Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 26/04/18

 

Ότι χειρότερο

Από τους λίγους που μας παρακολουθούν από την αρχή της κρίσης, θα θυμούνται πως είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο η χώρα να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο πρόβλημα με το “brain drain”, αλλά και με την υπογεννητικότητα όσο αποφάσισαν να μείνουν στην Ελλάδα. Και φυσικά όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μια γήρανση του πληθυσμού, ένα εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα με τεράστιες επιπτώσεις και για την οικονομία. Για όπως έχει αποδειχθεί παγκοσμίως, σπανίως μια χώρα μπορεί να αναπτυχθεί, χωρίς να έχει από πίσω έναν αυξανόμενο πληθυσμό.

 

Για όποιον δεν την έχει διαβάσει, αναφέρουμε όλα τα παραπάνω με αφορμή την παρακάτω είδηση:

 

--------------------------------------

 

Βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας που θα χρειαστεί τεράστια προσπάθεια για να απενεργοποιηθεί αποτελεί το δημογραφικό, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχαν οι ειδικοί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

 

«Ο πληθυσμός γερνάει ταχύτερα από τις προβλέψεις», τόνισε η Αλεξάνδρα Τραγάκη, καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Οι αιτίες αυτής της αρνητικής εξέλιξης είναι πολλές, από την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και τον έλεγχο της γονιμότητας έως το μοντέλο τού «λίγα παιδιά και πιο αργά» που ακολουθούν πολλά ζευγάρια στις σύγχρονες κοινωνίες. Το ουσιαστικό πρόβλημα, ωστόσο, εντοπίζεται στην απουσία πολιτικής, ενώ θα ήταν λάθος να αποδοθεί αυτή η κατάσταση στην οικονομική κρίση και μόνο.

 

«Η ύφεση επιδείνωσε το πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα δεν είναι σημερινό» ανέφερε η κ. Τραγάκη και συμπλήρωσε ότι τα τελευταία έξι χρόνια «χάθηκαν» 110.000 γεννήσεις, δηλαδή περισσότερες από τις γεννήσεις ενός έτους. 

 

Ωστόσο, το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων βαίνει μειούμενο από τη δεκαετία του 1950, όπως ανέφερε ο Αναστάσιος Λαυρέντζος, συγγραφέας του βιβλίου «Σιωπηρή Άλωση, Το δημογραφικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας» (εκδ. Πραγματεία).

 

«Οδεύουμε προς το τέλος της νεοελληνικής κοινωνίας όπως την έχουμε γνωρίσει έως τώρα», σημείωσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο ελληνικός είναι ο έκτος πιο γερασμένος πληθυσμός στον κόσμο. Τα στοιχεία λένε ακόμη ότι τη δεκαετία του '50 το λεγόμενο «φυσικό ισοζύγιο» ήταν 100.000 υπέρ των γεννήσεων, ενώ τέσσερις δεκαετίες αργότερα είχε μηδενιστεί για να γίνει τα τελευταία χρόνια αρνητικό: 

 

Τον περασμένο χρόνο οι γεννήσεις ήταν 38.000 λιγότερες από τους θανάτους, υπογράμμισε ο μαιευτήρας Στέφανος Χανδακάς, σημειώνοντας ότι εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί ο πληθυσμός το 2050 θα έχει μειωθεί σε 6,5 με 8 εκατομμύρια άτομα. Για να διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα θα πρέπει οι γεννήσεις να αυξηθούν από 1,3 παιδιά σε 1,5.

 

Ραγδαία είναι, ωστόσο, η μείωση των γεννήσεων σε όλες τις περιοχές της χώρας: -23% στη Θεσσαλία, -21% στην Κρήτη, -16% στο Αιγαίο και στο Ιόνιο, -24% στη Στερεά Ελλάδα. Ο κ. Χανδακάς τόνισε ότι αύξηση της γονιμότητας κατά 1% θα επιφέρει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%.

 

Πάντως, όπως επισήμανε η κ. Τραγάκη, οι δημογραφικές αλλαγές συντελούνται δύσκολα, ενώ για να φανούν τα αποτελέσματα στην ανάπτυξη και την οικονομία θα πρέπει να περάσει μία τριακονταετία. Αυτό και μόνο το γεγονός καθιστά απαραίτητη τη λήψη άμεσων μέτρων. 

 

Η κ. Τραγάκη έκανε λόγο για «άρνηση του κράτους να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις» και υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της γονιμότητας πρέπει να αποτελέσει «στρατηγική επιλογή της χώρας» όπως έχει συμβεί στην Κροατία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία τα τελευταία χρόνια ή στη Γαλλία παλαιότερα με την ίδρυση υπουργείων Δημογραφίας ή Οικογένειας.

