Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 22/11/17

 

Οι εκκρεμότητες

Ξεκινώντας με το τελευταίο ρεπορτάζ και σύμφωνα και την ώρα που υπάρχει αισιοδοξία από όλους θα λέγαμε για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ευρωπαϊκές πηγές λένε πως οι διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να υλοποιηθούν ως το καλοκαίρι είναι η προώθηση των μεγάλων επενδύσεων, αλλά και η ολοκλήρωση του πλάνου των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Σύμφωνα πάντα με τα όσα λένε ευρωπαϊκά στελέχη, η περαιτέρω ενίσχυση των Ανεξάρτητων Αρχών της χώρας με ιδιαίτερο βάρος τη στελέχωση και ενδυνάμωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα. Ο κανόνας της μικρότερης αναλογίας προσλήψεων σε σχέση με τις αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης (αυτή τη στιγμή είναι πέντε προς ένα) θεωρείται απαραίτητο να εφαρμοστεί και στο μέλλον.

Επίσης στις εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν είναι η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, το οποίο μέχρι στιγμής καλύπτει το 27% της επιφάνειας της χώρας όταν ο στόχος είναι να καλύψει το 100% της χώρας μέχρι το 2020.

 
 
 

 

ΔΕΗ

 

Και συνεχίζοντας με το ρεπορτάζ, στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα αντιπροσωπεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να συζητήσει τις οριστικές λεπτομέρειες του κεφαλαίου αποεπένδυσης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, τα στελέχη του ΥΠΕΝ στις βαλίτσες τους θα έχουν μια συνολική λύση με τις προς πώληση μονάδες καθώς και την παράταση ζωής των παλαιών σταθμών, και την επανεξέταση των δημοπρασιών διάθεσης ενέργειας ΝΟΜΕ. 

Συγκεκριμένα η τελική ελληνική πρόταση που θα συζητηθεί στην έδρα της DG Comp θα περιλαμβάνει αφενός το πακέτο με τις προς πώληση μονάδες, δηλαδή Μελίτη Ι (330 MW), άδεια για την Μελίτη ΙΙ (450 MW), και ΑΗΣ Μεγαλόπολης (600 MW), αφετέρου το αίτημα για αύξηση των ωρών λειτουργίας από 17.500 σε 32.000 ώρες για τους προς απόσυρση σταθμούς του Αμυνταίου και της Καρδιάς.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το τελευταίο θεωρείται κομβικής σημασίας θέμα για την ΔΕΗ. Στην πρότασή του, το ΥΠΕΝ θα ζητά επέκταση του "καθεστώτος περιορισμένης λειτουργίας" (opt out) έως το 2020-2022 για τους δύο πεπαλαιωμένους σταθμούς που αποσύρονται την διετία 2018-2020. Στην πράξη η ελληνική πλευρά θα αιτείται παράταση ζωής των δύο παλαιών σταθμών μέχρι να ολοκληρωθεί και μπει σε πλήρη λειτουργία η νέα μεγάλη μονάδα της ΔΕΗ, Πτολεμαίδα 5.

Το ελληνικό επιχείρημα είναι διπλό. Αφενός δεν μπορεί να απομείνει η ΔΕΗ ως το 2022, με μία μόνο στην ουσία ανταγωνιστική μονάδα, τον Αγ. Δημήτριο 5 (Κοζάνη), αφετέρου η Καρδιά και το Αμύνταιο, είναι απαραίτητες για την τηλεθέρμανση των πόλεων της Πτολεμαίδας και του Αμυνταίου. Κύκλοι του ΥΠΕΝ επισημαίνουν ότι "αν δεν κλειδώσει το θέμα των επιπλέον ωρών λειτουργίας δεν μπορεί να κλειδώσει και η τετράδα των προς πώληση μονάδων”.


Ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στην πρόταση που θα σταλεί προς την DG Comp, και πώληση πακέτου πελάτων της ΔΕΗ, παρόμοια με εκείνη (500.000) που έχει προτείνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης, έχει απορριφθεί πρόσφατα από τον υπ.ΠΕΝ Γ.Σταθάκη. Η πρόταση είχε υποβληθεί από τον κ. Παναγιωτάκη στη λογική να μειωθεί γρηγορότερα το μερίδιο της ΔΕΗ, που υποχωρεί με εξαιρετικά αργό ρυθμό μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Όπως έγραψε το Βήμα, στη συμφωνία -πακέτο, η ελληνική πλευρά εξέταζε να συμπεριλάβει και αίτημα για επανεξέταση της μνημονιακής υποχρέωσης της ΔΕΗ να πουλά στον ανταγωνισμό ποσότητες ενέργειας σε χαμηλές τιμές μέσω των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, προκειμένου να μειώσει το μερίδιό της σε κάτω του 49% στο τέλος του 2019. 

Το συμπληρωματικό μνημόνιο προβλέπει ότι σε περίπτωση πώλησης μονάδων από την ΔΕΗ, θα πρέπει να επεξεταστούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι θα αξιολογηθεί ενδεχόμενη προσαρμογή του μηχανισμού NOME, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του μηχανισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα εφαρμοζόμενα διαρθρωτικά μέτρα. Επανεξέταση, σημαίνει στη πράξη μείωση των πωλούμενων ποσοτήτων μέσω των ΝΟΜΕ. 

Προσωπικά και αν οι περισσότεροι είναι αρκετά αισιόδοξοι και αναμένουν να υπάρξει συμφωνία, κρατάμε μεγάλες επιφυλάξεις αν και κατά πόσο αυτό θα συμβεί σήμερα. Πάντως με τους δανειστές να ξεκαθαρίζουν πως αν δεν κλείσουν τα ενεργειακά ζητήματα δεν κλείνει η αξιολόγηση, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να βρεθεί στο τέλος η χρυσή τομή.  

 
 
 

 

Τα ίδια και τα ίδια

 

Τώρα και για ακόμη μια φορά θα γκρινιάξουμε. Και πώς να το αποφύγουμε αυτό όταν διαβάζουμε πως ,πορεί κτηματολόγιο να μην απέκτησε η χώρα ακόμη, θα αποκτήσει όμως ένα νέο και υπερμεγέθη δημόσιο οργανισμό. Όπως έγραψε η Καθημερινή, πρόκειται για τον Οργανισμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΟΕΚΤ) Α.Ε., ο οποίος θα αντικαταστήσει τη γνωστή Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση (ΕΚΧΑ) Α.Ε..

 

Οι διαφορές των δύο οργανισμών είναι μεγάλες. Ο νέος οργανισμός θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) αντί ιδιωτικού δικαίου (ΝΠΙΔ) που είναι η ΕΚΧΑ. Αυτό σημαίνει ότι χάνεται η ευελιξία που είχε σε θέματα διοίκησης και οργάνωσης η εταιρεία. Η δεύτερη και πιο σημαντική μεταβολή είναι ότι ο νέος ΟΕΚΤ θα έχει τριπλάσιο προσωπικό από τον ΕΚΧΑ. Το προσχέδιο νόμου, που σύντομα αναμένεται να δοθεί για δημόσια διαβούλευση, προβλέπει 1.017 θέσεις εργασίας από 368 θέσεις που υπάρχουν σήμερα.

 

Φυσικά, η διεύρυνση αυτή του προσωπικού δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την αντίστοιχη διοικητική οργάνωση και επέκταση της επιχείρησης. Με άλλα λόγια, απαιτούνται γραφεία για να στεγάσουν το νέο προσωπικό. Ετσι προβλέπεται η δημιουργία γραφείων κτηματογράφησης σε ολόκληρη τη χώρα. Αναλυτικά προβλέπεται η δημιουργία 16 κτηματογραφικών γραφείων και περίπου 184 υποκαταστημάτων τους σε όλη την επικράτεια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο στο νησί της Μυτιλήνης θα δημιουργηθούν πέντε υποκαταστήματα και ένα κτηματολογικό γραφείο.

