Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 20/11/17

 

Θετικές ειδήσεις

 

Θα ξεκινήσουμε την εβδομάδα με τις θετικές ειδήσεις, έτσι για να πάει γούρι (ευχόμαστε να συνεχιστεί και στο Χ.Α. η αντίδραση της Παρασκευής). Πολύ θετικό λοιπόν κρίνεται ότι ως απολύτως εφικτή χαρακτηρίζουν την ομαλή ολοκλήρωση του τρέχοντος, τρίτου κατά σειρά, προγράμματος στήριξης της Ελλάδος και την ομαλή επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές χρήματος, πηγές που βρίσκονται πλησίον των διαπραγματεύσεων.

 

Είναι η πρώτη φορά από το 2010 έως και σήμερα που «η Ελλάδα βρίσκεται τόσο κοντά στην πηγή», σημειώνουν χαρακτηριστικά ασφαλείς πηγές με γνώση των συζητήσεων.

 

Προσωπικά εμείς κρατάμε πάντα μεγάλες επιφυλάξεις. Όχι τόσο για το κλείσιμο της αξιολόγησης, όσο για το ζήτημα του χρέους και τα πιθανά μέτρα που θα ληφθούν μέσα στο 2018. Και το λέμε αυτό γιατί το πιθανότερο είναι ότι για ακόμη μια φορά οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι να αποδειχθούν πολύ πιο
«τσιγκούνηδες» από ότι πρέπει, δημιουργώντας γενικά προβλήματα στο πολιτικό στοίχημα του Σύριζα για έξοδο από τα μνημόνια.   

 
 
 

 

Τελειώνει και ο Νοέμβριος

 

Και μπορεί όπως γράψαμε να είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι για το σχετικά έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά να μην παραβλέπουμε και το ότι φθάνουμε πλέον στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου και πλήθος ζητημάτων βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Επαναλαμβάνουμε ότι όλα δείχνουν πως θα κλείσει σχετικά έγκαιρα η αξιολόγηση. Αλλά και πάλι με κυβέρνηση Σύριζα και τα όσα έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια, κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος. Και εν μέσω καθυστερήσεων στο κλείσιμο των προαπαιτούμενων να μην ξεχνάμε ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή το ΔΝΤ να αλλάξει και πάλι στάση και να μπλοκάρει από το πουθενά την αξιολόγηση.

 
 
 

 

Για να μην κοροϊδευόμαστε

 

Και σε ένα άλλο ζήτημα και για να μην κοροϊδευόμαστε …. «Τα μέτρα του 2019 και του 2020 ήρθαν για να μείνουν». Αυτό διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία οι δανειστές, απαντώντας ουσιαστικά στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι «εφόσον πιάσουμε τους στόχους, δεν χρειάζεται να περικοπούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο». Πηγές των θεσμών, με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης, ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει περιθώριο «μη εφαρμογής» των ήδη ψηφισμένων μέτρων, που αφορούν στη μείωση των συντάξεων κατά 18% από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και στη μείωση του αφορολόγητου από την 1/1/2020 (ή και νωρίτερα, εάν απαιτηθεί). Μάλιστα εμείς θα λέγαμε ότι δεν αποκλείουμε αυτές οι περικοπές που έχουν αποφασιστεί να χρειαστεί να έλθουν νωρίτερα, εφόσον μέσα στο 2018 φανεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του 3,5% (50-50% θα ρισκάρουμε να πούμε ότι είναι οι πιθανότητες).

 
 
 

 

Ραντεβού με τους τραπεζίτες 

Και όπως έγραψε η στήλη Μικροπολιτικός στα «Νέα» …. H ΝΔ όχι μόνον δεν συμμερίζεται τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για έξοδο από τα Μνημόνια, αλλά επιμένει με κάθε τρόπο ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται σχεδιασμός προκειμένου η ελληνική οικονομία να μπει ξανά σε τροχιά ανάπτυξης. Ετσι, το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει τις επαφές της με φορείς της οικονομίας με στόχο να έχει σαφή εικόνα για όσα απαιτούνται την «επόμενη μέρα». Σ' αυτή την κατεύθυνση οι τομεάρχες της ΝΔ συναντήθηκαν προχθές με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Στο τετ α τετ που είχαν ο τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και οι αναπληρωτές του Απόστολος Βεσυρόπουλος και Θόδωρος Φορτσάκης με τον πρόεδρο της Ενωσης Νικόλαο Καραμούζη και τα τραπεζικά στελέχη Γιώργο ΑρώνηΘόδωρο ΚαλαντώνηΧαρούλα Απαλαγάκησυζητήθηκαν μεταξύ άλλων η ορθολογική αντιμετώπιση του υψηλού αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Βάρος δόθηκε στο θέμα των «στρατηγικών κακοπληρωτών» οι οποίοι - όπως σημειώνεται από τη ΝΔ - εμποδίζουν το τραπεζικό σύστημα να προχωρήσει σε σταδιακή πιστωτική επέκταση. Πεδίο συζήτησης ήταν ακόμη η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία αλλά και το πώς θα επέλθει συντομότερα η καθολική άρση των capital controls.

