Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 28/03/18

Μια μεγάλη αλήθεια…

Θα πούμε πάντως και πάλι ότι γενικά υπάρχουν θετικές ειδήσεις από τη χώρα (με τα όποια προβλήματα). Είναι λοιπόν σημαντικό ότι με βάση τα όσα είχαν ανακοινωθεί κατά τους προηγούμενους μήνες και κυρίως τις τελευταίες εκτιμήσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 αναμένεται να φθάσει το 3,5%, έναντι του 1,75% που είχε επιτευχθεί το 2016. Και εφόσον οριστικά επιβεβαιωθούν αυτά τα νούμερα (το πιο πιθανό), σίγουρα θα μιλάμε για έναν καλό οιωνό ενόψει του δύσκολου 2018, αν και τουλάχιστον κατά τους 2 πρώτους μήνες του χρόνου τα πράγματα εξελίσσονται καλά (νωρίς πάντως ακόμη).

Βέβαια χθες οι οικονομολόγοι της Τράπεζας Πειραιώς είπαν κάτι σημαντικό. Μια μεγάλη αλήθεια. Αυτό που λίγο πολύ τονίζουμε και εμείς συνεχώς, αλλά και άλλοι.  Ότι είναι απαραίτητη μια ισχυρά δυναμική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2018, προκειμένου η οικονομία της Ελλάδας να μπορέσει να αντιμετωπίσει το νέο κύμα δημοσιονομικής λιτότητας (περικοπές συντάξεων, μείωση αφορολόγητου) χωρίς να επιστρέψει στην ύφεση.

Ειδικότερα, η πορεία της οικονομίας φέτος  θα σηματοδοτήσει τις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια, αναφέρει σε έκθεσή της η Τράπεζα Πειραιώς, χαρακτηρίζοντας το 2018 «έτος με λιγότερες προκλήσεις» αλλά και «έτος λήψης αποφάσεων».

Στη μελέτη του τμήματος Οικονομικών Μελετών και Επενδυτικής Στρατηγικής, επισημαίνεται ότι μέσα στο έτος αναμένεται να ληφθούν ορισμένες πολύ σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον, όπως το ζήτημα της βιωσιμότητας / αναδιάρθρωσης του χρέους, της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης, της προληπτικής γραμμής στήριξης/ ταμειακού αποθέματος, καθώς και της διαδικασίας παρακολούθησης μετά την λήξη του προγράμματος.

Ακόμα, σημειώνεται ότι η διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής δεν έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να επαναενεργοποιηθεί το 2019 (με 2 δισ. ευρώ περικοπές συντάξεων) και το 2020 (με 2 δισ. ευρώ αύξηση φορολογικών εσόδων).

Σε αυτό το πλαίσιο, απαραίτητη θεωρείται μια ισχυρά δυναμική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο του 2018, προκειμένου η ελληνική οικονομία να μπορέσει να αντιμετωπίσει αυτό το νέο κύμα δημοσιονομικής λιτότητας χωρίς να επιστρέψει στην ύφεση, σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Για να γίνει αυτό, η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αξιοποιήσει την ανάκαμψη που σημειώθηκε στους περισσότερους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας και τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ενώ η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων θα ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη, επωφελούμενη από την αύξηση της απασχόλησης και της εξαγωγικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με την τράπεζα, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε εξαγωγικούς τομείς όπως ο τουρισμός, η επεξεργασία τροφίμων, η διύλιση πετρελαίου, τα βασικά μέταλλα και ορυκτά κ.ά.

Ακόμη και κλάδοι με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα χρειάζονται αναβάθμιση υποδομών, όπως για παράδειγμα ο τουρισμός όπου υπάρχει ανάγκη για ξενοδοχεία 5 αστέρων, συνεδριακά κέντρα κ.λπ.

 
 
 

Απαιτείται ανασχεδιασμός

Όχι ότι έχει κανένα νόημα . Και όχι ότι θα μας ακούσει κανείς. Αλλά με φόντο και τα παραπάνω, θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι υπάρχει τεράστια ανάγκη να υπάρξει ένας ανασχεδιασμός του ελληνικού προγράμματος. Είναι εύκολο πλέον εδώ που βρισκόμαστε και μετά τα μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, η χώρα να μπει στο δρόμο της ουσιαστικής ανάπτυξης. Και ασχέτως κάποιον λαθών που συνεχίζουμε να κάνουμε, νομίζουμε ότι χρειάζεται και η βοήθεια των δανειστών. Απαιτείται να τεθεί ένας πιο ρεαλιστικός στόχος για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, ένας στόχος που να επιτρέπει τη χώρα να ανασάνει.

Εμείς πάντως έχουμε τη γνωστή κρυφή αισιοδοξία μας πως δεν αποκλείεται, στα πλαίσια κάποιων συνολικών αποφάσεων που θα λάβουν Μέρκελ – Μακρόν να είναι κάποιες πιο γενναίες αποφάσεις για τη χώρα μας. Όχι να χαριστούν, αλλά έστω σε ένα βαθμό ένα πιο ρεαλιστικό ελληνικό πρόγραμμα.

 
 
 

θετική εξέλιξη αν ισχύει…

Αν και για τέτοια ζητήματα τα οποία συμπεράσματα είναι πολύ πρόωρα (και τα πράγματα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη), ωστόσο χθες στο καυτό ζήτημα με την Τουρκία του Ερντογάν θα λέγαμε πως υπήρξε μια θετική εξέλιξη. Αναφερόμαστε στην φερόμενη προειδοποίηση των ΗΠΑ σε Ερντογάν: Αν πάρετε τους S-400 ξεχάστε τα μαχητικά F-35. Τουλάχιστον αυτά έγραψε ο τουρκικός τύπος και κυρίως η Hurriyet (αν και μπορεί να γίνεται και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης).

