Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 20/08/18

 

Welcome στο 4ο μνημόνιο

Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί η τρέχουσα εβδομάδα. Και δεν το λέμε αυτό με διάθεση να ειρωνευτούμε τα όσα λέει η κυβέρνηση του Σύριζα. Αλλά γιατί πραγματικά σήμερα λήγει και επίσημα το ελληνικό πρόγραμμα. Και αυτό είναι η αλήθεια. Σήμερα – αύριο (20-21/08) λήγει το τρέχον πρόγραμμα και σε καμία περίπτωση τα μνημόνια, αφού μπαίνουμε σε ένα νέο καθεστώς αυξημένης επιτήρησης. Και ουσιαστικά αυτή η εποπτεία μέχρι το 2022 αντιστοιχεί σε ένα νέο, τέταρτο, μνημόνιο. Με ψηφισμένα μέτρα (μειώσεις σε συντάξεις, μειώσεις στο αφορολόγητο, συγκεκριμένοι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα κτλ).Θυμίζουμε πως σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, μετά το 2022 η τήρηση απαιτητικών δημοσιονομικών στόχων θα γίνει πιο ελαστική και η επιτήρηση πιο κανονική μέχρι η Ελλάδα να εξοφλήσει τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει από την ευρωζώνη.

Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά. Η λήξη του τρέχοντος προγράμματος, μετά τα όσα έχουμε περάσει 8 χρόνια, είναι ομολογουμένως ιστορική στιγμή. Είναι μια στιγμή που αν είχαμε μυαλό ως χώρα, θα είχαμε φθάσει πολύ νωρίτερα. Για παράδειγμα το 2015 ή έστω το 2016.

Όσο πάντως και ιστορική στιγμή αν είναι η λήξη του τρέχοντος προγράμματος. Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να μιλήσουμε για το τέλος των μνημονίων.

 
 
 

Ουπς !!

Αν και πέρασε στα ψιλά, την Παρασκευή μια πολύ ενδιαφέρουσα δήλωση. Μια δήλωση από τον συνήθως σοβαρό κ. Κύρτσο. Όπως λοιπόν ανέφερε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι και ένας κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ!!! Μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7, είπε πως πρόσωπα από την Ευρώπη, με δικαίωμα υπογραφής στα ελληνικά ζητήματα διερευνούν το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Όπως σημείωσε ο ευρωβουλευτής, μια από τις ερωτήσεις που του θέτουν στις Βρυξέλλες, είναι «πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ». «Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ως λύση σε πολλά προβλήματα, σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα, είναι κι ένας κυβερνητικός συνασπισμός κομμάτων» σημείωσε για να προσθέσει:

«Αν γινόταν κάτι τέτοιο (συνεργασία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ) ξαφνικά, πιστεύω ότι θα οδηγούσε στην απαξίωση των κομμάτων. Δε νομίζω ότι ένα τέτοιο σενάριο λύνει το πρόβλημα» σχολίασε. Ωστόσο εμείς θα κρατήσουμε την αναφορά του κ. Κύρτσου πως κύκλο των Βρυξελλών ζητάνε συγκυβέρνηση ΝΔ – Σύριζα.  Λέτε να το δούμε και αυτό κάποια στιγμή; Προσωπικά δεν το πιστεύουμε! Αλλά θα ήταν μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, με το θύμα να είναι όπως πάντα η χώρα!!

 
 
 

Εντυπωσιακό

Και πάμε τώρα σε μερικά εντυπωσιακά στοιχεία. Γιατί μόνο έτσι μπορούν να χαρακτηριστούν τα στοιχεία που δείχνουν πως με τη σωρευτική πτώση του ΑΕΠ να ξεπερνά τελικά το 26%, η «Ελληνική Μεγάλη Υφεση» παίρνει τη θέση της στην Ιστορία καθώς μπορεί να συγκριθεί εν καιρώ ειρήνης μόνο με τη Μεγάλη Υφεση στις ΗΠΑ το 1929 αλλά και την εποχή της Βαϊμάρης στη Γερμανία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία των Maddison Datadase και του ΔΝΤ, η ελληνική ύφεση είναι μία από τις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί ιστορικά από το 1870, στις οποίες λαμβάνονται υπόψη και οι περίοδος των πολεμικών συγκρούσεων. 

Ειδικότερα, η ισχυρότερη ύφεση με 66% έχει καταγραφεί στη Γερμανία την περίοδο 1945-1946, ενώ ακολουθεί με 64% η Ελλάδα της περιόδου 1938-1945. Στη συνέχεια η Αυστρία του 1945 με 59%, η Γαλλία του 1940-1944 με 53%, η Ιαπωνία του 1944-1945 με 52%, η Ολλανδία του 1940-1944 με 50%, η Ιταλία του 1941-1945 με 44%, η Αυστρία του 1913-1919 με 38%, η Γαλλία του 1913-1918 με 36%, η Φινλανδία του 1914-1918 με 33%, το Βέλγιο του 1914-1918 με 32%, ο Καναδάς του 1929-1933 με 30% και η Ισπανία του 1936-1937 με 29%.

