Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 19/10/17

 

Εντυπωσιακά στοιχεία

 

Για όποιον δε τα έχει διαβάσει τα παρακάτω στοιχεία είναι ομολογουμένως εντυπωσιακά. Είναι στοιχεία που δείχνουν τι βιώνουμε στη χώρα εδώ και περίπου 8 χρόνια. Σύμφωνα λοιπόν με την βάση δεδομένων της Maddison, η ελληνική κρίση είναι μία από τις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί ποτέ (με στοιχεία από το 1870).

 

Ειδικότερα, η ισχυρότερη ύφεση με 66% έχει καταγραφεί στη Γερμανία την περίοδο 1945-1946, ενώ ακολουθεί με 64% η Ελλάδα της περιόδου 1938-1945, η Αυστρία του 1945 με 59%, η Γαλλία του 1940-1944 με 53%, η Ιαπωνία του 1944-1945 με 52%, η Ολλανδία του 1940-1944 με 50%, η Ιταλία του 1941-1945 με 44%, η Αυστρία του 1913-1919 με 38%, η Γαλλία του 1913-1918 με 36%, η Φινλανδία του 1914-1918 με 33%, το Βέλγιο του 1914-1918 με 32%, ο Καναδάς του 1929-1933 με 30%, η Ισπανία του 1936-1937 με 29%, οι ΗΠΑ του 1930-1933 και η σημερινή Ελλάδα (2008-2016) με 26,5%.

 

Αν λοιπόν εξαιρέσουμε τις περιόδους πολέμων, η ελληνική κρίση εν καιρώ ειρήνης είναι επί της ουσίας η μεγαλύτερη. Και να σημειωθεί και κάτι ακόμη. Ότι αν παρατηρήσουμε τις περιόδους των κρίσεων θα διαπιστώσουμε ότι η ελληνική κρίση είναι αυτή που έχει κρατήσει το περισσότερο σε χρόνια, 8!!!!!, με τις παραπάνω κρίσεις να είναι κατά μέσο όρο 3 με 4 χρόνια!!. Δηλαδή ακόμη και αν συγκριθεί με κρίσεις που σχετίζονται με πολέμους, η διάρκεια της ελληνικής κρίσης είναι διπλάσια και κάτι περισσότερο σε διάρκεια.

 
 
 

 

Υπερ των μνημονίων … Αλλά άλλο το ένα και το άλλο…

 

Και στα πλαίσια των παραπάνω να γράψουμε και κάτι άλλο. Εμείς ως GFF είμαστε υπέρ των μνημονίων από την πρώτη στιγμή. Είμαστε υπέρ των μνημονίων όσον αφορά την οργάνωση του κράτους, τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου, τους ελεγχόμενα θετικούς πρωτογενούς προϋπολογισμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις και γενικά μια κατάσταση που θυμίζει τα όσα συμβαίνουν στον παραδοσιακό δυτικό κόσμο.  Τις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες της ευρωζώνης, της οποίας μέλος είμαστε.

 

Να μην υπάρχουν αυταπάτες. Η Ελλάδα της σπατάλης και της ασυδοσίας σίγουρα δε θα απέφευγε μια μεγάλη κρίση. Αλλά άλλο αυτό και άλλο αυτό που γίνεται. Ή αν το προτιμάτε αλλιώς. Άλλο αυτό και άλλο να ζητάς από μια χώρα τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και γενικά να ακολουθείς μια πολιτική που πνίγει την πραγματική οικονομία (φυσικά και με κάποιες ευθύνες δικές μας, αφού αυξάνουμε τους φόρους χωρίς να περιορίζουμε τις δαπάνες + τα λάθη με τις συγκρούσεις με τους δανειστές και κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2015).

 

Είμαστε υπέρ μιας οικονομίας που αναπτύσσεται σε επενδύσεις. Αλλά και η κατανάλωση είναι βασικό συστατικό της ανάπτυξης. Μάλιστα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ύπαρξη κατανάλωσης τροφοδοτεί και αρκετές επενδύσεις. Και πραγματικά είναι δύσκολο να επενδύσει κανείς σε μια χώρα που σύμφωνα με τα στοιχεία η τελική δαπάνη των νοικοκυριών έχει μειωθεί από τα 152 δισ. ευρώ που ήταν το 2010 σήμερα είναι στα 116δις ευρώ το 2016. Με απλά λόγια, τα νοικοκυριά έχουν μειώσει τις δαπάνες τους στη διάρκεια της κρίσης κατά 32 δισ. ευρώ ετησίως!!! Και αν κανείς λάβει υπόψη τον πολλαπλασιαστή εισοδήματος - κατανάλωσης, καταλαβαίνει γιατί η ελληνική κρίση θεωρείται από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εν καιρώ ειρήνης.

