Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 24/05/18

 

Eurogroup

Ξεκινώντας με την επικαιρότητα, με ενδιαφέρον αναμένεται το σημερινό Eurogroup, στην κορυφή του οποίο θα βρεθεί ο ελληνικό ζήτημα, αν και θα πρέπει να κρατάμε «μικρό καλάθι» πόσο ουσιαστικές θα είναι κάποιες πρώτες συζητήσεις για το ελληνικό χρέος. 

 

Αυτό κυρίως που θα συζητηθεί σήμερα θα είναι η τεχνική συμφωνία και το κείμενο των 50 σελίδων που τη συνοδεύει, κείμενα τα οποία αναμένεται να γίνουν φύλλο και φτερό από τους υπουργούς των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

 

Θυμίζουμε πως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μέχρι τις 7 Ιουνίου η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει ώστε να υλοποιήσει τα περισσότερα δυνατά προαπαιτούμενα καθώς τότε και πάλι θα συνέλθει το Euro Working Group για να εκτιμήσει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

 

Όσον αφορά το πιο κρίσιμο ζήτημα του χρέους, η διαφωνία ως γνωστών είναι μεταξύ των ευρωπαίων και του ΔΝΤ ….. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις διαρροές από τις Βρυξέλλες και τα όσα ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης, ανεξάρτητα από το αν γεφυρωθούν ή όχι οι διαφορές μεταξύ της Ουάσινγκτον και των Ευρωπαίων μέχρι και κυρίως στις 21 Ιουνίου, το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στην εποπτεία της Ελλάδας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα». Κατά την περίοδο της εποπτείας «θα υπάρξει μια ισορροπία ανάμεσα στα κίνητρα και τους στόχους, καθώς και στη δυνατότητα της Ελλάδας να έχει την ιδιοκτησία των πολιτικών της», συμπλήρωσε ο αξιωματούχος. Έτσι πιθανότατα στις 11 με 12 Ιουνίου να υπάρξει συνεδρίαση του ΔΝΤ «με θέμα την Ελλάδα».

 
 
 

Εκεί εντοπίζονται οι διαφωνίες

Και συνεχίζοντας με το ελληνικό ζήτημα και κυρίως τις διαφωνίες για το χρέος, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι τελευταίες πληροφορίες πως γίνονται νέες σημαντικές προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφωνίες μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ. Σύμφωνα με τα όσα έγραψε χθες και η Καθημερινή και σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού προγράμματος του Ταμείου, Π. Τόμσεν, βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα από χθες για μια σειρά επαφών με τους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε και στο Βερολίνο τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα για να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε στην «Κ», «υπάρχει κάποια σύγκλιση» απόψεων, χωρίς όμως να υπάρχει ακόμη συμφωνία.

Και όπως έχουμε αναφέρει από τη στήλη μας και είναι γνωστό εδώ κάποιες εβδομάδες, η βασική διαφωνία έγκειται στο ότι το ΔΝΤ θέλει αυτόματη εφαρμογή των μέτρων μακριά από πολιτικά κριτήρια, μια ελάφρυνση χρέους που να μπορεί άμεσα να ποσοτικοποιηθεί και να υπολογιστεί στην ανάλυση βιωσιμότητάς του. Το Βερολίνο, από την άλλη, θέλει τα μέτρα να εφαρμόζονται σταδιακά, μόνο αν τηρούνται οι δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά, και να εγκρίνονται κάθε φορά από τη γερμανική Βουλή. Η άλλη διαφορά που φαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να γεφυρώνεται είναι αυτή που αφορά τον χρόνο επέκτασης της ωρίμανσης των δανείων, με το Ταμείο να επιμένει σε μια επέκταση 10 ετών και το Βερολίνο πλέον να έχει συμφωνήσει στα 8 χρόνια από τα 5 που είχε αρχικά θέσει ως όριο.

 
 
 

Πιέσεις από όλους

…. Μέχρι και χθες και όπως είχαμε γράψει συνεχίζαμε να πιστεύουμε πως οι περισσότερες πιθανότητες είναι το ΔΝΤ να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Υπήρξε όμως μια εξέλιξη η οποία θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα. Το γεγονός ότι ξαφνικά πολλά – σημαντικά - κέντρα αποφάσεων (οικονομικά και πολιτικά, όπως για παράδειγμα οι οίκοι αξιολόγησης, ξένοι επενδυτές μέχρι και η κυβέρνηση Trump όπως τουλάχιστον ακούγεται) από όλες τις πλευρές (Ευρώπης και κυρίως των ΗΠΑ) πιέζουν για να βρεθεί η χρυσή τομή και να μείνει το ταμείο στο πρόγραμμα. Και η αλήθεια είναι ότι με τις πιέσεις να έχουνε αυξηθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, μπορεί στο τέλος να βρεθεί και η χρυσή τομή, όπως είχε συμβεί και πέρσι το καλοκαίρι όταν και πάλι λόγω πιέσεων (ενόψει των γερμανικών εκλογών) το ΔΝΤ είχε ουσιαστικά υποχωρήσει και είχε αποφασίσει να μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.   