Μάλιστα δε θα πρέπει να παραβλέπουμε πως όλες οι παραπάνω υφέσεις εμφανίστηκαν σε περιόδους πολέμων. Εν καιρώ ειρήνης και μετά την μεγάλη κρίση των ΗΠΑ την περίοδο 1930-1933, με μείωση του ΑΕΠ κατά 29%, η ελληνική κρίση της περιόδου 2008 – 2016 με ύφεση 26,5% είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κρίση εν καιρών ειρήνης. Μάλιστα, η «Ελληνική Μεγάλη Υφεση» εμφανίζεται πιο μακροχρόνια και πιο βαθιά από την περίφημη «Great Depression» των ΗΠΑ τη 10ετία του '30. Χαρακτηριστικά, μία 10ετία μετά το ξεκίνημα των κρίσεων (1929 για τις ΗΠΑ, 2007 για την Ελλάδα) οι ΗΠΑ ανέκτησαν το 110% του ΑΕΠ του '29, ενώ η Ελλάδα μόλις το 74,6% του ΑΕΠ του 2007.

 
 
 

Ο καλός μας φίλος ο Αμερικανός

Τα ακόλουθα έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται, λέει μια παροιμία. Και ο Αλέξης Τσίπρας(φωτογραφία) από τους... Αμερικανούς πιάνεται προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. Δεν είναι μόνον τα εύσημα που δίνει με κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ, ούτε οι συχνές συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας με τους πλανητάρχες (Μπαράκ Ομπάμα και Ντόναλντ Τραμπ) ή με πρώην πλανητάρχες, όπως ο Μπιλ Κλίντον, ούτε βεβαίως οι πολλαπλές επισκέψεις του στις ΗΠΑ. Είναι αυτό το φιλοαμερικανικό πολιτικό αίσθημα που ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του εκπέμπουν σε κάθε δυσκολία που αντιμετωπίζουν. Ωσάν να περιμένει την αμερικανική βοήθεια ώστε να ξεφύγει από αυτή την πολιτική κατάθλιψη στην οποία έχει περιέλθει. Στα δύσκολα ο κ. Τσίπρας πάντοτε προσδοκούσε σε αμερικανική βοήθεια είτε για τη μείωση του χρέους είτε για την απομάκρυνση του ΔΝΤ, είτε ακόμη για συμφωνία με τα Σκόπια. Και τώρα πάλι σε αμερικανική βοήθεια προσβλέπει...

Νέο ταξίδι στις ΗΠΑ

Τη φιέστα για την έξοδο από τα μνημόνια προγραμματίζει να την κάνει με παροχές κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ. Εκεί θα προσπαθήσει να εμφανιστεί... ανανεωμένος μετά το επικοινωνιακό στραπάτσο που υπέστη με την εθνική καταστροφή στο Μάτι. Θα έχει ήδη κάνει τον ανασχηματισμό, θα έχουν περάσει ημέρες από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και το σημαντικότερο, στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται και ο αμερικανός υπουργός Οικονομίας Γουίλμπορ Ρος. Οι ΗΠΑ άλλωστε θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ και πολλοί στην κυβέρνηση θα ήθελαν να ερχόταν στην Ελλάδα ο αμερικανός αντιπρόεδρος (όπως άφηναν να διαρρεύσει τους τελευταίους μήνες) αλλά ο κ. Πενς δεν τους έκανε τη χάρη (λόγω φόρτου εργασίας, ειπώθηκε) και έτσι έρχεται ο Ρος. Πέραν όμως της αμερικανικής πολιτικής και επιχειρηματικής «απόβασης» στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας προγραμματίζει και άλλο ταξίδι στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα προς το τέλος Σεπτεμβρίου για να παραστεί στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Μαθαίνω ότι ήδη άρχισαν οι διπλωματικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει μια νέα συνάντηση με τον πλανητάρχη Τραμπ, αλλά και με τον κινέζο πρόεδρο.

nnn

Στη ΝΔ τι νομίζετε ότι λένε για αυτή τη νέα προσέγγιση που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας με τους Αμερικανούς; «Ποιος μπορούσε να το φανταστεί πριν από μερικά χρόνια όταν έστελνε τον Λαφαζάνη και τον Καμμένο στη Μόσχα για βοήθεια, να απελαύνει σήμερα ρώσους διπλωμάτες και να επιζητεί την αμερικανική βοήθεια;». Λένε όμως οι γαλάζιοι και κάτι άλλο: «Εάν όντως ο κ. Τσίπρας πάει τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, θα είναι και το τελευταίο του υπερατλαντικό ταξίδι ως πρωθυπουργού».

nnn

Αυτά λένε στη ΝΔ, εκείνο που ξέρω είναι ότι ο κ. Τσίπρας θα συνοδεύεται στο υπερατλαντικό του ταξίδι (εάν τελικά το πραγματοποιήσει) από τον Νίκο Κοτζιά. Τι σημαίνει αυτό; Οτι ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος πήρε τα εύσημα από τον αμερικανό πρεσβευτή για την απελευθέρωση των δύο ελλήνων αξιωματικών, θα είναι αμετακίνητος στον επερχόμενο ανασχηματισμό που προγραμματίζει ο Πρωθυπουργός.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....