 

Και πιστεύουμε και πάνω από όλα ευχόμαστε να πλησιάζει και ο καιρός που οι δανειστές θα καταλάβουν ότι απαιτείται μια σχετική αναθεώρηση του προγράμματος, με μια μεγαλύτερη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Όχι να χαριστεί κανείς στην Ελλάδα, αλλά να βοηθηθεί κάπως η ελληνική οικονομία να ανασάνει, ειδικά τώρα που φαίνεται κάπως να μπαίνει στο σωστό δρόμο.

 
 
 

 

Ρωτήστε αυτούς που τον ψήφισαν..

 

Τώρα για τον κ Β. Λεβέντη τι να πούμε; Την άποψη μας την έχουμε γράψει εδώ και πολύ καιρό και θα την επαναλάβουμε. Το γεγονός ότι ένας από τους πρωταγωνιστές της “trash tv” της δεκαετίας του 90 έφθασε να μπαίνει στο ελληνικό κοινοβούλιο και να θεωρείται μάλιστα τον πρώτο καιρό από τους σοβαρούς, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη το πόσο πολύ έχει ξεπέσει αυτή η χώρα (όχι ότι τις προηγούμενες δεκαετίες δεν έχουμε δει και άλλες απίστευτες περιπτώσεις πολιτικών). Προσωπικά λοιπόν μόνο ως φυσιολογικό θεωρούμε αυτό το νέο «παραλήρημα» του κ. Λεβέντη, ο οποίος την μια ημέρα δηλώνει ρητά πως προτίθεται να παραιτηθεί από την έδρα στη Βουλή και την επόμενη λέει ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και ότι αυτά είναι ανοησίες που τα βγάζουν οι δημοσιογράφοι.

 

Βέβαια ο κ. Λεβέντης όμως δεν μπήκε μόνο του στο ελληνικό κοινοβούλιο. Δεν πέρναγε από έξω και μπήκε μέσα. Ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό, ένας ελληνικό λαός που επέλεξε για κυβέρνηση (δύο φορές) τον Σύριζα. Μια κυβέρνηση που τώρα στο τέλος του 2017 φθάνουμε στο σημείο να μιλάμε για κάποια βελτίωση της οικονομίας και ότι γυρνάμε στο σημείο που ήταν η χώρα πριν από περίπου 2 χρόνια (2014 – 2015) όταν ανέλαβε ο Σύριζα την διακυβέρνηση της χώρας.

 
 
 

 

Και όχι μόνο ο Λεβέντης

 

Και με αφορμή τα παραπάνω θα κάνουμε και μια πρόβλεψη. Ότι πολύ δύσκολα ο κ. Λεβέντης θα μπει στην επόμενη βουλή.

 

Και με αφορμή αυτήν την πρόβλεψη να κάνουμε και ένα ακόμη σχόλιο.

 

Η Ένωση Κεντρώων πολύ δύσκολα θα μπει στην επόμενη βουλή. Το Ποτάμι το ίδιο, αφού όπως όλα δείχνουν μάλλον ούτε καν θα υπάρχει. Εξαιρετικά πιθανό είναι να μην μπει στη βουλή και ο κ. Καμμένος (για να μην πούμε το πιθανότερο). Η Χρυσή Αυγή είναι απίθανο να συνεργαστεί με την επόμενη κυβέρνηση.

 

Άρα! Η εξίσωση της επόμενης κυβέρνησης (όποτε γίνουν εκλογές – μάλλον στο β΄ εξάμηνο του 2018) θα πρέπει να λυθεί μεταξύ ΝΔ, Σύριζα και ΠΑΣΟΚ και πολύ δύσκολα (αν όχι απίθανο) του ΚΚΕ. Και αυτό ας το κρατήσουμε, γιατί η αλήθεια είναι ότι αυτός είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Να υπάρχουν δυσκολίες σχηματισμού μιας βιώσιμης κυβέρνησης.

 
 
 

 

Κωλοτούμπα και για την εκκλησιαστική περιουσία

 

Τα παρακάτω έγραψε η στήλη «Μικροπολιτικός» των Νέων …. Επίθεση «φιλίας» στην Εκκλησία της Ελλάδος άρχισε πάλι η κυβέρνηση για να «σώσει» την κατάσταση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας. Μετά την προχθεσινή επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, που σας έγραψα χθες, κατά την οποία φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι «θα αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις αλλαγής φύλου» και ότι «η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να έρθει σε σύγκρουση με την Εκκλησία», χθες την πόρτα του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου πέρασε και ο υπουργός Παιδείας (και Θρησκευμάτων, μην το ξεχνάμε) Κώστας Γαβρόγλου.

