε αναπτυχθεί τέτοιες σχέσεις συμπάθειας και «πολιτικού αβανταρίσματος» μεταξύ Καραμανλή και Α. Τσίπρα – Σύριζα. Πραγματικά έχουμε αυτήν την απορία για αυτή τη σχέση συμπάθειας, η οποία ανάμεσα σε άλλα κάτι και πολύ κακό στη ΝΔ.

 

Πάντως από τον κ. Καραμανλή που ήταν επικεφαλής μιας εκ των χειροτέρων κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών (με τεράστιες ευθύνες για την δημοσιονομική εκτροπή που οδήγησε στην ελληνική κρίση) τίποτα δεν μας εκπλήσσει. Ειλικρινά και χωρίς καμία διάθεση εμπάθειας, θεωρούμε πως ο κ. Καραμανλής έχει κάνει μακράν πολύ περισσότερα κακά, παρά καλά για αυτήν την χώρα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....