Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 23/05/18

 

Ουσιαστικά έδειξε το περίγραμμα των αποφάσεων

Θα ξεκινήσουμε και θα σταθούμε στις δηλώσεις που έκανε χθες στην Handelsblatt ο B. Ντομπρόφσκις αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Δηλώσεις οι οποίες ήταν αρκετά ενδιαφέρουσες και οι οποίες σε γενικές γραμμές θα λέγαμε πως πέρασαν στα ψιλά. Και αν και είναι ζητήματα που είναι γνωστά, στη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε, οι δηλώσεις Ντρομπρόφκσις περιγράφουν πιο είναι το γενικό πλαίσιο ενόψει των αποφάσεων των ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος (εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως το ΔΝΤ μάλλον θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα).

 

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι αυτό που συζητείται στην παρούσα φάση είναι να συνδεθεί η ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη (σσ. γνωστό ως γαλλικό μοντέλο). «Η Ελλάδα θα πλήρωνε περισσότερα όταν η οικονομία αναπτύσσεται καλά και λιγότερα όταν υπάρχει στασιμότητα ή ύφεση. Φυσικά υπάρχουν και σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να συνδεθεί ένας τέτοιος μηχανισμός με την τήρηση των ελληνικών δημοσιονομικών στόχων». Και Θα λέγαμε πως το ζήτημα της τήρησης των συμφωνηθέντων είναι σε αυτή τη φάση το μεγάλο αγκάθι και αυτό για το οποίο φωνάζει η Γερμανία.

 

Όπως διευκρίνισε ο Ντομπρόφσκις οι προτάσεις που συζητούνται αφορούν στα δάνεια του EFSF ύψους 130,9δις ευρώ, αυτά δηλαδή που δόθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης. Για το τρίτο άλλωστε όπως λέει, ύψους 45,9 δισ. ευρώ, έχουν συμφωνηθεί ήδη πολύ χαμηλά επιτόκια και πολύ μεγάλες περίοδοι ωρίμανσης. «Υπάρχουν επίσης τα κέρδη της ΕΚΤ και των εθνικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Αυτά θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Ελλάδα».

 

Και σε γενικές γραμμές πως τα όσα είπε παραπάνω ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν είναι το γενικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του χρέους.

 

Και στο ερώτημα αν αυτή η λύση που αρχίζει να διαφαίνεται αρκεί. Εμείς θα απαντήσουμε πως όχι και ότι σίγουρα η Ελλάδα θα χρειάζονταν κάτι πιο γενναίο, όπως έτσι και αλλιώς έχουμε γράψει και άλλες φορές.  

 
 
 

Ενδιαφέρον σενάριο

Από το εσωτερικό των κομμάτων τώρα. Αρκετά ενδιαφέρουσες βρίσκουμε τις πληροφορίες πως Αχτσιόγλου και Χαρίτζης αναμένεται να είναι οι εκλεκτοί του Σύριζα για Δήμο Αθηνών και περιφέρεια Αττικής αντίστοιχα. Όπως τουλάχιστον διαρρέεται από το εσωτερικό του Σύριζα, υπάρχει η εκτίμηση πως τα δύο αυτά πρόσωπα θα μπορούσαν να πάνε εξαιρετικά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2018.  Και αν και σχετικά νωρίς, βρίσκουμε αυτές τις πληροφορίες αρκετά ενδιαφέρουσες, ειδικά σε μια εποχή που γίνεται μεγάλη συζήτηση για το χρόνο των εθνικών εκλογών.

 
 
 

Σωστή πρόταση

Και κάτι άλλο το οποίο πέρασα στα ψιλά, αλλά κατά την άποψη μας ήταν μια αρκετά σωστή πρόταση, ήταν αυτή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Ειδικότερα, την κατάργηση των μετρητών σε όλες τις εταιρικές συναλλαγές, την υποχρεωτική πληρωμή μισθών και εισφορών μέσω τραπεζών και «την υποχρεωτική χρήση χρεωτικών καρτών για συναλλαγές άνω των 100 ευρώ χωρίς χρεώσεις, με επιβάρυνση του δημοσίου για το σχετικό κόστος των τραπεζών», πρότεινε από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), Νικόλαος Καραμούζης. Και αυτή είναι μια εξαιρετικά σωστή πρόταση. Όσο περισσότερο προωθήσουμε το πλαστικό χρήμα τόσο πιο πολύ θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

 
 
 

Χρονοδιάγραμμα

Και στο παρακάτω πίνακα από την Καθημερινή, παρουσιάζεται το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μηνών αναφορικά με τις συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

 
 
 

Ούτε μία... δουλειά

Τα παρακάτω σχολίασε ο «Βηματοδότης» … Μιλούσε, μιλούσε συνεχώς και αδιαλείπτως επί σχεδόν μία ώρα στο Υπουργικό Συμβούλιο για την ανάπτυξη και την προκοπή των Ελλήνων ο Αλέξης Τσίπρας, πλην όμως δεν αναφέρθηκε ούτε σε μία κανονική δουλειά η οποία θα μπορούσε εάν είχε δημιουργηθεί να φέρει την ανάπτυξη και κυρίως να δημιουργήσει την αίσθηση ότι η χώρα μπαίνει σε άλλο δρόμο. Δυστυχώς επανέλαβε γενικότητες, ευχολόγια, μεγάλα λόγια, υποσχέσεις, δεσμεύσεις και τίποτε άλλο (ουσιαστικό). Αναφέρθηκε σε ένα... σχέδιο που έχει, όπως είπε, στόχους τους ανθρώπους αυτής της χώρας (της εργασίας, του μόχθου, των επιστημών και του πολιτισμού), χωρίς βεβαίως να εξηγήσει ποια ακριβώς ανάπτυξη και ποιες δουλειές μπορεί να φέρει αυτό το σχέδιο.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....