Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 24/09/18

 

Εκλογές

Ή με τα σενάρια πρόωρων εκλογών ή με τις συντάξεις θα ξεκινούσαμε την εβδομάδα μας, με όλα να δείχνουν πως αυτά τα δύο ζητήματα θα συνεχίσουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.

Νέα τροφή λοιπόν σε σενάρια για κάλπες στις αρχές του χρόνου (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) δίνει η νέα ένταση στις σχέσεις των Σύριζα με τους ΑΝ.ΕΛ., με φόντο τη συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα έρθει στην ελληνική βουλή για ψήφιση τους πρώτους μήνες του 2019. Και όλο και περισσότεροι από όλα τα κόμματα πιστεύουν πως η όλη διαδικασία θα οδηγήσει τον Α. Τσίπρα στην απόφαση για πρόωρες εκλογές, κάτι το οποίο και εμείς δεν αποκλείουμε. Και θυμίζουμε πως δεν το αποκλείουμε και για έναν ακόμη λόγο. Τις μεγάλες πιθανότητες ο Α. Τσίπρα να θέλει να πετάξει το μπαλάκι της ψήφισης της ονομασίας των Σκοπίων στην επόμενη κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη.

Πάντως όσον αφορά το Μέγαρο Μαξίμου, συνεχίζει να διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει ζήτημα πρόωρων εκλογών, με το σενάριο, ανάμεσα σε άλλα, των πολλαπλών εκλογών το Μάιο να είναι και αυτό ανοιχτό.

 
 
 

ΔΝΤ

Συνεχίζοντας με το τελευταίο ρεπορτάζ, πληροφορίες αναφέρονται στα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει μέσα στους επόμενους μήνες στην εξόφληση μεγάλου μέρους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ. Μάλιστα, οι εν λόγω πληροφορίες αναφέρουν πως αυτός θα είναι ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης για το 2019. Και με βάση πάντα αυτόν τον σχεδιασμό, ο στόχος είναι να βελτιωθεί το προφίλ του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα, αλλά και για να περιοριστεί η παρεμβατικότητα του Ταμείου στα ελληνικά πράγματα. Σύμφωνα πάντα με σχετικά ρεπορτάζ, στις αρχές Δεκεμβρίου και μετά και την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα ανακοινώσει το πρόγραμμα δανεισμού για την επόμενη χρονιά. Στόχος του ΥΠΟΙΚ είναι να δανειστεί εντός του επόμενου έτους έως 7 δισ. ευρώ. Και σύμφωνα πάντα με το σχεδιασμό, με τα χρήματα αυτά θα πληρώσει τα τοκοχρεολύσια από τα δάνεια του ΔΝΤ ύψους 2,6 δισ. ευρώ που αφορούν το 2019 και μέρος από το σύνολο των ανεξόφλητων δανείων του Ταμείου προς την Ελλάδα. Σήμερα το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων του ΔΝΤ προς τη χώρα μας είναι περίπου 10,4 δισ. ευρώ, χρέος που φέρει μέσω επιτόκιο άνω του 4,5% και ωριμάζει έως το 2024.

Προσωπικά πιστεύουμε πως ασχέτως αν η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της αυτό που σε μεγάλο βαθμό έκανε η Πορτογαλία. Τα πράγματα στην ελληνική περίπτωση είναι αρκετά διαφορετικά. Αρκετά πιο σύνθετα και κρατάμε μεγάλες επιφυλάξεις κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση (τόσο αυτή όσο και η επόμενη), θα καταφέρει να «πετάξει» εκτός ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ, πριν τουλάχιστον περάσουν 5 με 6 χρόνια, πιθανόν και περισσότερο.  

