Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 27/08/18

Μακάρι να γίνουν όλα και ακόμη περισσότερα ….. Αλλά προσοχή ….

Μόλις μερικές ημέρες μετά το επίσημο τέλος του προγράμματος και στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρίσκονται σε έναν απίστευτο παροξυσμό με υποσχέσεις για παροχές προς όλες τις κατευθύνσεις. Υποσχέσεις που σε ένα βαθμό αρχίζουν να θυμίζουμε τα όσα γινόντουσαν όταν ο Σύριζα ήταν αντιπολίτευση, αν και σίγουρα μιλάμε για δύο εντελώς διαφορετικές περιόδους – καταστάσεις.

Θα είμαστε ξεκάθαροι. Πραγματικά ευχόμαστε η κυβέρνηση να καταφέρει ότι καλύτερο για τη χώρα και τα ελληνικά νοικοκυριά. Το έχει υποχρέωση ειδικά μετά τα όσα έχει κάνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Ουσιαστικά από τις αρχές της κρίσης, όταν και έκανε μια εντελώς αντιπαραγωγική αντιπολίτευση, παρεμποδίζοντας την όποια μεταρρυθμιστική προσπάθεια, βγάζοντας ανάμεσα σε άλλα και τον κόσμο στο δρόμο.

Βλέποντας τους αριθμούς, θα σας λέγαμε πως υπάρχουν περιθώρια για να υπάρξουν κάποιες «ελαφρύνσεις» - «ενισχύσεις» στα νοικοκυριά. Αρκετά καλά περιθώρια, ειδικά αν γίνει ένας προσεχτικός σχεδιασμός.

Και αυτό θα είναι κάτι αρκετά καλό, με την ψυχολογία να είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία μιας οικονομίας. Ειδικά μιας μικρής οικονομίας όπως η Ελλάδα.

Ωστόσο θα είναι πραγματικά έγκλημα η κυβέρνηση, για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους και στο δρόμο προς τις εκλογές, να μπει στο λογική αθέτησης των δεσμεύσεων της προς τους δανειστές. Και κάπως έτσι και έστω και σε μικρογραφία να έχουμε μια από τα ίδια, με την Ελλάδα να θεωρείται για ακόμη μια φορά αναξιόπιστη. Οι αποδόσεις των ομολόγων να αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται …. Και όλα τα γνωστά ….. που ζήσαμε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, σε ένα διαρκές Déjà vu.

Και επειδή δεν κρύβουμε πως δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση. Ευχόμαστε πραγματικά να μην διαπράξει ένα ακόμη έγκλημα προς την ελληνική οικονομία – κοινωνία. Δεν τον πιστεύουμε πως θα συμβεί, ωστόσο μια ανησυχία την έχουμε.  

 
 
 

Είδατε γιατί δεν πρέπει να μείνουμε χωρίς εποπτεία

Είδατε όμως γιατί φωνάζουμε ότι ευτυχώς που αυτή η χώρα θα βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση για αρκετά χρόνια. Όπως γράψαμε και παραπάνω. Μόλις μερικές ημέρες μετά την λήξη του προγράμματος και όλη η κυβέρνηση έχει ξεσπαθώσει, με υποσχέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Φανταστείτε τώρα να μην ήμασταν υπό εποπτεία. Τα δημοσιονομικά της χώρας να είναι κάπως καλά – νοικοκυρεμένα, όπως τώρα. Και τη χώρα να έχει εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Χωρίς εποπτεία απλά θα τα τινάζαμε όλα στον αέρα μέσα σε μερικούς μήνες.

Τώρα εδώ είμαστε υπό εποπτεία και υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Φανταστείτε χωρίς εποπτεία τι θα γίνονταν.  Μπράβο μας!!!!

 
 
 

Και αυτό άρρωστο είναι

Πάντως πρέπει να πούμε και το καρφί μας. Όσο άρρωστο είναι η κυβέρνηση να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κλίμα πλήρους αισιοδοξίας. Με πλήθος υποσχέσεων για παροχές. Τόσο άρρωστο είναι η αντιπολίτευση να εύχεται η κυβέρνηση να μην καταφέρει να δώσει τίποτα. Και το λέμε αυτό, κυρίως με αφορμή τα όσα γράφονται σε διάφορα ΜΜΕ. Που σχεδόν εύχονται όχι μόνο η κυβέρνηση να μην πετύχει κάποιας μορφής ελαφρύνσεις …. Αλλά ουσιαστικά το αντίθετο …

Ελάχιστοι που έχουν σχέση με την πραγματική οικονομία συμπαθούν αυτήν την κυβέρνηση. Ωστόσο και η ευχή να μην μπορεί η κυβέρνηση να επιτύχει κάτι θετικό (επαναλαμβάνουμε με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών) είναι άρρωστο επίσης. Και νομίζουμε πως όλοι καταλάβατε το υπονοούμενο μας.

 
 
 

Πάλι καλά

Πάντως πάλι καλά που υπάρχουν κάποιες ψύχραιμες φωνές στην «κυβέρνηση». Για την ακρίβεια πρόσωπα που διατηρούν κάποιες παλαιότερες σχέσεις με την κυβέρνηση. Και αναφερόμαστε στον επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της βουλής, τον κ. Κουτεντάκη. Ο οποίος δεν κρύβουμε πως τα πηγαίνει αρκετά καλύτερα από ότι περιμέναμε, όταν αρχικά είχαμε διαβάσει για τον διορισμό του. Ο κ. Κουτεντάκης λοιπόν με ψύχραιμο τρόπο, για ακόμη μια φορά τις τελευταίες εβδομάδες, συνέστησε στην κυβέρνηση να προσέξει. Και να μην προχωρήσει στην αναστολή μονομερώς των περικοπών στις συντάξεις. Και ευχόμαστε η κυβέρνηση να ακούσει με προσοχή αυτά που τους λένε τα ίδια τα «δικά τους παιδιά».

 
 
 

Ενόψει ΔΕΘ

Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όσο πλησιάζει ο Σεπτέμβριο, όλο το ενδιαφέρον στρέφεται στην επικείμενη ΔΕΘ.

Και ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι οι κοινωνικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν. Είναι χαρακτηριστικό (χωρίς φυσικά να το επικροτούμε) ότι το απόγευμα της Παρασκευής άγνωστοι κόλλησαν αφίσα με τη φωτογραφία του πρωθυπουργού και την επιγραφή "ανεπιθύμητος" τόσο σε δέντρο έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη όσο και στο ασανσέρ που οδηγεί στα γραφεία τα οποία βρίσκονται στην οδό Εγνατία κοντά στη συμβολή της με την οδό Αριστοτέλους. Μάλιστα κάποιοι λένε ότι ανάλογες αφίσες υπήρξαν σε άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.  

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....