 

Από τη συζήτηση, λοιπόν, αποκαλύφθηκε ακόμη μια κυβερνητική κωλοτούμπα. Πρόκειται για κωλοτούμπα με άρωμα… λιβάνι. Εκεί που επί χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, και παλαιότερα ο ΣΥΝ, ήταν λάβρος κατά της Εκκλησίας και υποστήριζε με θέρμη τη φορολόγηση της μεγάλη ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας, τώρα κάνει στροφή 180 μοιρών.

 

Καταγραφή και αξιοποίηση

 

Γιατί το θέμα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας ήταν το βασικό στο τετ α τετ Γαβρόγλου - Ιερώνυμου. Αρχιεπίσκοπος και υπουργός Παιδείας συμφώνησαν στην καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας και έπειτα στην αξιοποίησή της. Ηδη έχει καταγραφεί η περιουσία της Αρχιεπισκοπής και θα ακολουθήσει η καταγραφή άλλων 11 μητροπόλεων. Το επόμενο στάδιο είναι η ψηφιοποίηση της περιουσίας και έπειτα η αξιολόγηση με τελικό στόχο την αξιοποίηση, ώστε τα έσοδα που θα προκύπτουν να πηγαίνουν 50% στην Εκκλησία για το φιλανθρωπικό της έργο και αναστήλωση εκκλησιαστικών μνημείων και 50% στην πολιτεία.

Αυτό θα γίνει είτε με το υπάρχον σχήμα, που όμως έχει «παγώσει» (την εταιρεία αξιοποίησης που είχε συσταθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά), είτε με ένα νέο. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη «αναγνωριστική» επαφή Γαβρόγλου - Ιερώνυμου για την περιουσία είχε γίνει το καλοκαίρι προκειμένου διερευνηθούν οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

 

Οι αντιδράσεις για τα Θρησκευτικά

 

Θέμα συζήτησης ήταν και τα Θρησκευτικά, αλλά ο Γαβρόγλου δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε καν το θέμα των αντιδράσεων που έχουν εκφραστεί από μητροπόλεις της χώρας για τους «φακέλους» των Θρησκευτικών που αντικατέστησαν φέτος μεταβατικά τα βιβλία στα σχολεία. «Υπάρχουν κάποιες σποραδικές αντιδράσεις. Ζούμε σε μια δημοκρατία, όπως ξέρετε, και ο καθένας μπορεί να εκφραστεί -και ευτυχώς εκφράζεται - με τον τρόπο του» είπε ο υπουργός.

 

Πάντως, όπως λένε οι πληροφορίες, στην προσπάθεια να «ζεσταθεί» ξανά η σχέση μεταξύ των δυο πλευρών μπήκε χθες στη συζήτηση και η πρόταση δημιουργίας μεταλυκειακής βαθμίδας για μελλοντικούς ιερείς των Κέντρων Ιερατικής Μαθητείας.
 

Ο Αρχιεπίσκοπος από την πλευρά του επεσήμανε ότι στόχος είναι να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία προς όφελος όλων των ανθρώπων που έχουν ανάγκη. 

 

Οι νόμοι και οι δικαστές

 

Νωρίτερα ο Ιερώνυμος είχε πάει στον Αρειο Πάγο, όπου τέλεσε τον καθιερωμένο αγιασμό του ανώτατου δικαστηρίου. Εξερχόμενος, όπως ήταν προφανές, ρωτήθηκε για την ταυτότητα φύλου με αφορμή και τη συνάντηση που είχε με τον Κοντονή. «Η θέση της Εκκλησίας είναι σταθερή, ουσιαστική και δεν δέχεται αλλαγές. Και για την οικογένεια και γενικότερα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής» ήταν η απάντησή του, ενώ μιλώντας για τους δικαστές σημείωσε: «Επειδή ήταν και ο υπουργός και οι υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση των θεμάτων, πήρα μια ωραία φράση που λέει ο Απόστολος, "καλός είναι ο νόμος και χρειαζόμαστε καλούς νόμους, αλλά δεν φτάνει ο νόμος, αυτοί που χειρίζονται τον νόμο, που τον χρησιμοποιούν, πρέπει να τον χρησιμοποιούν με κριτήριο το καλό και το συμφέρον των ανθρώπων και του λαού"».

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....