Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 19/12/17

 

 

Μπήκαμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο…

 

Τι μπορεί να πει κανείς βλέποντας την τελευταία ειδησεογραφία, δηλαδή τη συνεχή παροχή επιδομάτων από την κυβέρνηση, τις επιθέσεις στην αντιπολίτευση και γενικά το κλίμα αντιπαράθεσης που διαμορφώνεται μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης; Ότι πλέον σχεδόν επίσημα η χώρα εισέρχεται σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Και λέμε παρατεταμένη, γιατί προσωπικά και ασχέτως των εκτιμήσεων για εκλογές μέσα στους επόμενους μήνες (χωρίς φυσικά τίποτα να αποκλείεται) αναμένουμε οι εκλογές να συμβούν το Σεπτέμβριο του 2018. Και μην κρύβοντας τον εκνευρισμό μας για αυτό το κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων (όσο χρόνια και αν περάσουν σε αυτή τη χώρα, όχι μόνο δε βάζουμε μυαλό αλλά γινόμαστε και χειρότεροι), θα επαναλάβουμε και σήμερα τη μεγάλη μας ανησυχία. Ότι αυτό το κλίμα ανούσιας αντιπαράθεσης και η προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει πόντους στην ελληνική κοινωνία, κρύβει μεγάλους κινδύνους για διατάραξη του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Δεν πιστεύουμε πως αυτό θα συμβεί. Ωστόσο είναι σίγουρο ότι τόσο υψηλοί τόνοι μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης κρύβει κινδύνους για τη χώρα και την ελληνική οικονομία.  

 
 
 

 

Η παροχολογία δε φέρνει νίκες αλλά μειώνει τις διαφορές…

 

Και επειδή γίνεται μεγάλη κουβέντα για την τελευταία “επιδοματική παροχολογία” της κυβέρνησης, να κάνουμε δύο σχόλια. Ότι εμπειρικά οι παροχές μερικούς μήνες πριν τις εκλογές έχουν δείξει πως δε φέρνει εκλογικές νίκες, ωστόσο συμβάλει στο να μειωθεί η διαφορά της ήττας. Και όλα δείχνουν ότι αυτό θα είναι το πρώτο μέλημα του Σύριζα και προσωπικά του Α. Τσίπρα στις επόμενες εκλογές. Να μη χάσει με τεράστια διαφορά, μια διαφορά που θα έθετε σε κίνδυνος ακόμη και το πολιτικό του μέλλον. Και θα ρισκάρουμε μια πρόβλεψη. Ότι αν και θεωρούμε σχεδόν ως δεδομένο ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αυτή της ΝΔ με το «νέο ΠΑΣΟΚ» (με ένα ποσοστό περίπου 43% - 32% η ΝΔ και περίπου 11% το νέο ΠΑΣΟΚ), ο Σύριζα θα καταφέρει να πάει σε ποσοστό υψηλότερα του 20%, περίπου στο 21 με 22%. Και αν και η ήττα θα είναι μεγάλη, αυτό θα είναι ένα ποσοστό που θα επιτρέπει στο Σύριζα και στον Α. Τσίπρα να επιβιώσουν πολιτικά και ουσιαστικά τα επόμενα χρόνια να μπούμε σε ένα νέο κύκλο δικομματισμού μεταξύ ΝΔ και Σύριζα. Φυσικά επαναλαμβάνουμε ότι όλα αυτά είναι αρκετά πρόωρα, αν και οι προβλέψεις δεν είναι κακό να γίνονται.

 

Τώρα ποιό είναι το δεύτερο σχόλιο που θα κάνουμε για τα επιδόματα; Ότι είναι τουλάχιστον παρακμιακό για τη χώρα μας, σχεδόν η μισή Ελλάδα να βρίσκεται στα όρια της φτώχιας και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να εισπράττει μια μορφή επιδόματος. Δεν είναι αυτή εικόνα κράτους μέλους της ευρωζώνης.

