Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

00:01 - 27/03/19

 

Σίγουρα θα κλείσει …

Αν και ποτέ κανείς δε μπορεί να είναι σίγουρος με αυτή τη χώρα. Οι πληροφορίες αναφέρουνε πως είναι σχεδόν απίθανο να μην κλείσει το ζήτημα με το νόμο της πρώτης κατοικίας. Και ότι στο επόμενο Eurogroup, θα υπάρχει συμφωνία με τους θεσμούς για την εκταμίευση του 1 περίπου δις ευρώ από τις επιστροφές των ομολόγων. Και όπως είχαμε γράψει και χθες …. Είναι θετικό πως η κυβέρνηση απόφυγε τις μονομέρειες κινήσεις, όπως διαρρέονταν την προηγούμενη Παρασκευή. Και το λέμε αυτό, μην κρύβοντας την ανησυχία μας για τον κακό χαμό που θα μπορούσε να συμβεί στη χώρα στο δρόμο προς τις εκλογές. Με τους τόνους να ανεβαίνουνε επικίνδυνα πολύ. 

 
 
 

Μάλιστα

Σε σχέση φυσικά με τα όσα γράφουμε κατά καιρούς, διαβάσαμε μέρος της πολύ ενδιαφέρουσας έκθεσης της Eurobank, με τίτλο: "Διδάγματα από την ελληνική κρίση".

Και κυρίως θα κρατήσουμε τα δύο παρακάτω σημεία. Τα υπόλοιπα σχόλια δικά σας.

------------------

Ι. Η απουσία πειστικής δέσμευσης μέρους της πολιτικής ηγεσίας στο να γίνει "οτιδήποτε απαιτείται" για να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευόμενα προβλήματα της χώρας, σε συνδυασμό με τον χαμηλό βαθμό πολιτικής και κοινωνικής κυριότητας των αναγκαίων και μεγάλων μεταρρυθμίσεων και ενίοτε την αντίσταση σε αυτές, χωρίς όμως ένα συγκροτημένο εναλλακτικό σχέδιο αποκατάστασης της κανονικότητας στη χώρα. Η εφαρμογή των προγραμμάτων προσαρμογής ήταν ενίοτε διστακτική  ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2015 έγινε η επιλογή της ανοιχτής σύγκρουσης με τεράστιο κόστος. Συχνά, ο πολιτικός διάλογος εκτρεπόταν σε διαγκωνισμό για βραχυχρόνιο πολιτικό κέρδος με όχημα λαϊκιστικές και αντι-μεταρρυθμιστικές πολιτικές. Οι πολίτες οδηγήθηκαν να πιστέψουν ότι υπήρχε διαθέσιμη κάποια ηπιότερη εναλλακτική, με μικρότερο κοινωνικό και οικονομικό κόστος. Αυτά τα φαινόμενα οδήγησαν σε σοβαρές καθυστερήσεις και υπαναχωρήσεις στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των απαιτούμενων μέτρων και υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη των πολιτών και των αγορών στο πρόγραμμα.   

IV. Η ελληνική κυβέρνηση το 2015, αλλά και οι πιστωτές σε άλλες περιπτώσεις, κατέφυγαν σε ανταλλαγή απειλών (chicken game) για ένα πιθανό Grexit, αγνοώντας τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της αδιέξοδης στρατηγικής, με αποτέλεσμα η χώρα πράγματι να πλησιάσει δύο φορές σε μια καταστροφική έξοδο από την ευρωζώνη, ενδεχόμενο που, ιδίως το 2015, απεφεύχθη την ύστατη ώρα. Eνώ το 2014 άρχισε με τους οικονομικούς δείκτες να καταγράφουν πρόοδο, η προοπτική των επερχόμενων εκλογών αύξησε τους κινδύνους και την αβεβαιότητα στις αγορές προς το τέλος του έτους. Η συγκρουσιακή προσέγγιση της κυβέρνησης το 2015 (στην οποία οι δανειστές απάντησαν με άκαμπτη στάση), οδήγησε σε πλήρη αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές και τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, κατάφερε ισχυρό πλήγμα στην εμπιστοσύνη των καταθετών, των επενδυτών και την τραπεζική σταθερότητα, οδηγώντας τελικά σε bank run, επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και συνεισέφερε στην επιστροφή της χώρας σε ύφεση το 2015 και την επιδείνωση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Αντίθετα, η συνεργατική λύση της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015 (με τη συμφωνία των περισσότερων κομμάτων) επανέφερε τη χώρα σε σταθεροποιητική πορεία.