 

«Η μετανάστευση δεν λύνει το πρόβλημα» ανέφερε η Χάρις Συμεωνίδου από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, τονίζοντας πως είναι μύθος ότι η γυναικεία απασχόληση επιδρά αρνητικά στη γονιμότητα. Η ίδια υποστήριξε πως ανά 100 κατοίκους στη χώρα μας οι 21,5 είναι ηλικιωμένοι.

 
 
 

Και τι γράφουμε εμείς σε αυτές τις περιπτώσεις..

Και τι συνήθως γράφουμε μετά από ειδήσεις όπως η παραπάνω. Ότι η χώρα έχει δει τα χειρότερα, αλλά η «βουλγαοποίηση» και η μιζέρια θα κρατήσουν για πάρα πολλά χρόνια.

 

Και τι μεγαλύτερη αποδείξεις αυτού που γράφουμε, τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τη δεινή κατάσταση των Ελλήνων, καθώς το 2017 το 21,1% των πολιτών στη χώρα στερήθηκαν υλικά αγαθά.

 

Η Ελλάδα καταγράφει τα υψηλότερα ποσοστά υλικής στέρησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά τη Βουλγαρία, όπου το ποσοστό των πολιτών που είχαν σοβαρή υλική στέρηση το 2017 ανήλθε στο 30%.

 

Τα στοιχεία είναι άκρως απογοητευτικά αν εξετάσει κανείς τι συνθέτει την έννοια «σοβαρή υλική στέρηση» που μετρά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή. Πρόκειται για την αδυναμία των πολιτών να αντέξουν οικονομικά τουλάχιστον τέσσερα πράγματα από την παρακάτω λίστα:

 

Να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους εγκαίρως

 

Να διατηρούν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό

Να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα

Να έχουν ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά σε τακτική βάση

Να έχουν πλυντήριο ρούχων

Να συντηρήσουν το κόστος ενός αυτοκίνητου

Να κάνουν μια εβδομάδα διακοπές εκτός σπιτιού

Να έχουν τηλέφωνο

Να έχουν τηλεόραση

 

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2017 , 33 εκατ. άνθρωποι ή το 6,7% του πληθυσμού βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία, ακολουθεί η χώρα μας και έπονται οι Ρουμανία με 19,4% και η Ουγγαρία με 14,5%.

 

Αξιοσημείωτη είναι η βελτίωση της Ρουμανίας, η οποία το 2016 ήταν στη δεύτερη θέση της λίστας της Eurostat με ποσοστό 23,8%. Το ποσοστό σοβαρής υλικής στέρησης μειώθηκε σε αρκετές χώρες, όπως στην Ιταλία (από 12,1% σε 9,2% ή -2,9%), την Κροατία (από 12,5% έως 10,3% , ή -2,2 ποσοστιαίες μονάδες), τη Βουλγαρία (από 31,9% σε 30,0% ή -1,9%) και την Κύπρο (από 13,6% σε 11,7% ή -1,9%).

 

Εξαίρεση αποτελεί η Δανία όπου το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,5% ωστόσο παραμένει εξαιρετικά χαμηλά στο 3,1%. Τα μικρότερα ποσοστά στερήσεων βιώνουν οι πολίτες στη Σουηδία, το Λουξεμβούργο, τη Φινλανδία και τις Κάτω Χώρες.

 

 
 
 

Αν υπάρξει καθυστέρηση στο κλείσιμο του προγράμματος;

Ενόψει και του πολύ κρίσιμου Eurogroup (σίγουρα λέξη κλισέ), θα λέγαμε πως υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα. Τι θα μπορούσε να συμβεί (και σε σχέση με τις συζητήσεις για τις πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο) σε περίπτωση που υπάρξουν καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Και όπως είναι λογικό, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι αρκετά δύσκολη.

 

Προσωπικά πάντως αυτή θα τη θεωρούσαμε μια αρκετά αρνητική εξέλιξη. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση μην έχοντας να πουλήσει το τέλος του προγράμματος (αν και αυτό θα βαφτιστεί τέλος των μνημονίων), δε θα πάει σε εκλογές. Και το χειρότερο είναι ότι οι νέες αυτές καθυστερήσεις θα έφερνε μεγάλη γκρίνια, με κίνδυνο η κυβέρνηση να αποφάσιζε να συγκρουστεί (σε ένα βαθμό έστω) με τους δανειστές (για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης).

