Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 22/12/17

 

 

Αυτό είναι και τo πιο σωστό

 

Θα ξεκινήσουμε με τη χθεσινή αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σε ένα νέο προληπτικό πρόγραμμα στήριξης, μια αναφορά η οποία όπως ήταν λογικό, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και νέες διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων. Και φυσικά δε θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά όταν μιλάμε για μια «περίεργη» χώρα όπως η Ελλάδα.

 

Τώρα ποιά είναι η άποψη μας; Νομίζουμε ότι όποιοι μας διαβάζουν καιρό, γνωρίζουν ότι θεωρούμε αυτή την εξέλιξη ως ότι πιο σωστό για τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία.

 

Αν και είναι δεδομένο ότι η ελληνική κυβέρνηση βάζει ως πρώτη προτεραιότητα το επικοινωνιακό, επιδιώκοντας να πουλήσει στον ελληνικό λαό το παραμύθι για το τέλος των μνημονίων. Θα είναι τουλάχιστον αυτοκτονία να κλείσει το τρέχον πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018 χωρίς πρώτα να έχει επιτευχθεί μια συμφωνία για προληπτική γραμμή στήριξης. Σε διαφορετική περίπτωση και ανά πάσα στιγμή, η κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει …. Και ασχέτως αν συμβεί αυτό ή όχι, είναι δεδομένο ότι χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης, τα επιτόκια των εκδόσεων θα είναι, έστω και ελαφρώς, υψηλότερα από τα επιτόκια που θα πλήρωνε η χώρα μας στους ξένους επενδυτές εφόσον υπάρχει μια προληπτική γραμμή πίστωσης. Προσωπικά δεν πιστεύουμε ότι οι ξένοι θα αφήσουν έτσι τη χώρα μας χωρίς μια προληπτική γραμμή πίστωσης και γενικά μια αυστηρή εποπτεία. Και να μην παραβλέπουμε ότι μια τέτοια συμφωνία θα είναι πολύ πιο διαχειρίσιμη από την κυβέρνηση, αφού τα μέτρα για το 2019 – 2020 έχουν ήδη ψηφιστεί.

 

Για την ιστορία και για όποιον δεν το έχει διαβάσει, την ένταξη της χώρας σε «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» εισηγήθηκε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας στην Ενδιάμεση Εκθεση της ΤτΕ εκτιμώντας ότι η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών.

 

«Η αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος είναι σημαντική, στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν θα έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, και για έναν πρόσθετο λόγο: για να μην απολεσθεί η δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων (α) να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και (β) να συμμετάσχουν στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE)». καταλήγει η Έκθεση που αναθεωρεί επί τα χείρω τους ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια.

 
 
 

 

Ας κρατήσουμε τους κινδύνους

 

Και πέραν της προληπτικής γραμμής πίστωσης, ας ρίξουμε και μια ματιά στους κινδύνους τους οποίους επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Ειδικότερα, στην έκθεση της ΤτΕ αναφέρεται ότι οι εξελίξεις τους επόμενους μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, γιατί θα επιδράσουν καθοριστικά στην πορεία της οικονομίας για πολλά χρόνια. Μετά από οκτώ χρόνια επώδυνης προσαρμογής, η οικονομία βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση που επιτρέπει θετικές προσδοκίες για το μέλλον. Για να υλοποιηθούν όμως οι προσδοκίες αυτές, πρέπει μέσα στους προσεχείς μήνες να σχεδιαστεί η ομαλή κατάληξη της “περιόδου των προγραμμάτων” και η επαναφορά στην ομαλότητα. Οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα σ’ αυτό το σύντομο διάστημα είναι:

 

• η διεύρυνση και εμπέδωση της εμπιστοσύνης, που θα επιτρέψει την επάνοδο στις χρηματοπιστωτικές αγορές με διατηρήσιμους όρους μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018,

• η υλοποίηση των μέτρων του προγράμματος χωρίς καθυστερήσεις,

• η καλή προετοιμασία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, που θα σηματοδοτήσει το τέλος του προγράμματος,

• οι διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση του χρέους και για τους όρους της εποπτείας μετά τη λήξη του προγράμματος,

• η πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (σε συνάρτηση με τη βελτίωση της οικονομίας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης), η οποία θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και θα βοηθήσει στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Καθυστερήσεις ή εμπλοκές στα παραπάνω ζητήματα θα δυσχεράνουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, θα θέσουν σε δοκιμασία την πορεία εξόδου από την κρίση και θα υπονομεύσουν τις αισιόδοξες προβλέψεις. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εξωτερικοί κίνδυνοι, οι οποίοι συνδέονται με:

• την πιθανή αύξηση της αποστροφής των επενδυτών προς τον κίνδυνο λόγω αναταράξεων στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές,

• την εντεινόμενη πολιτική αβεβαιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία, καθώς και λόγω των καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους όρους του Brexit,

• ευρύτερους γεωπολιτικούς παράγοντες (προσφυγική κρίση, Βόρειος Κορέα κ.λπ.). 

