Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 26/10/17

 

Τελευταία ειδησεογραφία

 

Ξεκινώντας με την τελευταία ειδησεογραφία από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, θα λέγαμε ότι επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είχαμε αναφέρει από τις πρώτες ημέρες που ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. Όλοι λοιπόν εμφανίζονται ευχαριστημένοι με τις διαπραγματεύσεις, ωστόσο εμείς θα μείνουμε στις πρώτες ενστάσεις των δανειστών αναφορικά με το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

 

Οι θεσμοί στις πρώτες τους αναφορές μιλάμε για ένα δημοσιονομικό κενό της τάξεως του 0,2-0,3% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 350 με 500εκ ευρώ).

 

Και πέραν αυτού του ζητήματος, ενστάσεις συνεχίζουν να υπάρχουν και για το περιβόητο ζήτημα του κοινωνικού μερίσματος. Και ο βασικός λόγος όπως λένε οι ίδιοι οι δανειστές είναι ότι η κυβέρνηση πέρσι τα Χριστούγεννα είχαν δεσμευτεί ότι σε περίπτωση που αποφάσιζαν κάτι αντίστοιχο θα το συζητούσαν πρώτα με την κυβέρνηση.  

 

Πάντως και ασχέτως τι πιστεύουμε εμείς και για τα δύο ζητήματα, η κοινή πεποίθηση των δύο πλευρών (όπως λένε οι ίδιοι) είναι ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή, με τους πάντες να παραδέχονται ότι πλέον οι σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές βρίσκεται στο καλύτερο σημείο από ποτέ άλλοτε. Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν μήνες, αυτό όμως το τελευταίο εμείς το κρατάμε.

 
 
 

 

Αυτό πρέπει να απασχολήσει τη ΝΔ

 

«Στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην Ε.Ε., αλλά και σε Βερολίνο και Φρανκφούρτη, παγιώνεται η εκτίμηση ότι οι βουλευτικές εκλογές δεν θα γίνουν νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2018. Αυτή η εκτίμηση κυριαρχεί και στις βασικές πρεσβείες χωρών –κρατών που είναι στην Αθήνα και εντάσσονται στον κύκλο των πιστωτών της Ελλάδας, αλλά και σε κεντρικά εγχώρια οικονομικά συστήματα».

 

Τα παραπάνω σημειώνονταν σε ένα τελευταίο δημοσίευμα, την ώρα που σε άλλα δημοσιεύματα (εντύπων που δεν έχουν ιδιαίτερα στενές σχέσεις με το Σύριζα) σημειώνονταν πως πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θέλουν εκλογές στην Ελλάδα. Αλλά πέραν των όσων γράφονται και των πρόσφατων δηλώσεων Ντάισεμπλουμ, αυξάνονται οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ανοιχτά λένε ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές, στηρίζοντας ανοιχτά τον Α. Τσίπρα.

 

Θέλουμε λοιπόν να είμαστε ξεκάθαροι. Το γεγονός ότι μετά από όλα όσα έχουν γίνει από την κυβέρνηση Σύριζα (ειδικά τους πρώτους 6μήνες), οι ξένοι συνεχίζουν να «συμπαθούν» την κυβέρνηση Σύριζα  - ΑΝ.ΕΛ και τον Α. Τσίρπα θα πρέπει να απασχολήσει τη ΝΔ, η οποία και ιδεολογικά είναι πιο κοντά στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης. Καταλαβαίνουμε ότι ο βασικός λόγος που οι ξένοι δε θέλουν εκλογές είναι επειδή η κυβέρνηση Σύριζα κάνει όλα τα χατίρια των δανειστών. Ωστόσο και πάλι νιώθουμε ότι επικοινωνιακά κάτι λάθος κάνει η ΝΔ στα κέντρα των αποφάσεων. Ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος, για να βάλουμε και λίγο τις θεωρίες συνομωσίας στο παιχνίδι.     

 
 
 

 

Εμείς συμφωνούμε απόλυτα

 

Και σε αυτό το σημείο να σχολιάσουμε και κάτι άλλο. Ότι προσωπικά συμφωνούμε απόλυτα με την επίθεση Γκάμπριελ κατά Σόιμπλε, λέγοντας «Γκρέμισε την Ευρώπη και τώρα αφήνει τους άλλους να μαζέψουν τα κομμάτια».

 

Επαναλαμβάνουμε και πάλι σήμερα ότι δεν θεωρούμε πως ο Σόιμπλε φταίει για την ελληνική κρίση. Αλλά οι εμμονές του για τον τρόπο διαχείρισης της Ευρώπης, προσωπικά πιστεύουμε ότι δημιούργησαν πολύ περισσότερα προβλήματα από ότι επίλυσαν.

 
 
 

 

Κλασσικός Σόιμπλε …. αλλά

 

Τώρα πάμε και στις δηλώσεις τις οποίες που έκανε ο Σόιμπλε για το ελληνικό ζήτημα. Ο Σόιμπλε στη συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά αρνητικός στο ενδεχόμενο λήξης νέων μέτρων από το φθινόπωρο του 2018, μετά το πέρας του τρέχοντος Μνημονίου.

 

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε μεν ότι το Eurogroup έχει καθορίσει τα επόμενα βήματα που θα ληφθούν για το χρέος εάν κριθεί αναγκαίο. «Θεωρούμε όμως ότι δεν θα καταστεί αναγκαίο να ληφθούν και άλλα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ότι το χρέος δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την Ελλάδα την επόμενη δεκαετία.

 

Κλασσικός Σόιμπλε θα έλεγε κανείς. Υπήρξε όμως και μια αναφορά του η οποία πέρασε στα ψιλά και η οποία σηκώνει συζήτηση. Σε σχετική ερώτηση για τον στόχο του 3,5%, είπε ότι είναι αρνητικός (όχι ότι περιμέναμε να πει κάτι άλλο – έτσι και αλλιώς χρέος και πλεονάσματα συνδέονται), ωστόσο άφησε ένα μεγάλο παράθυρο (και μπορεί να μην το έκανε τυχαία), λέγοντας ότι αφήνει αυτή τη συζήτηση για τον επόμενο γερμανό ΥΠΟΙΚ.

 

Και όπως έχουμε γράψει, νιώθουμε και θέλουμε να ελπίζουμε ότι σε κάποια στιγμή προς το καλοκαίρι του 2018 θα υπάρξει συνολικός ανασχεδιασμός του ελληνικού προγράμματος, με μια πιο γενναία μείωση του χρέους (μέσω της χρονικής επέκτασης και όχι φυσικά κουρέματος που το ξεχνάμε) και ταυτόχρονα μικρότερους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα. Πολύ αισιόδοξοι είμαστε θα μας πει κάποιος και μπορεί να έχει και δίκαιο. Αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει.

 
 
 

Κορυφαίο

 

Για όποιον δεν το έχει δει, το παρακάτω είναι ένα ακόμη κορυφαίο σκίτσο του Αρκά για το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....