Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 24/08/18

 

Τσίπρας - Τσακαλώτος

Μεγάλη συζήτηση έχουνε προκαλέσει οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου, με την «κόντρα» μεταξύ του υπουργού οικονομικών και τον πρωθυπουργό - πρωθυπουργικό περιβάλλον  να σιγοβράζει εδώ και πολλούς μήνες (για να μην πούμε χρόνια).

Το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι των δηλώσεων Τσακαλώτου ήταν: «Πρωτίστως ξέρουμε ότι δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας χωρίς την κοινωνία δίπλα μας, χωρίς το κόμμα πλαισιωμένο από τους καλύτερους από μας». Μια αναφορά η οποία μαζί με τα υπόλοιπα που είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «άναψε φωτιές.

Το πιο ενδιαφέρον είναι πως αρχίζουν να υπάρχουν συζητήσεις και σενάρια μέχρι και για την αρχηγία του Σύριζα. Είναι χαρακτηριστικό πως όλοι και περισσότεροι αρχίζουνε να πιστεύουνε πως ο κ. Τσακαλώτος θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος την επομένη μιας εκλογικής ήττας του Σύριζα. Μάλιστα θυμίζουμε πως όταν είχε ερωτηθεί πριν από μερικούς μήνες, ο υπουργός οικονομικών είχε αφήσει όλα τα σενάρια ανοιχτά. Και όλα δείχνουνε πως οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά  ενδιαφέροντες. Όχι μόνο γιατί κάποια στιγμή θα έχουμε εκλογές. Αλλά γιατί μετά από αυτές, για πρώτη φορά μετά από χρόνια θα αμφισβητηθεί προσωπικά ο ίδιος ο Α. Τσίπρας.  

 
 
 

Πρόωρες εκλογές

Σε σχέση με τα παραπάνω θα επαναλάβουμε μια πρόβλεψη την οποία έχουμε κάνει. Ειδικά σε μια χρονική στιγμή που η κουβέντα για τις πρόωρες εκλογές φουντώνει και πάλι. Ότι αν τύχει στον επόμενο ανασχηματισμό να υπάρχει αλλαγή του προσώπου του ΥΠΟΙΚ, με απομάκρυνση του κ. Τσακαλώτου, ενδέχεται και να πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών.  Θα μας θυμίσει σε ένα βαθμό, την αλλαγή που είχε κάνει ο κ. Σαμαράς το καλοκαίρι του 2014. Όταν έβγαλε τον κ. Στουρνάρα (ο οποίος  μπήκε στην τράπεζα της Ελλάδος) και έβαλε τον κ. Χαρδούβελη. Και τότε αυτή η κίνηση ήταν το σήμα πως μέσα σε μερικούς μήνες θα είχαμε εκλογές.

Πιστεύουμε λοιπόν, πως αν υπάρξει μια αλλαγή στη θέση του ΥΠΟΙΚ, μπορεί και οι εκλογές να είναι εξαιρετικά κοντά και θέμα 2-3 μηνών.

 
 
 

Ούτε να το φανταστούμε

Και ας πιάσουμε τώρα το σενάριο να έχουμε μια αλλαγή στο πρόσωπο του ΥΠΟΙΚ. Ούτε θέλουμε να φανταστούμε πως στη θέση θα μπει κάποιο πρόσωπο που δε θα έχει την εμπιστοσύνη των δανειστών. Προσωπικά πιστεύουμε πως η επιλογή του κ. Χουλιαράκη θα ήταν η καλύτερη δυνατή. Με απλά λόγια να αναβαθμιστεί. Γιατί και καλός έχει αποδειχθεί στη δουλειά του. Και σοβαρό πρόσωπο φαίνεται να είναι. Και πάνω από όλα έχει τις γνωστές καλές σχέσεις με τους δανειστές.

Και τα λέμε όλα τα παραπάνω για έναν βασικό λόγο. Γιατί όπως συνεχώς γράφουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Έχουμε μια μεγάλη ανησυχία, μήπως τελευταία στιγμή η κυβέρνηση τινάξει την «μπάνκα στον αέρα».  Και όσο ακούμε αυτές τις συνεχείς εξαγγελίες του πρωθυπουργού και γενικά των στελεχών της κυβέρνησης. Τόσο η ανησυχία μας μεγαλώνει. Και όταν μιλάμε για τη χώρα μας. Και για την κυβέρνηση Σύριζα. Ποτέ κανείς δε μπορεί να κοιμάται ήσυχος.  

 
 
 

Brain Drain

Γνωστά τα όσα πιστεύουμε για τη σοβαρότητα του προβλήματος του Brain Drain. Το παρακάτω λοιπόν διάγραμμα της ICAP δίνει την πλήρη εικόνα για τον αριθμό των «μυαλών» και τα επιμέρους στατιστικά. Και επαναλαμβάνουμε. Ότι μια χώρα χωρίς νέο κόσμο από πίσω …. Πολύ δύσκολα μπορεί να αναπτυχθεί.

