Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 27/04/18

 

Eurogroup – Στάση Γερμανίας

Χωρίς να θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη γνωστή λέξη «κλισέ» κρίσιμο (πόσα χρόνια το λέμε αυτό!), με μεγάλο ενδιαφέρον θα αναμένεται το σημερινό Eurogroup. Ένα Eurogroup στο οποίο θα γίνουν κάποιες «πρώτες» εκτεταμένες συζητήσεις (αν και τίποτα δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο) για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Και όπως είναι λογικό, τα βλέμματα θα είναι κυρίως στραμμένα στη στάση της Γερμανίας, αν και σίγουρα υπάρχουν και κάποιες άλλες χώρες που κατά καιρούς μουρμουράνε για τα κατορθώματα μας. Και το ενδιαφέρον μεγαλώνει ακόμη περισσότερο μετά το τελευταίο δημοσίευμα της Handelsblatt, η οποία αναφέρει ότι έχει έγγραφο με το Βερολίνο να αντιτίθεται στο γαλλικό σχέδιο για το χρέος που προβλέπει τη διασύνδεση της ελάφρυνσής του με τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία λέει «όχι» σε έναν αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και επιθυμεί να υπάρξουν και σε αυτήν την περίπτωση αυστηρές προϋποθέσεις και αξιολογήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι το έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρει: «Σε περίπτωση χαμηλότερης ανάπτυξης δεν θα επιτρέπεται αυτόματα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές της εξυπηρέτησης του χρέους της». Ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους θα μπορεί να ενεργοποιείται μόνον στη βάση των τριμηνιαίων ελέγχων που κάνουν οι θεσμοί στις χώρες που εξέρχονται προγραμμάτων στήριξης και αφού πρώτα θα επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα συμμορφώνεται με μια σειρά από δεσμεύσεις της, όπως εκείνες που σχετίζονται με την τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Για την ιστορία και κληθείσα να σχολιάσει το δημοσίευμα, η εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σολτς σχολίασε ότι η απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν έχει ληφθεί ακόμη και πως «δεν υπάρχει κάτι προκαθορισμένο» για το ζήτημα.

Βέβαια όσον αφορά το σημερινό Eurogroup, η ελληνική πλευρά μπορεί και να τα ακούσει για ακόμη μια φορά για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο κλείσιμο αρκετών προαπαιτουμένων. Και θυμίζουμε ότι σε αυτές τις καθυστερήσεις είχε αναφερθεί και ο γερμανός ΥΠΟΙΙΚ στην πρόσφατη, πρώτη επίσημη, συνάντηση που είχε με τον Ε. Τσακαλώτο. Και όπως έχουμε σχολιάσει, είναι λάθος να διεκδικούμε ως Ελλάδα πράγματα για το χρέος και την ίδια ώρα να συνεχίζουμε να είμαστε αναξιόπιστοι, με μεγάλες καθυστερήσεις στο κλείσιμο των προαπαιτούμενων.

 
 
 

Αλλιώς το αντιλαμβανόμαστε

Θα επιμείνουμε όμως στο δημοσίευμα της Handelsblatt γιατί προσωπικά διαβάζοντας το δεν αντιλαμβανόμαστε ακριβώς πως οι γερμανοί αντιτίθενται στο γαλλικό σχέδιο.

Το άρθρο αναφέρει:   

Σε περίπτωση χαμηλότερης ανάπτυξης δεν θα επιτρέπεται αυτόματα στην Ελλάδα να μειώσει τις πληρωμές της εξυπηρέτησης του χρέους της. Ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους θα μπορεί να ενεργοποιείται μόνον στη βάση των τριμηνιαίων ελέγχων που κάνουν οι θεσμοί στις χώρες που εξέρχονται προγραμμάτων στήριξης και αφού πρώτα θα επιβεβαιώνεται πως η Ελλάδα συμμορφώνεται με μια σειρά από δεσμεύσεις της, όπως εκείνες που σχετίζονται με την τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

Πιστεύουμε λοιπόν πως η χώρα μας πληρώνει για ακόμη μια φορά το ότι θεωρείται αναξιόπιστη. Πιστεύουμε πως αυτό που ζητάνε οι γερμανοί, δεν είναι να μην υπάρξει σύνδεση της ανάπτυξης με το χρέος. Αλλά ότι απόφαση και αν υπάρξει για την Ελλάδα, αυτή να συνδέεται με μηχανισμούς αυστηρής εποπτείας. Με συνεχείς ελέγχους από τους ευρωπαίους.

