Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 20/07/18

 

Μάλλον πάμε για μικρότερες περικοπές

Θα σας πούμε εν συντομία τι αρχίζουμε να πιστεύουμε για τις συντάξεις, βλέποντας πως εξελίσσονται τα πράγματα και μελετώντας, έστω σε ένα βαθμό, τα νούμερα. Ότι οι τελικές μειώσεις στις συντάξεις θα είναι πολύ μικρότερες από αυτές που αρχικά ακούγονταν. Αρχίζουμε να πιστεύουμε πως η κυβέρνηση, είτε βρίσκοντας ισοδύναμα (αν και πολύ το φοβόμαστε αυτό – και είναι άγνωστο αν θα το δεχθούν οι δανειστές) είτε με «άλλο τρόπο», θα καταφέρει στο τέλος οι μειώσεις να είναι μικρότερες (αν και για αυτές η κυβέρνηση ευθύνεται). Προσωπικά πιστεύουμε πως οι μέσες μειώσεις θα είναι της τάξης του 5 με 6%, ανάλογα και με το ύψος της σύνταξης.

Και όπως αρκετές φορές έχουμε σχολιάσει. Από το ζήτημα της μείωσης των συντάξεων και τα τελικά ποσοστά των μειώσεων θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό ο χρόνος των εκλογών.

 
 
 

Όπως και αν το δει κανείς είναι εντυπωσιακό

θα ξεκινήσουμε με μερικές διαπιστώσεις και είμαστε αναγκασμένοι να παραδεχθούμε πως με την κυβέρνηση Σύριζα ποτέ δεν βαριόμαστε. Τα έχουμε δει όλα. Πιστή εφαρμογή του μνημονίου (πιο πιστή δεν γίνεται - το λένε μέχρι και οι δανειστές). Θερμές σχέσεις με την Α. Μέρκελ (πιο θερμές δεν γίνεται – χαρακτηριστικά τα συνεχή τηλέφωνα του Α. Τσίπρα στην γερμανίδα καγκελάριο). Περικοπές οι οποίες έχουμε δει να βαφτίζονται μέχρι και αυξήσεις …… Και πολλά άλλα τέτοια (λίγο πολύ γνωστά σε όλους).

Τελευταία όμως υπήρξε και μια νέα εντυπωσιακή εξέλιξη. Από τα ταξίδια του Λαφαζάνη και τα αιτήματα του αριστερού Σύριζα (το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης) για δάνεια από τους ρώσους συντρόφους. Φτάσαμε στο σήμερα και την απέλαση ρώσων διπλωματών και τη ρήξη με το Κρεμλίνο, την ώρα που οι σχέσεις με τις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο σφικτές.  

Και φυσικά θα επαναλάβουμε. Ότι με αυτήν την κυβέρνηση ποτέ κανείς δε μπορεί να βαρεθεί.

 
 
 

Παρεμπιπτόντως κάνει σωστά

Βέβαια θα μπούμε λίγο πιο βαθιά στην υπόθεση της ρήξης με τη Ρωσία και θα πούμε πως η κυβέρνηση στα τελευταία γεγονότα έχει πράξει ορθά. Και το λέμε αυτό, παραπέμποντας στα σχόλια που είχαμε κάνει σε ανύποπτο χρόνο κατά τους τελευταίους μήνες, όταν και προειδοποιούσαμε για τον εξαιρετικά ύποπτο ρόλο των ρώσων και τις σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, κυρίως με φόντο τα ενεργειακά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (αλλά σε ένα βαθμό και του Αιγαίου). Προσωπικά λοιπόν πιστεύουμε πως η κυβέρνηση Σύριζα πράττει πολύ σωστά που έχει στραφεί προς τη δύση, στους διαχρονικά μόνιμους συμμάχους της Ελλάδας (για να μην ξεχνιόμαστε). Και με αφορμή αυτό το σχόλιο, θα επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά. Ότι με εξαίρεση την κοινή θρησκεία είναι πραγματικά εντυπωσιακό το ότι οι έλληνες συμπαθούνε τόσο πολύ τους ρώσους και τους θεωρούν τόσο μεγάλους συμμάχους, αν και ιστορικά αυτό δε στηρίζεται πουθενά.

 
 
 

Ακριβώς αυτήν την άποψη έχουμε

Κατά καιρούς αναφερόμαστε σε εκθέσεις κάποιων οίκων αξιολόγησης και επενδυτών με τις οποίες συμφωνούμε. Μια έκθεση με την οποία συμφωνούμε και κάτι περισσότερο, ήταν αυτή του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW, στην οποία ουσιαστικά τονίζεται αυτό το οποίο λέμε εδώ και καιρό. Ότι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει εκμεταλλευτεί την κρίση. Και αυτός είναι ο λόγος που δε μπορούμε να επιτύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και όλα δείχνουν πως αυτός θα είναι ο λόγος που η χώρα θα σέρνεται για πάρα πολλά χρόνια σε μια μιζέρια διαρκείας.  

Ειδικότερα και για όποιον δεν την έχει διαβάσει.

Έκθεση του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών DIW για την Ελλάδα επιρρίπτει στην κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε την κρίση ως ευκαιρία και έτσι η οικονομική ανάπτυξη θα περιοριστεί τα επόμενα χρόνια μόλις στο 1%-2%.

Με αφορμή την εκπνοή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής στις 20 Αυγούστου, το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου δημοσίευσε έκθεση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία δείχνει ότι τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη θα είναι χωρίς δυναμική. Στην έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα τονίζεται ότι οι μεταρρυθμίσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας αντί να δημιουργήσουν ένα κλίμα φιλικό για επενδύσεις, καταπολεμώντας παράλληλα τη γραφειοκρατία και συνδέοντας τους τομείς της παιδείας και της έρευνας με την οικονομία. 

Αναφερόμενη στις εξελίξεις και τις προοπτικές της ιδιωτικής οικονομίας η έκθεση του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου αναφέρει ότι η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία (ΑΠΑ) μειώθηκε από το ξεκίνημα της κρίσης μέχρι το 2014 κατά 42%. Παρά την ανάκαμψη των τελευταίων ετών, εξακολουθεί να βρίσκεται 38% χαμηλότερα από το 2008, δηλαδή προ κρίσης. Κατά συνέπεια ο επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης, ο οικονομολόγος Αλέξανδρος Κρητικός δήλωσε στην παρουσίαση στο Βερολίνο ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια μόλις κατά 1%-2%. 

 
 
 

Απαράδεκτο

Και σχολιάζοντας το τελευταίο video του Σύριζα για την κατάτμηση των Αθηνών (με την οποία πάντως συμφωνούμε – αν και υπάρχουν λάθη στο σχεδιασμό) θα λέγαμε πως η εισαγωγή του είναι τουλάχιστον απαράδεκτη. Στα όρια της χυδαιότητας. Δε μπορεί κανείς να μπαίνει στη λογική να συγκρίνει την ανάγκη φαγητού, στέγασης και ρουχισμού με την ανάγκη κατάτμησης της Β’ Αθηνών. Αυτό είναι τουλάχιστον απαράδεκτο.  

Τώρα για τον τρόπο που κλείνουνε όλα αυτά τα video του Σύριζα με τον Α. Τσίπρα να ακούγεται να λέει: «Hταν δίκαιο έγινε πράξη» …. Ασχολίαστο. Κάθε φορά που το ακούμε γελάμε.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....