 
 
 

Οι λογογράφοι του διχασμού

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Μικρή σημασία έχει ποιος ή ποιοι έγραψαν αυτό το διχαστικό διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα που εκφώνησε από την Ιθάκη. Σημασία έχει ότι την ευθύνη για το υφος αυτού του διαγγέλματος έχει αποκλειστικά ο Πρωθυπουργός. Αυτός το διάβασε όταν του το έφεραν έτοιμο δακτυλογραφημένο, αυτός πιθανόν να έκανε (όπως το συνηθίζει) τις απαραίτητες διορθώσεις («πινελιές» τις ονομάζει), αυτός τέλος πάντων το εκφώνησε μαγνητοσκοπημένο. Και ξέρετε γιατί; Οχι τόσο επειδή δεν ήθελε τάχα μου να έχει πλήθος που να τον ακούει και να τον επιδοκιμάζει ή (ακόμα) να τον αποδοκιμάζει, αλλά επειδή έκανε πολλά... σαρδάμ. Και όταν διαβάζεις ξένα κείμενα, ακόμα και με τη βοήθεια του τηλεοπτικού autocue (ότοκιου) κάνεις συνήθως σαρδάμ. 

nnn

Ετσι συνηθίζει να κάνει ο κ. Τσίπρας στους λόγους του. Ζητεί σημειώματα από τους στενούς συνεργάτες του και στο τέλος βάζει κι αυτός την τελευταία πινελιά. Και τούτο συμβαίνει εάν έχει χρόνο να το κάνει γιατί πολλές φορές (και αυτό το έχετε παρατηρήσει στις ομιλίες του στη Βουλή) ο κ. Τσίπρας δεν προλαβαίνει ούτε να μελετήσει αυτά που του γράφουν οι λεγόμενοι λογογράφοι του. Και εκεί κάνει τα σαρδάμ. Και αυτή τη φορά με το διάγγελμα στην Ιθάκη, όπου ανέπτυξε τη θεωρία του μίσους (διάβαζε «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»), οι λογογράφοι του είναι συγκεκριμένα άτομα μέσα στο Μαξίμου και δεν είναι άλλοι από αυτούς που το τελευταίο διάστημα μετά τη φονική φωτιά στο Μάτι (όπου η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης περιέπεσε σε... κατάθλιψη) επιτίθενται με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς εναντίον των πολιτικών αντιπάλων τους και εναντίον δημοσιογράφων και μη αρεστών προς αυτούς ΜΜΕ.

***
Το να αναζητείς τόπους, εικόνες, ποιητές για ένα διάγγελμα

Δεν είναι όμως μόνο η ευθύνη των συνεργατών του και η φθηνή πολιτική σκηνοθεσία, όπως μου έλεγε ένας παλαιός αριστερός συνομιλητής μου, που έφεραν τον κ. Τσίπρα στην Ιθάκη. Είναι ευθύνη και του ίδιου του Πρωθυπουργού που μάλλον δεν αντιλαμβάνεται ότι η επένδυση στην εικόνα του δεν φέρνει πάντα τα προσδοκώμενα πολιτικά οφέλη. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. «Το να αναζητεί», μου λέει ο συνομιλητής μου, «ένας πρωθυπουργός τόπους, εικόνες, ποιητές και σύμβολα για να πείσει για την αξία του έργου του, σημαίνει ότι έχει αποτύχει πριν καν ακουστεί το διάγγελμά του». Γιατί «οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ο δικός τους αγώνας, ο πόνος, η ανέχεια, τα προσωπικά ή οικογενειακά πλήγματα που δέχθηκαν, τα αδιέξοδα, η μετανάστευση των παιδιών τους, η αίσθηση αδυναμίας και παραίτησης, δεν τυγχάνουν του αναγκαίου σεβασμού, αλλά ντύνονται με τηλεοπτικές εικόνες και σύμβολα για να στηρίξουν το πολιτικό “εγώ” του εκάστοτε πρωθυπουργού». 

***

Η Γεωργία και η Περιστέρα

Μου λένε (από αξιόπιστη γαλάζια πηγή) ότι η Γεωργία Σαμαρά, σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, δεν εμφανίστηκε ούτε μία μέρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ούτε βεβαίως ταξίδεψε ποτέ με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ή με αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας. Γιατί μου το είπαν αυτό; Για να δείξουν τη διαφορά του τελευταίου πριν από τον κ. Τσίπρα ενοίκου του πρωθυπουργικού γραφείου με τον σημερινό ένοικο. Ο κ. Τσίπρας συχνά συνοδεύεται από τη σύζυγό του στα ταξίδια του στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ή με ελικόπτερα. Και δεν διστάζει να ποστάρει στο facebook φωτογραφίες με τη σύζυγό του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα. Στο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα «ανέβηκαν» σχετικές φωτογραφίες στις οποίες φαίνεται ότι η σύζυγός του ήταν δίπλα του συνεχώς στην Ιθάκη. Ακόμη και την ώρα που έκανε το διάγγελμα ο Αλέξης Τσίπρας, με φόντο το λιμάνι του νησιού, η κυρία Μπαζιάνα παρακολουθούσε την όλη διαδικασία μαζί με τους τεχνικούς της ΕΡΤ.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....