 
 
 

Μάλιστα

Και όπως έγραψε ο Κώστας Μήλας (Καθηγητής και Πρόεδρος του Ερευνητικού Τομέα στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool). Μεταξύ 214 κρατών, η World Bank εξακολουθεί να μας κατατάσσει, για το 2017, πολύ χαμηλότερα από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης (και δη τα GIIPS: Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία) ως προς την επίδοση μας στον δείκτη ‘κυβερνητικής αποτελεσματικότητας’ (government effectiveness). Ο συγκεκριμένος δείκτης καταγράφει την ποιότητα των παρεχόμενων δημοσίων υπηρεσιών και τον βαθμό ανεξαρτησίας του κρατικού μηχανισμού από πολιτικές πιέσεις.

Σύμφωνα με τον δείκτη, η Ελλάδα κατέγραψε μικρή άνοδο από το 62,5 εκατοστιαίο σημείο το 2016 στο 66,4 το 2017.Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι βρισκόμαστε στην 72η θέση μεταξύ 214 κρατών (ήτοι (1-0,664) επί 214). Παραμένουμε, όμως, χαμηλότερα από την προ-ΣΥΡΙΖΑ εποχή, το 2014.Τότεείμασταν στο 69,2 εκατοστιαίο σημείο. Η δε Κύπρος, η οποία μόλις βγήκε στις αγορές με 10-ετές κόστος δανεισμού στο 2,4%, σε σχέση με το άνω του 4% στην περίπτωση της Ελλάδας, «αναρριχήθηκε» στο 79,8εκατοστιαίο σημείο το 2017.

Συνεχίζω με τον δείκτη ‘ποιότητας των θεσμών και κανονισμών’ (regulatory quality) ο οποίος καταγράφει την ικανότητα του κράτους να δημιουργεί/εφαρμόζει πολιτικές οι οποίες παροτρύνουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Το 2017, η Ελλάδα ανήλθε στο 62,9 εκατοστιαίο σημείο, έναντι του 59,1 σημείου που κατείχε το 2016. Παραμένει όμως χαμηλότερα από το 2014 οπότε και «κατείχε» το 63,9 σημείο.

 
 
 

Η Ελλάδα που αλλάζει

Και συνεχίζοντας με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, πάμε ενδεχομένως στο πιο ενδιαφέρον. Μετά από 10 χρόνια κρίσης παρακαλούμε !!!! Στον δείκτη ‘αντιμετώπισης της διαφθοράς’ (control of corruption), η Ελλάδα διολισθαίνει από το 55,3 εκατοστιαίο σημείο το 2016 στο 52,4 το 2017, δηλαδή στην 102η θέση μεταξύ 214 κρατών (ήτοι (1-0,664) επί 214).  Αυτό θα πει η Ελλάδα που αλλάζει.

 
 
 

Η αριστερή βία;

«Η φασιστική βία δεν θα μείνει ατιμώρητη» διαμήνυσε με αυστηρό ύφος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Βαγγέλη Παπαμιχαήλ, ο οποίος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από φερόμενα ως μέλη της Χρυσής Αυγής, στη Σαλαμίνα. Και εμείς με αφορμή αυτή τη δήλωση, αλλά και την επιλογή του Α. Τσίπρα να συναντήθει με τον κ. Παπαμιχαήλ, θα επαναλάβουμε. Ότι είναι τουλάχιστον παρακμιακό για μια χώρα της ευρωζώνης. Το έτος 2018 που κάποιοι στέλνουν αυτοκίνητα στο φεγγάρι. Ο πρωθυπουργός της χώρας μας, με έναν πονηρό τρόπο να προσπαθεί να διχάσει τον ελληνικό λαό, βάζοντας ζήτημα φασιστικής βίας και διαχορίζοντας την από την αριστερή (τύπου Ρουβίκωνα). Η βία είναι μια. Πόσο δύσκολο είναι αυτό να το καταλάβουμε. Πόσο δύσκολο είναι ο λαός να καταδικάσει αυτούς τους διαχωρισμούς. Αυτήν την ηλιθιότητα!!! Και όλα αυτά το έτος 2018.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....