Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 26/06/18

 

 

Έξοδος στις αγορές

 

Ξεκινώντας με την τελευταία ειδησεογραφία, αυτό που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι πληροφορίες πως οι άνθρωποι του ΟΔΔΗΧ ήδη από την Παρασκευή βρίσκονται στο Λονδίνο προκειμένου να παρουσιάσουν τις τελευταίες αποφάσεις και τις επιπτώσεις αυτών στο ελληνικό προφίλ χρέους.

 

Και όπως όλα δείχνουν, αλλά και με βάση τις πληροφορίες, κάπως έτσι η χώρα ετοιμάζεται για τις επόμενες εκδόσεις ομολόγων οι οποίες φαίνεται να είναι προ των πυλών. Εμείς απλώς θα συστήσουμε στους πάντες να είναι αρκετά προσεκτικοί. Γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να ρισκάρουμε μια αποτυχημένη έξοδο στις αγορές, καίγοντας και τις όποιες τελευταίες αποφάσεις για το χρέος.

 
 
 

Εμείς από την πρώτη στιγμή αυτό πιστεύουμε

Εμείς θα επαναλάβουμε την άποψη μας. Ότι οι αποφάσεις της Παρασκευής για το χρέος ήταν σε γενικές γραμμές καλές. Είναι αστείο να περίμενε κανείς να ληφθούν αποφάσεις που θα έλυναν οριστικά το ελληνικό πρόβλημα χρέους. Ωστόσο οι αποφάσεις ήταν καλύτερες τουλάχιστον από αυτές που περιμέναμε εμείς. Και αυτό νομίζουμε πως λένε στα πρώτα τους σχόλια και οι μεγάλοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, όπως η Moody’s χθες, η οποία χαρακτήρισε «πιστωτικά θετική» την απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος. Αντίστοιχα σχόλια είχαν γίνει την Παρασκευή και από την Morgan Stanley, ενώ με ενδιαφέρον θα περιμένουμε να δούμε και τα σχόλια των υπολοίπων επενδυτικών οίκων.  

 
 
 

Εμείς κυρίως αυτό κρατάμε

Και μιας που αναφερθήκαμε στο χθεσινό report της Moody’s, εμείς κυρίως κρατάμε την αναφορά που κάνει ο οίκος αξιολόγησης πως η  χώρα θα υπόκειται σε πολύ πιο στενή επιτήρηση από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης που βγήκαν από πρόγραμμα. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αναλυτές της Moody’s, αυτό προσφέρει περισσότερη εξασφάλιση ότι οι αρχές θα συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και τη δημοσιονομική πειθαρχία. Την ίδια στιγμή όπως πάντα γράφει ο οίκος αξιολόγησης, οι πιστωτές επιβεβαίωσαν τη δέσμευση να στηρίξουν την Ελλάδα, με τη μορφή επιπρόσθετου reprofiling μετά το 2032, αν αυτό απαιτηθεί.

Και θεωρούμε αυτές τις επισημάνσεις σημαντικές, αφού πάρα πολλές φορές έχουμε επισημάνει, πως δυστυχώς η χώρα μας είναι ικανή ανά πάσα στιγμή να «χύσει το γάλα από την καρδάρα» και μέσα ακόμη και σε μερικούς μήνες, να τινάξει στο αέρα ότι με πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες έχει χτιστεί τα τελευταία δύσκολα για όλους μας χρόνια.

 
 
 

Αντάξια της χώρας

Προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε, αλλά τελικά δε μπορέσαμε. Και δε μπορέσαμε κυρίως μετά από αυτά που ακούμε και διαβάζουμε να γράφονται. Ποιά είναι λοιπόν η άποψη μας για τα όσα έγιναν την Παρασκευή, με τα πανηγύρια του πρωθυπουργού, τις γραβάτες, τις αγκαλιές με τον Καμμένο και όλα τα γνωστά.  

Επαναλαμβάνοντας πως θεωρούμε τις αποφάσεις καλές (αποφάσεις που θα είχανε έλθει αρκετό καιρό πριν, αν δεν είχαν γίνει τα όσα έγιναν κυρίως εξάμηνο του 2015), θα σας πούμε την άποψη μας.

Ότι η εικόνα αυτή ήταν μια φαιδρή εικόνα. Χωρίς καμία εμπάθεια, μια εικόνα απίστευτου λαϊκισμού. Μια εικόνα που δυστυχώς είναι αντάξια αυτής της χώρας, όπως την έχουμε καταντήσει …. Εμείς απλώς θυμίζουμε πως ο κόσμος ψηφίζει …..

 
 
 

Ο Τσακαλώτος και η... μισή λύση  

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» … Δεν είχε όρεξη για πανηγυρισμούς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά την... ολονυχτία στο Eurogroup. Δήλωσε μεν ικανοποιημένος αλλά ήταν εμφανώς συγκρατημένος. Και η γλώσσα του σώματος του υπουργού Οικονομικών μαρτυρούσε ότι η Ελλάδα δεν πήρε αυτά που διεκδίκησε από τους ευρωπαίους εταίρους για το χρέος. Και πώς να τα πάρει;

nnn

Ο πράκτοράς μου εντός του Eurogroup μου είπε ότι κάποια στιγμή ο κ. Τσακαλώτος εξεμάνη με την επιμονή του γερμανού ομολόγου του Ολαφ Σολτς να απορρίπτει το «γαλλικό κλειδί», δηλαδή τη σύνδεση των πληρωμών με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Ομως δεν μπόρεσε να τον μεταπείσει και αποδέχθηκε τον συμβιβασμό καθώς η απέναντι πλευρά έριξε στο τραπέζι το ενδεχόμενο οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν στο επόμενο Eurogroup στις 12 Ιουλίου. Μια παράταση της αβεβαιότητας θα ήταν καταστροφική και τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα εκτοξεύονταν.

nnn

Ετσι ήρθε η... μισή λύση για το χρέος. Σε κάθε περίπτωση, όπως έμαθα, οι Γερμανοί δεν θα έδιναν γενναιόδωρη μείωση χρέους, ώστε να μην αποτελέσει προηγούμενο για την Ιταλία, της οποίας το χρέος προσεγγίζει τα 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ!

nnn

Πάντως ο κ. Τσακαλώτος βρίσκει απρόσμενο σύμμαχο στο πρόσωπο του άσπονδου φίλου του Γιάννη Στουρνάρα. Ο κεντρικός τραπεζίτης θεωρεί ότι η 10ετής επιμήκυνση είναι ικανοποιητική, βάζοντας το χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας. Μάλιστα, η θέση αυτή του κ. Στουρνάρα θα επισημοποιηθεί στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει η ΤτΕ στις 2 Ιουλίου (σε συνεργασία όμως με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....