Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 25/07/17

 

Η αναφορά ενός στελέχους του ΥΠΟΙΚ…

 

Σε μια απλή συζήτηση την οποία είχαμε χθες με ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ και στο σχόλιο μας ότι από εδώ και πέρα (μετά δηλαδή την έξοδο στις αγορές) και για αρκετές εβδομάδες δε θα υπάρχουν θετικές ειδήσεις, λάβαμε μια ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσα απάντηση. «Μην είστε σίγουροι» …. μας είπε το στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, αφήνοντας μας να εννοηθεί ότι κάτι άλλο μπορεί να υπάρχει στα σκαριά.

 

Προσωπικά δε μπορούμε να βρούμε τι μπορεί να είναι αυτό (εκτός από κάποια μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία για την οποία είχαν μιλήσει τον προηγούμενο καιρό κάποια κυβερνητικά στελέχη – προσωπικά δεν το πιστεύουμε). Εντούτοις επειδή το πρόσωπο αυτό δε συνηθίζει να πετάει φωτοβολίδες, πραγματικά ευχόμαστε η κυβέρνηση να μπορέσει να επιτύχει και κάποιες άλλες θετικές ειδήσεις, που ανάμεσα σε άλλα χρειάζεται η πραγματική οικονομία, αλλά και το χρηματιστήριο.  

 
 
 

Μας άρεσε !

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον διαβάσαμε τη χθεσινή συνέντευξη του έλληνα πρωθυπουργού, στην οποία παραδέχεται ότι έχει κάνει πολλά λάθη. Και φυσικά η άποψη μας για τον Α. Τσίπρα παραμένει συνολικά αρνητική, ωστόσο δεν κρύβουμε ότι η παραδοχή (με αυτόν τον τρόπο) του πρωθυπουργού ότι έχει κάνει τόσο μεγάλα λάθη μας άρεσε. Σε καμία περίπτωση δεν εξιλεώνει τον έλληνα πρωθυπουργό, ωστόσο και ειδικά σε αυτή τη χώρα, μας αρέσει να ακούμε ανθρώπους να παραδέχονται και να μιλάνε για μεγάλα λάθη.

 
 
 

Αλλά συνεχίζεται..

Ποιό είναι όμως τώρα το πρόβλημα; Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι έκανε μεγάλα λάθη. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι παρά αυτά τα λάθη, η κυβέρνηση Σύριζα – ΑΝ.ΕΛ συνεχίζει να κάνει δραματικά λάθη. Και μπορεί η κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 να είναι σίγουρα καλύτερη από αυτό το καταστροφικό μπουλούκι του Α΄ εξαμήνου του 2015, εντούτοις λόγω της ζημίας που έκανε στη χώρα, θα πρέπει σίγουρα να καταβάλει πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια. Και το λέμε αυτό κ. Τσίπρα, γιατί μιλάτε για μεγάλα λάθη κατά το πρώτο εξάμηνο, αλλά και μετά  από εκεί και θεωρητικά στη δεύτερη θητεία Σύριζα, τα λάθη είναι ατελείωτα, ανάμεσα στα οποία αυτή η εμμονή με τον κρατισμό και την προστασία των «δικών μας παιδιών».

 
 
 

Το ταβάνι της Βελκουλέσκου

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» … «Μετά την απομάκρυνση από το Ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Κάτι τέτοιο περίπου απάντησε η επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντέλια Βελκουλέσκου όταν ρωτήθηκε, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης, για το περιβόητο θέμα του «ταβανιού» του χρέους. Πώς έχει το θέμα αυτό; Με μια απλή μονοκονδυλιά το Ταμείο αφαίρεσε από την Ελλάδα τη δυνατότητα δανεισμού 10 δισ. ευρώ, καθώς προσδιόρισε ως οροφή χρέους τα 325 δισ. ευρώ, αλλά για τον υπολογισμό έθεσε ως σημείο αναφοράς το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης και όχι της γενικής κυβέρνησης, όπως είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές τον Μάιο. Σήμερα το χρέος της γενικής κυβέρνησης είναι ήδη στην περιοχή των 325 δισ. ευρώ, ήτοι στο ταβάνι, όταν το χρέος της κεντρικής είναι 315 δισ. ευρώ, περίπου 10 δισ. ευρώ χαμηλότερα. Με δυο λόγια, θα μπορούσαμε να δανειστούμε άλλα 10 δισ. ευρώ αν γινόταν ο υπολογισμός με την κεντρική κυβέρνηση έως ότου  πιάσουμε το ταβάνι.

Πώς την πατήσαμε έτσι;

Κατά τους γνωρίζοντες, η αλλαγή του λεκτικού από «γενική κυβέρνηση» σε «κεντρική κυβέρνηση» έγινε στα μέσα Ιουνίου, όταν το ΔΝΤ και τα γραφεία των Χουλιαράκη και Τσακαλώτου αντάλλασσαν κείμενα, και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα το αποδέχθηκε. Για την αποδοχή αυτή κυκλοφορούν δύο εκδοχές. Η πρώτη αναφέρει πως η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν αντιλήφθηκε την αλλαγή του λεκτικού και αποδέχθηκε σιωπηρά (χωρίς να κάνει παρατηρήσεις) το κείμενο της Ντέλια, καθώς είχε υπόψη της τη συμφωνία του Μαΐου με το ΔΝΤ. Η δεύτερη εκδοχή - που είναι και η χειρότερη - υποστηρίζει ότι οι εδώ «δικοί» μας συμφώνησαν με το ΔΝΤ την αλλαγή, καθώς δεν αντιλήφθηκαν τις επιπτώσεις της.

nnn

Οπως και να 'χει το πράγμα, αυτές τις επιπτώσεις ωστόσο μαθαίνω πως τις αντιλήφθηκαν προ δεκαημέρου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ που ενημέρωσαν τον κ. Χουλιαράκη ότι το ταβάνι του ΔΝΤ δημιουργεί πρόβλημα ακόμη και στην εκταμίευση των επόμενων δόσεων από τον ESM. Δόσεις με τις οποίες θα χτιστεί το περίφημο αποθεματικό που θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα ως «δύναμη πυρός» για να εξέλθει στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....