Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 21/07/17

Μνημόνιο

Θα ξεκινήσουμε με τη συζήτηση η οποία υπάρχει σχετικά με το ενδεχόμενο η χώρα να χρειαστεί 4ο μνημόνιο, μια συζήτηση που φούντωσε και πάλι μετά την τελευταία έκθεση της Goldman Sachs. Εμείς απλά θα επαναλάβουμε ότι είναι χαζό να πιστεύει κανείς ότι οι ξένοι αξιωματούχοι θα αφήσουν την αναξιόπιστη Ελλάδα, χωρίς εποπτεία από το 2018 και μετά.

Ας καταλάβουμε όλοι ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε μια διαρκής εποπτεία για πάρα πολλά χρόνια (απλώς μπορεί να μην το ονομάζουμε μνημόνιο – πιθανόν να το ονομάζουμε κάπως αλλιώς, όπως έγινε με την Τρόικα που ονομάζεται «θεσμοί»). Βέβαια να διευκρινιστεί ότι αυτό δε σημαίνει ντε και καλά ότι θα πάρουμε νέα μέτρα. Απλώς η χώρα θα βρίσκεται σε μια διαρκής εποπτεία, κάτι απόλυτα φυσιολογικό αν αναλογιστεί κανείς τα χρήματα που έχουν δανειστεί στη χώρα, αλλά και την αναξιοπιστία η οποία έχει δείξει η χώρα όλα αυτά τα χρόνια. Και κακά τα ψέματα, είμαστε ικανοί, αν μας αφήσουν χωρίς εποπτεία, σε ένα χρόνο να οδηγηθούμε και πάλι στο κενό, προσλαμβάνοντας για παράδειγμα 200.000 ή 300.000 κόσμο στο δημόσιο.

 
 
 

Επόμενη αξιολόγηση

Σε σχέση και με τα παραπάνω και όπως έχουμε γράψει, οι επόμενες αξιολογήσεις θα είναι πολύ πιο εύκολες από τις τελευταίες, κυρίως γιατί όπως όλα δείχνουν δε θα υπάρξει ανάγκη νέων μέτρων (περικοπές – φόρους). Ίσως όμως να  μην είναι ακριβώς έτσι. Και το λέμε αυτό γιατί καλώς εχόντων των πραγμάτων, από τον Οκτώβριο αρχίζει η επόμενη αξιολόγηση. Και σε αυτή ανάμεσα σε άλλα βρίσκεται το καυτό ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων (μαζί και με άλλα εργασιακά ζητήματα). Και γιατί είναι καυτό αυτό το ζήτημα το καταλαβαίνουμε όλοι! Το πιθανότερο είναι ότι η αξιολόγηση θα είναι μια ακόμη παρωδία του ελληνικού κράτους, όπως αυτές που συμβαίνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θα είναι μια ακόμη μεταρρύθμιση που ουσιαστικά δε θα γίνει και απλά θα κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας.

Αν όμως οι ξένοι αγριέψουν (που μάλλον δε θα γίνει), τότε τα πράγματα είναι αλήθεια ότι θα μπορούσαν να γίνουν αρκετά δύσκολα, καθιστώντας την επόμενη αξιολόγηση εξίσου δύσκολη με τις προηγούμενες.

 
 
 

ΑΕΠ Β΄τριμήνου

Και σε ένα σύντομο σχόλιο θα επαναλάβουμε σήμερα ότι υπάρχουν αρκετές πληροφορίες πως τα στοιχεία από την πορεία του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο θα είναι αρκετά ευχάριστα. Θα επαναλάβουμε ότι κρατάμε επιφυλάξεις (όχι ότι δε βλέπουμε θετική πορεία για την οικονομία στο β΄ τρίμηνο, αλλά όχι τόσο μεγάλες εκπλήξεις), ελπίζοντας για θετικές εκπλήξεις από το 3ο τρίμηνο και μετά. Και συνολικά για το χρόνο, ως πιθανότερο σενάριο φαντάζει μια ανάπτυξη 1,2 με 1,5%, καλύτερη πάντως από αυτήν που πιστεύαμε πριν από μήνες, περίπου 0,7 με 1%.   

 
 
 

Δε σωζόμαστε

Όπως και εμείς διαβάσαμε χθες από την Καθημερινή, χιλιάδες επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι παραμένουν ατιμώρητοι, καθώς οι υποθέσεις τους λιμνάζουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στις 31 Δεκεμβρίου του 2016 οι εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον των πειθαρχικών συμβουλίων ήταν 4.351.

