Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 22/11/18

 

Μάλιστα!! 

Με ένα μεγάλο μάλιστα θα ξεκινήσουμε. Και αυτό για τα τελευταία στοιχεία που δείχνουνε πως ο δείκτης της επιχειρηματικότητας αρχικών σταδίων για το 2017 βρέθηκε στο χαμηλότερη διαχρονικά επίδοσή του. Αυτό προκύπτει από την Ετήσια Έκθεση για την Επιχειρηματικότητα 2017-2018 που δημοσιεύθηκε από τον ΙΟΒΕ για 15η συνεχή χρονιά στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Επιχειρηματικότητας του ΙΟΒΕ κ. Άγγελος Τσακανίκας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, το 2017 το 4,8% του πληθυσμού 18-64 ετών της χώρας (περίπου 320 χιλιάδες άτομα) βρισκόταν στα αρχικά στάδια έναρξης μιας επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της αυτοαπασχόλησης, από 5,7% το 2016. Ταυτόχρονα, διευρύνεται στο 4,7% του πληθυσμού (310 χιλιάδες άτομα), το ποσοστό ατόμων που διέκοψε την επιχειρηματική του δραστηριότητα (έναντι 3,8% το 2016), κυρίως λόγω έλλειψης κερδοφορίας. Η εξέλιξη αυτή υποδηλώνει πολύ μικρή εισροή νέας επιχειρηματικότητας στην χώρα. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί θετικό μόνο αν "έκλειναν" εγχειρήματα χαμηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας και "άνοιγαν" εγχειρήματα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, καθώς θα σήμαινε ότι αναβαθμίζεται το επιχειρηματικό σύστημα της χώρας. Ωστόσο, από τα ευρήματα της έρευνας δεν σημειώνεται ουσιαστική ποιοτική αναβάθμιση, καθώς οι περισσότερο σχετικοί δείκτες παραμένουν αμετάβλητοι. 

 
 
 

 

Κάνει πίσω;

 

Με ενδιαφέρον διαβάζουμε πως η κυβέρνηση και ο Α. Τσίπρας αποφάσισαν να κάνουνε πίσω στο ζήτημα της εκκλησίας και τυπικής μεταφοράς των παππάδων εκτός εκκλησίας, με γνωστά τα όσα έγιναν με τις υποσχέσεις για 10.000 διορισμούς. Είναι νομίζουμε περιττό να πούμε πως η κυβέρνηση εκτίθεται για ακόμη μια φορά, αποδεικνύοντας πόσο πρόχειρα και χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό χειρίζεται τόσο σοβαρά ζητήματα. Και όπως και άλλες φορές έχουμε γράψει. Το πιο άρρωστο είναι πως σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, αυτά που συμβαίνουνε θεωρούμε φυσιολογικά …… Μια από τα ίδια με απλά λόγια ….

 
 
 

«Μάντζιος»

Πάντως η στάση της κυβέρνησης στο ζήτημα των συντάξεων, δεν κρύβουμε πως μας θύμισε τις περιβόητες πια δηλώσεις του κ. Θ. Μάντζιου, τον οποίον ο ίδιος ο πρωθυπουργός έφθασε στο σημείο να ειρωνευτεί μέσα στην βουλή (αυτό δηλαδή δεν είναι ρατσισμός!!!!). Προσωπικά δε θυμόμαστε ποτέ πρωθυπουργό της Ελλάδας να ξεφτιλίζει με αυτόν τον τρόπο πολίτη της χώρας, ανεξαρτήτως αν όλοι έχουμε δει αυτές τις δηλώσεις και έχουμε γελάσει.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

Στην αρχή είπαμε πως η κυβέρνηση συμφώνησε με την εκκλησία για το ζήτημα …. Αργότερα όπως είπαμε πως η κυβέρνηση παίρνει μόνη της το ρίσκο για την μεταρρύθμιση. Λίγο νωρίτερα ο κ. Ιερώνυμος δήλωνε πως αυτά είναι συζητήσεις και όχι συμφωνία. Αργότερα όμως είπαμε πως οι παππάδες δε θα είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αν και θα πληρώνονται από το δημόσιο. Και έτσι είπαμε πως θα διορίσουμε άλλους 10.000 υπαλλήλους, αν και στο τέλος είπαμε πως τελικά οι παπάδες δε θα μεταφερθούν εκτός δημοσίου. Αυτό τίποτα άλλο!!!!!

Και προσωπικά δε μας πειράζει αν κάποιος πολίτης υπέπεσε σε μια τέτοια γκάφα (βλακείες έχουμε κάνει όλοι). Ο τρόπος όμως που η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα σοβαρά ζητήματα της χώρας μας είναι πρόβλημα. Και μάλιστα μεγάλο πρόβλημα ….

 
 
 

Χρέος

Σε ένα διαφορετικό θέμα τώρα, θα αναφερθούμε στο ζήτημα του ελληνικού χρέους και πως αυτό αναλύεται. Με βάση λοιπόν τα τελευταία στοιχεία, το συνολικό χρέος είναι 356δις ευρώ.

Έχουμε λοιπόν και λέμε:

1. Τα 130,908 δισ. ευρώ αφορούν χρέη προς το EFSF. Σημειώνεται πως στα στοιχεία δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη η επιμήκυνση των δανείων του EFSF που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 22ας Ιουνίου. Έτσι η περίοδος χάριτος εμφανίζεται να λήγει το 2022 και το 2023 να γεννάται η υποχρέωση καταβολής 2,3 δισ. ευρώ. Αυτά τα ποσά θα αλλάξουν μόλις προσαρμοστούν τα νούμερα στα συμφωνηθέντα.

