Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 28/12/17

 

 

Η οικονομία έχει δει τα χειρότερα, αλλά υπάρχει και μια σημαντική παράμετρος…

 

Φθάνοντας προς το τέλος του 2017 θα επαναλάβουμε την άποψη την οποία έχουμε. Ότι η ελληνική οικονομία έχει δει τα χειρότερα. Είναι μια άποψη την οποία έχουμε γράψει άπειρες φορές και την οποία θα έχετε βαρεθεί να την ακούτε. Όπως και ότι συνήθως συμπληρώνουμε την άποψη μας λέγοντας πως ναι μεν η χώρα έχε δει τα χειρότερα, αλλά από εδώ και πέρα θα βρισκόμαστε σε ένα διαρκές καθεστώς μιζέριας, με μεγάλα ποσοστά φτώχιας στον ελληνικό λαό και μια κατάσταση που θυμίζει την κατάσταση των γνωστών μας βαλκανικών χωρών των τελευταίων δεκαετιών.

 

Όλα τα παραπάνω τα έχουμε ξαναγράψει. Ωστόσο πρέπει να τονιστεί κάτι. Ότι η ελληνική οικονομία έχει δείξει κάποια σημάδια ζωής κατά τους τελευταίους 18 και κυρίως 12 μήνες …. Άλλα όλα αυτά συμβαίνουν σε μια εντυπωσιακά καλή συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία. Ένα διεθνές περιβάλλον, που ασχέτως των ανοιχτών γεωπολιτικών ζητημάτων, τα πράγματα στις αγορές και την παγκόσμια οικονομία σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Και όλα αυτά όπως είναι λογικό έχουνε τη σημασία τους στην δειλή αυτή βελτίωση που υπάρχει στην ελληνική οικονομία.

 

Και δεν κρύβουμε την ανησυχία μας πόσο θα μπορούσε να επηρεάσει την έτσι και αλλιώς εύθραυστη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, κάποια προβλήματα στο διεθνές περιβάλλον. Για παράδειγμα μια διεθνής κρίση η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, ο οποίος εν μέσω ενός σκηνικού παγκόσμιας ανάκαμψης του κλάδου (δεν παρατηρούνται μόνο στην Ελλάδα τάσης ανάκαμψης), σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.   

 
 
 

 

Πετρέλαιο

 

Και στα πλαίσια των παραπάνω να αναφερθούμε και σε ένα άλλο ζήτημα. Ένα ζήτημα που έχει περάσει στα ψιλά, ωστόσο είναι αρκετά σοβαρό. Αυτό έχει να κάνει με την πορεία της τιμής του πετρελαίου. Αν κανείς προσέξει τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών διεθνώς, θα δει ότι οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια μέση τιμή της τάξης περίπου των 60 – 62 δολαρίων για το 2018. Ωστόσο αν κανείς ψάξει τα μεγέθη του προϋπολογισμού θα διαπιστώσει πως οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης βασίζονται σε μέση εκτίμηση για μια τιμή 52 δολάρια το βαρέλι. Και μπορεί αρκετοί να μην το καταλαβαίνουν, αλλά μια διαφορά 10 δολαρίων έχει μεγάλη σημασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με διεθνείς αναλύσεις, κάθε αύξηση μεγαλύτερη των 5 δολαρίων πάνω από το basic scenario μπορεί να προκαλέσει μια μείωση του ΑΕΠ ακόμη και κατά 0,5%.

 

Και στα πλαίσια του πρώτου μας σχολίου, επαναλαμβάνουμε πως είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (παρά τη μιζέρια που θα υπάρχει στην ελληνική κοινωνία), ωστόσο είμαστε λίγο ανήσυχοι πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, αν η εποχή των παχέων αγελάδων στην παγκόσμια οικονομία και τις διεθνείς αγορές τερματιστεί απότομα και έχουμε κάποιου είδους κρίση στο διεθνές περιβάλλον (ακόμη και αν αυτή δεν είναι τόσο σοβαρή όπως αυτή πριν από 10 χρόνια).

 
 
 

 

Η χώρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο

 

Πάντως ασχέτως αν πιστεύουμε πως η χώρα οικονομικά έχε δει τα χειρότερα, η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα, είναι η εικόνα μιας χώρας που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

 

Έχουμε λοιπόν και λέμε! Ο πρύτανης ενός από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας (του Μακεδονίας) δηλώνει πως φοβάται για τη ζωή του. Και ενώ κάποιοι τραμπούκοι διέλυσαν το πανεπιστήμιο, ο αρμόδιος υπουργός κατηγόρησε τον πρύτανη, δίνοντας ουσιαστικά δικαιολογία στους τραμπούκους. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επιτίθεται σε μια άλλη ανεξάρτητη αρχή, την ΤτΕ και τον διοικητή της, επειδή αυτός τόλμησε να πει την άποψη του.

 

Εδώ και εβδομάδες, η κυβέρνηση επιτίθεται και εναντίον της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και των δικαστών, σε μια εικόνα χώρας που αρχίζει να παραπέμπει σε μια μη – δημοκρατική χώρα, όπως αυτή του συντρόφου Μαδούρου.

 

Και φυσικά να μην ξεχνάμε ότι εδώ και μήνες όποιος δηλώνει αναρχικός (λέμε τώρα), έχει το ελεύθερο να μπαίνει όπου θέλει και ανενόχλητος να σπάει, να κλέβει και να ξυλοκόποι φοιτητές….. Να επιτίθεται μέχρι και σε πρεσβείες ξένων χωρών, αλλά και το υπουργείο Εθνική Άμυνας.

 

Τώρα αν κάποιοι  πιστεύουν πως όλα αυτά είναι φυσιολογικά πράγματα, μάλλον κάτι δεν πάει καλά. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή δεν είναι εικόνα δημοκρατικής χώρας, κράτους μέλους της ευρωζώνης. Και τη μεγαλύτερη αν όχι την αποκλειστική ευθύνη για  αυτήν την εικόνα της χώρας την έχει η κυβέρνηση Σύριζα, που πολλές φορές νιώθουμε πως έχει μείνει στο 3% μιας μικρής αριστερής παράταξης που ασχολείται με τις καταλήψεις των μαθητών και φοιτητών και δεν έχει καταλάβει ότι κυβερνάει τη χώρα. Και αυτό το τελευταίο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.

 
 
 

Κίνημα Αλλαγής: Στο «τραπέζι» πρόταση της ΔΗΜΑΡ για δημοψήφισμα

Σύμφωνα με τα όσα έγραψαν τα «Παραπολιτικά» μια πρόταση της ΔΗΜΑΡ έχει ξεκινήσει να συζητείται στη βάση της Κεντροαριστεράς αλλά και τα στελέχη της,  σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρος του κόμματος Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε πως "τη μετεκλογική μας στάση, όταν έρθει εκείνη η στιγμή και τεθεί θέμα, προτείνουμε να την αποφασίσει η βάση όλης της κεντροαριστεράς με δημοψήφισμα. Πρέπει και εμείς να υιοθετήσουμε τις βέλτιστες δημοκρατικές πρακτικές, ώστε οι κρίσιμες αποφάσεις στα σοβαρά θέματα να λαμβάνονται συλλογικά από την βάση". Στην Αγ Κωνσταντίνου εκτιμούν πως ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα δώσει άλλη δυναμική στις αποφάσεις του φορέα και για το λόγο αυτό αναμένεται η πρόταση αυτή να έρθει στο επικείμενο συνέδριο.

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....