Και όλο αυτό συμβαίνει γιατί η συγκρότηση των πειθαρχικών συμβουλίων αποτελεί ευθύνη του κάθε φορέα, ο οποίος εποπτεύει και τον ρυθμό των συνεδριάσεων. Και έτσι, οι πειθαρχικώς ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν ανενόχλητοι να εργάζονται και να αμείβονται από το Δημόσιο.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως η κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά επί υπουργίας Κατρούγκαλου, ο οποίος με τον νόμο του δημιουργούσε κενά με αποτέλεσμα να επιστρέφουν οι ελεγχόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες τους. Αν και στη συνέχεια με τροπολογία έγινε μια απόπειρα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τελικά λύση δεν δόθηκε και τα πειθαρχικά συμβούλια συνεχίζουν να μην υφίστανται ή να υπολειτουργούν -και ένας από τους λόγους είναι η επαναφορά των συνδικαλιστών στη σύνθεσή τους από το 2015.

Και κάπου εδώ τι λέμε; Την αγαπημένη μας ατάκα, αυτή η χώρα δεν σώζεται..

 
 
 

Ο... εναέριος προπομπός

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» .. Ισως να μην το έχετε μάθει (και πώς να το μάθετε αφού τέτοιου είδους ανακοινώσεις ποτέ δεν εκδίδονται), αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος στις επισκέψεις του στα νησιά της εσχατιάς του Αιγαίου είχε και... προπομπό. Οχι όποιον-όποιον αλλά... εναέριο προπομπό και εξηγούμαι...

nnn

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήγε στα νησιά με ελικόπτερο Σινούκ. Μπροστά από το προεδρικό ελικόπτερο πετούσε ένα ελικόπτερο τύπου Χιούι (από αυτά που είχαν πρωταγωνιστήσει στον πόλεμο του Βιετνάμ), στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. Μπροστά ο Καμμένος, πίσω με το Σινούκ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ρώτησα λοιπόν έναν από τη συνοδεία του κ. Παυλόπουλου γιατί απαιτήθηκαν δύο ελικόπτερα (της Αεροπορίας Στρατού) για μια τέτοια επίσκεψη, αφού το Σινούκ θεωρείται γιγαντιαίο ελικόπτερο - μέχρι και άρματα μάχης μπορεί να μεταφέρει. Η απάντηση ομολογουμένως με αιφνιδίασε. «Το Χιούι με τον Καμμένο ήταν προπομπός του Προέδρου» μου είπε, έτσι σαν τιμητική πτήση. Ρώτησα επιπλέον να μάθω ποιος ήταν ο συγκυβερνήτης του Χιούι, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε (έχει απασχολήσει και τη Βουλή των Ελλήνων το ζήτημα) ότι πολλές φορές ο κ. Καμμένος φορώντας αυτό το μπουφάν με την πουλάδα κάθεται ως συγκυβερνήτης στα στρατιωτικά ελικόπτερα. Απάντηση δεν πήρα.

nnn

Στις μετακινήσεις τους οι πρόεδροι ή οι πρωθυπουργοί (ακόμα και υπουργοί ή απλοί βουλευτές) είθισται να έχουν προπομπό, είτε για λόγους ασφαλείας είτε για να τους ανοίγουν τον δρόμο. Αλίμονο στον άτυχο που θα πέσει ανάμεσα στην πομπή του επισήμου. Θα ακούσει ξαφνικά από ένα μεγάφωνο (προερχόμενο από το... πουθενά) μια βροντώδη φωνή να αναφέρει τον αριθμό της κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και να τον διατάσσει «πήγαινε αριστερά ή φύγε από τη μέση». Είθισται ακόμα όταν ένας υπουργός συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφεύγει πολιτικές δηλώσεις εναντίον αντιπάλων του. Κάτι τέτοιο όπως έμαθα δεν έκανε ο Πάνος Καμμένος, που το τελευταίο διήμερο είχε γίνει στα νησιά η σκιά του ΠτΔ. Αλλά όταν σε μια μονάδα στο Φαρμακονήσι που επισκέφθηκε ο Πρόεδρος οι στρατιώτες τού δώρισαν μια πλακέτα και μια σημαία λέγοντάς του ότι «τη σημαία αυτή ποτέ δεν θα υποστείλουμε», πετάχτηκε ο κ. Καμμένος και είπε: «Ούτε θα την πάρει ο αέρας».

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....