Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 27/03/17

 

Πολύ δύσκολη συμφωνία πριν το Μάιο – Ιούνιο …

Με υπαρκτό το σενάριο οι διαπραγματεύσεις να κρατήσουν και μέχρι το φθινόπωρο και μετά τις γερμανικές εκλογές (πολύ κακό σενάριο όπως έχουμε γράψει αρκετές φορές), όλα δείχνουν ότι παρά την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης, πολύ δύσκολα θα υπάρξει μια συμφωνία μέχρι το Μάιο – Ιούνιο. Και σε αυτό συνηγορούν και οι τελευταίες εξελίξεις με το ΔΝΤ, το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα ότι σε συνεργασία με το Βερολίνο και τον Β. Σόιμπλε παίζουν  καθυστερήσεις. Και θα φθάσουμε στο παραπέντε των μεγάλων δόσεων του Ιουλίου και λίγο πριν ή κάπου εκεί η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει.  

 
 
 

Επιμένουν πάντως ότι τα χρήματα μπορούν να βρεθούν..

Βέβαια συνεχίζοντας με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, κάποιοι μέσα στην κυβέρνηση και στο ΥΠΟΙΚ συνεχίζον να επιμένουν ότι υπάρχει η δυνατότητα, μέσα εννοείται από μια στάση πληρωμών που γίνεται στο ελληνικό δημόσιο, να βρεθούν τα χρήματα για να αποπληρωθούν οι δόσεις του Ιουλίου, με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται μέχρι το φθινόπωρο. Και θυμίζουμε ότι ανάμεσα στα σενάρια που υπάρχουν είναι η κυβέρνηση να καταφέρει να αποπληρώσει τις δόσεις του Ιουλίου, να πάει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, με τον Α. Τσίπρα να πετάει την καυτή πατάτα στον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα κλιθεί να αναλάβει μια χώρα, χωρίς συμφωνία με τους δανειστές και στεγνωμένη από ρευστότητα. Χωρίς φυσικά να αποκλείουμε τίποτα, δεν πιστεύουμε ότι θα συμβούν τα παραπάνω, αλλά σίγουρα όλα αυτά είναι ένα ακόμη κακό σενάριο που υπάρχει για τη χώρα.   

 
 
 

Είχαμε τελείως διαφορετική άποψη…

Για ακόμη μια φορά την Παρασκευή και μετά την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, στελέχη του ΥΠΟΙΚ διαμέσου του ΑΜΠΕ εμφανίστηκαν να διαβεβαιώσουν ότι η συμφωνία είναι θέμα λίγων ωρών. Όπως χαρακτηριστικά είπαν (για ακόμη μια φορά τους τελευταίους μήνες), εκκρεμούν ελάχιστα ζητήματα και μέσα στα 2 επόμενα 24ωρα θα υπήρχε συμφωνία. Και φυσικά τα δύο 24ώρα πέρασαν, η συμφωνία δεν έκλεισε και η αβεβαιότητα πάνω από τη χώρα παραμένει.

Και σε αυτό το σημείο οφείλουμε να ομολογήσουμε κάτι. Ότι είχαμε αρκετά καλύτερη άποψη για τον τρόπο λειτουργίας του ΥΠΟΙΚ επί Τσακαλώτου – Χουλιαράκη. Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό τη μια να ακούμε τον κ. Τσακαλώτο να λέει (το Νοέμβριο) ότι έχει κλείσει το 95% των ζητημάτων και 3 μήνες μετά να λέει ότι έχει κλείσει το 1/3. Όπως και είναι απογοητευτικό κάθε λίγο και λιγάκι να ακούει κανείς στελέχη του ΥΠΟΙΚ να διαβεβαιώνουν ότι έχει κλείσει η συμφωνία και συμφωνία να μην υπάρχει. Δυστυχώς όλα αυτά αρχίζουν, έστω σε ένα βαθμό, να μας θυμίζουν τις θλιβερές ημέρες για τη χώρα, επί εποχής του απίστευτου κ. Βαρουφάκη.

 
 
 

Αυτά μην τα περνάμε έτσι στα ψιλά …

Και μπορεί κάποιοι να θεωρούν ότι αυτά τα πράγματα είναι απλά. Αλλά δυστυχώς δεν είναι καθόλου έτσι. Δεν είναι λοιπόν καθόλου απλά τα πράγματα όταν ακούμε τον Ζ.Κ. Γιούνκερ να λέει ότι σε περίπτωση κατάρρευσης της Ε.Ε. υπάρχει κίνδυνος πολέμου στα δυτικά βαλκάνια, δηλαδή στη γειτονιά μας. Δε λέμε φυσικά ότι θα γίνει αύριο πόλεμος. Ούτε υιοθετούμε τις άπειρες θεωρίες συνωμοσίας οι οποίες περιστρέφονται γύρω από πολέμους και καταστροφές. Αλλά όπως και αν το δει κανείς, όταν ακούμε ένα ευρωπαίο αξιωματούχο σε τέτοια θέση να λέει τέτοια πράγματα, η κατάσταση είναι τουλάχιστον ανησυχητική – περίεργη.  

 
 
 

ΔΝΤ

Δεν προλάβαμε να το σχολιάσουμε την Παρασκευή, αλλά ειλικρινά δεν ξέρουμε τι να πούμε για όλα αυτά με το ΔΝΤ, το οποίο τη μια ημέρα με επίσημη ανακοίνωση λέει ότι δε ζητάει ψήφιση των μέτρων από τη ΝΔ και την επόμενη ημέρα (την Πέμπτη το απόγευμα) ο εκπρόσωπος του ταμείου λέει το αντίθετο. Πρόκειται για τον απόλυτο διασυρμό και απόδειξη ότι και οι ξένοι έχουν μεγάλες ευθύνες για αυτόν τον κακό χαμό ο οποίος γίνεται στο “ελληνικό case”. Μακρά τις περισσότερες ευθύνες τις έχουμε εμείς, αλλά και οι δανειστές εμφανίζουν μια ομολογουμένως απογοητευτική εικόνα, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο τα πράγματα πάνω από την Ελλάδα.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....