 
 
 

Δηλαδή αυτό είναι έγκλημα;

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ακούσαμε χθες στη βουλή τον πρωθυπουργό να λέει:

Λιγότερες προσλήψεις και out sourcing στο Δημόσιο ακόμη και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, υπόσχεται η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτό τόνισε κατά την ομιλία του στη Βουλή για την Οικονομία και το Αναπτυξιακό Σχέδιο της κυβέρνησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός. Όπως είπε «Θέλετε το 1 προς 5 ως αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων στο Δημόσιο, αντί για το 1 προς 3 που ισχύει σήμερα και το 1 προς 1 που πετύχαμε για το 2019.  Αυτό σημαίνει 6.500 λιγότερες προσλήψεις στο Δημόσιο για το επόμενο έτος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, κουνώντας το δάχτυλο στον αντιπολίτευση.  

Και αναρωτιόμαστε τώρα εμείς!! Αν δηλαδή το δημόσιο χρειάζεται λιγότερες προσλήψεις και out sourcing ….. Ποιό είναι το κακό; Όπως έχουμε γράψει σε πρόσφατο σχόλιο μας, δεν πιστεύουμε πως η ΝΔ ως κυβέρνηση θα εκσυγχρονίσει το δημόσιο (σε ένα μεγάλο βαθμό, πάλι η ίδια λογική των δικών μας παιδειών θα κυριαρχήσει). Αλλά είναι παρακμή ότι φθάσαμε να μιλάει ο πρωθυπουργός και να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι προαναγγέλλει μιας μορφή out sourcing και μείωσης των προσλήψεων στο δημόσιο. Δηλαδή προσπάθειες νοικοκυρέματος. Εκεί έχει καταντήσει αυτή η χώρα.

 
 
 

Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» … Αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε σε πανηγυρικό κλίμα, λόγω του... «ολιστικού σχεδίου» για την Ανάπτυξη που παρουσίασε στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε και ορισμένες εκπλήξεις καθώς και μερικές απότομες... προσγειώσεις, τις οποίες πάραυτα σας μεταφέρω.

nnn

Απ' ό,τι μαθαίνω, μέσα στην ατμόσφαιρα ευφορίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης και το τέλος των μνημονίων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (φωτογραφία) προσγείωσε Πρωθυπουργό και υπουργούς στην πραγματικότητα περιγράφοντας την ιταλική περιπλοκή. Και εξηγούμαι...

nnn

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η νέα ιταλική κυβέρνηση που προέκυψε από τη συμμαχία της Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι με το κόμμα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο (με χαιρετισμό το... φάσκελο) είναι λαϊκιστικό προϊόν της αντιπολιτικής χωρίς όρια και περιορισμούς.

nnn

Ο κ. Χουλιαράκης εξήγησε στους υπουργούς (και στον Πρωθυπουργό) ότι στην Ευρώπη υπάρχει ανησυχία για το τι πρόβλημα μπορεί να της δημιουργήσει συνολικά η Ιταλία.

nnn

Ηδη τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν σχεδόν στο 4,5%, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε μετά την υπογραφή της τεχνικής συμφωνίας με την τρόικα στο 3,5% και τον Αύγουστο με την ολοκλήρωση του προγράμματος στο 3%.

nnn

Ολο αυτό το σκηνικό ουσιαστικά μας γυρίζει πίσω, μας δημιουργεί πρόβλημα και μας αφαιρεί τη δυνατότητα επιστροφής έως το τέλος του χρόνου με «λογικά» επιτόκια στις αγορές.

nnn

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Χουλιαράκης στις κατ' ιδίαν συζητήσεις του αναλογίζεται τώρα πώς ένιωθαν οι Πορτογάλοι το πρώτο εξάμηνο του 2015 όταν αντίστοιχη ανεξέλεγκτη στάση τηρούσε η τότε ελληνική κυβέρνηση (αυτή της πρώτης φοράς Αριστερά)...

nnn

Για την ιστορία, απλώς σας αναφέρω ότι τότε η Πορτογαλία ετοιμαζόταν να βγει στις αγορές καθώς ολοκλήρωνε το δανειακό της πρόγραμμα με την τρόικα. Οπως δηλαδή συμβαίνει τώρα με τη χώρα μας...

nnn

Κατόπιν αυτού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας, είναι έτοιμος να... καταχερίσει τους Ιταλούς, όπου τους συναντήσει, δηλαδή στα ευρωπαϊκά όργανα και συμβούλια. Με δυο λόγια δηλαδή, «στερνή μου να σ' είχα πρώτα»...

nnn

ΥΓ.:  Εχω μια επιφύλαξη εάν οι υπουργοί κατάλαβαν τι ακριβώς τους έλεγε ο κ. Χουλιαράκης.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....