Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 19/01/18

 

 

Λάθος της κυβέρνησης 

Μερικά πολύ ενδιαφέρον πράγματα είπε χθες από τις Βρυξέλες ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίον όλοι γνωρίζουμε και ο οποίος είναι αρκετά σοβαρός. Εμείς κυρίως θα μείνουμε στην απάντηση την οποία έδωσε εάν θα υπάρξει προληπτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος λοιπόν απάντησε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, επομένως δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, θα υπάρξει, ωστόσο, ενισχυμένη «εποπτεία» από τους πιστωτές, όπως για όλες οι χώρες που εξήλθαν από τα μνημόνια. Όπως επισήμανε, η περίπτωση της Ελλάδας είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις άλλες μνημονιακές χώρες, διότι υπάρχει ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα έχει πλεονάσματα και όχι ελλείμματα, δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλο «μαξιλάρι» ρευστότητας γιατί οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας τα επόμενα χρόνια δεν είναι σημαντικές και το οικονομικό περιβάλλον της Ευρωζώνης είναι πολύ πιο ευνοϊκό σήμερα.

Εμείς δε θα μείνουμε στην αναφορά του αξιωματούχου για αυστηρή εποπτεία. Την άποψη μας τη γνωρίζεται. Ούτε στα καλά λόγια του αξιωματούχου θα μείνουμε. Εμείς θα πούμε για ακόμη μια φορά ότι είναι μεγάλο λάθος της κυβέρνησης, για καθαρά μικρό-πολιτικούς λόγους να μη θέλει να ζητήσει προληπτικό πρόγραμμα στήριξης, το οποίο σίγουρα θα πρόσφερε στη χώρα ένα δίχτυ προστασίας, χωρίς επιπρόσθετες απαιτήσεις (αφού έτσι και αλλιώς θα υπάρχει μια μορφή εποπτείας) ……

 
 
 

 

Αρκετά πιθανό σενάριο

Τώρα όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και θα σταθούμε σε κάτι το οποίο είχαμε γράψει και χθες. Ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες το όνομα που θα αποφασιστεί, να έχει μεν τη σύνθετη ονομασία Μακεδονία, να μην ψηφιστεί από τον Καμμένο, αλλά να περάσει από τη βουλή με τη βοήθεια των άλλων κομμάτων. Και το γράφουμε αυτό, γιατί όπως μαθαίνουμε στο χώρο του κέντρου (κυρίως το Ποτάμι) είναι ανοιχτοί στο να κλείσει το ζήτημα, ψηφίζοντας την τελική πρόταση που θα έλθει στη βουλή.

 
 
 

-

 

ΔΝΤ

Και στο τελευταίο ρεπορτάζ τώρα και πέραν των όσων έγραψε χθες το EurAsia Group (αναφορικά με την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα), σύμφωνα με το τελευταίο ρεπορτάζ, στήριξη στην Ελλάδα για το σχηματισμό του «μαξιλαριού ασφαλείας» για τη μετά το Μνημόνιο εποχή προσφέρει το ΔΝΤ. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ΔΝΤ αλλάζει το «πλαφόν» χρέους που είχε θέσει το καλοκαίρι, επιτρέποντας πλέον στο Ελληνικό Δημόσιο να αυξήσει το χρέος του υψηλότερα των 325δις ευρώ.

Και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει απροβλημάτιστα τουλάχιστον 6δις ευρώ από τις αγορές έως τον Αύγουστο για να δημιουργήσει το αποθεματικό ασφαλείας των 15 – 16δις ευρώ που χρειάζεται.

Σημειώνεται πως στις διαπραγματεύσεις που είχε κάνει η ελληνική κυβέρνηση με το ΔΝΤ και τους λοιπούς θεσμούς στην Αθήνα τον προηγούμενο Απρίλιο – Μάιο και στα τεχνικά κείμενα που είχε διαβουλευτεί το Ταμείο με την ελληνική πλευρά, η «οροφή του χρέους» συνδεόταν με το χρέος της γενικής κυβέρνησης (ceiling on the overall stock of general government debt). Ως οροφή είχαν τεθεί για το 2017 και το 2018 τα 325 δισ. ευρώ!

 
 
 

 

Η αγωνία του Τσίπρα πριν από τον ανασχηματισμό

 

Τα παρακάτω έγραψε ο Βηματοδότης, είπαν ότι μόλις ψηφισθούν τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, ο Πρωθυπουργός θα ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Τα προαπαιτούμενα όμως ψηφίστηκαν και με ευρύτερη πλειοψηφία, και όμως ανασχηματισμός δεν έγινε. Του δόθηκε η ευκαιρία να τον κάνει τη στιγμή που παραιτήθηκε ο Κώστας Ζουράρις και έμεινε η θέση του κενή. Αντί όμως να τον αντικαταστήσει, έδωσε τις αρμοδιότητές του στον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου. Τι συμβαίνει λοιπόν; Γιατί δεν κάνει ανασχηματισμό ο Αλέξης Τσίπρας; Τόσο ικανοποιημένος είναι από τη λειτουργία της κυβέρνησής του και την απόδοση των υπουργών του;

 

nnn

 

Εψαξα, ρώτησα (πρωτοκλασάτα κομματικά και κυβερνητικά στελέχη) και προτού σας μεταφέρω τι ακριβώς μου είπαν, θα πρέπει να σας προϊδεάσω ότι ο Πρωθυπουργός παίρνει τις αποφάσεις του σε έναν στενό κύκλο (πιο στενό δεν γίνεται) συνεργατών του.

