Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 26/02/18

 

«Το μεγάλο παζάρι»

Θα ξεκινήσουμε με την τελευταία σύνοδο κορυφής και την τουρκική προκλητικότητα, την ώρα που προχωράνε οι συζητήσεις για το όνομα των Σκοπίων. Και πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών πως η ονοματολογία του Σκοπιανού και τα ελληνοτουρκικά φαίνεται να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο από τους Ευρωπαίους ηγέτες και τις Βρυξέλλες, με τους ίδιους αναλυτές να εκτιμούν πως οι Ευρωπαίοι έδωσαν στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την προκλητικότητα της Αγκυρας στο Αιγαίο και την κυπριακό ΑΟΖ με αντάλλαγμα τη λύση για την ονομασία των Σκοπίων.

Και η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα κάπως έτσι δείχνουν.

Βέβαια εμείς την κακία μας θα την πούμε. Ότι είναι μεγάλο λάθος να εμπιστεύεται κανείς τους ευρωπαίους. Η Ελλάδα δίνει το όνομα Μακεδονία στα Σκόπια, αλλά τι στήριξη θα πάρει από τους ευρωπαίους σε περίπτωση θερμού επεισοδίου είναι μια μεγάλη συζήτηση.  Προσωπικά εμείς πιστεύουμε πως θα μας αδειάσουν!!!!

 
 
 

 

Υποθετικό σενάριο

Και θα συνεχίσουμε με ένα υποθετικό σενάριο. Με τον Ερντογάν να είναι εκτός ελέγχου ας υποθέσουμε ότι κάνει ένα θερμό επεισόδιο και καταλαμβάνει μια σειρά ελληνικών βραχονησίδων (εξαιρετικά πιθανό σενάριο για πολλούς). Πως πιστεύετε πως θα αντιδράσουν οι ευρωπαίοι; Πολύ φοβούμαστε ότι η Ευρώπη δε θα κάνει το παραμικρό ουσιαστικό (ανάμεσα σε άλλα να μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει καμία μορφή ευρωπαϊκού στρατού).

Θα υπάρξουν μια σειρά από διαβήματα …. Ανώτατοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι (Γιούνκερ, Τουσκ κτλ) θα κουνήσουν το δάχτυλο στον Ερντογάν και την Τουρκία και ….. μέχρι εκεί. Τα ελληνικά νησιά θα μείνουν υπό κατοχή για αρκετό καιρό …. Και η Ελλάδα στο τέλος θα συρθεί σε διαπραγματεύσεις ….. με τους ευρωπαίους επί της ουσίας να μας έχουν αδειάσει και στο εσωτερικό της χώρας τα κόμματα της βουλής να συγκρούονται μεταξύ τους (για να τα λέμε και όλα).

Συνοψίζοντας λοιπόν. Ένας επιπρόσθετος λόγος που ανησυχούμε για τις εξελίξεις με την Τουρκία είναι ότι δεν έχουμε την παραμικρή εμπιστοσύνη σε αυτό που λέγεται «ευρωπαϊκή οικογένεια». Και δυστυχώς αυτό δείχνει να το ξέρει ο Ερντογάν, αν και αυτός βρίσκεται σε πολύ πιο δύσκολη θέση από ότι φαίνεται, έχοντας ανοίξει μέτωπο σε όλες τις πλευρές των συνόρων, την ώρα που η Τουρκική οικονομία δε βρίσκεται και στα καλύτερα της.  

 
 
 

Στουρνάρας

Και στις υπόλοιπες ειδήσεις και τα της οικονομίας, ας κρατήσουμε ότι σήμερα Δευτέρα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας θα υποβάλει στη Βουλή την ετήσια έκθεση της κεντρικής τράπεζας για την ελληνική οικονομία. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην έκθεση αφιερώνεται ένα ολόκληρο ειδικό κεφάλαιο για τις στρατηγικές εξόδου από τα προγράμματα στήριξης με ανάλυση των όσων έχουν συμβεί σε άλλες χώρες. Και αναμένεται νέος κύκλος αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, με τον Γ. Στουρνάρα να συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάγκη λήψης προληπτικής γραμμής στήριξης, σε συνδυασμό με τη δημιουργία «μαξιλαριού ασφαλείας» και τις δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές. Όπως θα αναφέρεται στην έκθεση, ένα προληπτικό πρόγραμμα θα έχει ως αποτέλεσμα να διασφαλιστεί ότι η οικονομική πολιτική θα παραμείνει συνετή, δρώντας υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία και μειώνοντας το κόστος δανεισμού, κάτι το οποίο έχουν επισημάνει και αρκετοί ξένοι αναλυτές ….