 
 
 

 

Γιατί δε φέρνει νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας;

 

Ξεκαθαρίζοντας ότι με εξαίρεση το νόμο Κατσέλη η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται (αυτό είναι ξεκάθαρο), θα απαντήσουμε στο μεγάλο ερώτημα που υπάρχει, γιατί η κυβέρνηση και ο Α. Τσίπρας δε φέρνουν νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

 

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολύ απλή και για ακόμη μια φορά σε αυτή τη χώρα κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Γιατί πολύ απλά δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο οι δανειστές. Και γιατί πολύ απλά οι δανειστές είχαν ξεκαθαρίσει τους τελευταίους μήνες ότι αν δεν προχωρήσουν άμεσα οι πλειστηριασμοί, χωρίς το παραμικρό νομικό εμπόδιο, δεν υπάρχει πιθανότητα να κλείσει η αξιολόγηση στα τέλη Ιανουαρίου και γενικά κινδυνεύει συνολικά το ελληνικό πρόγραμμα.  Και αυτός είναι ο λόγος για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στο καυτό ζήτημα των πλειστηριασμών. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

 
 
 

 

Και η αντιπολίτευση δεν τα πάει καλά…

 

Σε αυτό το σημείο δε θα αναφερθούμε στις νέες αντιδράσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του Σύριζα για την προστασία των πλειστηριασμών και το νομικό «κυνήγι» όσων τους παρεμποδίζουν. Αυτές οι αντιδράσεις είναι ότι πιο φυσιολογικό, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι πολλοί από τους βουλευτές του Σύριζα κατά καιρούς συμμετείχαν σε αυτές τις κινητοποιήσεις, στα πλαίσια της λογικής του δεν πληρώνω που μας έφερε εδώ που μας έφερε.

 

Επίσης είναι σίγουρο ότι παρά τις αντιδράσεις αυτών των βουλευτών και πάλι όλοι θα τα ψηφίσουν όλα. Επίσης κάτι απόλυτα προβλεπόμενο, όπως συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων με το Σύριζα, που όλοι φωνάζουν, αλλά όλοι στο τέλος όλοι τα ψηφίζουν όλα.

 

Αυτό που μας ενόχλησε περισσότερο ήταν η τελευταία στάση της αντιπολίτευσης και ειδικά η στάση της ΝΔ. Δεν είναι δυνατόν να θέλει κάποιος να εμφανίζεται φιλελεύθερος και να μιλάει για το καλό της πραγματικής οικονομίας και την ίδια ώρα να επιτίθεται στην κυβέρνηση  γιατί πέρασε την τροπολογία για την αυτεπάγγελτη δίωξη όσων παρεμποδίζουν πλειστηριασμούς. Απλά δεν είναι δυνατόν. Δεν είναι δυνατόν θέλοντας κάποιος να κάνει αντιπολίτευση, να φθάσει στο σημείο να ασπάζεται τις λογικές της κα Κωνσταντοπούλου και του κ. Λαφαζάνη, τις λογικές του δεν πληρώνω, με τα γνωστά παρεπόμενα.  

 

Αναρωτιόμαστε. Δηλαδή το κόμμα της ΝΔ δε θα ψηφίσει την τροπολογία που προβλέπει την πάταξη της βίας στους πλειστηριασμούς; Εμείς το έχουμε γράψει πολλές φορές. Σε αυτή τη χώρα, παρά τα όσα περνάμε όλα αυτά τα χρόνια, τελικά δεν έχει αλλάξει τίποτα.

 
 
 

Πώς σκοτώνει την ώρα της η Αλέκα στη Βουλή

Τα παρακάτω έγραψε ο  «Βηματοδότης» ….  Ήταν ίσως από τις πλέον βαρετές και πολύωρες συνεδριάσεις για την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε επί 68 λεπτά, κούρασε τους πάντες (το παραδέχθηκε και ο ίδιος) και στη διάρκεια της ομιλίας του συνέβησαν τα εξής: Πρώτα απ' όλα ο Κ. Μητσοτάκης (που μίλησε επί 57 λεπτά) έλεγε στους συνεργάτες του ότι «κόντεψε να με πάρει ο ύπνος ακούγοντας τον Τσίπρα». Δεύτερον, κάποια στιγμή, την ώρα που μιλούσε ο κ. Τσίπρας, βγήκε για λίγο από την αίθουσα ο Ι. Δραγασάκης και βρήκε την ευκαιρία ο Κωστής Χατζηδάκης να φωνάξει: «Ούτε ο Δραγασάκης δεν τον άντεξε». Επίσης: η Αλέκα Παπαρήγα έβγαλε το... τάμπλετ της και έλυσε ένα σταυρόλεξο (φωτογραφία). Οι γαλάζιοι βουλευτές θέλησαν να τσεκάρουν από τα κινητά του εάν όντως οι πληγές του Φαραώ (για τις οποίες μίλησε ο Ευ. Τσακαλώτος) ήταν δέκα ή... εφτά. Τις μπέρδεψαν με τα επτά θαύματα ή με την περίοδο των παχιών αγελάδων. Θέλετε κι άλλα; Εμαθε όλη η Βουλή (και μάλιστα από μικροφώνου) ότι ο Κωστής Χατζηδάκης θα γίνει πατέρας (γι' αυτό και ψήφισε πρώτος). Στη διάρκεια της ψηφοφορίας ο Πρωθυπουργός κατέβηκε στα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και άρχισε τα γνωστά του αστειάκια με τα οποία οι πάντες γέλασαν (ας μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά...). Ενα «συνεργείο» γαλάζιων βουλευτών σημείωναν σε χαρτί 4χ4 τα κατά τη γνώμη τους ψέματα που έλεγε ο κ. Τσίπρας, ενώ ένα άλλο «συνεργείο» γαλάζιων βουλευτών αναχώρησαν προς Χίλτον μεριά, στο εστιατόριο «Αγορά» για μακαρονάδες και κρασάκι.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....