 
 
 

H καλύτερη δουλειά τελικά …

Όχι ότι δεν το γνωρίζαμε. Αλλά ειδικά στις ημέρες μας, με την κρίση να έχει χτυπήσει όλους τους κλάδους, με μεγάλη μείωση των μέσων καθαρών εισοδημάτων. Βλέποντας κανείς καθημερινά τον κακό χαμό με τους υποψηφίους (πάρα πολλοί μάλιστα, προτείνονται μόνοι τους, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι, αθλητές κτλ….) για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Διαπιστώνει πως η καλύτερη δουλειά και με διαφορά, θεωρείται αυτή του πολιτικού. Και κακά τα ψέματα ….. Με ελάχιστη προσπάθεια και επαγγελματικές υποχρεώσεις. Κάποιος μπορεί να εισπράττει χιλιάδες ευρώ, εξασφαλίζοντας σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του. Νομίζουμε το όνειρο των περισσοτέρων.

 
 
 

Άλλο Αιγαίο ….. Άλλο Μεσόγειος ….

Και να πούμε τώρα και ένα καρφί μας για κάποιους βουλευτές – υπουργούς του Σύριζα. Βασικά να τους ενημερώσει κάποιος, πως άλλο Αιγαίο και άλλο Μεσόγειος. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο ….. Και όποιος κατάλαβε - κατάλαβε, για αυτά τα απίστευτα που λέει κατά καιρούς. Τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όσο και πολλά στελέχη του Σύριζα.

 
 
 

Η Φώφη, ο λύκος και ο σκύλος συντροφιάς

Τα ακόλουθα σχολίαζε ο «Βηματοδότης» … Ακουσα κάποιους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ να πανηγυρίζουν σε πηγαδάκι στη Βουλή την Παρασκευή το πρωί και έλεγαν ότι «το ΠαΣοΚ θα καταγράψει διψήφια ποσοστά» και πολλά άλλα θριαμβευτικά και σκέφτηκα ότι κάποια μυστική δημοσκόπηση θα είχαν. Αλλά δεν είχαν, απλώς πανηγύριζαν για τη στάση της Φώφης Γεννηματά, επειδή πήρε το όπλο της στις Βρυξέλλες και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα. Η κυρία Γεννηματά εκνευρίζεται όταν καλείται ο Πρωθυπουργός στο Ευρωσοσιαλιστικό Κόμμα και το δείχνει. Δεν το κρύβει. Βρέθηκε μαζί με τον κ. Τσίπρα στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού Κόμματος, φωτογραφήθηκαν μαζί (δηλαδή ο ένας στη μία άκρη και η άλλη στην άλλη χωρίς να ανταλλάξουν κουβέντα). Την ώρα που ο κ. Τσίπρας «κλαψούριζε» (όπως έλεγαν οι πασόκοι) στους ξένους ότι το ΚΙΝΑΛ δεν θέλει να δημιουργηθεί προοδευτικό μέτωπο στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τη Δεξιά, συνέβη το εξής απρόοπτο:

Πήρε τον λόγο η Φώφη και είπε: «Μην ξεχνάμε, ο λύκος δεν θα γίνει ποτέ σκυλί συντροφιάς…» και πάγωσε η αίθουσα. Πρόλαβε βεβαίως να πει ότι ο κ. Τσίπρας ηγείται ενός κόμματος που προέρχεται από την Αριστερά, αλλά κυβέρνησε επί 3,5 χρόνια με την Ακροδεξιά και σήμερα στηρίζεται σε ψήφους ακροδεξιών βουλευτών για να παραμείνει στην κυβέρνηση.

Αυτά είπε η Φώφη στις Βρυξέλλες και έκανε τους πασόκους στην Αθήνα να πανηγυρίζουν που εδώ και χρόνια οι συριζαίοι «σύντροφοί» τους στη Βουλή τους λοιδορούσαν, τους περιφρονούσαν, τους κατηγορούσαν ως… κλέφτες, μόνο και μόνο επειδή δεν εντάσσονταν στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκανε η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Αντώνης Κοτσακάς, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Θάνος Μωραΐτης και ο κ. Τόλκας…

Το να χαρακτηρίσει η Φώφη «λύκο» τον κ. Τσίπρα που δεν μπορεί να μεταλλαχθεί σε σκύλο συντροφιάς («ούτε με κωλοτούμπα» – όπως έλεγαν γελώντας οι βουλευτές του ΠαΣοΚ) σφόδρα, όπως έμαθα, ενόχλησε το Μαξίμου, αλλά και ορισμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, τον κ. Αλεξιάδη,που ζήτησε ραδιοφωνικώς να μη «βρίζει η Φώφη».

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....