Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 22/05/19

 

Γιατί να συμβεί αυτό;

Με τις εκλογές να πλησιάζουνε και την κυβέρνηση να συνεχίζει να παίζει το «δώστα όλα». Θα ξεκινήσουμε με τις τελευταίες αναφορές της Fitch.

Ειδικότερα, «Tο νέο δημοσιονομικό πακέτο της Ελλάδας αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με τη μεσοπρόθεσμη πολιτική στάση της χώρας και αναμένεται να προκαλέσει εντάσεις με τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας» υποστηρίζει η Fitch Ratings σχετικά με τις δημοσιονομικές  επιπτώσεις των μέτρων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Και σε σχέση με τα όσα είχαμε γράψει τις προηγούμενες ημέρες θα το επαναλάβουμε. Μπορεί ο περισσότερος κόσμος τέτοιες ειδήσεις να τις περνάει στα ψιλά, υπάρχει όμως ένα βασικό ερώτημα. Γιατί μετά από τέτοιες περιπέτειες που έχει περάσει η χώρα τα τελευταία χρόνια. Να εμφανίζεται για ακόμη μια φορά αναξιόπιστη. Δεν έγινε και κάτι θα πούνε οι περισσότεροι. Αλλά δυστυχώς δεν είναι έτσι. Γιατί πολύ απλά. Συνεχώς κάτι τέτοια γίνονται στη χώρα και επί της ουσίας βρισκόμαστε σε μια κρίση εδώ και 10 χρόνια. Και μπορεί επιτέλους να υπάρχει μια σχετική βελτίωση κατά τον τελευταίο περίπου ένα χρόνο. Ωστόσο είναι τόσο αργή αυτή η βελτίωση, που η χώρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να μπλέξει και πάλι.

Πρόκειται λοιπόν για ακόμη ένα τεράστιο λάθος της κυβέρνησης, να εμφανίσει για ακόμη μια φορά. Και έστω σε ένα βαθμό. Τη χώρα αναξιόπιστη.

 
 
 

 

Να μην το παραβλέπουμε αυτό

Και σε σχέση με τα παραπάνω να λάβουμε υπόψη και τα τελευταίας στοιχεία. Συγκεκριμένα, μειωμένο κατά 436εκ ευρώ ήταν το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Μια μείωση φυσικά η οποία έρχεται σε κόντρα, με τα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Η μείωση του πλεονάσματος έρχεται κόντρα στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για επαρκή δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπει τα πρόσφατα μέτρα και εν μέσω των έντονων ενστάσεων από τους θεσμούς.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το ενοποιημένο πρωτογενές πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης  εμφανίζεται μειωμένο στο πρώτο τρίμηνο κατά 79εκ ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ο κρατικός προϋπολογισμός παρουσιάζει μειωμένο ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα κατά 436 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Στο σκέλος των εσόδων, εμφανίζονται μειωμένα τα φορολογικά έσοδα κατά 518 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων(ΠΔΕ) κατά 178 εκατ. ευρώ. Στο σκέλος των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού παρατηρείται αύξηση κατά 1,094 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του προηγούμενο έτος, η οποία αποδίδεται στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 146 εκατ. ευρώ, στην αύξηση των δαπανών για τόκους κατά 751 εκατ. ευρώ και στην αύξηση των δαπανών ΠΔΕ κατά 197 εκατ. ευρώ.

--------------

Και δε λέμε πως ήλθε το τέλος του κόσμου. Και ούτε πως σίγουρα τα νούμερα δε βγαίνουνε. Αλλά βάζοντας τα όλα κάτω. Και μην ξεχνώντας και την μεγάλη εκκρεμότητα με τα αναδρομικά (πέραν των τελευταίων αποφάσεων). Θα επαναλάβουμε αυτό το οποίο γράψαμε και παραπάνω. Ότι η χώρα, για πολλοστή φορά, τα τελευταία χρόνια, φλερτάρει με τον κίνδυνο. Και μπορεί να μη συμβεί τίποτα αυτή τη φορά, αφού σίγουρα βρισκόμαστε σε άλλη φάση (λογικό μετά από 10 χρόνια κρίσης). Ωστόσο με τέτοιες λογικές, πειστική ανάπτυξη και έξοδος της χώρας από την κρίση δε γίνεται. Θα σερνόμαστε …. Θα σερνόμαστε …. Και ανά πάσα στιγμή υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε μπροστά σε μια νέα κρίση.

 
 
 

Αυτά να τα βλέπουμε

Και συνεχίζοντας με τα της οικονομίας.  Να θυμίσουμε και κάτι άλλο. Σε 2,63δις ευρώ ανήλθαν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε δώσει την προηγούμενη Παρασκευή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 389 εκατ. ευρώ.

Και σε σχέση και με τα όσα είχαμε γράψει και εμείς. Αρκετοί είναι αυτοί που πιστεύουνε πως καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε  η ρύθμιση των 120 δόσεων, με αρκετούς πολίτες να μπαίνουνε στη λογική του να μην πληρώσουνε, περιμένοντας να δούνε τη ρύθμιση. 

Και αυτά να μην τα παραβλέπουμε ….

 
 
 

O θεός μαζί μας

Την ανάγκη για «απο-ιδιωτικοποίηση» τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης, υπογραμμίζοντας ότι η ιδιωτικοποίηση δεν πέτυχε!!!!!

«Η ιδιωτικοποίηση δεν απέδωσε, τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στην από-ιδιωτικοποίηση. Γι' αυτό μελετούμε τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές και θ' ανοίξουμε σχετικό διάλογο. Το πιο επιτυχημένο μοντέλο στην Ευρώπη φαίνεται να είναι αυτό που συνδυάζει Δημόσιο-Αυτοδιοίκηση-επιχειρήσεις», είπε ο κ. Δραγασάκης, σε συνάντηση εργασίας με τη διοίκηση, εκπροσώπους και εργαζομένους επιχειρήσεων του Βιομηχανικού Πάρκου Σχιστού.

«Ένα από τα προβλήματα 10ετιών ήταν η αποσπασματική και άναρχη ανάπτυξη της οικονομίας και της βιομηχανίας. Αποτέλεσμα είναι μόνο το 5% των επιχειρήσεων είναι σε οργανωμένους τομείς… λάθος ήταν και η ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ», σημείωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας.

Εμείς όταν ακούμε στελέχη της κυβέρνησης Σύριζα και ειδικά τύποι σαν τον κ. Δραηγασάκη …. Μόνο ένα σχόλιο μπορούμε να κάνουμε …. Ο θεός μαζί μας ….. Άκου η ιδιωτικοποίηση δεν πέτυχε, ώρα για «απο-ιδιωτικοποίηση»!!!

 
 
 

:)

Και κλείνοντας, να συγχαρούμε τον Αρκά για το τελευταίο του Σκίτσο. Το σχόλια δικά σας!!!!

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....