Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 22/03/18

 

Από τις ελπίδες μας προεκλογικά  

Την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση της δημόσιας διοίκησης εξέφρασαν κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενόψει μιας ενδεχόμενης εκλογική αναμέτρησης στη χώρα μας, ενώ ανέφεραν ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμεί να μειωθεί το αφορολόγητο από του χρόνου, όπως και οι συντάξεις.

Και αρκετές φορές από αυτή στήλη έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για τα ρουσφέτια (ας τα πούμε έτσι) τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν στη χώρα στην τελική ευθεία για τις εκλογές (όποτε και αν συμβούν αυτές - εμείς συνεχίζουμε πιστεύουμε το Σεπτέμβριο). Και με το μεγάλο στοίχημα για τον Σύριζα να είναι να χάσει τις εκλογές με τη μικρότερη δυνατή διαφορά (προσωπικά πιστεύουμε πως αυτός θα είναι ο στόχος του Α. Τσίρπα στις επόμενες εκλογές – να μείνει πολιτικά στη ζωή). Θα λέγαμε πως αυτές οι αντιδράσεις που αρχίζουν να υπάρχουν είναι η μοναδική μας ελπίδα για να αποφευχθούν πολύ μεγάλα παρατράγουδα, με κίνδυνο ακόμη και μιας δημοσιονομικής εκτροπής της χώρας (έστω σε ένα βαθμό, για να μην γινόμαστε και υπερβολικοί).

Και πάλι ανησυχούμε, ωστόσο οι παρεμβάσεις των ξένων, ειδικά ενόψει και των διαπραγματεύσεων για το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος, έχουν τη δική τους μεγάλη σημασία και είναι μια σχετική δικλείδα ασφαλείας ότι ως χώρα δε θα πετάξουμε για ακόμη μια φορά την «μπάλα στην εξέδρα».

 
 
 

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη (αν φυσικά επιβεβαιωθεί)

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Omega Press (που ασχολείται κυρίως με θέματα εξωτερικής πολιτικής) οι Αμερικανοί συζήτησαν αυτό το ενδεχόμενο κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Γουές Μίτσελ.  Πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουν μία από τις βάσεις Ανδραβίδας, Αγχιάλου ή ακόμα και Καλαμάτας.

Και όπως και αν το δει κανείς αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Μπορεί τίποτα από αυτά να μην έχει επιβεβαιωθεί. Ωστόσο με βάση και παλαιότερες πληροφορίες, φαίνεται πως οι αμερικανοί έχουν στρατηγικά σχέδια για τη χώρα μας.

 
 
 

Ας το κρατήσουμε αυτό

Και κρατάμε και κάτι άλλο από τη χθεσινή ημέρα. Το γεγονός ότι οκτώ διακεκριμένοι ειδικοί στα ζητήματα δημοσίου χρέους σε έκθεση που συνέταξαν και η οποία δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής (CEPR), εκφράζουν την άποψη τους πως τη θέση πως οι αποφάσεις του Eurogroup του Ιουνίου 2017 δεν αρκούν για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους διατυπώνουν. Οι Barry Eichengreen (University of California at Berkeley),Αιμίλιος Αυγουλέας (University of Edinburgh), Miguel Poiares Maduro (European University Institute), Ugo Panizza (The Graduate Institute, Geneva), Richard Portes (London Business School), Beatrice Weder di Mauro(INSEAD, Singapore), Charles Wyplosz (The Graduate Institute, Geneva) και ο Jeromin Zettelmeyer (Peterson Institute), συνέταξαν μια αναλυτική μελέτη για το θέμα του ελληνικού χρέους στην οποία γίνεται αφενός κριτική στις αποφάσεις της Ευρωομάδας για την απομείωση του, αφενός διατυπώνονται τρεις διαφορετικές επιλογές για την μείωση του αποθέματος του χρέους. Σε κάθε περίπτωση το συμπέρασμα είναι πως με τις τρέχουσες αποφάσεις μόνο βιώσιμο δεν γίνεται το ελληνικό χρέος.

 

Να θυμίσουμε το σχόλιο το οποίο έκανε μόλις προχθές ο κ. Τσακαλώτος. Ότι με τις αποφάσεις του Eurogroup, η Ελλάδα απλά θα συνεχίσει να είναι μια χώρα με υπερβολικά μεγάλο χρέος και τίποτα περισσότερο.  

 
 
 

 

Σκοπιανό: Όταν ο Καμμένος ψήφιζε σύνθετη ονομασία στις προγραμματικές

Και όπως πολύ εύστοχα έγραψαν τα «Παραπολιτικά» …. «Μαζί μέχρι το τέλος» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, όμως φρόντισε να υπενθυμίσει ότι οι κόκκινες γραμμές του κόμματός του παραμένουν. «Κόκκινες γραμμές» φυσικά εννοεί τις «πατριωτικές» θέσεις του κόμματός του έναντι στα εθνικά θέματα, όπως το Σκοπιανό.

Φαίνεται όμως ότι το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, παρότι παρουσιάζεται ως  «σημαία» από τους ΑΝΕΛ και ως μια κάθετη διαφωνία με την κυβέρνηση, κάποτε είχε περάσει… εύκολα μέσω των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού.

Την πρόταση που ψήφισαν οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος είναι παρακάτω και ακούστηκε από το στόμα του Αλέξη Τσίπρα κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του για τη νέα κυβέρνηση: «Σημαντική είναι επίσης, η εξεύρεση, στο πλαίσιο συνομιλιών υπό τον ΟΗΕ, αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διαφορά για το όνομα της ΠΓΔΜ, στη βάση μιας σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις».  

Αν υπάρξουν εξελίξεις με το Σκοπιανό, κάποιοι από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν την ευχέρεια πια να στηρίξουν την κυβερνητική πρόταση για σύνθετη ονομασία, έχοντας ως άλλοθι τις προγραμματικές δηλώσεις.  

Ξηλώνονται και οι «κόκκινες γραμμές» μπροστά στην ανάγκη της εξουσίας…

 
 
 

Ο Ιβάν, ο Πούτιν και οι δύο στρατιωτικοί

Και τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Σε μια άνευ προηγουμένου διπλωματική, πολιτική, ακόμα και στρατιωτική πρωτοβουλία προχώρησε ένας ολιγάρχης! Ο Ιβάν Σαββίδης ζήτησε εγγράφως την παρέμβαση του Βλαντίμιρ Πούτιν για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι κρατούνται στην Αδριανούπολη. Στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον ρώσο πρόεδρο με αφορμή την επανεκλογή του, ο Ιβάν ζητεί την αρωγή του στην υπόθεση. Τα θέματα που τίθενται είναι: πρώτον, με ποια ιδιότητα ζήτησε κάτι τέτοιο και, δεύτερον, το γνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση; Εκτός κι αν έγινε σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, οπότε σοβαρεύει το όλο ζήτημα.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....