2. Τα 59,9δις ευρώ είναι οι οφειλές προς τον ESM. H αποπληρωμή αυτού του τμήματος του χρέους ξεκινά το 2034, με το ποσό του 1,126δις ευρώ. Η τελευταία δόση ύψους 15δις ευρώ, που εκταμιεύτηκε στις 6/8, έχει περίοδο αποπληρωμής από το 2043 μέχρι και το 2060. Δεν υπάρχει (προς το παρόν) άλλη οικονομική υποχρέωση της Ελλάδας με περίοδο αποπληρωμής μεταγενέστερη του 2060. 

3. Τέλος και σύμφωνα με τα στοιχεία που έγραφε και η Ναυτεμπορική, μετά και τις καταβολές που έγιναν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, οι οφειλές προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν περιοριστεί πλέον στα 9,814 δισ. ευρώ. Για φέτος εκκρεμεί μόνο μια τελευταία καταβολή της τάξεως των 436 εκατ. ευρώ και ενώ μένει να αποφασιστεί ο χρόνος πρόωρης αποπληρωμής μέρους της οφειλής προς το Ταμείο, στο πλαίσιο της αξιοποίησης του «μαξιλαριού ασφαλείας», ώστε να προκύψει εξοικονόμηση τόκων (σ.σ.: το κόστος δανεισμού από το ΔΝΤ ανεβαίνει ακόμη και στο 4,9%, ενώ τα διαθέσιμα των 21,7 δισ. ευρώ έχουν κόστος κοντά στη μονάδα).

4. Τα διμερή δάνεια που εκταμιεύτηκαν στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου ανέρχονται αυτή τη στιγμή στα 52,9 δισ. ευρώ και έχουν ορίζοντα αποπληρωμής έως το 2041, με ετήσιες καταβολές της τάξεως των 2-2,6 δισ. ευρώ.

5. Η έκθεση σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου διαμορφώνεται στα 15,283 δισ. ευρώ, ενώ τα ομόλογα ανέρχονται στα 39,973 δισ. ευρώ.

6. Τα repos -τα οποία συνυπολογίζονται στο χρέος της κεντρικής διοίκησης, με αποτέλεσμα αυτό να εκτινάσσεται στα 356 δισ. ευρώ, όχι όμως και στο χρέος της γενικής κυβέρνησης, καθώς στην πραγματικότητα είναι οφειλές της μιας τσέπης του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην άλλη- ανέρχονται στα 21,213 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση στα repos μειώθηκε σε σχέση με τον Ιούνιο, από τα 23,45 δισ. ευρώ στα 21,212 δισ. ευρώ.

7. Τα ομόλογα που διακρατούνται, είτε από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (πρόγραμμα ANFA) είτε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (SMPs), ανέρχονται σε 2,72 δισ. ευρώ και 8,267 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Ειδικά για τα δάνεια της ΕΚΤ υπάρχει επίσης σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής. Ποσό της τάξεως των 4,791 δισ. ευρώ από τα ομόλογα που κρατά η ΕΚΤ λήγει μέσα στο 2019. Να σημειωθεί ότι απόφαση για πρόωρη αποπληρωμή δεν θα επηρεάσει τη διαδικασία επιστροφής των κερδών που έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup: Τα 600 εκατ. ευρώ θα καταβάλλονται κανονικά σε εξαμηνιαίες δόσεις, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Ελλάδα θα τηρεί τις μεταμνημονιακές της υποχρεώσεις.

8. Στο ποσό των 2,378 δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές προς την Τράπεζα της Ελλάδας, ΕΛΛ ενώ η χώρα χρωστά και 7,726 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

9. Στην κατηγορία των λοιπών δανείων υπάρχει επίσης μια μεγάλη οφειλή της τάξεως των 4,399 δισ. ευρώ, η οποία έχει μπει στο μικροσκόπιο λόγω υψηλού κόστους.

 
 
 

Maximou Air Travel

Τα ακόλουθα έγραψε ο «Βηματοδότης» …. «Τρία χρόνια μετά, τα τρία αεροσκάφη παραμένουν στις υπηρεσίες της κυβέρνησης εν μέσω καταγγελιών για κατάχρησή τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις πτήσεις του υπερπολυτελούς G-V (Gulfstream V) για κοντινές διαδρομές ενώ προορίζεται για υπερατλαντικές».Το θέμα έφερε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς με ερώτησή του προς τον κατά αρμοδιότητα υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, και ζητεί αναλυτικές απαντήσεις για όλα τα κόστη ανά πτήση και ανά αεροσκάφος, για το αν προτίθεται η κυβέρνηση να πουλήσει ή να παραχωρήσει κάποιο ή κάποια από τα κυβερνητικά αεροσκάφη για κοινωνικούς σκοπούς και, τέλος, ποια στελέχη της κυβέρνησης χρησιμοποίησαν κυβερνητικό αεροσκάφος, για ποια αποστολή και αν συνοδεύθηκαν από συγγενικά τους πρόσωπα.

■■■

Η τελευταία παρατήρηση (εάν απαντηθεί) θα έχει ενδιαφέρον για να μάθουμε και επισήμως (διότι ανεπισήμως το ξέρουμε) ποιοι πολιτικοί ταξίδευαν με τα κυβερνητικά αεροσκάφη μαζί με μέλη της οικογένειάς τους. Θα είχε επίσης ενδιαφέρον να υπάρξει ενημέρωση και για τα στρατιωτικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και C-130. Ο κ. Αμυράς υπενθύμισε και μια εντολή του Πρωθυπουργού, τότε (Φεβρουάριος του 2015) που το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς βρισκόταν σε πρώτη αναφορά: «Δίνουμε εντολή να πουληθεί αρχικά το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη, γιατί το παράδειγμα του λιτού βίου πρέπει να ξεκινήσει από εμάς, από την ίδια την κυβέρνηση»…

 
 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....