Αν πάντως ισχύουν οι πληροφορίες, είναι ένα ακόμη χαστούκι στον «Σουλτάνο», ο οποίος παρά την αλαζονεία που φέρεται να έχει βρίσκεται πολύ στριμωγμένος και το γνωρίζει καλά αυτό. Και σίγουρα δε θα αλλάξει τη ρητορική των προκλήσεων. Ωστόσο όσο πιο πιεσμένος είναι, τόσο πιο δύσκολο είναι να έχουμε ένα θερμό επεισόδιο στη γειτονιά μας (υπαρκτός κίνδυνος, χωρίς φυσικά να είναι το επικρατέστερο σενάριο).  

 
 
 

Μια απίστευτη χώρα

Τώρα φταίμε εμείς να γκρινιάξουμε …. Διαβάστε την παρακάτω είδηση και τα σχόλια δικά σας. Αν πάντως αυτή η χώρα την απατεωνιά (η οποία μάλιστα σχεδόν πάντα είναι και χαζή – στην λογική του κλεφτοκοτά) την έβγαζε σε δημιουργικότητα θα είμαστε η Νο 1 οικονομία παγκοσμίως.

------------------------------------

Εκατοντάδες ποινικές δικογραφίες που βρίσκονται στο στάδιο της δικαστικής διερεύνησης, έχουν σχηματιστεί σε βάρος συμπολιτών μας οι οποίοι φέρονται να δήλωσαν την κλοπή του οχήματος τους, προκειμένου να γλιτώσουν τα πρόστιμα επειδή τα είχαν ανασφάλιστα!

Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων αυτών κινδυνεύουν τώρα να βρεθούν κατηγορούμενοι ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων, ενώ το μόνο βέβαιο είναι πως το επόμενο διάστημα θα καταθέσουν ως εν δυνάμει κατηγορούμενοι στον Πταισματοδίκη Ρόδου! Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», οι περισσότερες από τις υποθέσεις αυτές πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης με αφορμή την καταγγελία που έκαναν στα αρμόδια αστυνομικά τμήματα την προηγούμενη χρονιά και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, δεκάδες συμπολίτες.

Ήταν το διάστημα που ξεκίνησαν εντατικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα ανασφάλιστα οχήματα, οι κάτοχοι των οποίων καλούνταν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα. Ωστόσο οι μαζικές καταγγελίες που έγιναν στην αστυνομία προκάλεσε το προβληματισμό των διωκτικών αρχών και ειδικότερα της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου με αποτέλεσμα οι καταγγελίες των ιδιοκτητών των οχημάτων να γυρίσουν «μπούμερανγκ» εναντίον τους!

Με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα σχηματίστηκαν δεκάδες δικογραφίες σε βάρος ατόμων που δήλωσαν ότι είχε κλαπεί πριν από χρόνια το όχημά τους! Με τις υποθέσεις αυτές θα ασχοληθεί το Πταισματοδικείο Ρόδου το οποίο καλείται να πάρει καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους και να διερευνήσει (δικαστικά) αν έχει διαπραχθεί το ποινικό αδίκημα της κλοπής ή της ψευδούς καταγγελίας (372 παρ. 1 ή 230 ΠΚ).

Βάσει των ίδιων πληροφοριών, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες «θυμήθηκαν» ότι «έχασαν» ή τους «έκλεψαν» το όχημα του ακόμη και δεκαετίες μετά!

Πάντως όλα τα στοιχεία θα εξεταστούν από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές οι οποίες θα αποφανθούν και για τη συνέχεια που θα δοθεί, αν δηλαδή οι υποθέσεις αυτές μπουν στο αρχείο ή αν θα συνεχίσουν στις δικαστικές αίθουσες!

 
 
 

 

Πριν το 2019 θέτει το χρονικό ορίζοντα των εκλογών ο Καμμένος

 

Σύμφωνα με τα Παραπολιτικά, προσλήψεις παροχές και… ομολογίες ότι δεν είναι αφελείς να εφαρμόσουν τα μέτρα που ψηφίσαν γιατί δεν θα θέλουν να πάνε σε εκλογές με μειωμένες συντάξεις… Είναι γεγονός ότι το άρωμα εκλογών είναι διάχυτο και στην συγκυβέρνηση και το ομολόγησε χθες το πρωί και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος υποστήριξε «δεν είμαστε αφελείς να πάμε σε εκλογές με μειωμένες συντάξεις» σημειώνοντας ότι δεν θα εφαρμόσει η κυβέρνηση τα μέτρα που έλαβε για το 2019 (;). Μάλιστα, την δήλωση αυτή την κάνει την ώρα που η Ευρώπη ζητά να υπογραφεί και «ρήτρα μη αναστρεψιμότητας» των μνημονιακών μέτρων που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση. Ή βιάζεται ο Πάνος Καμμένος και μπερδεύεται πάλι με την αφέλεια ή όντως οι εκλογές θα είναι πιο νωρίς από το 2019, ώστε να μην πάνε στις κάλπες με… μειωμένες συντάξεις. Δεν είναι αφελείς…  Πάντως, ο κ. Καμμένος, ας ρωτήσει και τον κ. Πετρόπουλο σχετικά με τις συντάξεις και το 2019, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες είχε δηλώσει πως «δεν συζητάμε να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις το 2019»… !   

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....