Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 

 

00:01 - 29/03/17

 

 

Άντε να δούμε

 

Ξεκινώντας με την τελευταία ειδησεογραφία, αυξάνονται ώρα με την ώρα οι πληροφορίες και οι ενδείξεις ότι τα πράγματα στη διαπραγμάτευση εξελίσσονται καλά και ότι μετά από καιρό υπάρχουν πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία και κυρίως να αποφευχθούν τα χειρότερα.  

 

Εμείς δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε να επιβεβαιωθεί αυτή η αισιοδοξία, αν και προειδοποιούμε για ακόμη μια φορά (όπως εδώ και καιρό) ότι οι καθυστερήσεις που υπάρχουν είναι εξαιρετικά επιζήμιες για τη χώρα (έτσι και αλλιώς τον τελευταίο καιρό το λένε όλοι). Και το να υπάρξει σε μερικές ημέρες μια τεχνική συμφωνία, προσωπικά εμάς δε μας λέει τίποτα, με την κυβέρνηση αυτή να είναι ικανή ανά πάσα στιγμή να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να τινάξει τη χώρα στην εξέδρα.

 
 
 

 

Και ξέρετε ποιός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος;

 

Και κάπου εδώ υπάρχει και ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος. Ότι δυστυχώς οι πολύμηνες καθυστερήσεις έχουν κάνει μεγάλη ζημία στη χώρα, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί όλο το θετικό momentum που υπήρχε πριν από μερικούς μήνες. Και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να υπογραφεί μεν κάποια στιγμή η συμφωνία (περίπου το Μάιο – Ιούνιο η συνολική συμφωνία) και παρόλα αυτά η οικονομία – χώρα να συνεχίσει να σέρνεται, ένα όχι και τόσο καλό σενάριο όπως καταλαβαίνουμε όλοι.   Και αυτό γιατί η χώρα έχει πλέον χάσει πολλά από τα θετικά μιας σχετικής γρήγορης συμφωνίας, αν και πάντα υπάρχει χρόνος, όταν υπάρχει μυαλό.

 
 
 

 

Άντε τώρα να είναι αισιόδοξος

 

Και ειλικρινά πώς μπορεί να είναι κανείς αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, όταν τη μια ακούει τον κ. Καμμένο να μιλάει για βοήθεια από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και για ένα σχέδιο Μάρσαλ και την άλλη να ακούει τον κα Χριστοδουλοπούλου να λέει ότι δεν πρέπει να υπογράψουμε τη συμφωνία. Αλλά ας αφήσουμε την κα Χριστοδουλοπούλου. Είναι δυνατόν την ώρα που υπάρχει ανάγκη να κλείσει η συμφωνία (ήδη υπάρχουν επιζήμιες καθυστερήσεις για τη χώρα), να μιλάει ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος που βρίσκεται στην συγκυβέρνηση για σχέδια Μάρσαλ και οικονομικές βοήθειες από ΗΠΑ και Ρωσία; Δε μπορούμε επιτέλους σε αυτή τη χώρα να βάλουμε μυαλό.

 
 
 

 

Εργασιακά

 

Και συνεχίζοντας με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και στο ανοιχτό, τουλάχιστον επίσημα, ζήτημα των εργασιακών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση και σε αυτό το ζήτημα κάνει πίσω, κάτι το οποίο αυξάνει ακόμη περισσότερο την αισιοδοξία για κάποια μορφή συμφωνίας.

 

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες το πεδίο των εργασιακών σχέσεων παραμένει σχεδόν αμετάβλητο, καθώς εξακολουθούν να ισχύουν και να εφαρμόζονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν την πενταετία 2010-2014.

 

Και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών η μόνη διαφορά είναι ότι αναγνωρίστηκε πως στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου οι εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις που απασχολούνται με χειρότερους όρους αμοιβής και εργασίας έναντι εκείνων που προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις να μπορούν να μπουν υπό την ομπρέλα των κλαδικών συμβάσεων, εφόσον αυτές υφίστανται στο κλάδο που δραστηριοποιούνται.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας το 2016 οι εθνικές ή τοπικές κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ήταν ελάχιστες και υστερούσαν έναντι των επιχειρησιακών. Ενδεικτικά το 2016 υπογράφτηκαν μόνο 10 κλαδικές/ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις, ενώ αντίθετα, ο αριθμός των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων ήταν 318, αντιπροσωπεύοντας το 95,21% του συνόλου των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι εν λόγω κλαδικές συμβάσεις αφορούν σε κλάδους ή επαγγέλματα όπως ο τουρισμός−ξενοδοχεία, οι ηλεκτρολόγοι εργαζόμενοι σε ανελκυστήρες και σε ξενοδοχεία, οι εργαζόμενοι στα κέντρα ξένων γλωσσών, οι τράπεζες, η βιομηχανία καπνού και οι εργαζόμενοι στη ναυτιλία. Στη βάση της συμφωνίας της κυβέρνησης προστασίας θα μπορούν να τύχουν μόνον εργαζόμενοι με ατομικές συμβάσεις που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω κλάδους. Αντιθέτως, η απουσία κλαδικών συμβάσεων σε μεγάλους κλάδους της οικονομίας, όπως το εμπόριο, η βιομηχανία και άλλου αφήνει χιλιάδες εργαζομένους με ατομικές συμβάσεις απροστάτευτους.

 

Τέλος και φυσικά δεν αναμένεται καμία αλλαγή στον κατώτατο μισθό.

 
 
 

 

Σώρρας

Και ναι με συγκίνηση διαβάσαμε χθες ότι στα νιάτα του ο κ. Σώρρας ήταν αθλητής του bodybuilding και μάλιστα είχε λάβει μέρος και σε διαγωνισμούς!! Η πρώτη του συμμετοχή ήταν για τον τίτλο του WABBA Μίστερ Πελοπόννησος το 1987, στην κοντή κατηγορία των Τζούνιορς, ωστόσο έχασε γιατί δεν ήξερε να ποζάρει. Τώρα κάτι μας θυμίζει αυτό. Α! και ο κ. Καρατζαφέρης αθλητής του bodybuilding δεν ήταν; Τελικά όλοι οι σωτήρες σε αυτή τη χώρα έχουν περάσει από το Bodybuilding. Βέβαια οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η περίπτωση του κ. Σώρρα είναι εξαιρετικά πιο φαιδρή από τον κ. Καρατζαφέρη. 

 

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....