 

nnn

 

Μου είπαν λοιπόν ότι δεν θέλησε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό μετά την παραίτηση Ζουράρι για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θέλησε να δείξει στην αντιπολίτευση, αλλά και στο κόμμα του, κάποια κυβερνητική αδυναμία. Υπάρχει βεβαίως και η εκδοχή ότι δεν διαθέτει  πάγκο, ούτε αυτός ούτε ο Πάνος Καμμένος, από το κόμμα του οποίου προέρχεται ο κ. Ζουράρις. Κατά μία άλλη εκδοχή ο κ. Τσίπρας δεν θέλει τώρα να ανοίξει και άλλο μέτωπο με τον ανασχηματισμό (γιατί, όπως συμβαίνει κάθε φορά, μετά τους ανασχηματισμούς ακολουθούν γκρίνιες, παρεξηγήσεις και αποστασιοποιήσεις), την ώρα μάλιστα που έστρεψε την προσοχή του στο Σκοπιανό.

 

nnn

 

Ρώτησα εάν ο ανασχηματισμός αποτελεί άμεση προτεραιότητα του κ. Τσίπρα. Μου απάντησαν ότι κάποια στιγμή θα τον κάνει, αλλά όχι τώρα, ίσως στις αρχές τής... άνοιξης. Και δεν θα είναι ένας ανασχηματισμός με την ευρεία έννοια του όρου. Αλλά κάποιες «διορθωτικές κινήσεις» (έτσι ακριβώς μου τις είπαν), ώστε να διορθώσει ορισμένες «δυσλειτουργίες», όπως της Κονιόρδου, του Μουζάλα, του Αποστόλου, του Κατρούγκαλου, του Κουρουμπλήκαι ίσως μερικών άλλων. Μου είπαν όμως και κάτι άλλο: «Κανείς δεν είναι στο μυαλό του Τσίπρα, κανείς δεν ξέρει τον προγραμματισμό του, εάν αποφασίσει φέρ' ειπείν εκλογές τον Σεπτέμβριο, ποίος ο λόγος για ανασχηματισμό;».

 
 
 

 

Βέτο Καραμανλή - Σαμαρά για τη στήριξη σε Μπουτάρη

 

Τα παρακάτω πολύ ενδιαφέροντα έγραψε χθες το Secret …  Η ιστορία είναι λίγων µηνών, αλλά, καθώς η Ν∆ εξακολουθεί να ψάχνεται για να βρει τον εκλεκτό της για τον κεντρικό δήµο της Θεσσαλονίκης, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρωταγωνιστές είναι ο σηµερινός δήµαρχος Θεσσαλονίκης και τρεις πρόεδροι της Ν∆. Για την ιστορία, να θυµίσουµε ότι οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Κώστα Καραµανλή και του Αντώνη Σαµαρά µε τον Γιάννη Μπουτάρη ήταν πολύ διαφορετικές.

 

Με τον Καραµανλή ο Μπουτάρης δεν είχε ποτέ καλή χηµεία, ενώ ο πάγος… µεγάλωσε και γιατί ο δήµαρχος µιλούσε συχνά για ευθύνες της κυβέρνησης Καραµανλή για την κρίση, αλλά και γιατί η στάση του στη δίκη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, που θεωρείται «παιδί» του Καραµανλή, αποτέλεσε casus belli για τους «καραµανλικούς» της πόλης.

 

Ο Σαµαράς, αντίθετα, είχε µια µάλλον καλή συνεργασία µε τον Μπουτάρη και χάρη στη δική του παρέµβαση (µε τροπολογία της τελευταίας στιγµής) µπόρεσε ο δεύτερος το 2014 να είναι ξανά υποψήφιος δήµαρχος. Μετά, οι δύο άνδρες ψυχράνθηκαν.

 

Με τον Μητσοτάκη, τώρα, ο Μπουτάρης είχε πολλές επαφές, τόσο που ακούστηκαν σενάρια ότι από αυτό το πολιτικό «φλερτ» µπορεί να προκύψει και «αρραβώνας», δηλαδή η στήριξη της Ν∆ στον σηµερινό δήµαρχο. Κάπου εκεί άρχισαν οι αντιδράσεις και το τέλος της ιστορίας, που επέφερε και η ιδιαίτερα φιλοσκοπιανή στάση που επιδεικνύει ο δήµαρχος Θεσσαλονίκης στο ζήτηµα της ονοµασίας της ΠΓ∆Μ, µε έντονη τη φηµολογία στη Θεσσαλονίκη ότι τόσο ο Καραµανλής όσο και ο Σαµαράς έθεσαν βέτο στον Μητσοτάκη για το ενδεχόµενο στήριξης του Μπουτάρη.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....