Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 27/09/18

 

Υπάρχει έστω ένας έλληνας

Δεν έχουμε καμία διάθεση να ξεκινήσουμε με τις συντάξεις ή τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Έτσι θα ξεκινήσουμε με τη συζήτηση για το προσφυγικό και το αν υπάρχει ή όχι φαγοπότι με τα κονδύλια για το μεταναστευτικό (με αφορμή και το τελευταίο άρθρο του Politico, αλλά και τα όσα είχανε συμβεί το ΣΚ). Εμείς θα θέσουμε ένα απλό ερώτημα. Υπάρχει έστω ένας έλληνας που πιστεύει πως δεν έχει φαγωθεί μέρος των χρημάτων. Πως κάποιοι επιτήδειοι δεν έχουνε κερδίσει για ακόμη μια φορά χιλιάδες ευρώ; Ειλικρινά υπάρχει έστω ένας; Και δυστυχώς αυτή η εξοικείωση της χώρας με τη διαφθορά και την παρακμή είναι το χειρότερο από όλα. 

 
 
 

Η Ελλάδα & Οι απεργίες

Και πάμε τώρα σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση της ΕΚΤ, η οποία δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, αν και για ακόμη μια φορά η Ελλάδα πρωταγωνιστεί. Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση της ΕΚΤ, οι περικοπές στις συντάξεις δεν κατεβάζουν το κόσμο στα πεζοδρόμια μόνον στην Ελλάδα. Είναι εντυπωσιακό πως και στην υπόλοιπη Ευρώπη σχεδόν 1 στις 2 γενικές απεργίες προκηρύσσεται λόγω των αντιδράσεων σε δημοσιονομικά μέτρα που σχετίζονται με μειώσεις συντάξεων και αποδοχών.

Έρευνα που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ρίχνει φως στους λόγους προκήρυξης γενικών απεργιών στην ΕΕ και ειδικά στο σε ποιες δημοσιονομικές πολιτικές αντιδρούν περισσότερο οι πολίτες.

Όπως έγραψε και το CNN, η έρευνα είναι αποκαλυπτική και έχει διπλό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Αφενός διότι κατατάσσει τη χώρα μας στην πρώτη θέση στην προκήρυξη απεργιών πανευρωπαϊκά, αφετέρου διότι αποδεικνύει πως οι Έλληνες απεργούν και διαμαρτύρονται περίπου για τους ίδιους λογούς που το κάνουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ΕΚΤ διερεύνησε 159 επεισόδια γενικών απεργιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νορβηγία για την περίοδο 1980-2006. Τα στοιχεία που αναλύθηκαν αφορούσαν τη χώρα στην οποία πραγματοποιήθηκε η απεργία, την ακριβή ημερομηνία της απεργίας, το κυβερνών κόμμα, το επίμαχο ζήτημα της απεργίας και το αποτέλεσμα της απεργίας όσον αφορά στο τι κερδήθηκε. 

Δεδομένου ότι οι βασικές κατηγορίες γεγονότων που προκάλεσαν τις απεργίες σχετίζονται με μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων, τη λιτότητα ευρύτερα, την αύξηση φόρων, την ακολουθουμένη οικονομική πολική, κ.α, η έρευνα προσπάθησε να διακρίνει το εάν η απεργία συνδέεται με περικοπές δημόσιων δαπανών ή με αυξήσεις φόρων.  Σε περιπτώσεις όπου η απεργία ήταν ενάντια σε έναν προϋπολογισμό λιτότητας που περιελάμβανε αλλαγές τόσο στα έσοδα όσο και στις δαπάνες, η έρευνα χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία πως ήταν εναντίον και των δύο αυτών μετώπων.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τα 159 επεισόδια γενικών απεργιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νορβηγία για την περίοδο 1980-2006 τα 69 έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα! Από τις 159 αυτές γενικές απεργίες διαπιστώθηκε πως οι 69 είχαν ως κίνητρο περικοπές δαπανών και οι 43 εξ αυτών πυροδοτήθηκαν από μειώσεις στις συντάξεις. Εξαιρουμένης της Ελλάδας, του Λουξεμβούργου και της Νορβηγίας, καταγράφηκαν 85 επεισόδια γενικών απεργιών εκ των οποίων τα 40 υποκινήθηκαν από περικοπές δαπανών και τα 23 αφορούσαν σε περικοπές στις συντάξεις.

 
 
 

Ένωση Κεντρώων

Ένα από τα βασικά θέματα αρκετών δημοσιογραφικών ΜΜΕ ήταν η εικόνα διάλυσης η οποία εμφανίζει η Ένωση Κεντρώων, με την νέα ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή της Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, Αριστείδη Φωκά. Μια αποχώρηση η οποία συνοδεύτηκε από τις φοβερές καταγγελίες του κ. Λεβέντη πως κάποιοι (και κυρίως ο κ. Μητσοτάκης) θέλουν να διαλύσουν την Ένωση Κεντρώων. Εμείς δε θα μείνουμε στις ασχολίαστες καταγγελίες του κ. Λεβέντη.

Εμείς θα εκφράσουμε τη δική μας απορία. Η έκπληξη είναι πως η Ένωση Κεντρώων του κ. Λεβέντη εμφανίζει εικόνα διάλυσης; Ή ότι η Ένωση Κεντρώων και ο κ. Λεβέντης βρίσκονται στο ελληνικό κοινοβούλιο τα τελευταία χρόνια; Ξέρουμε ότι αυτό ακούγεται σκληρό, αλλά προσωπικά αυτή είναι η άποψη μας.