Και αν κανείς το δει ψύχραιμα, δε μπορεί να κατηγορήσει τους ξένους να θέλουνε η χώρα μας να βρίσκεται υπό διαρκή, αυστηρή, εποπτεία. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά έχουμε γράψει, εμείς είμαστε χαρούμενοι που η χώρα μας θα μείνει υπό αυστηρή εποπτεία.

ΥΓ: Έτσι και αλλιώς την αλήθεια την είπε χθες ο κ. Τσακαλώτος, λέγοντας πως πιθανόν θα είναι συχνότερες οι αποστολές παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα.

 
 
 

Και βάζουμε και ένα στοίχημα !!!

Και σε αυτό το σημείο θα βάλουμε και ένα στοίχημα. Ότι αργά ή γρήγορα θα αποδειχθεί πως το τέλος εποχής του Σόιμπλε από ΥΠΟΙΚ της Γερμανίας και ουσιαστικά της Ευρωζώνης – Ε.Ε. ήταν μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Δε φταίει ο Σόιμπλε για το μπάχαλο στη χώρα μας (αν και υπήρχαν αρκετά λάθη στο σχεδιασμό). Ωστόσο, έχει διαπράξει μεγάλο λάθος με την επιβολή μιας ακραίας λιτότητας σε ολόκληρη την ευρωζώνη. Και είμαστε σχεδόν σίγουροι πως αυτό θα αποδειχθεί, αν και σίγουρα υπάρχουν βαθιά προβλήματα στη λογική και τον τρόπο σχεδιασμού της Ε.Ε. – ευρωζώνης (πιθανόν αυτά να τα βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια).  

 
 
 

Τι πράγμα είναι αυτό;

Τώρα όσον αφορά την κόντρα που έχει ξεσπάσει στην περιβόητη διαστημική υπηρεσία της χώρας!!!!!, με την κόντρα του κ. Κριμιζή με την κυβέρνηση. Αρχικά θα κάνουμε ένα γενικό σχόλιο. Δε μπορούμε πραγματικά να καταλάβουμε γιατί σε αυτή τη χώρα υπάρχει αυτή η απίστευτη γκρίνια. Αυτή η απίστευτη φαγωμάρα … όλων με όλους. Γιατί υπάρχει αυτή η λογική της «κατσίκας του γείτονα»... Και πολλά άλλα γιατί; Όπως και αν το δει κανείς είναι κάτι εντυπωσιακό. Ένα φαινόμενο.

Τώρα όσον αφορά την ιστορία αυτή καθ’ αυτή …..

Εμείς αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο Δρ. Σταμάτιος Κριμιζής είναι ακαδημαϊκός- διαστημικός επιστήμονας με διακεκριμένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως εκπαιδευτικός και πρωτοπόρος ερευνητής και συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA, αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Και ήλθε τώρα ο διακεκριμένος επιστήμονας της Nasa να συνεργαστεί με ανθρώπους σαν τον κ. Παππά. Ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν δουλέψει επί της ουσίας ούτε μια ημέρα στη ζωή τους. Για τίποτα δεν είμαστε σίγουροι. Ωστόσο όλο δείχνουν ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί.

 
 
 

 

Το ανέκδοτο της ημέρας

Και σε σχέση με τα παραπάνω και την ιστορία Κριμιζή, θα σας πούμε σε αυτό το σημείο το ανέκδοτο της ημέρας. Ότι η κυβέρνηση καταστρώνει σχέδιο για να

αναστραφεί το Brain Drain και να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι επιστήμονες που έχουν φύγει από τη χώρα.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....