Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 28/09/17

 

Σχετικά με το πλεόνασμα

 

Με αφορμή τις συζητήσεις που έχουν προκαλέσει για ακόμη μια φορά τα τελευταία στοιχεία από την πορεία του προϋπολογισμού, εμείς θα επαναλάβουμε για ακόμη μια φορά ότι θεωρούμε σχεδόν απίθανο να μην πιαστεί ο φετινός στόχος για πλεόνασμα 1,75%. Ωστόσο η συνεχής κούραση στην ικανότητα του κόσμου να ανταποκριθεί στους έμμεσους και έμμεσους φόρους είναι όλο και πιο εμφανής, κάτι το οποίο δημιουργεί μεγάλη ανησυχία κατά πόσο εφικτός (χωρίς νέα μέτρα) είναι ο στόχος του 3,5% από το 2018 και μετά.

 

Δεν κινδυνολογούμε. Πιστεύουμε πως η χώρα έχει την ικανότητα να επιτύχει υψηλά πλεονάσματα περίπου 2,5% (αν και θα θέλαμε πλεονάσματα 1,5 με 2% και μείωση των φόρων να ανασάνει η οικονομία), αλλά σίγουρα ο στόχος του 3,5% θα προκαλέσει προβλήματα, τροφοδοτώντας το γνωστό φαύλο κύκλο της λιτότητας.   

 

 

 
 
 

 

Αυτά τα λαμβάνει κανείς σοβαρά υπόψη

 

Και για όποιον δεν την έχει διαβάσει, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του WEF η χώρα μας είναι παγκόσμιος ουραγός στην επίδραση της φορολογίας στα κίνητρα για επενδύσεις, ενώ καταλαμβάνει την 115η θέση όσον αφορά τις επιπτώσεις των κρατικών κανονισμών στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό.

Οι αναλυτές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ εκτιμούν, ενδεικτικά, ότι πάνω από το 50% των κερδών των μίας επιχείρησης καταλήγουν σε φόρους!!!!


Επίσης, το ίδιο κακές είναι οι επιδόσεις στο μέτωπο της αγοράς εργασίας, όπου η χώρα μας είναι προτελευταία στο κατά πόσον η φορολόγηση επηρεάζει τη βούληση για απασχόληση και στην τελευταία εικοσάδα όσον αφορά στη δυνατότητα να προσελκύει και να συγκρατεί ταλαντούχους εργαζόμενους.

Τέλος, εμείς κρατάμε ότι το δεύτερο μεγαλύτερο εμπόδιο για το επιχειρείν που είναι η αναποτελεσματική κρατική γραφειοκρατία, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην τελευταία επτάδα στην αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών, στην αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης στην διευθέτηση διαφορών και στο «βάρος» των κρατικών ρυθμίσεων.
Και όπως γράφουμε και στον τίτλο του σχολίου και μετά από περίπου 7-8 κρίσης και μνημονίων, αυτά τα λαμβάνει κανείς υπόψη. Η εμείς, ανάμεσα σε άλλα, θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τους φόρους, κάνοντας τη χώρα πιο αναποτελεσματική.

 
 
 

 

Σόιμπλε

 

 Αν και φυσικά δε λέμε ότι αυτός είναι που οφείλεται για την ελληνική κρίση και εφόσον φυσικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θεωρούμε ως μια αρκετά θετική εξέλιξη την απομάκρυνση του Β. Σόιμπλε από το τιμόνι του «ευρωπαϊκού» υπουργείου οικονομικών. Πρόκειται για μια τεράστια προσωπικότητα, αλλά με επίσης τεράστιες εμμονές. Και όπως με χαρακτηριστικό τρόπο έχουμε γράψει και πρόσφατα, αλλά και πριν από αρκετούς μήνες όταν είχαμε μιλήσει για το ενδεχόμενο ο Σόιμπλε των 75 ετών να φύγει από μια τέτοια θέση, θεωρούμε πρακτικά αδύνατο να υπάρξει άλλο πρόσωπο με τέτοια εμμονή στη λιτότητα, η οποία όσο και λογική αν έχει σε κάποιες περιπτώσεις, αποδεικνύεται εμπόδιο στο να βγει η ευρωζώνη από τη λιτότητα.

 

Βέβαια επαναλαμβάνουμε ότι τίποτα δε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αφού είναι ανοιχτό ακόμη και το σενάριο να έχουμε επαναληπτικές εκλογές στη Γερμανία.

 
 
 

 

FDP

 

Και για να μην γίνει καμία παρανόηση μετά τα όσα έχουμε γράψει τις τελευταίες δύο ημέρες για το FDP. Σε καμία περίπτωση δε συμπαθούμε το συγκεκριμένο κόμμα. Και αυτό κυρίως γιατί θυμόμαστε τα όσα είχαν γίνει στα πρώτα χρόνια των μνημονίων με τον τότε επικεφαλής του FDP Φ. Ρέσλερ (είχε τη θέση του υπουργού οικονομίας δίπλα στο Σόιμπλε), ο οποίος συμμετείχε στο τότε παιχνίδι του «καλού και του κακού» που είχε επιβάλει η Γερμανία στη χώρα μας, παίζοντας τον κακό. Και μάλιστα αυτό το είχε καταφέρει με τεράστια επιτυχία ως έναν από τους πιο αντιπαθείς ξένους αξιωματούχους (μαζί με τον Ντάισεμππλουμ) όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων.

 

Ωστόσο επαναλαμβάνουμε ότι η πολιτική βαρύτητα του FDP δεν είναι ικανή να προκαλέσει προβλήματα στη χώρα μας, ειδικά σε αυτή τη φάση που βρίσκεται το πρόγραμμα και εφόσον δεν το θέλει η Α. Μέρκελ.  Και εφόσον φυσικά δεν ξεκινήσουμε ως Ελλάδα τα γνωστά παρατράγουδα.

 
 
 

 

Το ποιηματάκι του Ευκλείδη

 

Τα παρακάτω έγραψε ο «Βηματοδότης» …. ένα «ποιηματάκι» για να λέει όταν υποδέχεται ομολόγους του στο υπουργείο Οικονομικών έχει μάθει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Οι συναντήσεις γίνονται στον έκτο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, στην περίφημη Αίθουσα Παπαληγούρα, η οποία κοσμείται από τα πορτρέτα των διατελεσάντων υπουργών Οικονομικών στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Υποδεχόμενος χθες τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στην Αίθουσα Παπαληγούρα ο κ. Τσακαλώτος τον ενημέρωσε για το ότι οι εικονιζόμενοι είχαν διατελέσει υπουργοί ως το 2009 και ότι οι υπουργοί των μνημονιακών χρόνων δεν απεικονίζονται.

 

nnn

 

«Ξέρετε, σταματήσαμε να βάζουμε τις φωτογραφίες των υπουργών Οικονομικών όταν μπήκαμε στα μνημόνια» είπε σχετικά, λέγοντας πως ο Γιάννης Παπαθανασίου είναι ο τελευταίος του οποίου το πορτρέτο κρεμάστηκε στην Αίθουσα Παπαληγούρα. Ο ολλανδός υπουργός τού απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Αυτό είναι πολύ άδικο. Αυτοί είναι που τράβηξαν όλη τη δουλειά». Να σας πληροφορήσω πως την ίδια ιστορία (ή το ίδιο ποιηματάκι - αν προτιμάτε) είχε πει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τον Ιούλιο στον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, με τον Γάλλο πάντως να μην αντιδρά ανάλογα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....