 

Και τι θα σήμαιναν όλα αυτά; Ότι η χώρα θα μπορούσε να χάσει και πάλι χρόνο, οι όποιες μεταρρυθμίσεις να πάνε πίσω και να εκτροχιαστούν μέχρι και τα δημοσιονομικά της χώρας.

 

Η αλήθεια είναι ότι τα παραπάνω δεν είναι το επικρατέστερο σενάριο. Και προσωπικά παραμένουμε αισιόδοξοι, όπως όλους αυτούς τους μήνες. Αλλά για το καλό της χώρας, η διαπραγμάτευση πρέπει με κάθε τρόπο να έχει κλείσει μέχρι το φθινόπωρο (δεν πειράζει αν υπάρχει και μια μικρή καθυστέρηση, για παράδειγμα 1 ή και μέχρι 2 μήνες).

 

Και κυρίως είναι αναγκαίο να μην υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο θα δώσει δικαιολογίες στους δανειστές για τις τελικές αποφάσεις για το χρέος.

 
 
 

Απορία

Έχει κάθε δικαιολογία κάποιος να φωνάζει για αυτήν την κυβέρνηση. Νομίζουμε ότι τα τελευταία παρατράγουδα με τις γαλλικές φρεγάτες είναι η μεγαλύτερη απόδειξη (συν όλα αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία 3 χρόνια). Ωστόσο με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση για τη ΔΕΗ στην βουλή, εμείς θα τα ψάλλουμε και στη ΝΔ. Γιατί προσωπικά δεν έχουμε καταλάβει ποιά είναι η άποψη της για το ζήτημα της ΔΕΗ.  

 

Ειλικρινά, αναρωτιόμαστε πότε επιτέλους θα υπάρξει στη χώρα αυτή ένα κόμμα που θα είναι σταθερό στις απόψεις του. Κυρίως δε θα θέλει να χαϊδεύει αυτιά όταν είναι αντιπολίτευση και να βολεύει τους δικούς του όταν είναι κυβέρνηση. Και γενικά θα αποφασίσει πραγματικά να εκσυγχρονίσει αυτή τη χώρα, χωρίς να κοροϊδευόμαστε. Να κάνει τη χώρα μια φυσιολογική ευρωπαϊκή χώρα. Πότε; Προσωπικά πιστεύουμε πως ποτέ, αλλά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία.

 
 
 

 

Η χαμένη αλληλογραφία του ΥΠΕΞ

 

Και τα παρακάτω αρκετά ενδιαφέροντα έγραψε ο «Μικροπολιτικός» στα Νέα, Θυμάστε που την προηγούμενη εβδομάδα σας είχα ενημερώσει για την ιστορία με τα μέιλ όσων υπηρετούν στην ελληνική διπλωματία; Οτι δηλαδή το σύστημα της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του υπουργείου Εξωτερικών και των προσωπικών λογαριασμών των υπαλλήλων του ΥΠΕΞ και ελληνικών πρεσβειών και προξενείων στο εξωτερικό στο domain@mfa.gr  έπεσε - επειδή δεν είχαν δοθεί τα 20.000 ευρώ για τη συντήρησή του - και όλοι έπρεπε να χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους e-mail; Ε, λοιπόν, μαθαίνω ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έγινε έξαλλη με τη δημοσιοποίηση της είδησης. Ως συνήθως, με επιθετική γλώσσα, αλλά και με ανακρίβειες, έγινε μια απόπειρα να καλυφθεί η ζημιά η οποία, σύμφωνα με πηγή μου, είναι πολύ μεγάλη. Χάθηκαν πολλοί φάκελοι με εξαιρετικά σημαντική αλληλογραφία, ακόμη και έγγραφα που οι διπλωμάτες διαπραγματεύονταν μέσω προσχεδίων. Επομένως, η φράση που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι δεν χάθηκε οποιοδήποτε τμήμα της αλληλογραφίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μάλλον έωλη, για να μην πω κάτι άλλο. Και πράγματι, μου τόνισε η ίδια πηγή, από ένα σημείο και μετά υποχρεώθηκαν οι υπάλληλοι του υπουργείου να καταφύγουν στο Yahoo και στο Gmail. Με τούτα και με εκείνα η αρμόδια εταιρεία που τρέχει τον server θα κληθεί ενδεχομένως να προχωρήσει σε ανάκτηση δεδομένων, υπόθεση η οποία όχι μόνο δεν είναι καθόλου εύκολη και είναι και ιδιαίτερα κοστοβόρος, όπως μου λένε οι γνωρίζοντες.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....