Αρχική | Ειδήσεις - Αναλύσεις | Ο Κυνηγός | Λεωφόρος Αθηνών | "Κουλου - Βάχατα" | Marx - Soros | Contact

   

 

"Kουλου-βάχατα"

Σχόλια για τα πάντα (εδώ γράφουν όλοι) ……. Η φράση “Κουλου – βάχατα” προέρχεται από την αντίστοιχη αραβική «κούλου ουάχαντ» που σημαίνει «όλα μαζί ένα».

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της Φόρμας Επικοινωνίας του GFF

 

 
 

00:01 - 29/05/18

 

Δηλαδή αυτό δεν είναι μνημόνιο;

Με το ενδιαφέρον της τρέχουσας εβδομάδας να στρέφεται στο νέο Washington Group μεθαύριο Πέμπτη, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Βερολίνο και ΔΝΤ συνεχίζονται (αν και οι διαφωνίες παραμένουν), θα αναφερθούμε στο τελευταίο ρεπορτάζ και τα όσα έγιναν την πλούσια από άποψης ειδησεογραφίας προηγούμενη εβδομάδα. Και επίσημα λοιπόν πλέον δεσμεύσεις ως το 2022 αναλαμβάνει η κυβέρνηση με το επικαιροποιημένο μνημόνιο που προέκυψε από την τέταρτη αξιολόγηση. Είναι χαρακτηριστικό πως το κείμενο που ανήρτησε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο (το 4ο) χωρίς νέα χρήματα, η εφαρμογή του οποίου θα παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί στο επόμενο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Και όλα αυτά την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να κοροϊδεύει και να μιλάει για καθαρή έξοδο και το τέλος των μνημονίων. Αλλά καλά συνεχίζει και κάνει η κυβέρνηση. Την ευθύνη έχει ο κόσμος που συνεχίζει να μην καταλαβαίνει τα αυτονόητα όπως δεν καταλάβαινε πριν τις εκλογές του 2015 ότι δεν γίνονταν να δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις, στους μισθούς και να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και πολλά άλλα τέτοια. Και φθάσαμε στο σήμερα και όχι μόνο ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργήθηκε αλλά και αναμένεται να αυξηθεί στις πιο φτωχές περιοχές (αποτέλεσμα της αύξησης των αντικειμενικών σε αυτές τις περιοχές), όπως και οι συντάξεις οι οποίες αναμένεται να περικοπούν στις αρχές του 2019.    

 
 
 

Γιατί άραγε;

Όπως ανέφεραν στην τελευταία τους ανάλυση, οι οικονομολόγοι της Alpha Bank, το δυνητικό ΑΕΠ, και κατά συνέπεια η παραγωγική δυναμικότητα της χώρας, έχει υποχωρήσει σωρευτικά κατά 14,9% στην δεκαετία 2009-2017, ενώ με βάση τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συνεχίσει να παρουσιάζει αρνητικό ρυθμό μεταβολής στην διετία 2018-2019.

 

Η ύφεση στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που υιοθέτησαν προγράμματα προσαρμογής ήταν μεγαλύτερης εντάσεως και χρονικής διάρκειας. Η μεγάλη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητος συνδέεται χρονικά με την κατάρρευση των επενδύσεων σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι στις λοιπές χώρες.

 

Ειδικότερα, αν τεθεί ως κοινό έτος βάσεως το 2007, παρατηρείται ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα έχουν μειωθεί κατά 53,1% σωρευτικά την περίοδο 2007-2017 και παραμένουν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα του έτους βάσεως. Αντίθετα, οι επενδύσεις στην Ιρλανδία έχουν ανακάμψει πλήρως και κινούνται σε πολύ υψηλό επίπεδο, ενώ και στην Κύπρο εκτιμάται ότι οι επενδύσεις θα ανέλθουν το 2018 σε επίπεδο ανώτερο του έτους βάσεως.