 
 
 

 

Συριζαίικες αυταπάτες με το επίδομα

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» ….  άκουσα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δ. Τζανακόπουλο να δηλώνει ότι εγκρίθηκε ένα κονδύλι 5 εκατ. ευρώ για τους πλημμυροπαθείς της τραγωδίας στη Δυτική Αττική και στην αρχή αισθάνθηκα ικανοποίηση. Μπράβο, είπα, η κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα για την ανακούφιση των παθόντων. Την ίδια ώρα (με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου), πρόσεξα στη Βουλή (όπου γινόταν εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου) συριζαίους βουλευτές να τρέχουν πίσω από υπουργούς του λεγόμενου οικονομικού επιτελείου και να τους προτρέπουν να δοθεί άμεσα αυτή τη φορά το βοήθημα και πίεζαν προς τούτο. Μου έκανε εντύπωση η φράση τους «αυτή τη φορά» και η επιμονή τους για «άμεσες» και έτσι έψαξα το θέμα. Απλώς θα σας γυρίσω λίγο πίσω στον χρόνο, όχι πολύ μακριά, στις 21 Ιουλίου 2017, στον καταστροφικό (και φονικό) σεισμό που έπληξε την Κω...

nnn

 Τότε λοιπόν ο ίδιος κυβερνητικός εκπρόσωπος με το ίδιο (υπεύθυνο και αλληλέγγυο) ύφος ανακοίνωσε ότι έχει εγκριθεί βοήθημα για τους σεισμοπαθείς. Ανέτρεξα στον δήμαρχο της Κω Γιώργο Κυρίτση και τον ρώτησα εάν όντως δόθηκε το επίδομα, τη στιγμή που τα κονδύλια για τους σεισμοπαθείς εγκρίνονται μεν από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά τα διαχειρίζονται οι δήμοι. Προς μεγάλη μου έκπληξη με πληροφόρησε ότι το έκτακτο βοήθημα των 582 ευρώ που εγκρίθηκε για κάθε οικογένεια σεισμοπαθών δεν το έχουν εισπράξει ακόμη οι σεισμοπαθείς. Απίστευτο, θα πείτε, έτσι; Και να σκεφτείτε ότι το συνολικό βοήθημα για τις οικογένειες αυτές δεν είναι κανένα τρομερό ποσό, μόλις 150.000 ευρώ, τα οποία προφανώς το υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε, αλλά δεν τα έδωσε ακόμη. Ισως να το μέτρησε και αυτό στο... υπερπλεόνασμα, όπως μου είπαν με αγανάκτηση πολλοί κάτοικοι της Κω. Θέλετε και άλλα παραδείγματα;

nnn

Πέραν των 582 ευρώ που η κυβέρνηση, διά του κ. Τζανακόπουλου, υποσχέθηκε να δώσει στις 21 Ιουλίου στους σεισμοπαθείς της Κω, εγκρίθηκε και ένα κονδύλι για την αποκατάσταση των ζημιών που έπαθαν οι οικοσκευές των σεισμοπαθών. Οπως μου είπε ο δήμαρχος, μόλις χθες (17 Νοεμβρίου 2017) υπέγραψε όλη τη γραφειοκρατία ώστε να λάβουν οι σεισμοπαθείς ένα συνολικό βοήθημα της τάξεως των 120.000 ευρώ. Αλλά και στη Μυτιλήνη, με τον φονικό σεισμό της 12ης Ιουλίου, δεν δόθηκαν σε όλους τα βοηθήματα, όπως βεβαιώνει η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου. Τώρα πότε και πώς θα διανεμηθεί το βοήθημα των 5 εκατ. ευρώ που ενέκρινε η κυβέρνηση για τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τις πλημμύρες, και το ανακοίνωσε ο κ. Τζανακόπουλος, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να το δούμε, δεν νομίζετε; 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....