Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 27/09/17

 

Stress tests και κυβέρνηση

 

Αν και προσωπικά πιστεύουμε ότι για ακόμη μια φορά οι ευρωπαίοι τρέχουν πίσω από το ΔΝΤ, φέρνοντας νωρίτερα τα stress tests των ελληνικών τραπεζών, τουλάχιστον επίσημα θετικά υποδέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση την είδηση ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προτίθεται να ξεκινήσει το Φεβρουάριο τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, ώστε αυτά να ολοκληρωθούν ταχύτερα και σε κάθε περίπτωση πολύ πριν από το τέλος του προγράμματος.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ερωτηθείς τη Δευτέρα για το θέμα στο περιθώριο συνεδρίου του Economist ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δήλωσε ότι «ενδεχομένως μια τέτοια απόφαση να υποδηλώνει μιας μορφής άτυπου συμβιβασμού ανάμεσα στους Ευρωπαίους πιστωτές και το ΔΝΤ προκειμένου το δεύτερο να αποσύρει την αξίωσή του για διενέργεια ελέγχου στο ενεργητικό των τραπεζών (AQR)». Ο ίδιος ανέφερε πως είτε τα τεστ αντοχής γίνουν το Φεβρουάριο είτε με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, το καλοκαίρι του 2018, οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν άνετα τα stress tests.

 

Θυμίζουμε πως μιλώντας τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αποκάλυψε σήμερα το σχεδιασμό του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για ταχύτερη ολοκλήρωση των τεστ αντοχής και επισήμανε ότι ήδη έχει ενημερωθεί σχετικώς το ΔΝΤ για τον παραπάνω σχεδιασμό.

 

Και όπως και αν το δει κανείς, αυτή η προσέγγιση Χουλιαράκη και άλλων αξιωματούχων του ΥΠΟΙΚ είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, κρατώντας πάντως ότι το ελληνικό χρηματιστήριο μόνο θετικά δεν έχουν δει αυτήν την εξέλιξη, με μια διαρκής πτώση των τιμών.  

 
 
 

 

Είναι υπερβολικό!

Θα αναφέρουμε και πάλι σήμερα ότι όλη αυτή η κινδυνολογία με τις πιθανές επιπτώσεις στη χώρα μας από την είσοδο στη γερμανική κυβέρνηση του FDP, είναι τουλάχιστον υπερβολική. Όχι ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά κακά τα ψέματα όλη αυτή η συζήτηση είναι υπερβολική. Για παράδειγμα στις πρώτες του δηλώσεις υπό τον όρο να συμμετάσχει το ΔΝΤ και με αυτό να καθίσταται σαφές ότι υπάρχει βιωσιμότητα του χρέους, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) μπορούν να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τόνισε ο αρχηγός του κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ.

Εμείς απλά θα θυμίσουμε ότι ουσιαστικά την αντίστοιχη άποψη έχει εδώ και αρκετά χρόνια η προηγούμενη γερμανική κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε.

Και πάμε τώρα σε ένα άλλο ζήτημα. Όπως λένε αρκετοί, το FDP έχει ζητήσει στο παρελθόν το GREXIT και αυτό δημιουργεί ανησυχία. Και δικαιολογημένα θα γράψουμε εμείς. Ωστόσο εμείς θα θυμίσουμε ένα απλό πράγμα. Ο Β. Σόιμπλε που ήταν υπουργός οικονομικών και βασικός ρυθμιστής των εξελίξεων σε ολόκληρη την Ευρώπη ζητούσε το GREXIT σχεδόν από την αρχή της κρίσης. Και δε μιλάμε για έναν απλό πολιτικό. Μιλάμε για τον Σόιμπλε.

 
 
 

 

Να το λάβουμε αυτό υπόψη !!

 

Και συνεχίζοντας με τα των εξελίξεων στη Γερμανία να λάβουμε σοβαρά υπόψη τη χθεσινή αναφορά του Έτινγκερ. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Προϋπολογισμού και σημαίνον στέλεχος των Γερμανών Συντηρητικών Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε πως ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα ήταν ο «ιδανικός» πρόεδρος του κοινοβουλίου, εγείροντας το ενδεχόμενο ο Γερμανός υπουργός να αλλάξει πόστο.

 
 
 

 

FDP και γερμανικό ΥΠΟΙΚ

 

Και επειδή όλο αυτό το ζήτημα με το ποιός θα είναι ο επόμενος ΥΠΟΙΚ στη Γερμανία είναι εξαιρετικά σοβαρό (για ολόκληρη την Ευρώπη), η άποψη μας είναι ότι ακόμη και αν το πρόσωπο αυτό επιλεγεί από το FDP, είναι σχεδόν απίθανο να είναι πιο αυστηρό από τον Β. Σόιμπλε. Αν και ο Β. Σόιμπλε τις περισσότερες φορές έχει δίκαιο σε αυτά που λέει, είναι ασκόπως υπερβολικός, με αποτέλεσμα να χάνει το δίκαιο του. Και κάπως έτσι στο τέλος κάνει ζημία σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ακόμη και στο εσωτερικό της ίδιας της Γερμανίας.

 

Στη λογική λοιπόν αυτή, δεν πιστεύουμε ότι ο επόμενος ΥΠΟΙΚ θα μπορούσε να είναι πιο αυστηρός από τον Β. Σόιμπλε. Μάλιστα, μεταξύ σοβαρού και αστείου (αν και προσωπικά δεν είμαστε σίγουροι ότι θα αλλάξει ο Σόιμπλε) δεν ξέρουμε μήπως στο τέλος η αλλαγή του Σόιμπλε αποδειχθεί μια θετική είδηση, ακόμη και αν ο νέος ΥΠΟΙΚ είναι επιλογή του FDP.

 
 
 

 

Μπορεί όλα αυτά να γίνονται και λίγο πονηρά…

 

Βέβαια με το τι σκέφτονται οι γερμανοί πολιτικοί θα πρέπει πάντα να είμαστε πολύ καχύποπτοι …. Ειλικρινά δεν ξέρουμε μήπως όλα αυτά στη Γερμανία γίνονται και λίγο πονηρά. Η Γερμανία ασχέτως των όσων κατά καιρούς λένε η Α. Μέρκελ και ο Β. Σόιμπλε, το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θέλουν την ενοποίηση της Ευρώπης. Και αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Δε ξέρουμε λοιπόν μήπως κάπως έτσι η Γερμανία και η Α. Μέρκελ βρουν τώρα τις δικαιολογίες που χρειάζονται, καθυστερώντας ένα από τα βασικά αιτήματα της γαλλικής πλευράς, την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....