 

Και υπάρχει κάποιος που έχει απορία γιατί η ελληνική κρίση έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο από την κρίση στις άλλες χώρες. Όχι μόνο γιατί το πρόβλημα ήταν πολύ πιο σοβαρό (αυτό είναι μια πραγματικότητα). Αλλά γιατί δεν έχουμε μυαλό. Γιατί για παράδειγμα ο πρωθυπουργός της χώρας αρνείται να καταδικάσει στη βουλή την επίθεση από μια αναρχική ομάδα στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και γιατί ανάμεσα σε πολλά άλλα, ο πρωθυπουργός της χώρας στη βουλή και μετά τα όσα έχουμε περάσει, υπερασπίζεται τον κρατισμό, υποσχόμενος με καμάρι περισσότερες προσλήψεις από τη ΝΔ. Δουλειά έτσι δε γίνεται!

 
 
 

Τσίπρας

Και μπορεί κάποιοι να το βρουν υπερβολικό, αλλά πιστεύουμε πως η προηγούμενη ήταν από τις χειρότερες εβδομάδες του Α. Τσίπρα από τη στιγμή που έχει αναλάβει την εξουσία και μετά τα όσα τραγικά έγιναν στη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015. Και αυτό για δύο βασικούς λόγους. Αφενός γιατί με έναν ανήθικο τρόπο ο πρωθυπουργός προσπάθησε να συνδέσει την επίθεση στον κ. Μπουτάρη με τη ΝΔ. Αφετέρου γιατί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αρνήθηκε στη βουλή να καταδικάσει τις απειλές του Ρουβήκωνα στον κ. Μητσοτάκη. Μπορεί κάποιοι να θεωρούνε υπερβολική την άποψη μας. Αλλά προσωπικά θεωρούμε αυτά τα δύο γεγονότα τραγικά.

 

Μια στάση η οποία δεν ταιριάζει σε πρωθυπουργό χώρας, κράτους μέλους της ευρωζώνης. Αλλά τελικά είμαστε πραγματικά κράτος μέλος της ευρωζώνης ή μια χώρα της μέσης ανατολής, με περίβλημα Ευρώπης;

 

Επαναλαμβάνουμε πως ο πρωθυπουργός της χώρας αρνήθηκε να καταδικάσει τις απειλές μιας αναρχικής ομάδας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης!!! Τα σχόλια δικά σας….

 
 
 

«Με τις υγείες μας», κύριε Τσίπρα

Τα ακόλουθα σχολίασε και ο «Βηματοδότης» …. Η υπεράσπιση από τον Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) της... πισίνας του Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ποδέμος, ο οποίος, όπως γνωρίζετε, βάλλεται για τη βίλα που αγόρασε, ήταν η αφορμή να επιτεθεί στον Κυριάκο Μητσοτάκη και να πει τη φράση που προκάλεσε αίσθηση προχθές στη Βουλή: «Με τις υγείες σας». Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός ξέχασε να πει και σ' εμάς, τους πολίτες αυτής της ταλαίπωρης χώρας, «με τις υγείες μας», αναφερόμενος στα μέτρα που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο το οποίο αναρτήθηκε από την Κομισιόν. Γιατί σας το λέω αυτό;

nnn

Επειδή προβλέπει διαιώνιση του ΕΝΦΙΑ, τον οποίο θα καταργούσε με έναν νόμο, περικοπές στις συντάξεις, οι οποίες στελέχη της κυβέρνηση υπόσχονται ότι θα «παγώσουν», μείωση στο αφορολόγητο, για το οποίο είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα το ανεβάσει στα 12.000 ευρώ, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για 100 χρόνια και άλλα πολλά. Ισως ταιριάζει περισσότερο λοιπόν να έλεγαν οι πολίτες «με τις υγείες μας».  

 
 
 

«Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά»

Και κλείνοντας και για να γελάσουμε λίγο, θα ασχοληθούμε με τους «φίλους» μας τους σκοπιανούς. Όπως λοιπόν διαβάσαμε τις τελευταίες ημέρες προβάλετε σε τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων (είχε προβληθεί και το Φεβρουάριο όπως βρήκαμε από το Google), ντοκιμαντέρ (o θεός να το κάνει) στο οποίο αναφέρεται πως η  Κλεοπάτρα, ο Ναπολέων, ο Κολόμβος !!! έχουν καταγωγή από τα Σκόπια. Είναι εδώ που λέει κάποιος «σηκώνουμε τα χέρια ψηλά».

 

Παλαιότερα Σχόλια

Plus500

 © 2016-2017 Greek Finance Forum

Αποποίηση Ευθύνης....