 
 
 

Ελληνική Βουλή

Και δε μπορούμε θα κάνουμε και ένα σχόλιο για τα όσα έγιναν στην βουλή την προηγούμενη εβδομάδα (αναφορικά με το ζήτημα της Novartis). Δύο πράγματα θα πούμε. Πρώτον ότι όποτε κάποιος βλέπει τη συνολική εικόνα της βουλής διαπιστώνει αμέσως γιατί αυτή η χώρα βρίσκεται εδώ και 8 χρόνια σε μια non – stop κρίση. Για πολλοστή φορά, είδαμε την εικόνα μιας βουλής η οποία μόνο σε χώρα κράτους μέλους της ευρωζώνης δεν παραπέμπει.

Δεύτερον ότι όσον αφορά την εικόνα της σημερινής κυβέρνησης, εύκολα κανείς διαπιστώνει αμέσως γιατί έγιναν τα όσα έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2015. Γιατί ο ελληνικός λαός πλήρωσε την ηρωική διαπραγμάτευση με πολλά δις ευρώ. Αλλά και γιατί η κυβέρνηση ενώ εξαπάτησε τόσο εξόφθαλμα τον ελληνικό λαό, συνεχίζεται να λέει ψέματα σε μια σειρά θεμάτων, όπως για παράδειγμα ότι δεν έχει πάρει κανένα μέτρο, όταν έχει φθάσει στο σημείο να ψηφίζει προκαταβολικά μέτρα για το 2019 – 2020.

 
 
 

 

Πόσο κοντά είναι οι εκλογές;

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Ραγδαίες είναι πλέον οι εξελίξεις στο Σκοπιανό καθώς αυξάνονται οι πιέσεις προς τη χώρα μας για λύση τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο (για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της πΓΔΜ) όσο και από τον αμερικανικό και διεθνή παράγοντα (για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ). Και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου πιστεύει ότι μετά τη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ η Γερμανία μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια για συναινετική και αμοιβαία λύση μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, στην αντιπολίτευση τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα, όπως μαθαίνω, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής (φωτογραφία) εκφράζει πλέον τη βεβαιότητα πως συμφωνία για το Σκοπιανό δεν πρόκειται να υπάρξει, ούτε βεβαίως θα τολμήσει η... παρούσα κυβέρνηση να τη φέρει προς ψήφιση στη Βουλή. Κατά τον πρώην πρωθυπουργό, εάν δεν υπάρξει αλλαγή στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας (με απάλειψη των αλυτρωτικών), δεν πρόκειται κανείς στη ΝΔ να συναινέσει για συμφωνία. Και τούτο όταν στη ΝΔ ήδη γνωρίζουν ότι στα χέρια του κ. Τσίπρα βρίσκεται το προσχέδιο του συμφώνου το οποίο η Αθήνα θα προτείνει στα Σκόπια.

nnn

Στη ΝΔ όμως κάνουν λόγο και για το Αλβανικό. Οπου ο αλυτρωτισμός είναι πολύ μεγαλύτερος απ' αυτόν της πΓΔΜ. Και εκεί βλέπουν πιέσεις από διεθνή παράγοντα για εξεύρεση συμφωνίας, πλην όμως δεν βλέπουν λύσεις. Ετσι, πάντοτε κατά τη ΝΔ, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να βρεθεί λόγω ανοικτών θεμάτων προ τετελεσμένων γεγονότων και να αναγκαστεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές (το φθινόπωρο). Αυτός είναι ο λόγος που η ΝΔ ζήτησε και πάλι ενημέρωση για τα εθνικά θέματα. Θεωρούν ότι ο Νίκος Κοτζιάςδιαπραγματεύεται με Σκόπια και Αλβανία χωρίς να ενημερώνει κανέναν. Οι περισσότεροι προφανώς περίμεναν ότι πρόωρες εκλογές μπορούσαν να προέλθουν μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια ή λόγω του σκανδάλου Novartis, ίσως όμως προέλθουν και από τα εθνικά θέματα (ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Σκοπιανό, Αλβανικό).

nnn

Ενδεικτικό του πόσο σοβαρεύουν πλέον τα εθνικά θέματα είναι και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός, με την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου και η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει τα ελληνοτουρκικά, το Σκοπιανό και το Αλβανικό, αλλά και τα εξοπλιστικά.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....