Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 24/02/17

 

 

Έχει ανοίξει όλο το πρόγραμμα …

Στην Αθήνα θα βρεθούν την ερχόμενη Τρίτη και μετά την αργία της αποκριάς οι επικεφαλής των θεσμών, με το πρόγραμμα να προβλέπει ότι οι δανειστές θα μείνουν στην Αθήνα για περίπου 5 ημέρες. Αισιοδοξία όλων είναι ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά και θα μπουν οι βάσεις για μια κατ΄ αρχήν συμφωνία, με πιθανότητες όπως πιστεύουν και εύχονται αρκετοί, στο Eurogroup του Μαρτίου να σφραγίσει η οριστική συμφωνία. Τουλάχιστον αυτά λέει το ρεπορτάζ, αφού προσωπικά κρατάμε μεγάλες επιφυλάξεις κατά πόσο αυτό μπορεί να συμβεί. Και κρατάμε επιφυλάξεις γιατί αν κανείς δει ψύχραιμα τα πράγματα θα διαπιστώσει ότι επί της ουσίας έχει ανοίξει και πάλι ολόκληρο το ελληνικό πρόγραμμα.  

Μιλάμε για το φορολογικό, ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό. Και επί της ουσίας αυτά τα 3 είναι ολόκληρο το πρόγραμμα μιας χώρας. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία σχετικά γρήγορα. Καλό καλοκαίρι όπως πολλές φορές έχουμε γράψει και βλέπουμε…

 
 
 

Άντε αυτή  η χώρα να προχωρήσει

Και για να καταλάβει κανείς το πώς δουλεύει αυτή η χώρα, ας δούμε τι γίνεται και πάλι με το ασφαλιστικό της χώρας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και με βάση τις τελευταίες εξελίξεις όλα δείχνουν ότι ξηλώνεται ο δείκτη αναπροσαρμογής μισθών που προέβλεπε ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου για τον υπολογισμό των νέων και τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων. Και κατά τα ψέματα ο δείκτης αυτός αποτελούσε την «καρδιά» του νόμου 4387/2016 και θα τον έβγαζε η Στατιστική Αρχή, ώστε όσοι αποχωρούν με σύνταξη να έχουν μια αυτόματη αναπροσαρμογή είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω στις συντάξιμες αποδοχές τους, ανάλογη με το μέσο όρο της εξέλιξης των μισθών στο σύνολο της οικονομίας. Με αυτόν τον δείκτη θα έβγαινε ο μέσος όρος των αποδοχών τους από το 2002 και μετά και με αυτές τις αποδοχές θα υπολογιζόταν οι συντάξεις.

Και αναρωτιόμαστε τώρα εμείς. Είναι δυνατόν μια χώρα να κάνει μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση και μετά από μόλις ένα χρόνο να έχουμε αλλαγές στη βάση του νέου συστήματος; Και να πούμε και κάτι άλλο. Οι ξένοι δεν είχαν δει το νέο ασφαλιστικό; Δεν το είχαν εγκρίνει στα πλαίσια του κλεισίματος της Α΄ αξιολόγησης; Πώς ξαφνικά προέκυψε ζήτημα με το ασφαλιστικό της χώρας; Θα το πούμε για ακόμη μια φορά. Δουλειά έτσι δεν γίνεται. Δεν γίνεται με αυτά τα εμπρός και πίσω να βγει ποτέ μια χώρα από την κρίση. Και επαναλαμβάνουμε ότι στο καλύτερο σενάριο η χώρα θα σέρνεται για αρκετά χρόνια …… σε μια απόλυτη «βουλγαροποίηση» του ελληνικού λαού.

 
 
 

Έτσι όπως το πάμε 3,5% αποκλείεται να επιτευχθεί …. Και πάμε για εφαρμογή όλων των μέτρων…

Και στα πλαίσια των παραπάνω να πούμε και κάτι άλλο. Ότι έτσι όπως σέρνεται η χώρα, ακόμα και το κακό σενάριο να μην συμβεί (και πιθανότερα δε θα συμβεί) είναι πρακτικά αδύνατο να βγαίνει το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 … Στο καλύτερο σενάριο βλέπουμε ένα πλεόνασμα περίπου 2% (κανονικά αυτό θα ήταν το πλεόνασμα που θα έπρεπε να βάζουν στην Ελλάδα). Και τι σημαίνει αυτό; Ότι το μόνο που τελικά θα εφαρμοστεί από την τελική συμφωνία είναι τα έξτρα μέτρα και τα αντισταθμιστικά μέτρα φυσικά δε θα ενεργοποιηθούν ποτέ. Αλλά ξεχάσαμε! Αυτό είναι το τέλος της λιτότητας σύμφωνα με την κυβέρνηση.

 
 
 

 

Βέβαια υπάρχει και ένα καλό

Βέβαια από όλα αυτά που συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό και το τελευταίο Eurogroup υπάρχει κάτι θετικό. Πραγματικά δεν ξέρουμε τι θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές, ειδικά αν πολλά από τα ελληνικά θέματα έχουν μείνει ανοιχτά. Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι στην παρούσα φάση το κακό σενάριο για τη χώρα δεν υπάρχει και αυτό είναι κάτι. Όχι ότι πρέπει να καθυστερήσουμε άλλο να κλείσουμε την αξιολόγηση, αλλά ότι δεν υπάρχει στο κάδρο το εφιαλτικό σενάριο είναι θετικό και θα βοηθήσει κάπως….

 
 
 

 

Και συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω …

Και συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, θα λέγαμε ότι συμφωνούμε απόλυτα με την τελευταία έκθεση της Citi. Και αν και πολλές φορές η αμερικάνικη τράπεζα μας έχει απογοητεύσει με αυτά που γράφει και προβλέπει για τη χώρα μας (εδώ και χρόνια πέφτει τελείως έξω), η τελευταία της έκθεση θεωρούμε ότι περιγράφει ακριβώς την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται.

Ειδικότερα, οι αναλυτές της τράπεζας αποκλείουν τη χρεοκοπία, αν και εκτιμούν ότι η αβεβαιότητα παραμένει. Παράλληλα, πιστεύουν ότι πρόωρες εκλογές δεν προβλέπεται να γίνουν.

Όπως τονίζει η Citi, η ψυχολογία παραμένει υποτονική, πιθανότατα αντανακλώντας τα νέα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί, ενώ προσθέτει ότι η αβεβαιότητα γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης θα μπορούσε να την αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο εάν το σημερινό αδιέξοδο διαρκέσει πολύ ακόμη.  Αναφορικά με το QE, η Citi εκτιμά ότι είναι απίθανη στο εγγύς μέλλον, αλλά δεν πιστεύει πως το σημερινό αδιέξοδο θα οδηγήσει σε μια ελληνική χρεοκοπία. Αν και ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών μπορεί να αυξηθεί, ωστόσο ένα τέτοιο σενάριο παραμένει απίθανο κατά την άποψη της Citi. Πάντως ακόμα και αν "στηθούν" οι κάλπες, είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ακραία αποτελέσματα, όπως το Grexit. Τέλος, η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ επισημαίνοντας ότι το ασθενέστερο από το αναμενόμενο δ΄τρίμηνο του 2016 θα αντισταθμιστεί από την ανάκαμψη στο πρώτο εξάμηνο του 2017. ΗCiti εξακολουθεί να πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να ανακάμπτει, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι προβλέπεται στο πρόγραμμα διάσωσης, δηλαδή στο 1,1% το 2017 από 2,7% που προβλέπεται και στο 1% το 2018 από το 3,1% που προβλέπεται.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....