 

Και με αφορμή τα παραπάνω εμείς θα επαναλάβουμε και μια ανησυχία που έχουμε …. Ότι η κυβέρνηση και ο Α. Τσίπρας μερικούς μήνες πριν τις εκλογές θα τινάξουν την «μπάνκα» στον αέρα, προχωρώντας σε πολλές παροχές, με κίνδυνος ακόμη και εκτροχιασμού του προγράμματος (δεν πιστεύουμε πως αυτό θα συμβεί – αλλά τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί).

 
 
 

Ελλαδάρα

 

Δεν ξέρουμε αν η παρακάτω photo είναι αληθινή ή όχι (μας την έστειλαν). Αν όμως είναι αληθινή σε αυτή απεικονίζει όλη η ηλιθιότητα που μας βαράει ως λαός και ως χώρα.

 

Είτε έτσι είτε αλλιώς εμείς όσο βλέπουμε τη photo τόσο γελάμε!

 

 
 
 

Ο υπερασπιστής των φόρων

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Ε λοιπόν σας πληροφορώ ότι ο Ευκλείδης έκανε άλλη μία θεαματική εμφάνιση στη Βουλή, θέλοντας να εξηγήσει ότι η πολιτική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου... φορομπηχτική. Ηρθε νωρίς στην Ολομέλεια, την ώρα που άρχιζε η συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα, κάθισε ανάμεσα στην Εφη Αχτσιόγλου και στον Γ. Σταθάκη, είχε συνεχώς τα χέρια του στο στόμα του (δείχνοντας ότι είναι σκεφτικός) και όταν ήρθε η ώρα να απαντήσει στους εισηγητές της αντιπολίτευσης είπε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια τέτοια πολιτική (δηλαδή της υπέρμετρης φορολογίας) γιατί μόνο έτσι μπορεί να χρηματοδοτήσει τις κοινωνικές πολιτικές, καταγγέλλοντας παράλληλα την αντιπολίτευση. Αν εξαιρέσει κανείς ένα μικρό διάλειμμα που βγήκε για να πάει στο καφενείο της Βουλής, ο Ευκλείδης άκουσε όλους τους ομιλητές-εισηγητές των κομμάτων (πλην της Χρυσής Αυγής), ενώ τσακώθηκε με τον Γιάννη Κουτσούκο (βουλευτή Ηλείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) για ποιον λόγον νομίζετε; Επειδή, όπως είπε, εάν ήθελε η προηγούμενη κυβέρνηση μπορούσε να γλιτώσει τις εκλογές του 2015. Φτάνει, όπως είπε, να ψήφιζε τον Φώτη Κουβέλη Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να έκλεινε την 5η αξιολόγηση. Ακόμα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν στην αίθουσα γέλασαν.

 
 
 

Ο Κώστας Καραμανλής photobomber σε δηλώσεις της Ζέτας Δούκα

 

Μια σπάνια εμφάνιση που ωστόσο πολυσυζητήθηκε έκανε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, που βρέθηκε στην πρεμιέρα της ταινίας «Καζαντζάκης» του Γιάννη Σμαραγδή. Εκεί ήταν και η Ζέτα Δούκα, η οποία σταμάτησε πριν την είσοδο της στην αίθουσα προβολής για να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τα «Παραπολιτικά», ενώ η ηθοποιός ξεκίνησε να μιλά, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής... συνοδεύοντας τον Γιάννη Σμαραγδή περνάει μπροστά από τις κάμερες σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Οι κάμερες στρέφονται προς το μέρος του και η ηθοποιός μένει άφωνη!  

Δευτερόλεπτα μετά, με ένα χαρακτηριστικό γέλιο που φανερώνει τον εκνευρισμό της, η Ζέτα Δούκα λέει στους δημοσιογράφους: «Ο κ. Καραμανλής μας διακόπτει… Δεν πειράζει, του το συγχωρούμε. Δεν ξέρει ο κ. Καραμανλής ότι δεν περνάμε μπροστά από τις κάμερες; Δεν υπάρχει! Αστειεύομαι έτσι;».

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....