Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 22/08/18

 

 

Όλα ανοιχτά

 

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσιογραφικές πληροφορίες παγώνει η έξοδος στις αγορές, κυρίως λόγου του κακού κλίματος που υπάρχει στις αγορές. Και με τη χώρα να έχει την πολυτέλεια να επιλέξει το πότε θα βγει με ασφάλεια στις αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως έγραφε χθες η Καθημερινή, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης, αλλά θα παραμένει εκτός αγορών για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», παρά τις ελπίδες που αρχικά είχε η ελληνική κυβέρνηση για νέα έξοδο τον Σεπτέμβριο.

 

Οι εξελίξεις στην Τουρκία αλλά και η νέα αναταραχή στην Ιταλία ωθούν τον ΟΔΔΗΧ να βάλει την όποια σκέψη για έκδοση ομολόγου βαθιά στο συρτάρι και το οικονομικό επιτελείο να επικεντρωθεί πλέον όχι στην άμεση αναζήτηση επενδυτών, αλλά στο να επικοινωνήσει το αφήγημα της ελάφρυνσης του χρέους και το στόρι της ανάκαμψης.

 

Αυτή τη στιγμή η δευτερογενής αγορά δεν είναι «ανοιχτή» στους επενδυτές, η ρευστότητα είναι πολύ χαμηλή και τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν μακριά από την κατηγορία «επενδυτικού βαθμού».

 

Έτσι, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει να εγκαταλείψει την επιχείρηση «νέα έξοδος» και να ποντάρει στη βελτίωση της αγοράς repos το επόμενο διάστημα, αλλά και στη χείρα βοηθείας από τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης μετά την πρόσφατη διπλή αναβάθμιση από τη Fitch στην κατηγορία ΒΒ. Σύμφωνα με funds και αναλυτές που μίλησαν στην «Κ», το σημερινό περιβάλλον επιβάλλει τη διατήρηση της Ελλάδας εκτός αγορών ίσως και μέχρι τις αρχές του 2019.

 

------------

 

Σύμφωνα πάντως με τις δικές μας πληροφορίες. Αν και στον ΟΔΔΗΧ δεν βιάζονται για μια νέα έξοδο στις αγορές. Και καλά κάνει! Οι πληροφορίες μας αναφέρουνε πως δεν αποκλείεται ανά πάσα στιγμή να υπάρξει ένας αιφνιδιασμός. Φυσικά πρώτα θα είναι σίγουροι στο ΟΔΔΗΧ για την επιτυχία της έκδοσης. Και μετά θα προχωρήσει η έκδοση. Πάντως υπάρχουν πιθανότητες αυτή να είναι και νωρίτερα σε σχέση με αυτά που πλέον εκτιμάει η αγορά.

 
 
 

Το χειρότερο που έγινε από την κρίση

Από την πρώτη στιγμή της κρίσης είναι γνωστή η ευαισθησία μας για το ζήτημα. Και σε κάθε ευκαιρία θα αναφερόμαστε σε επιμέρους θλιβερά στατιστικά τα οποία βλέπουνε το φως της δημοσιότητας.

Αν λοιπόν μας ρωτήσετε ποιό ήταν το χειρότερο που αφήνει αυτή η κρίση. Θα σας απαντήσουμε το brain drain, μαζί με την υπογεννητικότητα που δημιουργεί η κρίση, αφού και όσοι μένουνε στη χώρα, δεν κάνουνε οικογένειες …

Και μια χώρα χωρίς ουσιαστική αύξηση πληθυσμού και με ένα μεγάλο μέρος των μορφωμένων νέων να είναι εκτός συνόρων. Δεν έχει κανένα μέλλον. 

Με αφορμή λοιπόν το τέλος του προγράμματος, πάμε να δούμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Το 2015, η μετανάστευση των νέων αυξήθηκε κατά 300% σε σχέση με πριν την κρίση, καθώς η ανεργία μεταξύ των νέων είχε ξεπεράσει το 50%. Από την άλλη, στον εργασιακό χώρο, η πολύωρη εργασία, οι χαμηλοί μισθοί και η απουσία θέσεων εργασίας που ταιριάζουν στους απόφοιτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είχε γίνει πλέον κάτι το συνηθισμένο. Και ενώ μεταξύ του 2008 και του 2015 τα ποσοστά της φτώχειας εκτοξεύθηκαν στο 40%, σύμφωνα με έρευνα του Cologne Institute of Economic Research, όλο και περισσότεροι Έλληνες βρήκαν «καταφύγιο» σε χώρες του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, περίπου 450.000 Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα μεταξύ του 2008 και του 2016. Οι Έλληνες που έφυγαν από τη χώρα συνεισέφεραν σημαντικά στις χώρες όπου μετανάστευσαν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Βρετανία και τη Γερμανία, όπου απέδωσαν περίπου 50 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου American-Hellenic Chamber of Commerce το Μάρτιο του 2017. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι κυρίως κάτω των 45 ετών και η επιστροφή τους θα πρέπει να αποτελεί ετήσιο εθνικό στόχο», ανέφεραν οι πρώην υπουργοί Άννα Διαμαντοπούλου και Γιάννης Βρούτσης, συζητώντας το ρόλο της κυβέρνησης στην προσέλκυση και διατήρηση του ταλέντου, έτσι ώστε να διατηρηθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας.

