Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 23/03/18

Δεδομένο αυτό

Ξεκινώντας με το τελευταίο ρεπορτάζ, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πληροφορίες πως η ευρωζώνη περιμένει στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου να διαπιστώσει εάν το ελληνικής ιδιοκτησίας αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα περιλαμβάνει μια ρήτρα που έχει υποδειχθεί από το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται για τη περίφημη «ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας» των μεταρρυθμίσεων με την οποία η κυβέρνηση θα δεσμεύεται πως δεν θα πάρει πίσω καμία από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί από το 2010 έως σήμερα, ειδικά σε τομείς όπως οι αγορές εργασίας και υπηρεσιών. Θα θυμίσουμε ότι έχουμε αναφερθεί σε αυτό το ζήτημα εδώ και καιρό και έχουμε πει πως η ύπαρξη μιας τέτοιας ρήτρας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ η «ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας» ουσιαστικά σημαίνει πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποδέχεται πως όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί από το 2010 έως σήμερα είχαν αναπτυξιακό περιεχόμενο και χαρακτήρα και πως θα «κτίσει» επάνω τους το αναπτυξιακό του σχέδιο.

Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν χθες στο CNN Greece, πως το αναπτυξιακό σχέδιο θα πρέπει να το συντάξει η ίδια η Ελλάδα, η οποία θα έχει την ιδιοκτησία του. «Δεν έχει νόημα να το γράψει κανένας άλλος», τονίζουν σχετικά.

Σε κάθε περίπτωση η «ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας» δικαιολογεί την αλλαγή ρητορικής εκ μέρους της κυβέρνησης και ειδικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος στις τελευταίες δημοσιές τοποθετήσεις του επαναλαμβάνει διαρκώς πως η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών της.

Και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αλλά τα μηνύματα των δανειστών για το ελληνικής ιδιοκτησίας αναπτυξιακό σχέδιο δεν περιορίζονται μόνον στη «ρήτρα μη αντιστρεψιμότητας». Παραινέσεις διατυπώνονται και για δύο ακόμη τομείς, αυτού της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης και εκείνου της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

 
 
 

Γιατί να γίνουν όλα αυτά

Και τι συνήθως κάνουμε μετά από ένα σχόλιο όπως το παραπάνω.

 

Θέτουμε ίδιο φιλοσοφικό ερώτημα.

 

Γιατί λοιπόν να γίνουν όλα αυτά στη χώρα μας;

 

Γιατί δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αν ο Σύριζα όλα τα χρόνια που ήταν αντιπολίτευση είχε ακολουθήσει μια διαφορετική στρατηγική και δεν έβγαζε τον κόσμο στους δρόμους. Και αν η παρέα Τσίπρα – Βαρουφάκη είχαν άλλα μυαλά το πρώτο εξάμηνο του 2015 (έστω αυτά που έχει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015). Σήμερα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα στη χώρα. Ήδη η χώρα από το 2015 θα βρισκόταν σε πολύ καλύτερα κατάσταση και δε θα μιλούσαμε σήμερα για κάποια σχετική βελτίωση της κατάστασης στην ελληνική οικονομία.

 

Τα έχουμε ξαναγράψει όλα αυτά και δε θέλουμε να κουράσουμε άλλο.

 
 
 

Δηλαδή;

Ας πάμε στην περιβόητη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, στην οποία τελικά καταδικάστηκαν οι τουρκικές ενέργειες και εκφράστηκε αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα.

Και θα γίνουμε τώρα κακοί, με λίγη δόση και υπερβολής.

Τι δηλαδή σημαίνει αυτό; Αν οι τούρκοι κάνουν ένα θερμό επεισόδιο και για παράδειγμα καταλάβουν μια βραχονησίδα (τα Ίμια). Οι ευρωπαίοι τι θα κάνουνε; Θα στείλουν τον ευρωπαϊκό στρατό που δεν υπάρχει;  Ποιό είναι το πιθανότερο; Ότι θα αφήσουν την Ελλάδα να τα βρει με την Τουρκία, με τη χώρα μας να εγκαταλείπεται από τους ευρωπαίους συμμάχους, οι οποίες θα μείνουν απλά και μόνο σε δηλώσεις καταδίκης.  

 
 
 

«Ουάου - Capital Control» το καλύτερο όνομα…

Μεγάλη ημέρα χθες για τη χώρα. Και έχουμε λόγο να είμαστε όλοι χαρούμενοι. Και αυτό γιατί την ίδρυση νέου κόμματος που θα κατέβει στις επόμενες εθνικές εκλογές προαναγγέλλει ο Γιάνης Βαρουφάκης (το είχε ξανακάνει βέβαια). Σε συνέντευξή του στο Star, υποστήριξε ότι το «ΜέΡΑ 25» είναι ελληνικό κόμμα «με στόχο να κατέβουμε σε όλες τις εκλογές. Αυτό σημαίνει να καταθέτεις μια πρόταση και να κρίνεσαι από τον λαό για αυτήν». Το «ΜέΡΑ 25» προέρχεται από τις λέξεις Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής. Σε αντίθεση με ότι πιστεύουμε έως τώρα, ο Γιάνης Βαρουφάκης θα κατέβει και στις εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν και όχι μόνο στις Ευρωεκλογές.

Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο ελπίζουμε!!

Όπως έχουμε ξαναγράψει, το περίεργο δεν είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε κόμμα. Το περίεργο είναι ότι δεν ντρέπεται για τη ζημία που έκανε στην χώρα του. Και όπως εύστοχα είχαν πει πριν από λίγο καιρό στην εκπομπή Ράδιο Αρβύλα, το νέο κόμμα θα έπρεπε να ονομάζεται, “Ημέρα Capital Control”. Ή “Ουάου Capital Contorls”.

 
 
 

Γεύμα με μενού την ελληνική οικονομία

Τα παρακάτω έγραψαν «Τα Νέα» … Πράκτοράς μου στην ευρύτερη περιοχή Κολωνακίου με ενημέρωσε για ένα πολύ ενδιαφέρον γεύμα για δύο, που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης στο γνωστό εστιατόριο Φιλίππου. Οπως μου μετέφερε, απομονωμένοι σε ένα τραπέζι στη γωνία – σε απόσταση αναπνοής από έναν μητροπολίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για τον οποίο δεν θα σας δώσω περισσότερες πληροφορίες, τον αναφέρω μόνο για να σας δώσω λίγο κλίμα – έτρωγαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Οι δυο τους συζήτησαν για πολλά και για αρκετή ώρα. Από την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας μέχρι το ελληνικό σχέδιο που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup του Απριλίου και όλα τα πιθανά σενάρια για την έξοδο από το Μνημόνιο. Ξέρετε, αν θα είναι καθαρή, αν θα είναι με προληπτική γραμμή και τέτοια. Παρεμπιπτόντως, να σας πω ότι Δραγασάκης και Χουλιαράκης έχουν τακτική επικοινωνία. Ας πούμε προ εβδομάδων τα είχαν ξαναπεί σε ένα workshop του Ινστιτούτου Εναλλακτικών Πολιτικών, το οποίο τρέχουν στελέχη της νεότερης γενιάς του κόμματος, προσκείμενα στον Δραγασάκη. Εγώ, βέβαια, μόλις έμαθα για το γεύμα τους σκέφτηκα ότι έγινε μία ημέρα μετά τη «συνάντηση» και το άτυπο ντιμπέιτ του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γιάννη Στουρνάρα στο πλαίσιο της εκδήλωσης του ΙΟΒΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Δεν υπονοώ τίποτα, απλώς αναφέρω τον συνειρμό μου. 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....