 
 
 

Χρυσή Αυγή

Όπως όλα δείχνουν, ημέρα ρητορικών ερωτήσεων θα είναι η σημερινή. Ξέρετε λοιπόν πότε θα μπορούμε οριστικά πως η κρίση τελειώνει και η ζωή των ελλήνων πολιτών αρχίζει να γίνεται καλύτερη;

Όταν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής θα αρχίσουνε να μειώνονται. Μόνο όταν συμβεί αυτό θα μπορούμε και επίσημα να πούμε πως η κρίση τελειώνει. Προσωπικά δεν πιστεύουμε πως αυτό θα γίνει άμεσα. Και ότι στις επόμενες εκλογές η Χ.Α. θα διατηρήσει αρκετά υψηλά ποσοστά, περίπου 7 με 8%.

Ωστόσο επαναλαμβάνουμε. Ότι είμαστε σχεδόν σίγουροι πως μόλις δούμε πραγματικά καλύτερες ημέρες στη χώρα, θα αρχίσουμε να βλέπουμε και τα ποσοστά της Χ.Α. να πέφτουν. Και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.

Και με αφορμή το σχόλιο μας για τη Χρυσή Αυγή θα προειδοποιήσουμε και για κάτι άλλο. Θα προειδοποιήσουμε και πάλι ότι όσο η Ευρώπη δε βάζει μυαλό. Τόσο στις επόμενες ευρώ-εκλογές, σε περίπου 10 μήνες, θα μπορούσαμε να δούμε αποτελέσματα τα οποία κανείς δε θα πιστεύει.

 
 
 

Εκλογές την… περασμένη Κυριακή

Τα ακόλουθα έγραψε ο «Βηματοδότης» …. Τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, είτε τον Γενάρη (το λεγόμενο «σενάριο της γαλοπούλας») είτε τον Φεβρουάριο (το σενάριο Συριζαίων καρατομηθέντων υπουργών) είτε τον Μάιο (σενάριο των λεγόμενων προεδρικών), άρχισαν και πάλι να φουντώνουν. Για τους πλέον ανυποψίαστους, το μη κόψιμο ή το κόψιμο των συντάξεων θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για εκλογές τον Γενάρη (σε συνδυασμό με το Μακεδονικό). Λένε δηλαδή ότι εάν κοπούν οι συντάξεις ο κ. Τσίπρας (φωτογραφία) μπορεί να προκηρύξει εκλογές προβάλλοντας τη ρήξη με τους δανειστές ή εάν τελικά δεν κοπούν οι συντάξεις (όπως πιστεύεται ότι θα συμβεί) τότε θα προκηρύξει εκλογές ως… νικητής, ότι κατάφερε δηλαδή το… ακατόρθωτο. Να μην κόψει τις συντάξεις που ο ίδιος συμφώνησε να κοπούν. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

nnn

Εάν συνομιλήσεις με… υποψιασμένους Συριζαίους, απ’ αυτούς δηλαδή που δεν πολυβγαίνουν στα κανάλια, θα σου πουν ότι οι συντάξεις (το κόψιμό τους ή το μη κόψιμό τους) είναι απλώς επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. Τσίπρα και του οικονομικού επιτελείου του και σε κανέναν δεν θα προκαλέσει έκπληξη εάν δεν κοπούν. Εάν πάλι κοπούν, δεν θα είναι έκπληξη από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που ψήφισε την περικοπή τους. Αλλο ωστόσο είναι το θέμα που μπορεί να πυροδοτήσει τις πρόωρες εκλογές. Ποιο είναι αυτό; Η τιμή του πετρελαίου. Αποτελεί τον σοβαρότερο πονοκέφαλο του οικονομικού επιτελείου, που καθημερινώς παρακολουθεί τις τιμές. Στους επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου καθόλου δεν άρεσε η άρνηση της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσουν την παραγωγή προκειμένου να πέσουν οι τιμές. Αλλωστε το διεθνές κλίμα για το πετρέλαιο δεν είναι και το καλύτερο.

nnn

Εάν λοιπόν οι τιμές του πετρελαίου συνεχίσουν να ανεβαίνουν, θα υπάρξει αυτομάτως πρόβλημα με το επίδομα θέρμανσης (κυρίως εάν έχουμε βαρύ χειμώνα), με τις τιμές των σουπερμάρκετ αλλά και ευρύτερα με τις τιμές όλων των προϊόντων. Αυξήσεις δηλαδή που θα χτυπήσουν κυρίως τη μεσαία τάξη. Οι πιο υποψιασμένοι του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του ελάχιστα περιθώρια θα έχουν για να συγκρατήσουν τις τιμές. Το μη κόψιμο των συντάξεων δεν θα ισοφαρίσει τη ζημιά που θα υποστούν οι συνταξιούχοι από τις αναμενόμενες λόγω πετρελαίου αυξήσεις σε καταναλωτικά αγαθά. Αυτός είναι ο λόγος που λένε με αρκετή δόση χιούμορ: «Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε κάνει εκλογές την περασμένη Κυριακή, για να φορτώσουμε τα προβλήματα του πετρελαίου, των συντάξεων, αλλά και του Μακεδονικού στον Μητσοτάκη». Αυτά λέγονται τούτες τις ημέρες από Συριζαίους και σας τα μετέφερα όπως ακριβώς μου τα είπαν.

nnn

Μου είπαν όμως και κάτι άλλο, ότι στο Μαξίμου άρχισε ήδη ο σχεδιασμός για πρόωρες εκλογές και απλώς ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να βρει τον κατάλληλο χρόνο για να τις προκηρύξει. Ρώτησα εάν παίζει (ακόμη) το σενάριο των τριπλών εκλογών τον Μάιο. Η απάντηση που μου δόθηκε ήταν η ίδια: «Εάν θέλαμε να υπάρξει δεξιά παρένθεση, οι εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει την περασμένη Κυριακή».

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....