Το 2017, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Adecco σχετικά με την αγορά εργασίας την Ελλάδα, το φαινόμενο του brain drain αυξανόταν τα τελευταία τρία χρόνια. Το 2015 μόνο το 11% των ανέργων ερωτηθέντων ανέφερε ότι κοιτούσαν ενεργά για μια θέση εργασίας στο εξωτερικό. Αυτό το νούμερο αυξήθηκε στο 28% το 2016, φτάνοντας το 33% εκείνη τη χρονιά.

 
 
 

Αυτή είναι η νέα Ελλάδα

Και σε σχέση με τα παραπάνω. Και στα πλαίσια αυτού που επαναλαμβάνουμε συνεχώς: “Πως η χώρα έχει δει τα χειρότερα, αλλά από εδώ και πέρα θα είμαστε μια φτωχή χώρα. Με φτωχούς κατά μέσο όρο πολίτες, όπως στις γνωστές βαλκανικές μας χώρες”. Πάμε να δούμε μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στατιστικά. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό πως το 2007 οι Έλληνες ήταν πιο εύποροι κατά 21% από τους Πορτογάλους. Κατά 71% από τους Πολωνούς και σχεδόν με το ίδιο κατά κεφαλήν εισόδημα με τους Ισπανούς. Σήμερα, 11 χρόνια μετά, είναι σχεδόν 9% φτωχότεροι από Πορτογάλους και Πολωνούς, ενώ οι Ισπανοί είναι σχεδόν 40% πλουσιότεροι. Η Ελλάδα είναι πλέον η τέταρτη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ μετά τις Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία. Και νομίζουμε πως αυτά τα νούμερα τα λένε όλα, για τη μιζέρια που έχει πέσει στη χώρα μας. Μια μιζέρια η οποία όλα δείχνουν πως θα συνεχιστεί για χρόνια.

 
 
 

Ευτυχώς

Μια από τις δηλώσεις που σχολιάστηκε. Ήταν αυτή της Α. Μέρκελ πως η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό στενή εποπτεία για αρκετά χρόνια. Και φυσικά αντίστοιχες αναφορές υπήρξαν και από άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Προσωπικά θα εκφράσουμε την ικανοποίηση μας για αυτό. Και θα πούμε ευτυχώς που αυτή η χώρα θα βρίσκεται υπό εποπτεία.

Γιατί όταν βλέπουμε τον πρωθυπουργό της χώρας να πηγαίνει στην Ιθάκη και να λέει αυτά που είπε χθες. Μόνο ασφάλεια δε νιώθουμε για το μέλλον της χώρας. Γιατί το ξέρουμε όλοι. Ελάχιστα ελεύθερους να μας αφήσουν οι ευρωπαίοι. Είμαστε ικανοί σε μικρό χρονικό διάστημα να τα τινάξουμε όλα στον αέρα, διορίζοντας για παράδειγμα 200.000 στο δημόσιο!!! ή αρχίζοντας και πάλι τη σπατάλη στα φάρμακα και γενικά τους ημέτερους ….. Υπάρχει κάποιος που δεν το πιστεύει αυτό και πιστεύει πως είμαστε υπερβολικοί;

 
 
 

Ομάδα που κερδίζει την αλλάζεις;

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Εως τώρα, μου λέει ο συνομιλητής μου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (φωτογραφία) θεωρούσε την κυβέρνησή του επιτυχημένη καθότι έβγαζε (ήδη την έβγαλε) τη χώρα από τα μνημόνια. Εάν όντως τη θεωρεί επιτυχημένη, τότε γιατί την αλλάζει; Ο κανόνας άλλωστε ισχύει και στην περίπτωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή «ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις». Εκτός εάν θεωρεί ότι η κυβέρνησή του δεν πέτυχε τους στόχους της και φορτώθηκε την ευθύνη της τραγωδίας στο Μάτι και των πλημμυρών στη Μάνδρα ή επειδή θέλει μια καινούργια μεταμνημονιακή αρχή.

nnn

Δεύτερον, τι είδους ανασχηματισμό θα κάνει ο Πρωθυπουργός τη στιγμή που ορισμένοι υπουργοί μένουν αμετακίνητοι; Θέλετε ένα παράδειγμα; Υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, γενικοί και ειδικοί γραμματείς καθώς και υπουργοί Επικρατείας που ασχολούνται με τα οικονομικά, που είναι καμιά... δεκαριά, όλοι τους παραμένουν αμετακίνητοι. Οπως αμετακίνητοι είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Πάνος Καμμένος, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Δ. Τζανακόπουλος, εκτός εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θελήσει ο ίδιος να μετακινηθεί. Εάν συμβεί αυτό να είστε βέβαιοι ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να του χαλάσει χατίρι.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....