 
 
 

 

Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα

 

Και σε αυτό το σημείο να αναφερθούμε και σε μια άλλη, η οποία εν δυνάμει θα μπορούσε να αποδειχθεί ως μια από τις πιο θετικές ειδήσεις των τελευταίων ετών, κυρίως για τη χώρα μας, αλλά και συνολικά για την ευρωζώνης και την Ε.Ε. Οι τελευταίες εξελίξεις στη Γερμανία και η απαίτηση Σούλτς ενόψει των διαπραγματεύσεων στη Γερμανία για το σχηματισμό κυβέρνησης, το SPD να αναλάβει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Δεν έχουμε φαντασιώσεις και δεν βλέπουμε σωτήρες. Ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη, με γνωστές τις απόψεις Σούλτζ αλλά και με τη Γαλλία να έχει για πρόεδρο τον E. Μακρόν, θα είναι ένα πραγματικά θετικό βήμα να χαλαρώσει, έστω σε ένα βαθμό, η ακραία λιτότητα που έχει επιβάλει ο εμμονικός Β. Σόιμπλε σε ολόκληρη την Ευρώπη.

 

Για να μην παρεξηγηθούμε. Τα πάντα εξαρτώνται από εμάς. Εντούτοις η χώρα μας χρειάζεται έναν ανασχεδιασμό του ελληνικού προγράμματος, με μια ελαφρώς μεγαλύτερη μείωση του ελληνικού χρέους από αυτήν που προδιαγράφεται και μια μείωση των άρρωστων, υπερβολικά υψηλών, στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα (για παράδειγμα στο 2% από 3,5% που είναι σήμερα). Και αν υπάρχει μια μικρή ελπίδα αυτό να συμβεί, είναι με έναν γερμανό ΥΠΟΙΚ που θα είναι λίγο πιο ελαστικός. Όχι χαριστικός στη χώρα μας, αλλά σίγουρα λιγότερο εμμονικός από τον Β. Σόιμπλε. Και η περίπτωση Σούλτζ είναι τέτοια.

 
 
 

 

Και τότε κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα

 

Και να συνδέσουμε σε αυτό το σημείο τα παραπάνω με τις πιθανές εκλογές στη χώρα μας το φθινόπωρο. Ότι αν ο Σύριζα κατάφερνε να πάρει κάτι τόσο σπουδαίο από τη Γερμανία (ουσιαστικά αυτό θα ήταν συγκυρία και όχι επιτυχία της κυβέρνησης), τότε η ήττα του Α. Τσίπρα στις εκλογές θα μπορούσε να είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που πιθανόν όλοι μας φανταζόμαστε. Πάλει θα ηττηθεί, ωστόσο η διαφορά θα μπορούσε να πέσει ακόμη και στο 5 με 6%.

 
 
 

 

Άγρια φασαρία στη Βουλή με την Μεγαλοοικονόμου - Φώναζε και χτυπούσε τα γραφεία

 

Σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά» …. η κ. Μεγαλοοικονόμου κυριολεκτικά εισέβαλε σαν μαινόμενος ταύρος στο γραφείο του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη στη Βουλή και άρχισε να φωνάζει και να χτυπάει τα γραφεία. Εκείνη την ώρα βέβαια ο κ. Λεβέντης απουσίαζε από το γραφείο, αλλά οι συνεργάτες του την άκουγαν να κατηγορεί τον βουλευτή του κόμματος, Μάριο Γεωργιάδη για την εμφάνισή του την Κυριακή στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Η βουλευτής σε έξαλλη κατάσταση κατηγορούσε τον νεαρό βουλευτή πως κάνει τεμενάδες στη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να γίνει βουλευτής του κόμματος. Φωνάζοντας κατά της ηγεσίας της Ένωσης Κεντρώων και κατά του βουλευτή με σκληρές εκφράσεις όπως «δεν έχεις τσίπα» η κα Μεγαλοικονόμου εκτόξευε κατηγορίες προς όλες τις κατευθύνσεις πως για μία έδρα στη Νέα Δημοκρατία ξεπουλάνε το κόμμα. Τα πνεύματα λίγο αργότερα ηρέμησαν, ενώ όταν ρωτήθηκε από τους κοινοβουλευτικούς δημοσιογράφους γιατί εκνευρίστηκε αφού δεν είναι βουλευτής του κόμματος, εκείνη τους απάντησε πως μπορεί να είναι ανεξάρτητη, αλλά εξακολουθεί και ενδιαφέρεται για το κόμμα.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....